Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 30 Αυγού­στου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

30 π.Χ. πέθα­νε ο Πτο­λε­μαί­ος ΙΕ’ Φιλο­πά­τωρ Φιλο­μή­τωρ Καί­σαρ, Και­σα­ρί­ων, ο τελευ­ταί­ος της δυνα­στεί­ας των Πτο­λε­μαί­ων στην Αίγυ­πτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)

kaisarion 1

1797 γεν­νή­θη­κε η δημιουρ­γός του Φράν­κεν­σταϊν, Μαί­ρη Γόλ­στο­ουν­κραφτ Σέλεϊ. Η Βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας, κόρη του φιλό­σο­φου Γουί­λιαμ Γκό­ντουιν και της συγ­γρα­φέ­ως Μέρι Γόλ­στο­ουν­κραφτ Γκό­ντουιν συνέ­γρα­ψε τον “Φράν­κεν­σταϊν” στα 20 της χρόνια

1832 υπο­γρά­φε­ται το Πρω­τό­κολ­λο του Λον­δί­νου, με το οποίο ορί­ζο­νται τα ελλη­νο­τουρ­κι­κά σύνο­ρα στη γραμ­μή Αμβρα­κι­κού — Παγα­ση­τι­κού κόλ­που και απορ­ρί­πτο­νται τα αιτή­μα­τα των Κρη­τι­κών και των κατοί­κων της Σάμου για ένω­ση με την Ελλάδα.

1871 γεν­νή­θη­κε ο Νεο­ζη­λαν­δι­κής κατα­γω­γής Βρε­τα­νός φυσι­κός και χημι­κός Έρνεστ Ράδερ­φορντ, που το 1908 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Χημείας.

1909 το επι­βα­τη­γό πλοίο “Μαυ­ρι­τα­νία” φτά­νει στο Λον­δί­νο από τη Νέα Υόρ­κη, μέσα σε πέντε μέρες, εννιά ώρες και 22 λεπτά.

1918 ο Σοβιε­τι­κός ηγέ­της Βλα­ντι­μίρ Λένιν πυρο­βο­λεί­ται και τραυ­μα­τί­ζε­ται κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του σε εργο­στά­σιο της Μόσχας, σε μία δολο­φο­νι­κή από­πει­ρα, στην οποία πρω­το­στά­τη­σαν οι αδελ­φές Φάνια και Ντό­ρα Καπλάν, αμφό­τε­ρες μέλη του Σοσια­λι­στι­κού Επα­να­στα­τι­κού Κόμματος.

1922 Διε­ξά­γε­ται η τελευ­ταία μάχη της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας στο Ντου­μπλου­πι­νάρ, κοντά στο Αφιόν Καρα­χι­σάρ, με ήττα των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων. Η 30η Αυγού­στου εορ­τά­ζε­ται στην Τουρ­κία ως «Ημέ­ρα της Νίκης».

1928 ο Ινδός πολι­τι­κός Τζα­γουαρ­χα­λάλ Νεχρού δημιουρ­γεί το κόμ­μα Ανε­ξαρ­τη­σία της Ινδί­ας, ενα­ντί­ον της βρε­τα­νι­κής κυριαρ­χί­ας στη χώρα.

1929 Η κυβέρ­νη­ση Βενι­ζέ­λου ανα­θέ­τει στο χημι­κό μηχα­νι­κό Αλκι­βιά­δη Κοκ­κι­νά­κη, έλλη­να πρό­σφυ­γα από τη Ρωσία και πρώ­ην Διοι­κη­τή της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας της Αγί­ας Πετρού­πο­λης, τη μελέ­τη και οργά­νω­ση Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας στην Ελλάδα.

1929 το ατμό­πλοιο “Σαν Χουάν” βυθί­ζε­ται μέσα σε τρία λεπτά, μετά από σύγκρου­ση με τάν­κερ της Στά­νταρτ Όιλ, στις ακτές του Σαν Φραν­σί­σκο, με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άτομα.

1931 ανα­κα­λύ­πτε­ται στην Αθή­να το άγαλ­μα του Ρωμαί­ου Αυτο­κρά­το­ρα Αδριανού.

1932 ο Χέρ­μαν Γκέ­ρινγκ, στε­νός συνερ­γά­της του Χίτλερ, εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της γερ­μα­νι­κής Βουλής

1933 ιδρύ­ε­ται η γαλ­λι­κή αερο­πο­ρι­κή εται­ρία “Air France”.

1936 Αρχί­ζει κύμα μαζι­κών συλ­λή­ψε­ων από το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς της 4ης Αυγού­στου. Ως την 1η Οκτώ­βρη στάλ­θη­καν στα νησιά της εξο­ρί­ας 700 περί­που αγω­νι­στές, κυρί­ως κομ­μου­νι­στές. Στις 19 Σεπτέμ­βρη συνε­λή­φθη και ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1941 κατά τη διάρ­κεια του Δεύ­τε­ρου Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, αρχί­ζει η πολιορ­κία του Λένιν­γκραντ, όταν οι Ναζί εισβάλ­λουν στη Ρωσία.

1944 με την είσο­δο του σοβιε­τι­κού στρα­τού στο Βου­κου­ρέ­στι ολο­κλη­ρώ­νε­ται η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ρου­μα­νί­ας από το ναζι­στι­κό ζυγό και το φασι­στι­κό καθε­στώς Αντο­νέ­σκου. Η νέα νίκη του Κόκ­κι­νου Στρα­τού σήμα­νε την κατάρ­ρευ­ση της γερ­μα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής μηχα­νής στα Βαλκάνια.

voukouresti

1949 Μετά την πτώ­ση του υψώ­μα­τος Κάμε­νικ οι τελευ­ταί­οι ενα­πο­μεί­να­ντες θύλα­κες του ηρω­ϊ­κού Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλά­δας (ΔΣΕ) υπο­χω­ρούν συντε­ταγ­μέ­να προς το αλβα­νι­κό έδαφος.

1960 Ο υπουρ­γός Προ­ε­δρί­ας της Κυβερ­νή­σε­ως Κων­στα­ντί­νος Τσά­τσος απα­γο­ρεύ­ει την παρά­στα­ση «Όρνι­θες» του Αρι­στο­φά­νη, που θα ανέ­βα­ζε ο Κάρο­λος Κουν στο θέα­τρο Ηρώ­δου Αττικού

1963 λει­τουρ­γεί για πρώ­τη φορά η “κόκ­κι­νη γραμ­μή”, η άμε­ση τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή ανά­με­σα στους επι­κε­φα­λής των ΗΠΑ και της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1967 ο Θέρ­γκουντ Μάρ­σαλ γίνε­ται ο πρώ­τος Αφρο­α­με­ρι­κα­νός Δικα­στής του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου των ΗΠΑ.

1972 γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός Κάμερν Ντίαζ.

1973 η Κένυα απα­γο­ρεύ­ει το κυνή­γι των ελε­φά­ντων και το εμπό­ριο του ελεφαντόδοντου.

1982 ο ηγέ­της της PLO Γιά­σερ Αρα­φάτ εγκα­τα­λεί­πει το αρχη­γείο του στη Βηρυ­τό μετά την ισραη­λι­νή εισβο­λή στο Λίβανο.

1983 απο­γειώ­νε­ται από τη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο ”Τσά­λεν­τζερ”, στο οποίο ταξι­δεύ­ει στο διά­στη­μα ο πρώ­τος Αφο­ρα­με­ρι­κα­νός, ο αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης Γκί­ον Μπλούφορντ.

1984 σε δημο­πρα­σία με ανα­μνη­στι­κά από τους Beatles, συγκε­ντρώ­νο­νται 270.000 δολάρια.

1991 το Αζερ­μπαϊ­τζάν ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

1992 αλλά­ζει η βαθ­μο­λο­γία στο ποδό­σφαι­ρο (από 2–1‑0 γίνε­ται 3–1‑0). Το σύστη­μα έχει δοκι­μα­στεί στην Αγγλία με επι­τυ­χία για μια ολό­κλη­ρη δεκα­ε­τία όταν γίνε­ται δεκτή το 1981 η επα­να­στα­τι­κή αυτή πρό­τα­ση του Τζί­μι Χιλ, του γνω­στού σχο­λια­στή της αγγλι­κής τηλε­ό­ρα­σης που υπήρ­ξε παί­κτης αλλά και πρό­ε­δρος της Κόβεντρι.

1993 στη Γαλ­λία, πλού­σια δώρα προ­σφέ­ρο­νται στον 150.000.000ο επι­σκέ­πτη στον Πύρ­γο του Άιφελ.

1996 στην Ολλαν­δία, η στρα­τιω­τι­κή θητεία γίνε­ται προαιρετική.

1999 το Ανα­το­λι­κό Τιμόρ, με δημο­ψή­φι­σμα, απο­φα­σί­ζουν την ανε­ξαρ­τη­σία τους από την Ινδονησία.

2003 ανα­βιώ­νουν οι τρα­γι­κές μνή­μες του “Κουρσκ” στη Ρωσία. Το πυρη­νο­κί­νη­το Κ‑159 βυθί­ζε­ται στη θάλασ­σα Μπά­ρεντς, στο ίδιο σημείο όπου πριν 3 χρό­νια βυθί­στη­κε το “Κουρσκ” και χάθη­καν 118 άνθρω­ποι. Από το ατύ­χη­μα, εννέα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος πεθαί­νουν και μόνο ένας ναύ­της σώζε­ται. Ο πυρη­νι­κός αντι­δρα­στή­ρας του Κ‑159 είχε τεθεί εκτός λει­τουρ­γί­ας και δεν υπήρ­χε οπλι­σμός, αφού το υπο­βρύ­χιο είχε αποσυρθεί.

2003 πέθα­νε ο “σκλη­ρός” του Χόλι­γουντ Τσαρλς Μπρόνσον.

2006 Πεθαί­νει ο Αιγύ­πτιος συγ­γρα­φέ­ας Ναγκίμπ Μαχ­φούζ, βρα­βευ­μέ­νος με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1988.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο