Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗓️  Σαν σήμερα 29 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

29 Απο­κε­φα­λί­ζε­ται ο Ιωάν­νης ο Βαπτιστής

708 Κόβο­νται για πρώ­τη φορά χάλ­κι­να νομί­σμα­τα στην Ιαπωνία.

1498 Ο Βάσκο ντα Γκά­μα ανα­χω­ρεί από το Καλι­κούτ για να επι­στρέ­ψει στην Πορτογαλία.

1499 Οι Ενε­τοί παρα­δί­δουν τη Ναύ­πα­κτο στους Οθωμανούς.

1521 Οι Οθω­μα­νοί κατα­λαμ­βά­νουν το Βελιγράδι.

1533 Πέθα­νε ο Ατα­χουάλ­πα, ο τελευ­ταί­ος βασι­λιάς των Ίνκας, που δολο­φο­νή­θη­κε με δια­τα­γή του ισπα­νού κατα­κτη­τή του Περού, Φραν­θί­σκο Πιθά­ρο. (Γεν. 17/11/1502)

1632 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός (Άγγλος) φιλό­σο­φος Τζον Λοκ, «πατέ­ρας» του Κλασ­σι­κού Φιλελευθερισμού

lok

1824 Ο ελλη­νι­κός επα­να­στα­τι­κός στό­λος υπό τον Α. Μια­ού­λη πετυ­χαί­νει σημα­ντι­κή νίκη επί του οθω­μα­νι­κού στη ναυ­μα­χία του Γέροντα

1831 Ο Βρε­τα­νός χημι­κός, Μάικλ Φαρα­ντέι, ανα­κα­λύ­πτει την ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κή επα­γω­γή, την παρα­γω­γή ενός ηλε­κτρι­κού κύμα­τος από την αλλα­γή της μαγνη­τι­κής έντα­σης, την αρχή λει­τουρ­γί­ας της ηλε­κτρο­μα­γνη­τι­κής γεννήτριας.

1842 Με τη Συν­θή­κη του Ναν­κίν ολο­κλη­ρώ­νε­ται ο «Α’ πόλε­μος του οπί­ου» μετα­ξύ της Βρε­τα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας και της Κίνας. Η νική­τρια Βρε­τα­νία απο­σπά από την Κίνα το Χονγκ Κονγκ.

1885 Ο Γκό­τλιεμπ Ντέιλ­μερ πατε­ντά­ρει την πρώ­τη μοτοσικλέτα

1898 Ιδρύ­ε­ται η εται­ρία ελα­στι­κών Goodyear

1911 Ανα­κα­λύ­πτε­ται στην Καλι­φόρ­νια ο τελευ­ταί­ος ιθα­γε­νής εκπρό­σω­πος της αρχαιο­λι­θι­κής επο­χής, ο Ίσι. Θεω­ρεί­ται, ο τελευ­ταί­ος ιθα­γε­νής Αμε­ρι­κα­νός, που έζη­σε ανε­πη­ρέ­α­στος από τον Ευρω­παιο­α­με­ρι­κα­νι­κό πολιτισμό

1912 Η Ελλη­νι­κή Αερο­πο­ρία θρη­νεί τον πρώ­το νεκρό, τον Αλέ­ξαν­δρο Καρα­μαν­λά­κη, το αερο­πλά­νο του οποί­ου κατα­πέ­φτει στον Κοριν­θια­κό κόλπο.

1915  Γεν­νή­θη­κε η Σου­η­δή ηθο­ποιός Ίνγκριντ Μπέρ­γκ­μαν, που κέρ­δι­σε το Όσκαρ Καλύ­τε­ρης Ερμη­νεί­ας το 1944 για τη συμ­με­το­χή της στην ται­νία “Για ποιον χτυ­πά η καμπάνα”

1918 Ιδρύ­ε­ται το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Φιλαν­δί­ας (902.gr)

1920 Γεν­νιέ­ται ο Charlie Parker Jr (Τσάρ­λι Πάρ­κερ), από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους αφρο­α­με­ρι­κα­νούς μου­σι­κούς της τζαζ, συν­θέ­της και άλτο σαξοφωνίστας.
Θεω­ρεί­ται ένας από τους επι­δρα­στι­κό­τε­ρους μου­σι­κούς στην ιστο­ρία της τζαζ, που έπαι­ξε καθο­ρι­στι­κό ρόλο στην εμφά­νι­ση του be-bop, του τζαζ ιδιώ­μα­τος με τα γρή­γο­ρα τέμπο και την έμφα­ση στον αυτοσχεδιασμό.

Μέχρι το 1939, εργά­στη­κε ως μου­σι­κός σε διά­φο­ρα τοπι­κά τζαζ συγκρο­τή­μα­τα, δια­μορ­φώ­νο­ντας το προ­σω­πι­κό του ύφος. Περί­που το 1940, έγι­νε μέλος της ορχή­στρας του πια­νί­στα Jay McShann, με την οποία περιό­δευ­σε για πρώ­τη φορά, σε νυχτε­ρι­νά μου­σι­κά κέντρα στις νοτιο­δυ­τι­κές πολι­τεί­ες αλλά και συμ­με­τεί­χε σε ηχογράφηση.
Την ίδια περί­ο­δο, μαζί με τα υπό­λοι­πα μέλη της ορχή­στρας του MacShann, εγκα­τα­στά­θη­κε στη Νέα Υόρ­κη, που απο­τε­λού­σε το κυρί­αρ­χο κέντρο της τζαζ μου­σι­κής. Συμ­με­τεί­χε σε συναυ­λί­ες και πραγ­μα­το­ποί­η­σε διά­φο­ρες εμφα­νί­σεις σε μου­σι­κά κέντρα. Το 1942 έγι­νε μέλος της ορχή­στρας του Ερλ Χάινς, όπου παρέ­μει­νε για οκτώ μήνες. Στο διά­στη­μα αυτό, συνερ­γά­στη­κε με τον Ντί­ζι Γκι­λέ­σπι και άρχι­σε να δια­μορ­φώ­νει το ύφος του μπίμποπ.
Έχο­ντας απο­κτή­σει μεγα­λύ­τε­ρη φήμη, το 1945, ηγή­θη­κε της πρώ­της προ­σω­πι­κής του ορχή­στρας, συνερ­γα­ζό­με­νος παράλ­λη­λα και με τον Ντί­ζι Γκι­λέ­σπι στα πλαί­σια άλλων μου­σι­κών συνό­λων. Μαζί πραγ­μα­το­ποί­η­σαν επι­πλέ­ον, μία σει­ρά εμφα­νί­σε­ων στο Hollywood, συνο­λι­κής διάρ­κειας έξι εβδο­μά­δων. Ο Πάρ­κερ συνέ­χι­σε να εμφα­νί­ζε­ται σε κέντρα του Λος Άντζε­λες μέχρι τις 29 Ιου­νί­ου του 1946, ημε­ρο­μη­νία κατά την οποία χρειά­στη­κε να νοση­λευ­τεί σε νοσο­κο­μείο, λόγω νευ­ρι­κής κατάρ­ρευ­σης και του εθι­σμού του, στην ηρω­ί­νη και το αλκοόλ.
Στη συνέ­χεια επα­νήλ­θε στα μου­σι­κά δρώ­με­να, αρχι­κά στο Λος Άντζε­λες και αργό­τε­ρα στη Νέα Υόρ­κη, όπου επέ­στρε­ψε τον Απρί­λιο του 1947. Η επό­με­νη περί­ο­δος υπήρ­ξε ιδιαί­τε­ρα παρα­γω­γι­κή. Μαζί με τους Μάιλς Ντέ­η­βις, Ντιουκ Τζόρ­νταν, Τόμι Πότ­τερ και Μαξ Ρόουτς, σχη­μά­τι­σε ένα κουι­ντέ­το, με το οποίο ηχο­γρά­φη­σε αρκε­τές από τις δημο­φι­λέ­στε­ρες συν­θέ­σεις του. Περιό­δευ­σε επί­σης στην Ευρώ­πη (1949 και 1950) με αρκε­τά μεγά­λη επιτυχία.
Στα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του, σε κακή οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση και με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας εξαι­τί­ας των κατα­χρή­σε­ων ουσιών, απο­πει­ρά­θη­κε να αυτο­κτο­νή­σει δύο φορές (1954), ενώ εισή­χθη και στο ψυχια­τρι­κό νοσο­κο­μείο Bellevue της Νέας Υόρ­κης. Η τελευ­ταία δημό­σια εμφά­νι­σή του έγι­νε στις 5 Μαρ­τί­ου του 1955, στο κέντρο Birdland (όνο­μα που δόθη­κε προς τιμήν του). Πέθα­νε επτά ημέ­ρες αργό­τε­ρα, σε ηλι­κία 34 ετών, στο Μαν­χάτ­ταν, από πνευμονία.

1922 Πέθα­νε ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος Ζορζ Σορέλ

1924 Το αερό­στα­το “Γκραφ Ζέπ­πε­λιν” ολο­κλη­ρώ­νει το ιστο­ρι­κό του ταξί­δι γύρω από τον κόσμο όταν φτά­νει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρ­κης. Το ταξί­δι ξεκί­νη­σε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρ­κε­σε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά

1931 Γεν­νή­θη­κε στη Νέα Ιωνία ο λαϊ­κός τρα­γου­δι­στής Στέ­λιος Καζαντζίδης

kazantzidis

1935 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Δημή­τρης Παπαμιχαήλ

papamixail

1941 Δημο­σιεύ­ε­ται η γερ­μα­νοϊ­τα­λι­κή δια­κή­ρυ­ξη για την εγκα­θί­δρυ­ση της «Νέας Τάξης Πραγ­μά­των» στην Ευρώπη.

1943 Ισχυ­ρές ιτα­λι­κές δυνά­μεις διε­νερ­γούν εκκα­θα­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις στο βου­νό Κέρ­κη της Σάμου. Ο ΕΛΑΣ, αφού προ­κά­λε­σε στον εχθρό σοβα­ρές απώ­λειες (80 νεκροί), πέρα­σε στο βου­νό Καρ­βού­νη. Οι Ιτα­λοί εκτε­λούν σε αντί­ποι­να 40 κατοί­κους των χωριών Κάστα­νος, Κοσμα­δαί­οι, Μαρα­θό­κα­μπος και Λέκη (902.gr)

1944 Πέθα­νε ο “τρο­βα­δού­ρος” της Αθή­νας Αττίκ, κατά κόσμο Κλέ­ων Τριανταφύλλου

1947 Ο Κων­στα­ντί­νος Τσαλ­δά­ρης δια­δέ­χε­ται τον Μάξι­μο στην πρω­θυ­πουρ­γία της Ελλά­δας, κατά τη διάρ­κεια του εμφυ­λί­ου πολέμου

1949 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη της πυρη­νι­κή δοκι­μή, σπά­ζο­ντας το μονο­πώ­λιο της κατο­χής του ατο­μι­κού όπλου από της ΗΠΑ

1949 Με την πτώ­ση του υψώ­μα­τος Κάμε­νικ λήγει στις 29 με 30 Αυγού­στου η τελι­κή φάσης της μάχης στο Γράμ­μο ανά­με­σα στο Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό και τις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις. Ο Δημο­κρα­τι­κός Στρα­τός υπο­χω­ρεί συντε­ταγ­μέ­να προς τη Λ. Δ. της Αλβα­νί­ας, ακυ­ρώ­νο­ντας τη βασι­κή επι­δί­ω­ξη της αστι­κής τάξης να τον εκμηδενίσει.
Ο τρί­χρο­νος ένο­πλος αγώ­νας, η κορυ­φαία αυτή περί­ο­δος της ταξι­κής πάλης στη χώρα μας τον αιώ­να που μας πέρα­σε, έλα­βε τέλος. Ωστό­σο, τα διδάγ­μα­τά του παρα­μέ­νουν φωτει­νά: Δόξα και Τιμή στους ήρω­ες του ΔΣΕ.

dse grammos

1955 Ο Νίκος Καρ­δα­μή­λας, μετά τη σχε­τι­κή του κατα­δί­κη από το Διαρ­κές Στρα­το­δι­κείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, εκτε­λεί­ται με την κατη­γο­ρία της κατα­σκο­πί­ας (902.gr)

1958 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής Μάικλ Τζάκσον.

1959 Ανα­κα­λύ­πτο­νται τα τεί­χη και οι πύλες των Μυκη­νών κατά τις τελευ­ταί­ες ανασκαφές.

1960 Εκτε­λεί­ται στην Ελλά­δα η πρώ­τη γυναί­κα κατά­δι­κος για έγκλη­μα ποι­νι­κού δικαί­ου. Είχε πνί­ξει την έγκυο νύφη της.

1962 Εγκαι­νιά­ζε­ται η νέα μεγά­λη οδι­κή αρτη­ρία της χώρας, η εθνι­κή Αθη­νών — Λαμίας

1963 Σε 22 αξιω­μα­τι­κούς της Χωρο­φυ­λα­κής απαγ­γέλ­λε­ται κατη­γο­ρία για τη δολο­φο­νία του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη στη Θεσσαλονίκη.

1965 Κατα­ψη­φί­ζε­ται και η κυβέρ­νη­ση Τσι­ρι­μώ­κου, ύστε­ρα από συνε­χείς διαβουλεύσεις.

1966 Οι Μπι­τλς δίνουν την τελευ­ταία τους συναυ­λία στο Σαν Φρανσίσκο.

1970 Στην Ελλά­δα, δημο­σιεύ­ε­ται ο νόμος περί ευθύ­νης υπουργών

1977 Πει­ρά­μα­τα σε κατα­δί­κους πραγ­μα­το­ποιού­σε η CIA από το 1948 έως το 1973 απο­κα­λύ­πτει ο νέος αρχη­γός των αμε­ρι­κα­νι­κών μυστι­κών υπη­ρε­σιών. Στό­χος των πει­ρα­μά­των, που στοί­χη­σαν συνο­λι­κά 25 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, ήταν η ανα­κά­λυ­ψη τρό­πων ελέγ­χου της δια­νοη­τι­κής κατά­στα­σης του ανθρώπου.

1982 Πέθα­νε η Σου­η­δή ηθο­ποιός, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1987 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Λι Μάρβιν

1995 Τρεις νεκροί και 13 τραυ­μα­τί­ες είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των θυμά­των, από την έκρη­ξη, που σημειώ­νε­ται στο εργο­στά­σιο της ΠΥΡΚΑΛ, στην Ελευσίνα.

1999 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται το Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Σεβίλ­λη που ξεκί­νη­σε στις 20 του ιδί­ου μήνα. Την τελευ­ταία ημέ­ρα των αγώ­νων ο Κώστας Γκα­τσιού­δης κερ­δί­ζει το αργυ­ρό μετάλ­λιο στον ακο­ντι­σμό με 89.18.
Με το μετάλ­λιο αυτό η Ελλά­δα κατα­τάσ­σε­ται στην τέταρ­τη θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης με 2 χρυ­σά, 2 αργυ­ρά και 2 χάλ­κι­να μετάλλια.
Συγκι­νη­τι­κή ήταν η παρου­σία της 30χρονης, ουσια­στι­κά τυφλής αθλή­τριας Marla Ryny που τερ­μά­τι­σε δέκα­τη στα 1500μ με 4:06.45 7 δευ­τε­ρό­λε­πτα πίσω από την νική­τρια Ρωσί­δα Masterkova. Στον Μαρα­θώ­νιο η Jong Song έγρα­ψε ιστο­ρία καθώς κέρ­δι­σε το πρώ­το χρυ­σό μετάλ­λιο για την Κορέα σε παγκό­σμιο πρωτάθλημα.

2003 Του­λά­χι­στον 95 άνθρω­ποι, ανά­με­σά τους και ο μετριο­πα­θής υψη­λό­βαθ­μος θρη­σκευ­τι­κός αξιω­μα­τού­χος των Σιι­τών Ayatollah Mohammed Baqr al-Hakim, σκο­τώ­θη­καν από ισχυ­ρή έκρη­ξη παγι­δευ­μέ­νου οχή­μα­τος σε Τζα­μί της ιερής πόλης του Ιράκ Najaf.

2004 Κάτω από την παν­σέ­λη­νο του αττι­κού ουρα­νού, η Αθή­να απο­χαι­ρε­τά τους 28ους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες. Στην αυλαία των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων η Ελλά­δα κατα­κτά ένα ακό­μα μετάλ­λιο με τον αθλη­τή του ταεκ­βο­ντό Αλέ­ξαν­δρο Νικο­λα­ΐ­δη να κατα­κτά το αση­μέ­νιο μετάλλιο.

2005 Ο τυφώ­νας Κατρί­να αρχί­ζει να πλήτ­τει τη Νέα Ορλε­ά­νη: θα σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρους από χίλιους ανθρώ­πους σε ολό­κλη­ρη την περιοχή.

ΗΠΑ Αφγανιστάν USA Afghanistan2021 ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Στην τελι­κή φάση η επι­χεί­ρη­ση εκκέ­νω­σης των ΗΠΑ εν μέσω προει­δο­ποι­ή­σε­ων για νέο χτύ­πη­μα στο αεροδρόμιο.
Λίγο περισ­σό­τε­ροι από 1.000 πολί­τες παρα­μέ­νουν για να μετα­φερ­θούν αερο­πο­ρι­κώς από το αερο­δρό­μιο της Καμπούλ καθώς οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις εισέρ­χο­νται στην τελι­κή φάση εκκέ­νω­σης, σύμ­φω­να με το «Reuters».
Ξημε­ρώ­μα­τα ώρα Ελλά­δας, οι ΗΠΑ προει­δο­ποί­η­σαν για μια «συγκε­κρι­μέ­νη και αξιό­πι­στη» απει­λή κοντά στο αερο­δρό­μιο της Καμπούλ καλώ­ντας τους υπη­κό­ους τους να απο­μα­κρυν­θούν από την περιοχή.
«Εξαι­τί­ας μιας συγκε­κρι­μέ­νης και αξιό­πι­στης απει­λής, όλοι οι Αμε­ρι­κα­νοί υπή­κο­οι που βρί­σκο­νται στην περιο­χή γύρω από το αερο­δρό­μιο της Καμπούλ (…) πρέ­πει να φύγουν από εκεί το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό», ανα­κοί­νω­σε η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία στην Καμπούλ σε μήνυ­μα προειδοποίησης.
Νωρί­τε­ρα χθες, ο Τζο Μπάι­ντεν προει­δο­ποί­η­σε ότι είναι «πολύ πιθα­νόν» να σημειω­θεί μια νέα επί­θε­ση στο αερο­δρό­μιο της Καμπούλ εντός των επό­με­νων ωρών καθώς η κατά­στα­ση επί του πεδί­ου παρα­μέ­νει εξαι­ρε­τι­κά επικίνδυνη.
Λίγο πριν ανα­χώ­ρη­σε και η τελευ­ταία βρε­τα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή πτή­ση από την Καμπούλ: η πρέ­σβει­ρα Λόρι Μπρί­στο­ου δήλω­σε ότι η Βρε­τα­νία απο­μά­κρυ­νε σχε­δόν 15.000 Βρε­τα­νούς και Αφγα­νούς από την Καμπούλ κατά τη διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων δύο εβδομάδων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο