Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου

1793 Εκτε­λού­νται στη γκι­λο­τί­να οι Γιρον­δί­νοι της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης, με εντο­λή των Ιακωβίνων.

1821 Η επα­νά­στα­ση στη Μακε­δο­νία υπό τον Φιλι­κό Εμμ. Παπά κατα­πνί­γε­ται υπό το βάρος των υπέρ­τε­ρων οθω­μα­νι­κών δυνά­με­ων, αλλά και από τη στάση

1831 Στη Βιρ­τζί­νια των ΗΠΑ, συλ­λαμ­βά­νε­ται ο Νατ Τέρ­νερ, δρα­πέ­της σκλά­βος, που ηγή­θη­κε της πιο αιμα­τη­ρής εξέ­γερ­σης σκλά­βων στην αμε­ρι­κα­νι­κή ιστο­ρία. Επει­τα από λίγες μέρες θα απαγ­χο­νι­στεί μαζί με 21 συντρό­φους του.

1863 Ο Δανός πρί­γκι­πας Γου­λιέλ­μος φτά­νει στην Αθή­να για να ανα­λά­βει τον θρό­νο του, ως βασι­λιάς των Ελλή­νων, Γεώρ­γιος Α’.

1871 Γεν­νή­θη­κε ο Πολ Βαλε­ρί, Γάλ­λος ποι­η­τής και φιλόσοφος

1885 Γεν­νή­θη­κε ο Έζρα Πάουντ, Αμε­ρι­κα­νός ποι­η­τής και δοκιμιογράφος

1888 Γεν­νή­θη­κε ο Κων­στα­ντί­νος Τσι­κλη­τή­ρας, Έλλη­νας αθλη­τής του στί­βου, Ολυ­μπιο­νί­κης στις Ολυ­μπιά­δες του 1908 και 1912

1896 Γεν­νή­θη­κε ο Κώστας Καρυω­τά­κης, Έλλη­νας ποιητής

Σαν σήμε­ρα 30 Οκτω­βρί­ου του 1896 γεν­νή­θη­κε ο Κώστας Καρυωτάκης

1905 «Οκτω­βρια­νό Μανι­φέ­στο»: Μετά τη στρα­τιω­τι­κή ήττα από τους Ιάπω­νες και την εκδή­λω­ση της πρώ­της Ρωσι­κής Επα­νά­στα­σης, ο τσά­ρος Νικό­λα­ος Β’ παρα­χω­ρεί συνταγ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα στο λαό και πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες, ενώ εγκρί­νει τη λει­τουρ­γία της Βουλής.

1908 Εμφα­νί­ζο­νται στους δρό­μους της Αθή­νας τα πρώ­τα ηλε­κτρι­κά τραμ, τα οποία αντι­κα­θι­στούν στα­δια­κώς τα ιππή­λα­τα. Λόγω του ότι δεν έχει εγκρι­θεί ακό­μα ο περί στά­σε­ων κανο­νι­σμός, τα τραμ επί του παρό­ντος θα στα­μα­τούν εκεί που το ζητούν οι επιβάτες.

1908 Ο Γάλ­λος σχε­δια­στής αερο­πλά­νων Ανρί Φαρ­μάν πραγ­μα­το­ποιεί το πρώ­το αερο­πο­ρι­κό ταξί­δι. Κάλυ­ψε 26,5 χλμ σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλ­λί­ας έως τη Ρενς.

1910 Πεθαί­νει πάμ­πτω­χος και ξεχα­σμέ­νος σε ένα γηρο­κο­μείο της Ζυρί­χης ο Ερρί­κος Ντι­νάν. Είχε ιδρύ­σει το Διε­θνή Ερυ­θρό Σταυ­ρό και ήταν ο πρώ­τος που το 1901 είχε τιμη­θεί με το Νόμπελ για την ειρή­νη. Ο Ε. Ντι­νάν είχε δια­θέ­σει ολό­κλη­ρη την περιου­σία του και ολό­κλη­ρο το ποσό του βρα­βεί­ου για τους σκο­πούς του Ερυ­θρού Σταυρού.

1918 Η Γερ­μα­νία κατα­θέ­τει τα όπλα. Τέλος του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Ταυ­τό­χρο­να η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία υπο­γρά­φει ανα­κω­χή με τους Συμ­μά­χους και έτσι τελειώ­νει ο Α’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος της Μέσης Ανατολής

1920 Το κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα της Αυστρα­λί­ας ιδρύ­ε­ται στο Σύδνευ.

1922 Ο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι γίνε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Ιταλίας

1925 Δημιουρ­γεί­ται ο πρώ­τος πομπός τηλε­ό­ρα­σης στην Βρε­τα­νία από τον Τζον Λόγκι Μπερντ.

1930 Από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος παγκα­λι­κών αξιω­μα­τι­κών στη Θεσ­σα­λο­νί­κη εξου­δε­τε­ρώ­νε­ται εν τη γενέ­σει της.

1938 Ο Όρσον Γου­έλς δια­βά­ζει στο ραδιό­φω­νο απο­σπά­σμα­τα του κλα­σι­κού μυθι­στο­ρή­μα­τος επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας «Ο Πόλε­μος των Κόσμων» του Χ. Τζ. Γου­έλς, προ­κα­λώ­ντας υστε­ρία σε χιλιά­δες Αμε­ρι­κα­νούς που νόμι­ζαν ότι επρό­κει­το για πραγ­μα­τι­κή είδη­ση εισβο­λής εξωγήινων.

1941 1500 Εβραί­οι από την Ουκρα­νία απο­στέλ­λο­νται από τους Ναζί στο στρα­τό­πε­δο εξό­ντω­σης Μπελζέκ.

1941 Ξεκι­νά η ηρω­ι­κή άμυ­να της Σεβα­στού­πο­λης, βάση του σοβιε­τι­κού στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας. Παρά τις διπλά­σιες δυνά­μεις των Ναζί, οι υπε­ρα­σπι­στές της πόλης θα αντέ­ξουν 8 ολό­κλη­ρους μήνες σκλη­ρής πολιορ­κί­ας και ανε­λέ­η­των βομβαρδισμών.

1944 Η Θεσ­σα­λο­νί­κη απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται από τη ναζι­στι­κή κατο­χή. Τμή­μα­τα του ΕΛΑΣ, με επι­κε­φα­λής τους Μάρ­κο Βαφειά­δη και Ευρι­πί­δη Μπα­κιρ­τζή απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη από τους γερ­μα­νούς. Ο λαός της πόλης χει­ρο­κρο­τά με έξαλ­λο ενθου­σια­σμό αντάρ­τες και αντι­στα­σια­κές οργα­νώ­σεις, που παρε­λαύ­νουν στη λεω­φό­ρο Νίκης.

1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσ­σα­λο­νί­κης γιορ­τά­ζουν την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πόλης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Παρα­κρα­τι­κοί ανοί­γουν πυρ κατά των συγκε­ντρω­μέ­νων, δολο­φο­νούν 1 και τραυ­μα­τί­ζουν 8.

1956 Βρε­τα­νία και Γαλ­λία προ­βάλ­λουν βέτο στην απαί­τη­ση των ΗΠΑ και της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης για κατά­παυ­ση του πυρός στο μέτω­πο Ισρα­ήλ-Αιγύ­πτου, στην κρί­ση του Σουέζ.

1960 Γίνε­ται η πρώ­τη επι­τυ­χη­μέ­νη μετα­μό­σχευ­ση νεφρού στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο,

1960 Γεν­νή­θη­κε ο Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να, Αργε­ντι­νός ποδοσφαιριστής

Θεός…

1966 Πέθα­νε ο Γιώρ­γος Θεο­το­κάς, Έλλη­νας συγγραφέας

Κυρια­κή Πετρά­κου «Ο Θεο­το­κάς του Θεάτρου»

1973 Τελειώ­νουν οι εργα­σί­ες για τη γέφυ­ρα του Βοσπό­ρου στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, η οποία ενώ­νει την Ευρώ­πη με την Ασία.

1974 Διε­ξά­γε­ται στην Κιν­σά­σα του Ζαΐρ ένας από τους κορυ­φαί­ους αγώ­νες επαγ­γελ­μα­τι­κής πυγ­μα­χί­ας. Ο Μοχά­μεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρ­μαν και επα­να­κτά τον παγκό­σμιο τίτλο βαρέ­ων βαρών.

1975 Ο βασι­λιάς Χουάν Κάρ­λος ανα­λαμ­βά­νει τη δια­κυ­βέρ­νη­ση της Ισπα­νί­ας, όταν ο δικτά­το­ρας Φράν­κο δηλώ­νει “πολύ άρρω­στος για να κυβερνήσει”.

1983 Διε­ξά­γο­νται οι πρώ­τες δημο­κρα­τι­κές εκλο­γές μετά την πτώ­ση της δικτα­το­ρί­ας στην Αργεντινή.

1988 Πέθα­νε ο Τάσος Λειβαδίτης

Για αυτό το έργο του ο Τ. Λει­βα­δί­της δικά­στη­κε στα 1955

1995 Σε δημο­ψή­φι­σμα στο Κεμπέκ, οι γαλ­λό­φω­νοι κάτοι­κοι της περιο­χής τάσ­σο­νται κατά της από­σχι­σης της χώρα τους από τον Κανα­δά (50,6% υπέρ- 49,4% κατά).

2003 Για πρώ­τη φορά έπει­τα από 60 χρό­νια η Βου­λή των Ελλή­νων απο­φα­σί­ζει άρση της ασυ­λί­ας μελών της. Πρό­κει­ται για πέντε βου­λευ­τές που κατη­γο­ρού­νται για παρα­βά­σεις του κώδι­κα οδι­κής κυκλο­φο­ρί­ας, για ψευ­δορ­κία και χειροδικία.

2009 Πέθα­νε ο Κλοντ Λεβί-Στρος, Γάλ­λος ανθρω­πο­λό­γος και εθνολόγος

2013 Πέθα­νε ο Νίκος Φώσκο­λος, Έλλη­νας σκηνοθέτης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο