Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1014 Η μάχη στο Κλει­δί: Ο Βασί­λειος Β’ ο Βουλ­γα­ρο­κτό­νος όχι μόνο συντρί­βει τον τσά­ρο των Βουλ­γά­ρων, Σαμου­ήλ, αλλά τυφλώ­νει σχε­δόν στο σύνο­λο τους τους 15.000 αιχ­μα­λώ­τους του. Ανά 10 αφή­νει έναν μονό­φθαλ­μο, προ­κει­μέ­νου να οδη­γή­σει τους υπό­λοι­πους. Στη συνέ­χεια τους αφή­νει ελεύ­θε­ρους. Λέγε­ται ότι ο Σαμου­ήλ, βλέ­πο­ντας το βασα­νι­σμό των στρα­τιω­τών του από το σοκ παθαί­νει καρ­δια­κή προ­σβο­λή και πεθαίνει.

1588 Ο ισπα­νι­κός στό­λος, που έφε­ρε τον τίτλο της αόρα­της αρμά­δας, ηττά­ται στα ανοι­χτά του Γκρα­βε­λέν της Γαλ­λί­ας απ’ τον αγγλι­κό στό­λο που διοι­κεί­ται από τον λόρ­δο Τσαρλς Χάουαρντ και τον σερ Φράν­σις Ντρέικ.

1829 Ο Ιωάν­νης Καπο­δί­στριας δια­νέ­μει σε ακτή­μο­νες 200.000 στρέμ­μα­τα εθνι­κής γης.

1856 Πέθα­νε ο Ρόμπερτ Σού­μαν, Γερ­μα­νός συν­θέ­της, από τους κορυ­φαί­ους της επο­χής του Ρομα­ντι­σμού. (Γεν. 8/6/1810)

1883 Γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός δικτά­το­ρας, Μπε­νί­το Μουσολίνι

1890 Πέθα­νε ο Ολλαν­δός ζωγρά­φος, Βίν­σεντ Βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό

van

1900 O βασι­λιάς της Ιτα­λί­ας, Ουμ­βέρ­τος Α’ δολο­φο­νεί­ται στη Μόν­τσα από τον αναρ­χι­κό Αντζε­λο Μπρέ­σι. Στον θρό­νο τον δια­δέ­χε­ται ο γιος του, Βίκτωρ Εμμα­νου­ήλ Γ’.

1900 Στο θέα­τρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνε­ται η πρώ­τη οργα­νω­μέ­νη κινη­μα­το­γρα­φι­κή παρά­στα­ση στην Ελλά­δα. Το εισι­τή­ριο στοι­χί­ζει μία δραχ­μή και προ­βάλ­λο­νται 20 ται­νί­ες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχω­ρί­ζουν οι «Αμε­ρι­κα­νοϊ­σπα­νι­καί ναυ­μα­χί­αι», «Χαριε­ντι­σμοί ανδρο­γύ­νου ους δια­κό­πτει η εμφά­νι­σις του τέκνου» κ.ά.

1907 Ο σερ Ρόμπερτ Μπά­ντεν — Πάου­ελ ιδρύ­ει το κίνη­μα των προ­σκό­πων και την πρώ­τη κατα­σκή­νω­ση προ­σκό­πων στο Μπρά­ουνσκ Άιλαντ, στο Περλ Χάρμπορ.

1913 Οι Μεγά­λες δυνά­μεις με τη Συν­θή­κη του Λον­δί­νου ανα­γνω­ρί­ζουν την Αλβα­νία ως ανε­ξάρ­τη­το κράτος.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Μίλ­τος Σαχτού­ρης, ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους Έλλη­νες ποι­η­τές της μετα­πο­λε­μι­κής γενιάς

saxtouris 1

1921 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ γίνε­ται πρό­ε­δρος του Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κoύ Κόμ­μα­τος των Γερ­μα­νών Εργατών.

1925 Γεν­νή­θη­κε ο μου­σι­κο­συν­θέ­της Μίκης Θεο­δω­ρά­κης

mikis

1938 Τα ιαπω­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισβάλ­λουν σε σοβιε­τι­κό έδα­φος και συντρί­βο­νται από τον Κόκ­κι­νο Στρα­τό κοντά στη λίμνη Χασάν

1948 Ξεκι­νούν οι 14οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες στο Λον­δί­νο και ολο­κλη­ρώ­νο­νται στις 14 Αυγού­στου. Εξαι­τί­ας του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου δε διε­ξή­χθη­σαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λον­δί­νο. Δεν προ­σκα­λού­νται Γερ­μα­νία και Ιαπω­νία, ενώ η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση δε λαμ­βά­νει μέρος.

1957 Ιδρύ­ε­ται στην Ουά­σινγ­κτον η Διε­θνής Επι­τρο­πή Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας για την προ­ώ­θη­ση της ειρη­νι­κής ανά­πτυ­ξης της ατο­μι­κής ενέργειας.

1958 Ιδρύ­ε­ται επί­ση­μα από το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ η NASA.

1973 Διε­ξά­γε­ται το «δημο­ψή­φι­σμα» της Χού­ντας για το πολι­τεια­κό (την κατάρ­γη­ση της μοναρ­χί­ας και τη δήθεν καθιέ­ρω­ση της προ­ε­δρι­κής δημο­κρα­τί­ας). Τα απο­τε­λέ­σμα­τα που ανα­κοί­νω­σε το καθε­στώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.

1975 Η Αγκυ­ρα κηρύσ­σει άκυ­ρη τη Συμ­φω­νία του 1969, θέτει υπό τον έλεγ­χό της όλες τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις και απει­λεί να υπο­γρά­ψει σύμ­φω­νο μη επί­θε­σης με τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση, αν δεν καμ­φθούν οι αντιρ­ρή­σεις του αμε­ρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου για την επα­νά­λη­ψη της αμε­ρι­κα­νι­κής βοήθειας.

1975 Υπο­γρά­φε­ται η Τελι­κή Πρά­ξη του Ελσίν­κι στο πλαί­σιο της Διά­σκε­ψης για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΔΑΣΕ). Χρειά­στη­καν δύο χρό­νια προ­ε­τοι­μα­σί­ας, πάνω από 3.000 δια­βου­λεύ­σεις και η υπο­γρα­φή 40 τόνων επί­ση­μων εγγρά­φων, προ­τού κατα­στεί δυνα­τή η συνά­θροι­ση των εκπρο­σώ­πων των 15 χωρών — μελών του ΝΑΤΟ, των επτά χωρών — μελών του Συμ­φώ­νου της Βαρ­σο­βί­ας και των 13 ουδέ­τε­ρων κρατών.

1979 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος και κοι­νω­νιο­λό­γος Χέρ­μπερτ Μαρ­κού­ζε («Σχο­λή της Φρανκφούρτης»).

1981 Ο διά­δο­χος του βρε­τα­νι­κού θρό­νου, Πρί­γκι­πας Κάρο­λος της Ουα­λί­ας, 32 ετών, παντρεύ­ε­ται τη 19χρονη λαί­δη Νταϊ­ά­να Σπέν­σερ στον Άγιο Παύ­λο του Λον­δί­νου. Τη γαμή­λια τελε­τή παρα­κο­λου­θούν πάνω από 750 εκα­τομ­μύ­ρια τηλε­θε­α­τές σε 72 χώρες.

1991 Η Ρωσι­κή Ομο­σπον­δία ανα­γνω­ρί­ζει επί­ση­μα την ανε­ξαρ­τη­σία της Λιθουανίας.

1992 Στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα σημειώ­νε­ται στη Μαδαγασκάρη.

2001 Η Κολομ­βία νικά το Μεξι­κό 1–0 στο στά­διο “El Campin” της Μπο­γκο­τά και κατα­κτά πανη­γυ­ρι­κά το πρώ­το Copa America της ιστο­ρί­ας της. Οι ολο­νύ­χτιοι πανη­γυ­ρι­σμοί αμαυ­ρώ­νο­νται ωστό­σο από τον θάνα­το 3 ατό­μων, δυο εκ των οποί­ων είναι ανή­λι­κα παιδιά.

2002 Μετα­φέ­ρο­νται στις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού κάτω από δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας, οι οκτώ από τους 13 κατη­γο­ρου­μέ­νους για συμ­με­το­χή σε τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες της 17Ν, οι οποί­οι κρα­τού­νταν για 10 περί­που ημέ­ρες στη Γενι­κή Ασφά­λεια Αττι­κής. Πρό­κει­ται για τους Χρι­στό­δου­λο και Βασί­λη Ξηρό, Διο­νύ­ση Γεωρ­γιά­δη, Βασί­λη Τζωρ­τζά­το, Ηρα­κλή Κωστά­ρη, Κώστα Καρα­τσώ­λη, Θεο­λό­γο Ψαρα­δέλ­λη και Θωμά Σερίφη.

2004 Πέθα­νε η μεγά­λη κωμι­κός ηθο­ποιός, Ρένα Βλαχοπούλου.

rena

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο