Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

336 π.Χ. δολο­φο­νή­θη­κε ο Φίλιπ­πος Β’ ο Μακε­δών, βασι­λιάς της Μακε­δο­νί­ας, από έναν από τους πιο έμπι­στους σωμα­το­φύ­λα­κές του

1797 Επα­νά­στα­ση των ποπο­λά­ρων στη Ζάκυν­θο. Καί­νε τη «Χρυ­σή Βίβλο» και τα εμβλή­μα­τα των ευγε­νών στην πλα­τεία του Αγί­ου Μάρ­κου, κατά τη διάρ­κεια των πανη­γυ­ρι­σμών για την κατά­λυ­ση της Ενετοκρατίας.

1818 Γεν­νή­θη­κε η βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας Έμι­λυ Μπρο­ντέ (“Ανε­μο­δαρ­μέ­να ύψη”)

1824 Στο πλαί­σιο της δεύ­τε­ρης από­πει­ρας των Τούρ­κων να κατα­λά­βουν τη Σάμο, έρχο­νται από την Ικα­ρία τα Υδραί­ι­κα [20 πολε­μι­κά και 4 πυρ­πο­λι­κά] με το ναύ­αρ­χο Γεώρ­γιο Σαχτού­ρη για να ενι­σχύ­σουν και να σώσουν το νησί. Ο Χοσ­ρέφ, που περι­μέ­νει ενι­σχύ­σεις από το Τσε­σμέ για να τις ρίξει στο Καρ­λό­βα­σι, ανα­γκά­ζε­ται να εγκα­τα­λεί­ψει το βόρειο τμή­μα του νησιού και τα απο­βι­βα­σθέ­ντα τμή­μα­τά του και να κατα­φύ­γει στο νότιο, μετα­ξύ Σάμου και μικρα­σια­τι­κών παρα­λί­ων. Ο Σαχτού­ρης αγκυ­ρο­βο­λεί ανοι­χτά του Κοκκαρίου.

1863 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός Χέν­ρι Φορντ, ιδρυ­τής της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Φορντ

1898 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός γλύ­πτης Χέν­ρι Μουρ.

mur

1898 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός πολι­τι­κός Ότο Φον Μπί­σμαρκ. Ο Μπί­σμαρκ έπαι­ξε κατα­λυ­τι­κό ρόλο στη συνέ­νω­ση των έως τότε χωρι­στών γερ­μα­νι­κών κρα­τι­δί­ων σε ενιαίο κρά­τος, του οποί­ου διε­τέ­λε­σε και πρώ­τος καγκε­λά­ριος. Υπήρ­ξε σφο­δρός πολέ­μιος του εργα­τι­κού και του τότε σοσια­λι­στι­κού κινή­μα­τος, γνω­στός για τους αντι-σοσια­λι­στι­κούς νόμους, αλλά και για την πολι­τι­κή της ενσω­μά­τω­σης που εφάρ­μο­σε ταυ­τό­χρο­να με μια σει­ρά κοι­νω­νι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις. Η πολι­τι­κή αυτή του μαστι­γί­ου — καρό­του απο­τέ­λε­σε πρό­τυ­πο για πολ­λές άλλες αστι­κές κυβερ­νή­σεις στα επό­με­να χρό­νια στην προ­σπά­θειά τους να ανα­κό­ψουν το ανερ­χό­με­νο εργα­τι­κό-σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα (902.gr).

1905 Οι Ιάπω­νες κατα­λαμ­βά­νουν τη νήσο Σαχα­λί­νη. Είναι η πρώ­τη ιαπω­νι­κή επέμ­βα­ση σε ρωσι­κό έδα­φος κατά τον 20ό αιώνα.

1920 Τα Ιου­λια­νά: Μεσού­σης της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας και δύο μέρες μετά την υπο­γρα­φή της Συν­θή­κης των Σεβρών, που δημιούρ­γη­σε «την Ελλά­δα των δύο ηπεί­ρων και των πέντε θαλασ­σών», ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος παίρ­νει το δρό­μο της επι­στρο­φής, κομι­στής του μεγά­λου αγγέλ­μα­τος. Ενώ βρί­σκε­ται στο σιδη­ρο­δρο­μι­κό σταθ­μό Λυών των Παρι­σί­ων για να επι­βι­βα­σθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχε­ται δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση από δύο από­τα­κτους βασι­λό­φρο­νες αξιω­μα­τι­κούς, τον Γεώρ­γιο Κυριά­κη και τον Από­στο­λο Τσε­ρέ­πη. Τον πυρο­βο­λούν με τα περί­στρο­φά τους δέκα φορές και τον τραυ­μα­τί­ζουν επι­πό­λαια στο δεξί χέρι.

1930 Η Εθνι­κή Ουρου­γουά­ης κατα­κτά το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο Ποδο­σφαί­ρου, που θεσμο­θε­τεί­ται για πρώ­τη φορά, νικώ­ντας στον τελι­κό την Αργε­ντι­νή με 2–1.

1932 Αρχί­ζουν οι 10οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του Λος Άντζελες.

1945 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Το αμε­ρι­κα­νι­κό πολε­μι­κό πλοίο «Indianapolis» βυθί­ζε­ται από ιαπω­νι­κή τορ­πί­λη στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό. Εννια­κό­σιοι άνθρω­ποι επι­βιώ­νουν της επί­θε­σης, πηδώ­ντας στη θάλασ­σα. Λίγες ημέ­ρες μετά, οι 580 από αυτούς θα γίνουν τρο­φή των καρ­χα­ριών που σπεύ­δουν στην περιο­χή, μυρί­ζο­ντας ανθρώ­πι­νο αίμα.

1962 Καθιε­ρώ­νε­ται στην Ελλά­δα το λίτρο ως μονά­δα μέτρη­σης των υγρών.

1973 Λήγει στη Βρε­τα­νία, η 11ετής δικα­στι­κή δια­μά­χη των θυμά­των του φαρ­μά­κου Θαλι­δο­μί­δη, που ευθυ­νό­ταν για τη γέν­νη­ση 5.000 παι­διών σε όλο τον κόσμο με παρα­μορ­φω­μέ­να άκρα, με την από­φα­ση για την κατα­βο­λή απο­ζη­μιώ­σε­ων ύψους 20 εκ. λιρών.

1982 Η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού, Μελί­να Μερ­κού­ρη, θέτει το θέμα της επι­στρο­φής των Μαρ­μά­ρων του Παρ­θε­νώ­να στη χώρα μας, στη Διά­σκε­ψη των υπουρ­γών Πολι­τι­σμού της UNESCO στο Μεξικό.

1996 Ο Νίκος Κακλα­μα­νά­κης κερ­δί­ζει το χρυ­σό ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο στην ιστιο­σα­νί­δα στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλάντα.

1998 Ξεκι­νά­ει το 13ο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Μπά­σκετ στην Αθήνα.

2002 Μετα­φέ­ρο­νται στις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού κάτω από δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας οι Αλέ­κος Γιω­τό­που­λος, Παύ­λος Σερί­φης και Κων­στα­ντί­νος Τέλιος, φερό­με­νοι ως μέλη της 17Ν. Οι κατη­γο­ρού­με­νοι μετα­φέ­ρο­νται ο καθέ­νας σε ξεχω­ρι­στό αυτο­κί­νη­το και δεν έχουν καμία επα­φή μετα­ξύ τους, ενώ ελι­κό­πτε­ρο της αστυ­νο­μί­ας πετά­ει συνέ­χεια και ελέγ­χει το χώρο γύρω από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή των φυλακών.

2003 Στο Μεξι­κό παρά­γε­ται το τελευ­ταίο “Σκα­θά­ρι” της Volkswagen.

2007 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός σενα­ριο­γρά­φος και σκη­νο­θέ­της Μικε­λάν­τζε­λο Αντονιόνι

antonioni

2007 Πέθα­νε ο Σου­η­δός σκη­νο­θέ­της, Ίνγκ­μαρ Μπέργκμαν

 

ingmar

2013 Πέθα­νε η σκη­νο­θέ­τι­δα Αλί­ντα Δημητρίου

Alida

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο