Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

29 Ιουνίου γιορτάζουν οι Παύλος, Παυλίνα, Πέτρος Πετρούλα

petrou paulou

1613 Κατα­στρέ­φε­ται από πυρ­κα­γιά το Globe Theater στο Λον­δί­νο. Το είχε κατα­σκευά­σει ο Γουί­λιαμ Σέξ­πιρ για να παί­ζο­νται τα έργα του.

1786 Ο Αλε­ξά­ντερ ΜακΝτό­νελ μαζί με 500 Καθο­λι­κούς φεύ­γουν από τη Σκω­τία για να εγκα­τα­στα­θούν στο Οντά­ριο του Καναδά.

1850 Το Οικου­με­νι­κό Πατριαρ­χείο ανα­γνω­ρί­ζει τελι­κά το αυτο­κέ­φα­λο της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος, που είχε επι­βλη­θεί από τη Βαυα­ρο­κρα­τία το 1833.

1874 Δημο­σιεύ­ε­ται στην εφη­με­ρί­δα «Και­ροί» το περί­φη­μο άρθρο του Χαρί­λα­ου Τρι­κού­πη με τίτλο «Τις πταί­ει». Σε αυτό, ο Τρι­κού­πης κατα­δει­κνύ­ει ως υπεύ­θυ­νο για την πολι­τι­κή κρί­ση που διέρ­χε­ται ο τόπος το βασι­λιά Γεώρ­γιο Α’ και του ζητά να λαμ­βά­νει υπό­ψη του κατά το σχη­μα­τι­σμό των κυβερ­νή­σε­ων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1891 Στη Οτά­βα του Κανα­δά ξεκι­νά­ει η λει­τουρ­γία του τραμ.

1895 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός βιο­λό­γος Τόμας Χάξ­λεϊ, από τους πιο ένθερ­μους υπο­στη­ρι­κτές της θεω­ρί­ας της εξέ­λι­ξης, του Δαρβίνου.

1900 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας, Αντουάν ντε Σεν Εξι­πε­ρί («Μικρός Πρίγκιπας»)

exiperi

1905 Η εξέ­γερ­ση στο θωρη­κτό «Ποτέμ­κιν»

1905: Η εξέ­γερ­ση στο θωρη­κτό «Ποτέμ­κιν»

1907 Πέθα­νε ο Κων­στα­ντί­νος Βολα­νά­κης, Έλλη­νας ζωγρά­φος. (Γεν. 17/3/1837)

volonakis

1913 Ο Ελλη­νι­κός στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει την βουλ­γα­ρο­κρα­τού­με­νη πόλη των Σερ­ρών (Β’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1920 Η Ρεάλ Μαδρί­της απο­κτά το όνο­μά της από τον βασι­λιά Αλφόν­σο τον 13ο, τρο­πο­ποιώ­ντας το προη­γού­με­νο που ήταν Madrid FC.

1921 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός αρχί­ζει την επί­θε­σή του στο μικρα­σια­τι­κό μέτωπο.

1929 Ο Αλέ­ξαν­δρος Φλέ­μινγκ ανα­κοι­νώ­νει ότι στη μού­χλα ενυ­πάρ­χει αντι­βιο­τι­κή δράση.

1929 Γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Οριά­να Φαλάτσι

1931 Φασί­στες των οργα­νώ­σε­ων «Παύ­λος Μελάς» και «Εθνι­κή Ένω­σις Ελλάς» εξα­πο­λύ­ουν πογκρόμ κατά των Εβραί­ων στους συνοι­κι­σμούς της Θεσ­σα­λο­νί­κης: Ρεζί Βαρ­δάρ, Χαρι­λά­ου, Συνοι­κι­σμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγα­λύ­τε­ρες αγριό­τη­τες έγι­ναν στον συνοι­κι­σμό του Κάμπελ. Οι φασί­στες, αφού λεη­λά­τη­σαν, βία­σαν και σκό­τω­σαν, έβα­λαν φωτιά στο συνοι­κι­σμό από πολ­λές μεριές, με απο­τέ­λε­σμα να καούν πολ­λά σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, το εβραϊ­κό σχο­λείο και η Συνα­γω­γή. Τα επει­σό­δια υπο­δαυ­λί­ζει με σει­ρά άρθρων της η φιλο­βε­νι­ζε­λι­κή εφη­με­ρί­δα «Μακε­δο­νία».

1941 Πεθαί­νει ο Πολω­νός συν­θέ­της Ιγκνά­σι Γιαν Παντε­ρέφ­σκι, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της χώρας του μετά την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σή της (1919–1920).

1949 Η Νότιος Αφρι­κή επι­βάλ­λει το Απαρτ­χάιντ, αρχί­ζο­ντας με την απα­γό­ρευ­ση των μικτών γάμων.

1949 Τα ολλαν­δι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­χω­ρούν από την Τζα­κάρ­τα της Ινδονησίας.

1951 Πέθα­νε ο κορυ­φαί­ος ηθο­ποιός του δρα­μα­τι­κού θεά­τρου, Αιμί­λιος Βεά­κης.  Στη διάρ­κεια της Κατο­χής εντά­χθη­κε στο ΕΑΜ και για του τη δρά­ση αυτή υπέ­στη διώ­ξεις από το αστι­κό καθεστώς.

veakis

1958 Η Βρα­ζι­λία κατα­κτά το πρώ­το της Παγκό­σμιο Κύπελ­λο και ένας μύθος γεννιέται…

pele

1960 Παρου­σία του βασι­λιά του Βελ­γί­ου Μπο­ντου­έν, γιορ­τά­ζε­ται η ανε­ξαρ­τη­σία του βελ­γι­κού Κογκό. Ανα­κη­ρύσ­σε­ται Δημο­κρα­τία με Πρό­ε­δρο τον Τζ. Καζα­βού­μπου και πρω­θυ­πουρ­γό τον Πατρίς Λουμούμπα.

1966 Με άδεια του Προ­έ­δρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόν­σον, τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα παίρ­νουν ενερ­γό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετ­νάμ, στο πλευ­ρό των κυβερ­νη­τι­κών δυνά­με­ων της Σαϊ­γκόν. Αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­πλά­να βομ­βαρ­δί­ζουν τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1967 Πέθα­νε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Τζέιν Μάνσφιλντ

1969 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο σύγ­χρο­νος αερο­σταθ­μός επι­βα­τών εξω­τε­ρι­κού στο Ελληνικό.

1972 Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ απο­φα­σί­ζει ότι η θανα­τι­κή ποι­νή είναι αντί­θε­τη με το Σύνταγμα.

1973 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Χιλή απο­τυ­χη­μέ­νο πρα­ξι­κό­πη­μα κατά του Προ­έ­δρου Αλιέ­ντε, πίσω από το οποίο βρι­σκό­ταν η ντό­πια ολι­γαρ­χία και οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες. Από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και πάλι λίγο αργό­τε­ρα, στις 11/9/1973, αυτή τη φορά με επιτυχία.

castro

1976 Τα νησιά Σεϊ­χέ­λες απο­κτούν την ανε­ξαρ­τη­σία τους από τη Βρετανία.

1979 Η ελλη­νι­κή Βου­λή επι­κυ­ρώ­νει πανη­γυ­ρι­κά την έντα­ξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1986 Η Αργε­ντι­νή κατα­κτά το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο ποδο­σφαί­ρου στο Μεξι­κό κερ­δί­ζο­ντας στον τελι­κό τη Γερ­μα­νία με 3–2. Μεγά­λος πρω­τα­γω­νι­στής της ομά­δας της Αργε­ντι­νής στο δρό­μο προς την κατά­κτη­ση του Μου­ντιάλ ο Ντιέ­γκο Μαραντόνα.

Όταν ο πλα­νή­της υπο­κλί­θη­κε σε Πελέ και Μαρα­ντό­να! (ΒΙΝΤΕΟ)

2000 Πέθα­νε ο Ιτα­λός ηθο­ποιός, Βιτό­ριο Γκάσμαν

Βιτό­ριο Γκά­σμαν, κορυ­φαί­ος Ιτα­λός ηθο­ποιός, γέν­νη­μα του ιτα­λι­κού λαϊ­κού κινή­μα­τος στο χώρο του πολιτισμού

1995 Καταρ­ρέ­ει κτι­ρια­κό συγκρό­τη­μα στη Σεούλ, σκο­τώ­νο­ντας 502 άτο­μα. Ήταν η χει­ρό­τε­ρη κατα­στρο­φή στη Νότια Κορέα σε περί­ο­δο ειρήνης.

1996 Ο Νετσμε­τίν Ερμπα­κάν γίνε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Τουρκίας.

2002 Από έκρη­ξη που σημειώ­νε­ται στα εκδο­τή­ρια της Hellas Flying Dolphins στον Πει­ραιά τραυ­μα­τί­ζε­ται ο Σάβ­βας Ξηρός, ο οποί­ος στη συνέ­χεια θα ομο­λο­γή­σει τη συμ­με­το­χή του στη “17 Νοέμ­βρη”. Το γεγο­νός απο­τε­λεί την αρχή της εξάρ­θρω­σης της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης, που δρού­σε στην Ελλά­δα επί 27 χρόνια.

2003 Πέθα­νε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Κάθριν Χέπμπορν

2004 Ο Πορ­το­γά­λος πρω­θυ­πουρ­γός Ζοζέ Μανου­έλ Μπα­ρό­ζο διο­ρί­ζε­ται ομό­φω­να πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής από τους 25 ηγέ­τες της Ε.Ε. στη Σύνο­δο Κορυ­φής των Βρυξελλών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο