Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. Πέθα­νε ο Πτο­λε­μαί­ος ΙΕ’ Φιλο­πά­τωρ Φιλο­μή­τωρ Καί­σαρ, Και­σα­ρί­ων, ο τελευ­ταί­ος της δυνα­στεί­ας των Πτο­λε­μαί­ων στην Αίγυ­πτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)

Θάνατος του Μαρά La Mort de Marat1748: Γεν­νιέ­ται στο Παρί­σι ο ζωγρά­φος Jacques-Louis David (πέθα­νε στις Βρυ­ξέλ­λες το 1825). Σπού­δα­σε για ένα διά­στη­μα στην Ιτα­λία, και έγι­νε ενερ­γός υπο­στη­ρι­κτής της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης (κλαμπ των Για­κο­βί­νων) και από­λυ­τος κυρί­αρ­χος (καλ­λι­τε­χνι­κά) στη Γαλ­λι­κή Δημοκρατία.
Ένα από τα πιο διά­ση­μα έργα του αυτής της περιό­δου είναι ο Θάνα­τος του Μαρά (La Mort de Marat ή Marat Assassiné ‑1793)
Φυλα­κι­σμέ­νος μετά την πτώ­ση του Ροβε­σπιέ­ρου από την εξου­σία, ευθυ­γραμ­μί­στη­κε με το Ναπο­λέ­ο­ντα 1799 ως το 1815 γίνε­ται ο επί­ση­μος ζωγρά­φος του και ανέ­πτυ­ξε το στυλ της αυτο­κρα­το­ρί­ας του, με τη χρή­ση ζεστών βενε­τσιά­νι­κων χρωμάτων.
Μετά την πτώ­ση του και την ανα­βί­ω­ση των Βουρ­βό­νων, (αυτο)εξορίστηκε στις Βρυ­ξέλ­λες, στη συνέ­χεια στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο της Ολλαν­δί­ας, όπου και παρέ­μει­νε μέχρι το θάνα­τό του.
Είχε πολ­λούς μαθη­τές, καθι­στώ­ντας τον από τις ισχυ­ρό­τε­ρες επιρ­ρο­ές στη γαλ­λι­κή τέχνη των αρχών του 19ου αιώ­να, ιδιαί­τε­ρα στην ακα­δη­μαϊ­κή ζωγρα­φι­κή του Salon (σσ. καλ­λι­τε­χνι­κό γεγο­νός, εν είδει έκθε­σης στο Παρί­σι από τα τέλη του 17ου αιώ­να έως το 1880 με έργα καλ­λι­τε­χνών εγκρι­μέ­να αρχι­κά από τη Βασι­λι­κή Ακα­δη­μία Ζωγρα­φι­κής και γλυ­πτι­κής που δημιουρ­γή­θη­κε από τον Mazarin, στη συνέ­χεια από την Ακα­δη­μία Καλών Τεχνών. Η ιστο­ρία του είναι στι­κτή με μικρά και μεγά­λα σκάν­δα­λα, γεγο­νό­τα, συνα­ντή­σεις, ρήξεις, συμ­μορ­φώ­σεις, που σημα­το­δο­τούν το πνεύ­μα της επο­χής ως τη Γαλ­λι­κή επα­νά­στα­ση: κρι­τι­κής της τέχνης, αλλά και επι­βε­βαί­ω­σης ακό­μη και μιας μορ­φής απόρ­ρι­ψης, που επι­τρέ­πουν την ανα­δρο­μι­κή ανά­λυ­ση της εξέ­λι­ξης των μορ­φών και του γού­στου, απο­τε­λώ­ντας ένα σημα­ντι­κό μέρος της ιστο­ρί­ας της σύγ­χρο­νης τέχνης).
Έκα­νε αργό­τε­ρα πολ­λά έργα, με ανα­φο­ρά την αρχαία Ελλά­δα «Άρτε­μη & Απόλ­λω­νας χτυ­πούν με τα βέλη τους τα παι­διά της Νιό­βης» (1772), Αντί­ο­χος και Στρα­το­νί­κη (1774), Πάτρο­κλος ‑μελέ­τη (1780), Το σώμα του Έκτο­ρα (1778) Ο θυμός του Αχιλ­λέα (1819), Ο απο­χαι­ρε­τι­σμός του Τηλέ­μα­χου και του Ευχά­ρη (1818), καθώς και πορτρέτα

1791 Το βρε­τα­νι­κό πλοίο HMS Pandora βυθί­ζε­ται αφού προ­σά­ρα­ξε σε ύφα­λο του εξώ­τε­ρου Μεγά­λου Κοραλ­λιο­γε­νή Υφά­λου την προη­γού­με­νη ημέρα.

kaisarion 1

1797 Γεν­νή­θη­κε η δημιουρ­γός του Φράν­κεν­σταϊν, Μαί­ρη Γόλ­στο­ουν­κραφτ Σέλεϊ. Η Βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας, κόρη του φιλό­σο­φου Γουί­λιαμ Γκό­ντουιν και της συγ­γρα­φέ­ως Μέρι Γόλ­στο­ουν­κραφτ Γκό­ντουιν συνέ­γρα­ψε τον “Φράν­κεν­σταϊν” στα 20 της χρόνια

1832 Υπο­γρά­φε­ται το Πρω­τό­κολ­λο του Λον­δί­νου, με το οποίο ορί­ζο­νται τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα στη γραμ­μή Αμβρα­κι­κού — Παγα­ση­τι­κού κόλ­που και απορ­ρί­πτο­νται τα αιτή­μα­τα των Κρη­τι­κών και των κατοί­κων της Σάμου για ένω­ση με την Ελλάδα.

1835 Ιδρύ­ε­ται η Μελβούρνη.

Γέφυρα Savvinskaya Sloboda 1884 Zbvenigorod Savvinskaja Sloboda Levitan1860 Γεν­νιέ­ται ο Ρώσος ζωγρά­φος Ισα­άκ Ίλιτς Λεβι­τάν, ένας από τους πιο σημα­ντι­κούς τοπιο­γρά­φους της ευρω­παϊ­κής ζωγρα­φι­κής του 19ου αιώνα.

1871 Γεν­νή­θη­κε ο Νεο­ζη­λαν­δι­κής κατα­γω­γής Βρε­τα­νός φυσι­κός και χημι­κός Έρνεστ Ράδερ­φορντ, που το 1908 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Χημείας.

1909 Το επι­βα­τη­γό πλοίο “Μαυ­ρι­τα­νία” φτά­νει στο Λον­δί­νο από τη Νέα Υόρ­κη, μέσα σε πέντε μέρες, εννιά ώρες και 22 λεπτά.

1918 Ο Σοβιε­τι­κός ηγέ­της Βλα­ντι­μίρ Λένιν πυρο­βο­λεί­ται και τραυ­μα­τί­ζε­ται κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του σε εργο­στά­σιο της Μόσχας, σε μία δολο­φο­νι­κή από­πει­ρα, στην οποία πρω­το­στά­τη­σαν οι αδελ­φές Φάνια και Ντό­ρα Καπλάν, αμφό­τε­ρες μέλη του Σοσια­λι­στι­κού Επα­να­στα­τι­κού Κόμματος.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός σκη­νο­θέ­της Βόλφ­γκανγκ Βάγκνερ (πέθα­νε 21-Μαρτ-2010)

1922 Διε­ξά­γε­ται η τελευ­ταία μάχη της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας στο Ντου­μπλου­πι­νάρ, κοντά στο Αφιόν Καρα­χι­σάρ, με ήττα των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων. Η 30η Αυγού­στου εορ­τά­ζε­ται στην Τουρ­κία ως «Ημέ­ρα της Νίκης».

1928 Ο Ινδός πολι­τι­κός Τζα­γουαρ­χα­λάλ Νεχρού δημιουρ­γεί το κόμ­μα Ανε­ξαρ­τη­σία της Ινδί­ας, ενα­ντί­ον της βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας στη χώρα.

1929 Η κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου ανα­θέ­τει στο χημι­κό μηχα­νι­κό Αλκι­βιά­δη Κοκ­κι­νά­κη, έλλη­να πρό­σφυ­γα από τη Ρωσία και πρώ­ην Διοι­κη­τή της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας της Αγί­ας Πετρού­πο­λης, τη μελέ­τη και οργά­νω­ση Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας στην Ελλάδα.

1929 Το ατμό­πλοιο “Σαν Χουάν” βυθί­ζε­ται μέσα σε τρία λεπτά, μετά από σύγκρου­ση με τάν­κερ της Στά­νταρτ Όιλ, στις ακτές του Σαν Φραν­σί­σκο, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άτομα.

1929 Η αστυ­νο­μία διε­νερ­γεί επι­δρο­μή στα γρα­φεία και τυπο­γρα­φεία του Ριζο­σπά­στη και της Νεο­λαί­ας (εφη­με­ρί­δας της ΟΚΝΕ), κάνει κατα­σχέ­σεις και προ­χω­ρά σε συλ­λή­ψεις. Ταυ­τό­χρο­να απα­γο­ρεύ­ει το φύλ­λο του Ριζο­σπά­στη της 1 Σεπτέμ­βρη (902.gr).

1931 Ανα­κα­λύ­πτε­ται στην Αθή­να το άγαλ­μα του Ρωμαί­ου Αυτο­κρά­το­ρα Αδριανού.

1932 Ο Χέρ­μαν Γκέ­ρινγκ, στε­νός συνερ­γά­της του Χίτλερ, εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της γερ­μα­νι­κής Βουλής

1933 Ιδρύ­ε­ται η γαλ­λι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρία “Air France”.

1936 Αρχί­ζει κύμα μαζι­κών συλ­λή­ψε­ων από το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς της 4ης Αυγού­στου. Ως την 1η Οκτώ­βρη στάλ­θη­καν στα νησιά της εξο­ρί­ας 700 περί­που αγω­νι­στές, κυρί­ως κομ­μου­νι­στές. Στις 19 Σεπτέμ­βρη συνε­λή­φθη και ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Μπρους Μακλά­ρεν, Νεο­ζη­λαν­δός οδη­γός αγώ­νων και επι­χει­ρη­μα­τί­ας (ιδρυ­τής της Μακλάρεν)

1941 Κατά τη διάρ­κεια του Δεύ­τε­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, αρχί­ζει η πολιορ­κία του Λένιν­γκραντ, όταν οι Ναζί εισβάλ­λουν στη Ρωσία.


1943 Γεν­νή­θη­κε ο Λάκης Χαλ­κιάς, τρα­γου­δο­ποιός, μου­σι­κός τρα­γου­δι­στής και ερευ­νη­τής Ελλη­νι­κής μου­σι­κής. 4η γενιά της γνω­στής οικο­γέ­νειας των Χαλκιάδων.
Γιος του κορυ­φαί­ου κλα­ρι­νε­τί­στα Τάσου, ασχο­λή­θη­κε με τη μου­σι­κή και το τρα­γού­δι από τα 7 του χρό­νια (στα 16 του αρχί­ζει να εργά­ζε­ται σαν επαγγελματίας.

1944 Με την είσο­δο του σοβιε­τι­κού στρα­τού στο Βου­κου­ρέ­στι ολο­κλη­ρώ­νε­ται η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ρου­μα­νί­ας από το ναζι­στι­κό ζυγό και το φασι­στι­κό καθε­στώς Αντο­νέ­σκου. Η νέα νίκη του Κόκ­κι­νου Στρα­τού σήμα­νε την κατάρ­ρευ­ση της γερ­μα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής μηχα­νής στα Βαλκάνια.

voukouresti

1945 Οι βρε­τα­νι­κές δυνά­μεις “απε­λευ­θε­ρώ­νουν” το Χονγκ Κονγκ από τους Ιάπω­νες. Η πρώ­ην αποι­κία του βρε­τα­νι­κού στέμ­μα­τος ξανα­γυ­ρί­ζει στους Άγγλους.
Τη 10ετία του 1950 έγι­νε η πρώ­τη από τις τέσ­σε­ρις «ασια­τι­κές τίγρεις» (τομέ­ας υφα­σμά­των, κατα­σκευα­στι­κές βιο­μη­χα­νί­ες και εξα­γω­γή κινε­ζι­κών προ­ϊ­ό­ντων), λόγω χαμη­λού εργα­τι­κού κόστους.
Την 1η Ιου­λί­ου 1997, πέρα­σε από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο στη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία της Κίνας, βάζο­ντας τέλος στα 156 χρό­νων βρε­τα­νι­κής κυριαρχίας

1948  Μετά την κατά­λη­ψη του Γράμ­μου ο κυβερ­νη­τι­κός στρα­τός (δύνα­μη 25.000, υπο­στη­ρι­ζό­με­νη από αερο­πο­ρία και άρμα­τα μάχης) εξα­πο­λύ­ει συν­δυα­σμέ­νη επί­θε­ση κατά του ΔΣΕ στο μέτω­πο Βίτσι — Μάλι Μάδι (δύνα­μη 9.000).
Στις 9 — 10 Σεπτέμ­βρη ο ΔΣΕ περ­νά ορμη­τι­κά στην αντε­πί­θε­ση και στις σφρα­γί­ζει τη νίκη του, κατα­τρο­πώ­νο­ντας τον κυβερ­νη­τι­κό στρα­τό και απω­θώ­ντας τον απ’ το Μάλι Μάδι.

1949 Μετά την πτώ­ση του υψώ­μα­τος Κάμε­νικ οι τελευ­ταί­οι ενα­πο­μεί­να­ντες θύλα­κες του ηρω­ϊ­κού Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΔΣΕ) υπο­χω­ρούν συντε­ταγ­μέ­να προς το αλβα­νι­κό έδαφος.

1960 Ο υπουρ­γός Προ­ε­δρί­ας της Κυβερ­νή­σε­ως Κων­στα­ντί­νος Τσά­τσος απα­γο­ρεύ­ει την παρά­στα­ση «Όρνι­θες» του Αρι­στο­φά­νη, που θα ανέ­βα­ζε ο Κάρο­λος Κουν στο θέα­τρο Ηρώ­δου Αττικού

1962 Η Ιαπω­νία πραγ­μα­το­ποιεί δοκι­μή του NAMC YS-11, του πρώ­του της μετά τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο αερο­σκά­φους (και του μονα­δι­κού επι­τυ­χη­μέ­νου εμπο­ρι­κού πριν ή μετά τον πόλεμο).

1963 Λει­τουρ­γεί για πρώ­τη φορά η “κόκ­κι­νη γραμ­μή”, η άμε­ση τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή ανά­με­σα στους επι­κε­φα­λής των ΗΠΑ και της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1967 Ο Θέρ­γκουντ Μάρ­σαλ γίνε­ται ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός Δικα­στής του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου των ΗΠΑ.

1972 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός Κάμερν Ντίαζ.

1973 Η Κένυα απα­γο­ρεύ­ει το κυνή­γι των ελε­φά­ντων και το εμπό­ριο του ελεφαντόδοντου.

1974 Τρέ­νο που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Βελι­γρά­δι-Ντόρ­τμουντ εκτρο­χιά­ζε­ται στον κεντρι­κό σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό του Ζάγκρεμπ, σκο­τώ­νο­ντας πάνω από 150 επιβάτες.

1982 Ο ηγέ­της της PLO Γιά­σερ Αρα­φάτ εγκα­τα­λεί­πει το αρχη­γείο του στη Βηρυ­τό μετά την ισραη­λι­νή εισβο­λή στο Λίβανο.

1983 Απο­γειώ­νε­ται από τη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο ”Τσά­λεν­τζερ”, στο οποίο ταξι­δεύ­ει στο διά­στη­μα ο πρώ­τος Αφο­ρα­με­ρι­κα­νός, ο αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Γκί­ον Μπλούφορντ.

1984  Το Δια­στη­μι­κό Λεω­φο­ρείο Ντι­σκά­βε­ρι απο­γειώ­νε­ται για το παρ­θε­νι­κό του ‑STS-41‑D, ταξίδι.

1984 Σε δημο­πρα­σία με ανα­μνη­στι­κά από τους Beatles, συγκε­ντρώ­νο­νται 270.000 δολάρια.

1991 Το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1992 Αλλά­ζει η βαθ­μο­λο­γία στο ποδό­σφαι­ρο (από 2–1‑0 γίνε­ται 3–1‑0). Το σύστη­μα έχει δοκι­μα­στεί στην Αγγλία με επι­τυ­χία για μια ολό­κλη­ρη δεκα­ε­τία όταν γίνε­ται δεκτή το 1981 η επα­να­στα­τι­κή αυτή πρό­τα­ση του Τζί­μι Χιλ, του γνω­στού σχο­λια­στή της αγγλι­κής τηλε­ό­ρα­σης που υπήρ­ξε παί­κτης αλλά και πρό­ε­δρος της Κόβεντρι.

1993 Στη Γαλ­λία, πλού­σια δώρα προ­σφέ­ρο­νται στον 150.000.000ο επι­σκέ­πτη στον Πύρ­γο του Άιφελ.

1996 Στην Ολλαν­δία, η στρα­τιω­τι­κή θητεία γίνε­ται προαιρετική.

1999 Το Ανα­το­λι­κό Τιμόρ, με δημο­ψή­φι­σμα, απο­φα­σί­ζουν την ανε­ξαρ­τη­σία τους από την Ινδονησία.

2003 Ανα­βιώ­νουν οι τρα­γι­κές μνή­μες του “Κουρσκ” στη Ρωσία. Το πυρη­νο­κί­νη­το Κ‑159 βυθί­ζε­ται στη θάλασ­σα Μπά­ρεντς, στο ίδιο σημείο όπου πριν 3 χρό­νια βυθί­στη­κε το “Κουρσκ” και χάθη­καν 118 άνθρωποι.
Από το ατύ­χη­μα, εννέα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος πεθαί­νουν και μόνο ένας ναύ­της σώζε­ται. Ο πυρη­νι­κός αντι­δρα­στή­ρας του Κ‑159 είχε τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας και δεν υπήρ­χε οπλι­σμός, αφού το υπο­βρύ­χιο είχε αποσυρθεί.

2003 Πέθα­νε ο “σκλη­ρός” του Χόλι­γουντ Τσαρλς Μπρόνσον.

2006 Πεθαί­νει ο Αιγύ­πτιος συγ­γρα­φέ­ας Ναγκίμπ Μαχ­φούζ, βρα­βευ­μέ­νος με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1988.

2006 Πεθαί­νει στο Λος Άντζε­λες ο Κανα­δός ηθο­ποιός Glenn Ford (Γκλεν Φορντ), σε ηλι­κία 90 ετών. Εμφα­νί­στη­κε σε ται­νί­ες όπως «Τζίλ­ντα», «Η ζού­γκλα του Μαυ­ρο­πί­να­κα» (Blackboard Jungle, 1955 ‑smash-hit το τρα­γού­δι των τίτλων, το πασί­γνω­στο Rock Around the Clock, κινη­μα­το­γρα­φι­κό ντε­μπού­το ο Σίντ­νεϊ Πουα­τιέ), «The Big Heat», «Σού­περ­μαν», «Midway» κά.
Μετα­κό­μι­σε στην Καλι­φόρ­νια το 1939 και στη διάρ­κεια της 53χρονης καριέ­ρας του στο
Χόλι­γουντ, έπαι­ξε σε περισ­σό­τε­ρες από 100 ται­νί­ες, δρά­μα­τα και κωμω­δί­ες, με
προ­τί­μη­ση στον ρόλο του σκλη­ρού και λιγο­μί­λη­του ήρωα.
Αγα­πη­μέ­νη του παρ­τε­νέρ η Ρίτα Χέι­γουορθ, με την οποία έπαι­ξε σε έξι ται­νί­ες ‑μεγά­λη του
αγά­πη ήταν και τα γου­έ­στερν. , είδος που τίμη­σε πολ­λές φορές .
Σε ηλι­κία 64 ετών ασχο­λή­θη­κε με το Hang gliding (αιω­ρο­πτε­ρι­σμό).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο