Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 3 Σεπτεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

401 π.Χ. ο βασι­λιάς των Περ­σών Αρτα­ξέρ­ξης Β’ νικά τον αδελ­φό του και διεκ­δι­κη­τή του θρό­νου Κύρο στη Μάχη στα Κού­να­ξα. Στο πλευ­ρό του Κύρου παρα­τάσ­σε­ται και σώμα εκ 10.000 ελλή­νων μισθο­φό­ρων, οι περί­φη­μοι «Μύριοι», που ύμνη­σε ο Ξενο­φών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».

1596 γεν­νή­θη­κε ο διά­ση­μος κατα­σκευα­στής εγχόρ­δων οργά­νων Νικο­λό Αμάτι

1658 πέθα­νε ο Άγγλος στρα­τιω­τι­κός και πολι­τι­κός Όλι­βερ Κρόμ­γου­ελ, ηγέ­της στο Εμφύ­λιο Πόλε­μο κατά του βασι­λιά Καρό­λου του Α’ και «Λόρ­δος Προ­στά­της» της Μ. Βρε­τα­νί­ας το 1653–1658.

1783 Η Βρε­τα­νία ανα­γνω­ρί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία των πρώ­ην αποι­κιών της, των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής (Συν­θή­κη του Παρισιού).

1818 γεν­νιέ­ται ο Ιβάν Τουρ­γκέ­νιεφ. Ενας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Ρώσους συγγραφείς

tourgkenief

1843 στην Ελλά­δα, ξεσπά η επα­νά­στα­ση της 3ης Σεπτεμ­βρί­ου, που ανά­γκα­σε το βασι­λιά Οθω­να να παρα­χω­ρή­σει στον ελλη­νι­κό λαό Σύνταγμα.

1875  γεν­νή­θη­κε ο Φέρ­ντι­ναντ Πόρ­σε, ο κατα­σκευα­στής του ομώ­νυ­μου αυτο­κι­νή­του, αλλά και του θρυ­λι­κού σκα­θα­ριού της Volkswagen

1892 η Νιού­τον Χιθ ‑μετέ­πει­τα Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ- δίνει τον πρώ­το της αγώ­να ενα­ντί­ον της Μπλάκ­μπερν Ροβερς στο Εντ­γουντ Παρκ και χάνει με 3–4.

1919 η Ιτα­λία παρέ­χει στις γυναί­κες το δικαί­ω­μα της ψήφου.

1922 τα ενα­πο­μεί­να­ντα ελλη­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εγκα­τα­λεί­πουν τη Μικρά Ασία.

1925 παί­ζε­ται ο πρώ­τος διε­θνής αγώ­νας χάντ­μπολ, Αυστρία — Γερ­μα­νία 6–3 στο Χέιλ.

1929  γεν­νή­θη­κε η Ελλη­νί­δα ηθο­ποιός Ειρή­νη Παπά

1929 όργα­να της Ασφά­λειας συλ­λαμ­βά­νουν ολό­κλη­ρο το προ­σω­πι­κό του “Ριζο­σπά­στη”, με την κατη­γο­ρία της εσχά­της προδοσίας.

1937 ο Ορσον Γου­έλς σκη­νο­θε­τεί και πρω­τα­γω­νι­στεί στους “Αθλιους” την πρώ­τη ραδιο­φω­νι­κή θεα­τρι­κή μετά­δο­ση από τη θεα­τρι­κή ομά­δα “Μέρ­κιου­ρι Θίατερ”.

1938 οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του 1940 αλλά­ζουν από το Τόκιο στο Ελσίν­κι. Τελι­κά θα ανα­βλη­θούν αφού ξεσπά ο Β’ Παγκό­σμιος Πόλεμος.

1939 δύο μέρες μετά την εισβο­λή της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας στην Πολω­νία η Βρε­τα­νία και η Γαλ­λία της κηρύσ­σουν τον πόλε­μο, δίχως ωστό­σο να ρίξουν του­φε­κιά. Είναι ο λεγό­με­νος «παρά­ξε­νος πόλε­μος», ο οποί­ος στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δεν ήταν καθό­λου παρά­ξε­νος, αφού οι ιμπε­ρια­λι­στές ευελ­πι­στού­σαν σε μια προ­έ­λα­ση της φασι­στι­κής πολε­μι­κής μηχα­νής προς Ανα­το­λάς (δηλα­δή τη Σοβιε­τι­κή Ένωση).

polemos paraxenos

1940 γεν­νή­θη­κε ο Εδουάρ­δο Γκα­λε­ά­νο, Ουρου­γουα­νός δημο­σιο­γρά­φος, λογο­τέ­χνης και συγ­γρα­φέ­ας, μία από τις εξέ­χου­σες προ­σω­πι­κό­τη­τες της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης λογοτεχνίας

galeano

1943 μετά την ολο­κλη­ρω­τι­κή κατά­λη­ψη της Σικε­λί­ας αρχί­ζει η από­βα­ση των Συμ­μα­χι­κών δυνά­με­ων (ΗΠΑ, Βρε­τα­νί­ας και Κανα­δά) στην κυρί­ως Ιταλία.

1943 Γενι­κή απερ­γία κηρύσ­σε­ται στη Βέροια κατά της ομη­ρί­ας, της τρο­μο­κρα­τί­ας και της υπο­χρε­ω­τι­κής εργα­σί­ας. Όλοι οι χώροι δου­λειάς νεκρώ­νουν, ενώ οι δρό­μοι της πόλης γεμί­ζουν από διαδηλωτές.

1950 στην Ιαπω­νία, 300.000 κάτοι­κοι μένουν άστε­γοι, όταν ένας τυφώ­νας σαρώ­νει κυριο­λε­κτι­κά τη νήσο Χοκάι­ντο, στο βόρειο τμή­μα της χώρας.

1954 πέθα­νε σε ηλι­κία 66 ετών η μεγά­λη κυρία του ελλη­νι­κού θεά­τρου Μαρί­κα Κοτοπούλη

kotopouli

1951 επι­στρέ­φουν στην Ελλά­δα από την Κορέα 37 Έλλη­νες στρα­τιω­τι­κοί, τραυματίες.

1954 Η κυβέρ­νη­ση Παπά­γου ανα­κοι­νώ­νει τη σύλ­λη­ψη πάνω από 60 στε­λε­χών του ΚΚΕ (μετα­ξύ των οποί­ων ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης, ο Λεω­νί­δας Τζε­φρώ­νης, ο Κυριά­κος Τσα­κί­ρης, κ.α.). Ο Γ. Παπαν­δρέ­ου συγ­χαί­ρει τα Σώμα­τα Ασφαλείας.

1958 ιδρύ­ε­ται το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιωμάτων.

1959 επε­κτεί­νε­ται προς τα ανα­το­λι­κά το αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού, εξαι­τί­ας της μεγά­λης αύξη­σης της επι­βα­τι­κής κίνησης.

1971 το Κατάρ κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Βρετανία.

1972 ο Αμε­ρι­κα­νός Μπό­μπι Φίσερ νικά το Σοβιε­τι­κό αντί­πα­λό του Μπό­ρις Σπά­σκι και ανα­κη­ρύσ­σε­ται παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής στο σκάκι.

1974 ο Ανδρέ­ας Παπαν­δρέ­ου ιδρύ­ει το Πανελ­λή­νιο Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα (ΠΑΣΟΚ).

1976 το αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μό­πλοιο “Βίκινγκ ΙΙ” προ­σεγ­γί­ζει την επι­φά­νεια του Αρη, στέλ­νο­ντας τις πρώ­τες κοντι­νές φωτο­γρα­φί­ες του πλα­νή­τη και ανα­λύ­ο­ντας τη σύστα­ση του χώμα­τος και του κλίματος.

1978 ο Μίμης Δομά­ζος φορά­ει τη φανέ­λα της ΑΕΚ.

1983 πέθα­νε σε ηλι­κία 58 ετών η μεγά­λη ηθο­ποιός μας Έλλη Λαμπέ­τη κατά κόσμον Έλλη Λούκου

lampeti

1991 πέθα­νε ο ιτα­λι­κής κατα­γω­γής Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της Φρανκ Κάπρα, κάτο­χος τριών βρα­βεί­ων Όσκαρ

1994 Ρωσία και Κίνα υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία για τον πυρη­νι­κό αφο­πλι­σμό μετα­ξύ τους.

1994 πεθαί­νει σε ηλι­κία 88 χρό­νων ο ζωγρά­φος, καθη­γη­τής και ακα­δη­μαϊ­κός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

xatzikuriakos

1999 πέθα­νε  σε ηλι­κία 89 ετών στη Ρόδο ο περι­βό­η­τος “Κου­τα­λια­νός”, ο Δημή­τρης Μακρής, ο οποί­ος απο­τέ­λε­σε ζωντα­νό θρύ­λο για την Ελλάδα.

2000 η Ελλά­δα κατα­κτά την πρώ­τη θέση στο τουρ­νουά μπά­σκετ “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ” νικώ­ντας στον τελι­κό την Ρωσία με 69–65. Πολυ­τι­μό­τε­ρος παί­κτης της διορ­γά­νω­σης ανα­κη­ρύσ­σε­ται ο Δημή­τρης Παπανικολάου.

2002 υπερ­χει­λί­ζει ο Κηφι­σός καθώς σφο­δρές βρο­χο­πτώ­σεις πλήτ­τουν την Αττι­κή. Τα ορμη­τι­κά νερά παρα­σύ­ρουν τα πρό­χει­ρα φράγ­μα­τα από σακιά, που είχαν τοπο­θε­τη­θεί στις όχθες του.

2003 πέθα­νε ο Ηλί­ας Πετρό­που­λος, Έλλη­νας λαο­γρά­φος. («Το εγχει­ρί­διο του καλού κλέ­φτη») (Γεν. 26/6/1928)

2003 δίνε­ται στην κυκλο­φο­ρία η Δυτι­κή Περι­φε­ρεια­κή Λεω­φό­ρος Υμηττού

2004 Τρα­γω­δία στο Μπε­σλάν της Βόρειας Οσε­τί­ας. Ρωσι­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας εισβάλ­λουν σε σχο­λείο, που έχουν κατα­λά­βει τσε­τσέ­νοι αντάρ­τες. Οι νεκροί φθά­νουν τους 344, ανά­με­σά τους και 172 παιδιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο