Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

 Σαν σήμε­ρα 31 Δεκεμ­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχά­σου­με 

535 Ο βυζα­ντι­νός στρα­τη­γός Βελι­σά­ριος ολο­κλη­ρώ­νει την κατά­κτη­ση της Σικε­λί­ας, εκδιώ­κο­ντας τη φρου­ρά των Οστρο­γότ­θων στις Συρακούσες.

1492 Απε­λαύ­νο­νται από τη Σικε­λία 100.000 Εβραίοι.

1600 Ιδρύ­ε­ται η Βρε­τα­νι­κή Εται­ρεία Ανα­το­λι­κών Ινδιών.

1691 Πεθαί­νει ο Ιρλαν­δός φυσι­κός, χημι­κός και φιλό­σο­φος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέ­ρας» της σύγ­χρο­νης χημείας.

1775 Διε­ξά­γε­ται η μάχη του Κεμπέκ στον Κανα­δά, κατά τη διάρ­κεια της αμε­ρι­κα­νι­κής επα­νά­στα­σης, μετα­ξύ των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων και των βρε­τα­νών υπε­ρα­σπι­στών της πόλης. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη μεγά­λη ήττα του πολέ­μου για τους αμε­ρι­κα­νούς, καθώς οι βρε­τα­νι­κές δυνά­μεις τους απωθούν.

1781 Ιδρύ­ε­ται η πρώ­τη αμε­ρι­κά­νι­κη τρά­πε­ζα, η “Bank of North America”.

1790 Κυκλο­φο­ρεί στη Βιέν­νη, η πρώ­τη ελλη­νι­κή εφη­με­ρί­δα με τον τίτλο “Εφη­με­ρίς”, των δύο πρω­το­πό­ρων ελλή­νων τυπο­γρά­φων Πού­λιου και Γεωρ­γί­ου Μαρκίδη-Πούλιου.

1808 Ο Γάλ­λος χημι­κός Louis Gay-Lussac δια­τυ­πώ­νει το νόμο για τα αέρια, που φέρει το όνο­μά του.

1822 Λήγει η πρώ­τη πολιορ­κία του Μεσο­λογ­γί­ου από τον Ομέρ Βρυώ­νη και τον Κιου­τα­χή, με σημα­ντι­κές απώ­λειες του εχθρού σε έμψυ­χο και άψυ­χο υλικό.

1836 Ιδρύ­ε­ται με βασι­λι­κό διά­ταγ­μα εκπαι­δευ­τή­ριο αρχι­τε­κτό­νων, με την ονο­μα­σία “Σχο­λή των Τεχνών”.

1836 “Εις το διά­στη­μα των ωρών της ανα­παύ­σε­ως και των ημε­ρών της δια­κο­πής οι μαθη­ταί επι­δί­δο­νται υπό την επί­βλε­ψιν των διδα­σκά­λων εις γυμνα­στι­κάς και άλλας ασκή­σεις” ορί­ζει το Βασι­λι­κό Διά­ταγ­μα “περί του κανο­νι­σμού των Ελλη­νι­κών Σχο­λεί­ων και Γυμνασίων”.

1841 Η Αλα­μπά­μα γίνε­ται η πρώ­τη αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τεία που ανα­γνω­ρί­ζει το επάγ­γελ­μα του οδοντιάτρου.

1857 Η βασί­λισ­σα Βικτω­ρία επι­λέ­γει την Οτά­βα για πρω­τεύ­ου­σα της αποι­κί­ας (“Κτή­σης”) του Καναδά.

1869 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ζωγρά­φος και γλύ­πτης, Ανρί Ματίς, κυριό­τε­ρος εκπρό­σω­πος του Φοβισμού

1879 Ο Τόμας Έντι­σον παρου­σιά­ζει σε δρό­μο του Νιού Τζέρ­σεϊ, τον πρώ­το λαμ­πτή­ρα πυρακτώσεως.

edison

1880 Γεν­νή­θη­κε ο Τ. Κ. Μάρ­σαλ, πολι­τι­κός, αλλά και στρα­τιω­τι­κός (στρα­τη­γός 5 αστέ­ρων) των ΗΠΑ

marsal

1880 Γεν­νή­θη­κε ο παι­δα­γω­γός, Αλέ­ξαν­δρος Δελμούζος

delmouzos 1

1882 Πέθα­νε ο Γάλ­λος πολι­τι­κός και φιλέλ­λη­νας, Λέων Γαμ­βέ­τας (Λεόν Γκαμπετά)

1902 Γεν­νή­θη­κε  ο κομ­μου­νι­στής δάσκα­λος Νίκος Πλου­μπί­δης. Κατα­δι­κά­στη­κε σε θάνα­το και εκτε­λέ­στη­κε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαρά­μα­τα στην Αγία Μαρί­να στο Δαφ­νί. «Εξε­τε­λέ­σθη ζητω­κραυ­γά­ζων υπέρ του ΚΚΕ», έγρα­ψαν την επό­με­νη μέρα οι εφη­με­ρί­δες της επο­χής, «αντι­με­τω­πί­ζο­ντας με από­λυ­τον ψυχραι­μί­αν τας σφαί­ρας του αποσπάσματος…δεν εδέ­χθη ούτε να κοι­νω­νή­σει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλ­μούς του».

ploumpidis

1905 Πέθα­νε ο Ρώσος φυσι­κός, από τους εφευ­ρέ­τες του ραδιο­φώ­νου, Αλέ­ξαν­δρος Ποπόφ

1911 Οι βενι­ζε­λι­κοί Χανί­ων και Σφα­κί­ων προ­σχω­ρούν στο επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Κρήτης.

1923 Γεν­νή­θη­κε ο σκη­νο­θέ­της, Γιάν­νης Δαλιανίδης

1923 Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν εκπέ­μπε­ται για πρώ­τη φορά από το ραδιό­φω­νο του BBC.

1929 Εξή­ντα εννιά παι­διά, μετα­ξύ των οποί­ων και βρέ­φη, σκο­τώ­νο­νται στο Πέι­σλι της Σκο­τί­ας, όταν ξεσπά πανι­κός σ’ έναν κινη­μα­το­γρά­φο, όπου παρα­κο­λου­θού­σαν παι­δι­κή παράσταση.

1931 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός, Κώστας Βουτσάς

Ο δικός μας “κόκ­κι­νος” Κώστας Βουτσάς

1936 Πέθα­νε ο ισπα­νός φιλό­σο­φος και ποι­η­τής, Μιγκέλ Ντε Ουναμούνο.

1937 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, Άντο­νι Χόπκινς

1941 Γεν­νή­θη­κε ο σκω­τσέ­ζος προ­πο­νη­τής ποδο­σφαί­ρου, Άλεξ Φέργκιουσον

1944 Ο 22χρονος Ιάν­νης Ξενά­κης τραυ­μα­τί­ζε­ται από θραύ­σμα όλμου στο πρό­σω­πο κατά τα Δεκεμ­βρια­νά. Το θραύ­σμα του παρα­μορ­φώ­νει το πρό­σω­πο, κατα­στρέ­φο­ντάς του το αρι­στε­ρό μάτι. Ο μετέ­πει­τα μεγά­λος συν­θέ­της ανή­κε στο λόχο «Λόρ­δος Βύρων» της ΕΠΟΝ.

1944 Ο Αρχιε­πί­σκο­πος Δαμα­σκη­νός ανα­λαμ­βά­νει καθή­κο­ντα αντιβασιλέα.

1944 Η απε­λευ­θε­ρω­μέ­νη από τους Σοβιε­τι­κούς Ουγ­γα­ρία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στη Γερμανία.

1946 Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Χάρι Τρού­μαν κηρύσ­σει κι επι­σή­μως το τέλος όλων των εχθρο­πρα­ξιών του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέμου.

1950 Συλ­λαμ­βά­νε­ται ο ΕΠΟ­Νί­της Νίκος Νικη­φο­ρί­δης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ο Ν. Νικη­φο­ρί­δης μάζευε υπο­γρα­φές για την Έκκλη­ση της Στοκ­χόλ­μης για την ειρή­νη. Για αυτό του το «έγκλη­μα» θα παρα­πεμ­φθεί στο Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο το οποίο και θα τον κατα­δι­κά­σει σε θάνατο.

1952 Με την υπ’ αριθ­μόν 14374 από­φα­ση του Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών ανα­γνω­ρί­ζε­ται ο Σύν­δε­σμος Αθλη­τι­κών Συντα­κτών (ΣΑΣ) ως επί­ση­μο σωμα­τείο. Το 1971 θα μετο­νο­μα­στεί σε ΣΑΤ και στις 17 Απρι­λί­ου 1981 σε ΠΣΑΤ.

1955 Στα­μα­τά η λει­τουρ­γία του ραδιο­σταθ­μού «Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα», που εξέ­πε­μπε από το 1947 ως ραδιο­σταθ­μός του ΚΚΕ. Θα επα­να­λει­τουρ­γή­σει μετά από 2 περί­που χρό­νια με την επο­νο­μα­σία «Φωνή της Αλήθειας».

1957 Ανα­κα­λύ­πτε­ται στην Πύλο ο κυψε­λοει­δής τάφος του Νηλέα, πατέ­ρα του βασι­λιά της Πύλου Νέστο­ρα. Ακό­μη, ανα­κα­λύ­πτε­ται πτέ­ρυ­γα του ανα­κτό­ρου του Νέστο­ρα, ηλι­κί­ας 3.000 ετών.

1958 Στην Κού­βα οι ενω­μέ­νες δυνά­μεις του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα και του Καμί­λο Σιεν­φου­έ­γος επι­τί­θε­νται στη Σάντα Κλά­ρα. Μέχρι το από­γευ­μα, η πόλη περιέρ­χε­ται στην κατο­χή των ανταρ­τών. Αυτή η νίκη για τα στρα­τεύ­μα­τα του Κάστρο θεω­ρεί­ται η πιο απο­φα­στι­στι­κή στιγ­μή της Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης, καθώς μετά από αυτό το γεγο­νός, ο Μπα­τί­στα θα εγκα­τα­λεί­ψει την Κού­βα σε λιγό­τε­ρο από 12 ώρες.

1961 Επί­ση­μη λήξη του Σχε­δί­ου Μάρσαλ.

1968 Το πρώ­το υπε­ρη­χη­τι­κό επι­βα­τι­κό αερο­πλά­νο, ένα “Του­πό­λεφ 144”, κάνει την παρ­θε­νι­κή του πτήση.

1970 Ο πρό­ε­δρος της Χιλής Σαλ­βα­δόρ Αλιέ­ντε εθνι­κο­ποιεί τα ανθρα­κω­ρυ­χεία της χώρας.

1980 Πεθαί­νει ο Κανα­δός επι­κοι­νω­νιο­λό­γος Μάρ­σαλ ΜακΛιού­αν («το μέσο είναι το μήνυμα»).

1987 Αφαι­ρεί­ται ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο από το έτος 1987 για να εξο­μα­λυν­θεί μία από τις εγγε­νείς ανω­μα­λί­ες του Γρη­γο­ρια­νού Ημερολογίου.

1988 Πεθαί­νει ο ποι­η­τής Νίκο­λας Κάλας (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Νικό­λα­ος Καλα­μά­ρης) .Χρη­σι­μο­ποιού­σε, επί­σης, τα ψευ­δώ­νυ­μα Νική­τας Ράντος και Μ. Σπιέ­ρος. (Γεν. 27/5/1907)

kalas

1989 Ο ιδιω­τι­κός τηλε­ο­πτι­κός σταθ­μός ΑΝΤ1, ιδιο­κτη­σί­ας Μίνωα Κυρια­κού, ξεκι­νά τις εκπο­μπές του. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ TV είναι το δεύ­τε­ρο ιδιω­τι­κό κανά­λι που εκπέ­μπει τηλε­ο­πτι­κό πρόγραμμα.

1991 Η Κόκ­κι­νη Σημαία, που κυμά­τι­ζε για πάνω από εβδο­μή­ντα χρό­νια στο Κρεμ­λί­νο, κατε­βαί­νει και αντι­κα­θί­στα­ται από την τρί­χρω­μη σημαία της Ρωσί­ας. Η ΕΣΣΔ παύ­ει και τυπι­κά να υπάρχει.

1992 Η Τσε­χο­σλο­βα­κία περ­νά τις τελευ­ταί­ες ώρες της ως ενιαίο κρά­τος. Από την 1 Ιανουα­ρί­ου 1993 η Ευρώ­πη θα απο­κτή­σει δυο νέα κρά­τη: την Τσε­χία και τη Σλοβακία.

1994 Υπο­γρά­φε­ται τετρά­μη­νη συμ­φω­νία εκε­χει­ρί­ας στη Βοσ­νία, ενώ συμπλη­ρώ­νο­νται χίλιες μέρες πολιορ­κί­ας του Σαράγεβο.

1997 Η Microsoft αγο­ρά­ζει την υπη­ρε­σία ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μεί­ου Hotmail.

1998 Καταρ­γεί­ται με νόμο η ειδι­κό­τη­τα του ασυρ­μα­τι­στή (μαρ­κό­νη) του Εμπο­ρι­κού Ναυτικού.

1999 Ο Μπό­ρις Γιέλ­τσιν παραι­τεί­ται και ονο­μά­ζει υπη­ρε­σια­κό πρό­ε­δρο το Βλα­ντι­μίρ Πούτιν.

1999 Τελευ­ταία ημέ­ρα που χρη­σι­μο­ποιεί­ται η άσπρη μπά­λα στην Α1 Κατη­γο­ρία Ανδρών στο βόλεϊ. Από τη νέα χρο­νιά, η μπά­λα θα έχει κίτρι­νες και μπλε ρίγες.

2004 Δολο­φο­νεί­ται έξω από την οικία του βρε­τα­νού στρα­τιω­τι­κού ακο­λού­θου στην Κηφι­σιά ο ειδι­κός φρου­ρός, Χαρά­λα­μπος Αμανατίδης.

2005 Η ελλη­νι­κή υπη­ρε­σία του BBC παύ­ει να υφίσταται.

2008 Την άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός στη Λωρί­δα της Γάζας ζητούν οι Υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Αρνη­τι­κό το Ισρα­ήλ. Περισ­σό­τε­ροι από 370 οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι, στους 1700 οι τραυματίες.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο