Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Αυγούστου

12 γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Γάιος Καί­σαρ. Έμει­νε στην ιστο­ρία με το παι­δι­κό του προ­σω­νύ­μιο Καλι­γού­λας και για την εξαι­ρε­τι­κή αγριό­τη­τα και φαυ­λό­τη­τά του

161 γεν­νή­θη­κε ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Κόμοδος

1811 γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας Θεό­φι­λος Γκοτιέ

1847 πέθα­νε ο Ιωάν­νης Κωλέτ­της, Φιλι­κός, ηγε­τι­κή μορ­φή της Επα­νά­στα­σης του 1821, ιδρυ­τής του Γαλ­λι­κού Κόμ­μα­τος και κατό­πιν Πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας (1844–1847).

1867 πέθα­νε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Σαρλ Μποντλέρ

1870 γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα παι­δα­γω­γός Μαρία Μοντε­σό­ρι, ιδρύ­τρια της μοντε­σο­ρια­νής μεθό­δου και η πρώ­τη Ιτα­λί­δα για­τρός της σύγ­χρο­νης εποχής

Μαρία Μοντε­σό­ρι, για­τρός και παιδαγωγός

1886 σει­σμός, που σημειώ­νε­ται στο Τσάρ­λε­στον τη Νότιας Καρο­λί­νας στοι­χί­ζει τη ζωή σε 100 άτομα.

1895 διε­ξά­γε­ται ο πρώ­τος επαγ­γελ­μα­τι­κός αγώ­νας αμε­ρι­κά­νι­κου φού­τμπολ στο Latrobe μετα­ξύ Latrobe YMCA και Jeanette AC 12–0. Η αμοι­βή του John Brallier από την Latrobe είναι 10 δολάρια.

1897 ο Τόμας Έντι­σον πατε­ντά­ρει το Κινη­το­σκό­πιο, την πρώ­τη κάμερα.

1907 Βρε­τα­νία, Ρωσία και Γαλ­λία δημιουρ­γούν την Αντάντ, την Εγκάρ­δια Συμφιλίωση

1907 Βρε­τα­νία και Ρωσία υπο­γρά­φουν Συν­θή­κη για το μοί­ρα­σμα των «σφαι­ρών επιρ­ρο­ής» στη Περ­σία, το Αφγα­νι­στάν και το Θιβέτ.

1919 στο Σικά­γο των ΗΠΑ, ιδρύ­ε­ται αμε­ρι­κα­νι­κό Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα, με σλό­γκαν “Εργά­τες όλου του κόσμου ενωθείτε”.

1922 Η ελλη­νι­κή και η αρμε­νι­κή συνοι­κία της Σμύρ­νης κατα­στρέ­φο­νται από πυρ­κα­γιά που σκό­πι­μα έβα­λαν οι τουρ­κι­κές Αρχές της πόλης. Η 11η Μεραρ­χία, υπό τον Υπο­στρά­τη­γο Νικό­λαο Κλα­δά, αφού κυκλώ­νε­ται στην περιο­χή των Μου­δα­νιών, παρα­δί­δε­ται στους Τούρ­κους. Με προ­κή­ρυ­ξή του, ο Κεμάλ καλεί όλους τους υπη­ρε­τή­σα­ντες στον ελλη­νι­κό στρα­τό να παρα­δο­θούν μέσα σε 24 ώρες. Οι δικα­στι­κοί και οι υπάλ­λη­λοι που υπη­ρε­τού­σαν στη Μικρά Ασία επι­στρέ­φουν στην Αθήνα.

1923 Οι Ιτα­λοί βομ­βαρ­δί­ζουν και απο­βι­βά­ζο­νται στην Κέρ­κυ­ρα, ως αντί­ποι­να για τη δολο­φο­νία στην Ήπει­ρο του στρα­τη­γού Τελ­λί­νι (επι­κε­φα­λής της ιτα­λι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας για τη χάρα­ξη των ελλη­νο­αλ­βα­νι­κών συνό­ρων) και της συνο­δεί­ας του. Οι Αγγλο­γάλ­λοι ιμπε­ρια­λι­στές ενέ­κρι­ναν αυτές τις ενέρ­γειες υπο­χρε­ώ­νο­ντας την Ελλά­δα να απο­δε­χτεί τους εξευ­τε­λι­στι­κούς όρους της φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας. Οι Ιτα­λοί θα απο­συρ­θούν τελι­κά από την Κέρ­κυ­ρα στις 27 Σεπτεμ­βρί­ου 1923

1928 η «Όπε­ρα της Πεντά­ρας» του κομ­μου­νι­στή συγ­γρα­φέα Μπέρ­τολτ Μπρεχτ, με μου­σι­κή του Κουρτ Βάιλ, κάνει την πρε­μιέ­ρα της στο Βερολίνο.

1929  Στη Χάγη υπο­γρά­φε­ται συμ­φω­νία για την εκκέ­νω­ση της Ρηνα­νί­ας από τα στρα­τεύ­μα­τα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτη­μα των πολε­μι­κών επα­νορ­θώ­σε­ων. Οι νέες ρυθ­μί­σεις ευνο­ούν την εισ­ροή ξένων επεν­δύ­σε­ων και την ισχυ­ρο­ποί­η­ση των γερ­μα­νι­κών μονο­πω­λί­ων. Ανοί­γει σιγά-σιγά ο δρό­μος για την επα­να­στρα­τι­κο­ποί­η­ση της Γερμανίας.

1931 φοβε­ρές πλημ­μύ­ρες πλήτ­τουν την Κίνα, προ­κα­λώ­ντας το θάνα­το 250.000 ατόμων.

1932 με υπουρ­γι­κή από­φα­ση εγκα­τα­λεί­πε­ται στην Ελλά­δα η θερι­νή ώρα.

Για­τί έχου­με θερι­νή και χει­με­ρι­νή ώρα; Για­τί η Κομι­σιόν σκέ­φτε­ται την κατάρ­γη­ση της θερινής;

1933 πραγ­μα­το­ποιού­νται τα εγκαί­νια του Λαϊ­κού Νοσο­κο­μεί­ου στο Γου­δί, δύνα­μης 300 κλι­νών, για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση κυρί­ως των απόρων.

1935 Αρχί­ζει το κίνη­μα των πρω­το­πό­ρων της παρα­γω­γής στη σοβιε­τι­κή βιο­μη­χα­νία που πήρε το όνο­μά του από τον ανθρα­κω­ρύ­χο Αλε­ξέι Στα­χά­νοφ. Ο Στα­χά­νοφ είχε κατα­φέ­ρει να καταρ­ρί­ψει το προη­γού­με­νο ρεκόρ εξό­ρυ­ξης κάρ­βου­νου, βγά­ζο­ντας στη βάρ­διά του — που ήταν 5 ώρες και 45 λεπτά — 102 τόνους (με νόρ­μα 7 τόνων, γεγο­νός που αντι­στοι­χού­σε δηλα­δή σε 14 νόρ­μες). Επρό­κει­το για προ­σω­πι­κό κατόρ­θω­μα του Στα­χά­νοφ και της πρω­το­βου­λί­ας του να κάνει πιο απο­δο­τι­κή τη δου­λειά του προς όφε­λος της σοβιε­τι­κής κοι­νω­νί­ας. Έτσι, ο Αλε­ξέι Γκρι­γκό­ριε­βιτς Στα­χά­νοφ έμει­νε στην ιστο­ρία της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στην ΕΣΣΔ ως πρω­το­πό­ρος της βιο­μη­χα­νί­ας γαιαν­θρά­κων, ενώ τιμή­θη­κε σαν «Ηρω­ας της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­σί­ας». Έγι­νε μέλος του «Πανε­νω­σια­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Μπολ­σε­βί­κων» το 1936. Πέθα­νε το 1970, αλλά το στα­χα­νο­φι­κό κίνη­μα έμει­νε στην ιστο­ρία ως ένα φαι­νό­με­νο της δρά­σης των λαϊ­κών μαζών που αξιο­ποιούν τις ενδο­γε­νείς δυνα­τό­τη­τες του σοσια­λι­σμού, προ­κει­μέ­νου να τρα­βή­ξουν την κοι­νω­νία και την εξέ­λι­ξή της προς τα μπρος, προς την κομ­μου­νι­στι­κή κοι­νω­νία. (Πηγή: 902.gr)

1934 γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Νίκος Ξανθόπουλος

1942 στο Λου­ξεμ­βούρ­γο πραγ­μα­το­ποιεί­ται γενι­κή απερ­γία ενά­ντια στην υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή θητεία που επι­βάλ­λα­νε οι γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατο­χής. Οι Ναζί προ­χω­ρούν σε μαζι­κές συλ­λή­ψεις, ενώ 21 συν­δι­κα­λι­στές ηγέ­τες κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνα­το και εκτελούνται.

1945 γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Ισραη­λι­νός βιο­λο­νί­στας Ιτζακ Πέρλμαν

1948 Πεθαί­νει ο σοβιε­τι­κός ηγέ­της Αντρέι Ζντά­νοφ, Β’ Γραμ­μα­τέ­ας του Πανε­νω­σια­κού Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος-Μπολ­σε­βί­κοι (1941–1948) και Πρό­ε­δρος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης (1947–1948).

1949 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Ρίτσαρντ Γκιρ

1957 η Μαλαι­σία απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Μεγά­λη Βρετανία.

1960 για την ανά­πτυ­ξη του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού, το “Αχίλ­λειο” της Κέρ­κυ­ρας μετα­τρέ­πε­ται σε καζί­νο από Γερ­μα­νούς επιχειρηματίες .

1967 πεθαί­νει ο Σοβιε­τι­κός συγ­γρα­φέ­ας και δημο­σιο­γρά­φος Ιλιά Έρενμπουργκ.

Ιλιά Ερεν­μπουργκ: Δημιουρ­γός – «θησαυ­ρός» της επανάστασης

1970 ξεκι­νά­ει το πρώ­το πρω­τά­θλη­μα σκα­κιού με ηλε­κτρο­νι­κούς υπο­λο­γι­στές στην Ιντιανάπολη.

1973 πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της Τζον Φορντ, γνω­στός κυρί­ως για τις ται­νί­ες γου­έ­στερν που είχε γυρίσει

1973 πέθα­νε στις ΗΠΑ, σε ηλι­κία 80 ετών ο Χρή­στος Θεο­φί­λου, γνω­στός ως Jim Londos, παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής στην πάλη το 1930

1984 απο­χαι­ρε­τι­στή­ριο παι­χνί­δι του Μίμη Δομά­ζου με τον ΠΑΟ ενα­ντί­ον της Μπό­κα Τζού­νιορς 2–3 στο ΟΑΚΑ μπρο­στά σε 50.000 θεατές

1986 σύγκρου­ση εν πτή­ση δύο αερο­σκά­φη πάνω από την Καλι­φόρ­νια με απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους συνο­λι­κά 82 άτομα.

1986 Πέθα­νε ο Χέν­ρι Μουρ, κορυ­φαί­ος γλύ­πτης του 20ού αιώνα

Χέν­ρι Μουρ, κορυ­φαί­ος γλύ­πτης του 20ού αιώνα

1990 η Δυτι­κή και Ανα­το­λι­κή Γερ­μα­νία υπο­γρά­φουν τη συν­θή­κη ενο­ποί­η­σης τους.

1991 επι­στή­μο­νες της ΝΑSΑ δηλώ­νουν ότι, μια τερά­στια γεω­λί­σθη­ση στον πλα­νή­τη Αφρο­δί­τη, που προ­κλή­θη­κε από σει­σμό, είναι η πρώ­τη από­δει­ξη ότι πρό­κει­ται για γεω­λο­γι­κά ενερ­γό πλανήτη.

1993 στη βορειο­δυ­τι­κή Κίνα, 242 είναι οι νεκροί από την κατάρ­ρευ­ση φράγ­μα­τος στην απο­μα­κρυ­σμέ­νη επαρ­χία Κιν­χάι, λόγω των σφο­δρών βροχοπτώσεων.

1993 το Ισρα­ήλ εγκρί­νει σχέ­διο συμ­φω­νί­ας με την ΟΑΠ για την παρα­χώ­ρη­ση αυτο­διοί­κη­σης στους Παλαι­στί­νιους σε Γάζα και Ιεριχώ.

1994 πλή­ρη μονο­με­ρή εκε­χει­ρία κηρύσ­σει ο ΙRΑ, μετά από 25 χρό­νια βίας.

1995 έξι άτο­μα σκο­τώ­νο­νται όταν στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος της κρα­τι­κής εται­ρί­ας του Μάλι, συντρί­βε­ται στη Θέρ­μη Θεσ­σα­λο­νί­κης, ενώ προ­σπα­θού­σε να προ­σγειω­θεί στο αερο­δρό­μιο “Μακε­δο­νία” εξαι­τί­ας απώ­λειας καυσίμων.

1996 στην Ινδία, 355 νεκροί και εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άστε­γοι είναι ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός των πλημ­μύ­ρων, που πλήτ­τουν το Μπι­χάρ και τη δυτι­κή Βεγγάλη.

1997 σε τρα­γι­κό δυστύ­χη­μα, μέσα στο Παρί­σι, σκο­τώ­νε­ται η πρι­γκί­πισ­σα Νταϊ­ά­να μαζί με τον σύντρο­φό της Ντό­ντι αλ Φαγιέτ και τον οδη­γό της μοι­ραί­ας Μερσεντές.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο