Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου – Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα  👀  29 Ιουνίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.

29 Ιουνίου
γιορτάζουν οι Παύλος, Παυλίνα, Πέτρος Πετρούλα

petrou paulou

1613 Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο. Το είχε κατασκευάσει ο Γουίλιαμ Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του.

1786 Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 Καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.

1850 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είχε επιβληθεί από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1874 Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το περίφημο άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος το βασιλιά Γεώργιο Α’ και του ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1891 Στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της θεωρίας της εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1900 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Αντουάν ντε Σεν Εξιπερί («Μικρός Πρίγκιπας»)

exiperi

1905 Η εξέγερση στο θωρηκτό «Ποτέμκιν»

1907 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 17/3/1837)

volonakis

1907 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος. (Γεν. 17/3/1837)

1913 Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει την βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών (Β’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1920 Η Ρεάλ Μαδρίτης αποκτά το όνομά της από τον βασιλιά Αλφόνσο τον 13ο, τροποποιώντας το προηγούμενο που ήταν Madrid FC.

1921 Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.

1929 Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

1929 Γεννήθηκε η Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, Οριάνα Φαλάτσι

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ένωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης: Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στον συνοικισμό του Κάμπελ. Οι φασίστες, αφού λεηλάτησαν, βίασαν και σκότωσαν, έβαλαν φωτιά στο συνοικισμό από πολλές μεριές, με αποτέλεσμα να καούν πολλά σπίτια, καταστήματα, το εβραϊκό σχολείο και η Συναγωγή. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1941 Γεννήθηκε στην Καρδαμύλη ο τραγουδιστής συνθέτης και στιχουργός Γιάννης Πουλόπουλος.
Έζησε τα πρώτα του χρόνια μαζί με την οικογένειά του στη περιοχή του Μεταξουργείου. Σε ηλικία 5 ετών έμεινε ορφανός από μητέρα και μεγάλωσε με τον πατέρα του ενώ άρχισε να δουλεύει από αρκετά μικρή ηλικία, πουλώντας αρχικά ξηρούς καρπούς σε θερινά σινεμά και αργότερα σε οικοδομές ως ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος, ενώ παράλληλα έπαιζε ποδόσφαιρο.Παρακινημένος από τους φίλους του, που τον άκουγαν να τραγουδάει, αλλά και έχοντας ο ίδιος μεγάλη πίστη στις φωνητικές του ικανότητες, πήγαινε σχεδόν καθημερινά σε ακροάσεις που πραγματοποιούσε η Columbia το 1962, αλλά συνεχώς τον απέρριπταν χωρίς καν να τον ακούσουν. Εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε οικοδομές και παράλληλα φοιτούσε στη νυχτερινή σχολή ΝΤΗΖΕΛ με ειδικότητα ηλεκτρολόγου. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε τα δύο πρώτα τραγούδια του.Η νέα επιτροπή ακροάσεων (Μίκης Θεοδωράκης, Απόστολος Καλδάρας, Βασίλης Τσιτσάνης και Γιάννης Παπαϊωάννου) άκουσε τον Πουλόπουλο, που διάλεξε να πει δύο δύσκολα τραγούδια του Μίκη (το “Μάνα μου και Παναγιά” και το “Παράπονο”). Μόλις τελείωσε, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας “Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή”, και τελικά ήταν ο μόνος που πέρασε από αυτή την ακρόαση.

Ακολούθησαν τρία τραγούδια για το θεατρικό έργο “Η Γειτονιά των Αγγέλων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το οποίο ανέβηκε το 1963 στο θέατρο Ρεξ από τον θίασο Τζένης Καρέζη–Νίκου Κούρκουλου, το κέντρο “Ξημερώματα”, με την Καίτη Γκρέυ, δύο εμβληματικά τραγούδια της “Πολιτείας Β” του Μίκη, το “Γωνιά-γωνιά” και το “Είναι μακρύς ο δρόμος σου” το “νέο κύμα”, ο κινηματογράφος και η γνωριμία με τον Μίμη Πλέσσα …”Ο Δρόμος”.
Μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία του “Δρόμου”, η καριέρα του Πουλόπουλου απογειώθηκε με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως ο “χρυσός ερμηνευτής” και να γίνει το μεγαλύτερο όνομα του ελληνικού τραγουδιού.
Το 1972, κυνηγήθηκε από το καθεστώς της Χούντας με αφορμή το τραγούδι “Πάμε για ύπνο Κατερίνα”, το οποίο κρίθηκε αντιστασιακό. Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψή του, ο Πουλόπουλος κατέφυγε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το 1975, ολοκλήρωσε την 11ετή συνεργασία του με τη LYRA, κυκλοφορώντας τα “12 Ρεμπέτικα”, ακολούθησαν τα “Τραγούδια της ξενιτιάς” _MINOS. 1976 , το “Αγάπα με” Το 1982, ο Πουλόπουλος έκανε αναδρομή στο παρελθόν και την εποχή των μπουάτ με τον δίσκο “Μια φορά θυμάμαι”, επανεκτελώντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μια σειρά σπουδαίων τραγουδιών εκείνης της περιόδου. Το 1985, κυκλοφόρησαν οι “Χάρτινες καρδιές”, η πρώτη και μοναδική ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του μεγάλου ερμηνευτή με τον επί χρόνια συνεργάτη του, Γιάννη Σπανό, ενώ την επόμενη χρονιά ο Πουλόπουλος συναντήθηκε μετά από πολλά χρόνια δισκογραφικά με τον Μίμη Πλέσσα στον δίσκο με τίτλο “Στα μεγάλα ταξίδια”. Το 1988, ο Πουλόπουλος κυκλοφόρησε το “Όπου πας θα πάω” και στα 13 χρόνια παραμονής του στο ενεργητικό της MINOS του απονεμήθηκαν 11 χρυσοί δίσκοι, κάποιοι εκ των οποίων έγιναν στη συνέχεια και πλατινένιοι.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος σπάνια έδινε συνεντεύξεις και καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του προσπαθούσε να διατηρεί την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Πέραν της πορείας του στο πεντάγραμμο, είχε κυκλοφορήσει και δύο ποιητικές συλλογές, το “Τετράδιο” (1971) και το “Ταξίδι στο κέντρο της νύχτας” (1983), και είχε, επίσης, ασχοληθεί με τη ζωγραφική και τη χαλκογραφία, έχοντας αποκτήσει μερικές σχετικές γνώσεις από τον φίλο του, τραγουδιστή και ζωγράφο, Σταύρο Πασπαράκη.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας με κυριότερο το γλαύκωμα, το οποίο του είχε στερήσει μεγάλο μέρος της όρασής του, ενώ το 2017 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αγγειοπλαστικής εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος που του είχε παρουσιαστεί.
Ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από τη ζωή στις 23-Αυγ-2020 σε ηλικία 79 ετών, όταν τον πρόδωσε η καρδιά του κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στη ΜΕΘ, εξαιτίας ενός πνευμονολογικού προβλήματος

1941 Πεθαίνει ο Πολωνός συνθέτης Ιγκνάσι Γιαν Παντερέφσκι, ο οποίος διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος της χώρας του μετά την ανεξαρτητοποίησή της (1919-1920).

1949 Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1949 Τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα της Ινδονησίας.

1951 Πέθανε ο κορυφαίος ηθοποιός του δραματικού θεάτρου, Αιμίλιος Βεάκης.  Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για του τη δράση αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

veakis

1958 Η Βραζιλία κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας μύθος γεννιέται…

pele

1960 Παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν, γιορτάζεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κογκό. Ανακηρύσσεται Δημοκρατία με Πρόεδρο τον Τζ. Καζαβούμπου και πρωθυπουργό τον Πατρίς Λουμούμπα.

1966 Με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν. Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1967 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Τζέιν Μάνσφιλντ

1969 Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1972 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρισκόταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.

castro

1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.

1979 Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1986 Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Μεξικό κερδίζοντας στον τελικό τη Γερμανία με 3-2. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας της Αργεντινής στο δρόμο προς την κατάκτηση του Μουντιάλ ο Ντιέγκο Μαραντόνα.

2000 Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός, Βιτόριο Γκάσμαν

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ήταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

1996 Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.

2002 Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη “17 Νοέμβρη”. Το γεγονός αποτελεί την αρχή της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης, που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

2003 Πέθανε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Κάθριν Χέπμπορν

2004 Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διορίζεται ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους 25 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές