Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

12 Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Γάιος Καί­σαρ. Έμει­νε στην ιστο­ρία με το παι­δι­κό του προ­σω­νύ­μιο Καλι­γού­λας και για την εξαι­ρε­τι­κή αγριό­τη­τα και φαυ­λό­τη­τά του

161 Γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Κόμοδος

784 Ο πατριάρ­χης της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, Παύ­λος, καθαι­ρεί­ται από την αυτο­κρά­τει­ρα Ειρή­νη των Αθη­νών, η οποία τον αντι­κα­θι­στά με τον Ταρά­σιο, έναν άνθρω­πο εμπι­στο­σύ­νης του.

1056 Η Βυζα­ντι­νή αυτο­κρά­τει­ρα Θεο­δώ­ρα πεθαί­νει άτε­κνη, τερ­μα­τί­ζο­ντας τη δυνα­στεία των Μακεδόνων.

1811 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας Θεό­φι­λος Γκοτιέ

1847 Πέθα­νε ο Ιωάν­νης Κωλέτ­της, Φιλι­κός, ηγε­τι­κή μορ­φή της Επα­νά­στα­σης του 1821, ιδρυ­τής του Γαλ­λι­κού Κόμ­μα­τος και κατό­πιν Πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας (1844–1847).

1867 Πέθα­νε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Σαρλ Μποντλέρ

1870 Γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα παι­δα­γω­γός Μαρία Μοντε­σό­ρι, ιδρύ­τρια της μοντε­σο­ρια­νής μεθό­δου και η πρώ­τη Ιτα­λί­δα για­τρός της σύγ­χρο­νης εποχής

montesori

1886 Σει­σμός, που σημειώ­νε­ται στο Τσάρ­λε­στον τη Νότιας Καρο­λί­νας στοι­χί­ζει τη ζωή σε 100 άτομα.

1888  Ο Τζακ ο Αντε­ρο­βγάλ­της αρχί­ζει να σκο­τώ­νει γυναί­κες: η Μαί­ρη Αν Νίκολς είναι το πρώ­το του θύμα που βρέ­θη­κε στο Buck’s Row του Λονδίνου.

1895 Ο Γερ­μα­νός κόμης Φερ­δι­νάν­δος φον Ζέπε­λιν κατο­χυ­ρώ­νει το αερό­πλοιο, όπλο των ναζι­στών στη συνέ­χεια (Hindenburg κλπ).

1895  Διε­ξά­γε­ται ο πρώ­τος επαγ­γελ­μα­τι­κός αγώ­νας αμε­ρι­κά­νι­κου φού­τμπολ στο Latrobe μετα­ξύ Latrobe YMCA και Jeanette AC 12–0. Η αμοι­βή του John Brallier από την Latrobe είναι 10 δολάρια.

1897 Γεν­νιέ­ται ο Fredric March (Φρέ­ντρικ Μαρτς), δια­κε­κρι­μέ­νος αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός (πέθα­νε το 1975)

1897 Ο Τόμας Έντι­σον πατε­ντά­ρει το Κινη­το­σκό­πιο, την πρώ­τη κάμερα.

1907 Βρε­τα­νία, Ρωσία και Γαλ­λία δημιουρ­γούν την Αντάντ, την Εγκάρ­δια Συμφιλίωση

1907 Βρε­τα­νία και Ρωσία υπο­γρά­φουν Συν­θή­κη για το μοί­ρα­σμα των «σφαι­ρών επιρ­ρο­ής» στη Περ­σία, το Αφγα­νι­στάν και το Θιβέτ.

1919 Στο Σικά­γο των ΗΠΑ, ιδρύ­ε­ται αμε­ρι­κα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, με σλό­γκαν “Εργά­τες όλου του κόσμου ενωθείτε”.

kkusa

1922 Η ελλη­νι­κή και η αρμε­νι­κή συνοι­κία της Σμύρ­νης κατα­στρέ­φο­νται από πυρ­κα­γιά που σκό­πι­μα έβα­λαν οι τουρ­κι­κές Αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρ­χία, υπό τον Υπο­στρά­τη­γο Νικό­λαο Κλα­δά, αφού κυκλώ­νε­ται στην περιο­χή των Μου­δα­νιών, παρα­δί­δε­ται στους Τούρ­κους. Με προ­κή­ρυ­ξή του, ο Κεμάλ καλεί όλους τους υπη­ρε­τή­σα­ντες στον ελλη­νι­κό στρα­τό να παρα­δο­θούν μέσα σε 24 ώρες. Οι δικα­στι­κοί και οι υπάλ­λη­λοι που υπη­ρε­τού­σαν στη Μικρά Ασία επι­στρέ­φουν στην Αθήνα.

1923 Οι Ιτα­λοί βομ­βαρ­δί­ζουν και απο­βι­βά­ζο­νται στην Κέρ­κυ­ρα, ως αντί­ποι­να για τη δολο­φο­νία στην Ήπει­ρο του στρα­τη­γού Τελ­λί­νι (επι­κε­φα­λής της ιτα­λι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας για τη χάρα­ξη των ελλη­νο­αλ­βα­νι­κών συνό­ρων) και της συνο­δεί­ας του. Οι Αγγλο­γάλ­λοι ιμπε­ρια­λι­στές ενέ­κρι­ναν αυτές τις ενέρ­γειες υπο­χρε­ώ­νο­ντας την Ελλά­δα να απο­δε­χτεί τους εξευ­τε­λι­στι­κούς όρους της φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας. Οι Ιτα­λοί θα απο­συρ­θούν τελι­κά από την Κέρ­κυ­ρα στις 27 Σεπτεμ­βρί­ου 1923

1928 Η «Όπε­ρα της Πεντά­ρας» του κομ­μου­νι­στή συγ­γρα­φέα Μπέρ­τολτ Μπρεχτ, με μου­σι­κή του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρε­μιέ­ρα της στο Βερολίνο.

1928 Γεν­νιέ­ται ο αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Τζέιμς Κόμπερν (James [Harrison] Cobern) ‑πέθα­νε το 2002, έχο­ντας συμ­με­τά­σχει σε πάνω από 70 ται­νί­ες …και οι 7 ήταν υπέ­ρο­χοι (ως Britt ‑1960), Ραντε­βού στο Παρί­σι (Tex Panthollow ‑1963), Η μεγά­λη από­δρα­ση (Sedgwick «Manufacturer» 1963) Κάτω τα κεφά­λια (John H. Mallory 1971), Η ναυ­μα­χία του Μίντ­γου­εϊ (Capt. Vinton Maddox – 1976) ‑με τελευ­ταία την American Gun (ως Martin Tillman ‑2002)

1929  Στη Χάγη υπο­γρά­φε­ται συμ­φω­νία για την εκκέ­νω­ση της Ρηνα­νί­ας από τα στρα­τεύ­μα­τα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτη­μα των πολε­μι­κών επα­νορ­θώ­σε­ων. Οι νέες ρυθ­μί­σεις ευνο­ούν την εισ­ροή ξένων επεν­δύ­σε­ων και την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των γερ­μα­νι­κών μονο­πω­λί­ων. Ανοί­γει σιγά-σιγά ο δρό­μος για την επα­να­στρα­τι­κο­ποί­η­ση της Γερμανίας.

1929 Δημο­σιεύ­ε­ται στον Ριζο­σπά­στη η δια­μαρ­τυ­ρία του 2ου Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού Συνε­δρί­ου, που συνήλ­θε στο Βερο­λί­νο, κατά των διώ­ξε­ων και της τρο­μο­κρα­τί­ας στην Ελλά­δα. Ανά­με­σα σε εκεί­νους που υπέ­γρα­φαν τη δια­μαρ­τυ­ρία ήταν και ο Α. Αϊν­στάιν (902.gr)

1931 Φοβε­ρές πλημ­μύ­ρες πλήτ­τουν την Κίνα, προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το 250.000 ατόμων.

1931 Ο «Ριζο­σπά­στης» παρα­πέ­μπε­ται σε νέα δίκη για τις απο­κα­λύ­ψεις του σχε­τι­κά με το σκάν­δα­λο του υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης της κυβέρ­νη­σης Βενι­ζέ­λου, Αβρα­άμ. Ο «Ρ» κατα­δι­κά­ζε­ται και κλεί­νει. Επα­νεκ­δί­δε­ται από την 1η Σεπτέμ­βρη με τον τίτλο «Νέος Ριζοσπάστης».

1932 Με υπουρ­γι­κή από­φα­ση εγκα­τα­λεί­πε­ται στην Ελλά­δα η θερι­νή ώρα.

therini ora

1933 Πραγ­μα­το­ποιού­νται τα εγκαί­νια του Λαϊ­κού Νοσο­κο­μεί­ου στο Γου­δί, δύνα­μης 300 κλι­νών, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση κυρί­ως των απόρων.

1935 Αρχί­ζει το κίνη­μα των πρω­το­πό­ρων της παρα­γω­γής στη σοβιε­τι­κή βιο­μη­χα­νία που πήρε το όνο­μά του από τον ανθρα­κω­ρύ­χο Αλε­ξέι Στα­χά­νοφ. Ο Στα­χά­νοφ είχε κατα­φέ­ρει να καταρ­ρί­ψει το προη­γού­με­νο ρεκόρ εξό­ρυ­ξης κάρ­βου­νου, βγά­ζο­ντας στη βάρ­διά του — που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά — 102 τόνους (με νόρ­μα 7 τόνων, γεγο­νός που αντι­στοι­χού­σε δηλα­δή σε 14 νόρ­μες). Επρό­κει­το για προ­σω­πι­κό κατόρ­θω­μα του Στα­χά­νοφ και της πρω­το­βου­λί­ας του να κάνει πιο απο­δο­τι­κή τη δου­λειά του προς όφε­λος της σοβιε­τι­κής κοι­νω­νί­ας. Έτσι, ο Αλε­ξέι Γκρι­γκό­ριε­βιτς Στα­χά­νοφ έμει­νε στην ιστο­ρία της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στην ΕΣΣΔ ως πρω­το­πό­ρος της βιο­μη­χα­νί­ας γαιαν­θρά­κων, ενώ τιμή­θη­κε σαν «Ηρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­σί­ας». Έγι­νε μέλος του «Πανε­νω­σια­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Μπολ­σε­βί­κων» το 1936. Πέθα­νε το 1970, αλλά το στα­χα­νο­φι­κό κίνη­μα έμει­νε στην ιστο­ρία ως ένα φαι­νό­με­νο της δρά­σης των λαϊ­κών μαζών που αξιο­ποιούν τις ενδο­γε­νείς δυνα­τό­τη­τες του σοσια­λι­σμού, προ­κει­μέ­νου να τρα­βή­ξουν την κοι­νω­νία και την εξέ­λι­ξή της προς τα μπρος, προς την κομ­μου­νι­στι­κή κοι­νω­νία. (Πηγή: 902.gr)

1934 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Νίκος Ξανθόπουλος

1942 Στο Λου­ξεμ­βούρ­γο πραγ­μα­το­ποιεί­ται γενι­κή απερ­γία ενά­ντια στην υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή θητεία που επι­βάλ­λα­νε οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής. Οι Ναζί προ­χω­ρούν σε μαζι­κές συλ­λή­ψεις, ενώ 21 συν­δι­κα­λι­στές ηγέ­τες κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνα­το και εκτελούνται.

1944 Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει το Βουκουρέστι.

1945 Γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Ισραη­λι­νός βιο­λο­νί­στας Ιτζακ Πέρλμαν

1948 Πεθαί­νει ο σοβιε­τι­κός ηγέ­της Αντρέι Ζντά­νοφ, Β’ Γραμ­μα­τέ­ας του Πανε­νω­σια­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος-Μπολ­σε­βί­κοι (1941–1948) και Πρό­ε­δρος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης (1947–1948).

1949 Σκο­τώ­νε­ται σε ενέ­δρα στην Καστα­νιά Λακω­νί­ας το ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διοι­κη­τής της ΙΙΙ Μεραρ­χί­ας του ΔΣΕ Στέ­φα­νος Γκιουζέλης.

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Ρίτσαρντ Γκιρ

1956 Η ΚΕ του ΚΚΕ απο­φα­σί­ζει να δια­λύ­σει και να ανα­συ­γκρο­τή­σει πολ­λές από τις Κομ­μα­τι­κές Οργα­νώ­σεις στην Τασκέν­δη, αφού χιλιά­δες κομ­μα­τι­κά μέλη δεν πει­θάρ­χη­σαν στις απο­φά­σεις της 6ης Πλα­τιάς Ολο­μέ­λειας της ΚΕ (902.gr)

1957 Η Μαλαι­σία απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Μεγά­λη Βρετανία.

1958 Κού­βα: ξεκι­νά η επέ­λα­ση του επα­να­στα­τι­κού στρα­τού προς τη Δύση στα πλαί­σια στρα­τη­γι­κής μάχης -Aqui no se rinde nadie (carajo) ‑εδώ κανείς δεν παρα­δί­νε­ται, κανείς δεν κάνει βήμα πίσω! με επι­κε­φα­λής Fidel και Camilo Cienfuegos [Gorriarán] με τον Ernesto Che Guevara να κινεί­ται από την Santa Clara

1960 Για την ανά­πτυ­ξη του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, το “Αχίλ­λειο” της Κέρ­κυ­ρας μετα­τρέ­πε­ται σε καζί­νο από Γερ­μα­νούς επιχειρηματίες .

1964 Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος της ΕΔΑ Ηλί­ας Ηλιού συντάσ­σει έκθε­ση με την οποία χαρα­κτή­ρι­ζε ως «σταυ­ρι­κό» το ζήτη­μα της συνερ­γα­σί­ας της ΕΔΑ με την Ένω­ση Κέντρου (902.gr)

1967 Πεθαί­νει ο Σοβιε­τι­κός συγ­γρα­φέ­ας και δημο­σιο­γρά­φος Ιλιά Έρενμπουργκ.

ilia

1968 Σει­σμός μεγέ­θους 7,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ έχει απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 12.000 άτο­μα στο βορεια­να­το­λι­κό Ιράν.

1970 Ξεκι­νά­ει το πρώ­το πρω­τά­θλη­μα σκα­κιού με ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές στην Ιντιανάπολη.

1973 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της Τζον Φορντ, γνω­στός κυρί­ως για τις ται­νί­ες γου­έ­στερν που είχε γυρίσει

1973 Πέθα­νε στις ΗΠΑ, σε ηλι­κία 80 ετών ο Χρή­στος Θεο­φί­λου, γνω­στός ως Jim Londos, παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής στην πάλη το 1930

1980 Ιδρύ­ε­ται στα Ναυ­πη­γεία του Γκντανσκ στην Πολω­νία, υπό την καθο­δή­γη­ση του Λεχ Βαλέ­σα το συν­δι­κά­το Αλλη­λεγ­γύη αιχ­μή δόρα­τος για τις ανα­τρο­πές και την καπι­τα­λι­στι­κή παλι­νόρ­θω­ση αργότερα.

1984 Απο­χαι­ρε­τι­στή­ριο παι­χνί­δι του Μίμη Δομά­ζου με τον ΠΑΟ ενα­ντί­ον της Μπό­κα Τζού­νιορς 2–3 στο ΟΑΚΑ μπρο­στά σε 50.000 θεατές

1986 Σε μετω­πι­κή σύγκρου­ση του σοβιε­τι­κού επι­βα­τη­γού “Ναύ­αρ­χος Ναχί­μοφ” με το φορ­τη­γό “Πιοτρ Βάσεφ” στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα χάνουν τη ζωή τους 423.

1986 Σύγκρου­ση εν πτή­σει δύο αερο­σκα­φών πάνω από την Καλι­φόρ­νια με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους συνο­λι­κά 82 άτομα.

1986 Πέθα­νε ο Ούρ­χο Κεκό­νεν, Φιν­λαν­δός πολι­τι­κός – Τιμή­θη­κε με το παρά­ση­μο Λένιν

kekonen

1986 Πέθα­νε ο Χέν­ρι Μουρ, κορυ­φαί­ος γλύ­πτης του 20ού αιώνα

henri mur

1990 Η Δυτι­κή και Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία υπο­γρά­φουν τη συν­θή­κη ενο­ποί­η­σης τους.

1991 Επι­στή­μο­νες της ΝΑSΑ δηλώ­νουν ότι, μια τερά­στια γεω­λί­σθη­ση στον πλα­νή­τη Αφρο­δί­τη, που προ­κλή­θη­κε από σει­σμό, είναι η πρώ­τη από­δει­ξη ότι πρό­κει­ται για γεω­λο­γι­κά ενερ­γό πλανήτη.

1993 Στη βορειο­δυ­τι­κή Κίνα, 242 είναι οι νεκροί από την κατάρ­ρευ­ση φράγ­μα­τος στην απο­μα­κρυ­σμέ­νη επαρ­χία Κιν­χάι, λόγω των σφο­δρών βροχοπτώσεων.

1993 Το Ισρα­ήλ εγκρί­νει σχέ­διο συμ­φω­νί­ας με την ΟΑΠ για την παρα­χώ­ρη­ση αυτο­διοί­κη­σης στους Παλαι­στί­νιους σε Γάζα και Ιεριχώ.

1994 Πλή­ρη μονο­με­ρή εκε­χει­ρία “πλή­ρη παύ­ση όλων των στρα­τιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων” κηρύσ­σει ο ΙRΑ, μετά από 25 χρό­νια βίας — ειρη­νευ­τι­κή ανα­κοί­νω­ση που δεν θα τηρη­θεί, με την επα­νά­λη­ψη της σύγκρου­σης στις 9‑Φεβ-1996, μετά από προ­βο­κά­τσιες των Άγγλων

1995 Έξι άτο­μα σκο­τώ­νο­νται όταν στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος της κρα­τι­κής εται­ρί­ας του Μάλι, συντρί­βε­ται στη Θέρ­μη Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ προ­σπα­θού­σε να προ­σγειω­θεί στο αερο­δρό­μιο “Μακε­δο­νία” εξαι­τί­ας απώ­λειας καυσίμων.

1996 Στην Ινδία, 355 νεκροί και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άστε­γοι είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των πλημ­μυ­ρών, που πλήτ­τουν το Μπι­χάρ και τη δυτι­κή Βεγγάλη.

1997 Σε τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα, μέσα στο Παρί­σι, σκο­τώ­νε­ται η πρι­γκί­πισ­σα Νταϊ­ά­να μαζί με τον σύντρο­φό της Ντό­ντι αλ Φαγιέτ και τον οδη­γό της μοι­ραί­ας Μερσεντές.

1998 Η Βόρεια Κορέα εκτο­ξεύ­ει τον Kwangmyongsong, τον πρώ­το της δορυφόρο.

1999 Η πρώ­τη σε σει­ρά επι­θέ­σε­ων στη Μόσχα σκο­τώ­νει ένα άτο­μο και τραυ­μα­τί­ζει 40.

1999 Από συντρι­βή αερο­σκά­φους Μπόινγκ στο Μπου­έ­νος Άιρες της Αργε­ντι­νής, σκο­τώ­νο­νται 80 από τους 103 επι­βά­τες (η χει­ρό­τε­ρη αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία στην ιστο­ρία της Αργεντινής).

1999 Ο νεό­τε­ρος γκραντ μάστερ στο σκά­κι στον κόσμο γίνε­ται ο Βρε­τα­νός Ντέι­βιντ Χάου­ελ, 8, που κατα­φέρ­νει να νική­σει το Βρε­τα­νό πρω­τα­θλη­τή κόσμου.

2002 Τίθε­ται σε τρο­χιά ο πρώ­τος δορυ­φό­ρος Κύπρου-Ελλάδος.

2004 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται με επι­τυ­χία η πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση αστρα­γά­λου στην Ευρώ­πη από τον Ιτα­λό χει­ρουρ­γό Σάντρο Τζα­νί­νι στο ραλί­στα Σιλ­βά­νο Μπόρντον.

2005 Από πανι­κό σε γέφυ­ρα στη Βαγδά­τη χάνουν τη ζωή τους 1.199 άνθρωποι.

2006 Βρί­σκο­νται από την αστυ­νο­μία του Όσλο οι πίνα­κες του Edvard Munch (Έντ­βαρντ Μούνκ) “η κραυ­γή” και “Μαντόν­να” που κλά­πη­καν από το μου­σείο Μουνκ το 2004.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο