Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Ιουλίου

904 Οι Σαρα­κη­νοί κατα­λαμ­βά­νουν τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Οι κάτοι­κοι της πόλης αιχ­μα­λω­τί­ζο­νται και πωλού­νται στη συνέ­χεια στα σκλα­βο­πά­ζα­ρα της Αφρικής.

1498 Στο τρί­το του ταξί­δι προς το Δυτι­κό Ημι­σφαί­ριο, ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος γίνε­ται ο πρώ­τος Ευρω­παί­ος που ανα­κα­λύ­πτει το νησί του Τρινιντάντ.

1784 Πέθα­νε ο Γάλ­λος εγκυ­κλο­παι­δι­στής και λόγιος, Ντε­νί Ντιντερό

1801 Ο λόρ­δος Έλγιν μετα­φέ­ρει την πρώ­τη μετό­πη από τα Μάρ­μα­ρα του Παρ­θε­νώ­να στο Λονδίνο.

1818 Πεθαί­νει ο Νικό­λα­ος Σκου­φάς, από τα ιδρυ­τι­κά μέλη της Φιλι­κής Εταιρίας.

1856 Mε βασι­λι­κό διά­ταγ­μα του Όθω­να απα­γο­ρεύ­ε­ται το κάπνι­σμα στους δημό­σιους κλει­στούς χώρους. Αιτία της απα­γό­ρευ­σης απο­τέ­λε­σε ο κίν­δυ­νος πυρ­καϊ­άς. Η Ελλά­δα είναι από τις πρώ­τες χώρες που δημιουρ­γούν θεσμι­κό πλαί­σιο για την απα­γό­ρευ­ση του καπνίσματος.

1886 Πέθα­νε ο Ούγ­γρος μου­σουρ­γός, Φραντς Λιστ

1914 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ηθο­ποιός, Λουί ντε Φινές

1914 Δολο­φο­νεί­ται ο Γάλ­λος σοσια­λι­στής ηγέ­της Ζ. Ζωρές, από τους πιο ένθερ­μους πολέ­μιους του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου που μόλις άρχι­ζε. Παρό­λα αυτά, καμιά αντί­δρα­ση δεν υπήρ­ξε από τους Γάλ­λους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες. Αντι­θέ­τως, στις 4 Αυγού­στου, στην κηδεία του Ζωρές, οι εργά­τες άκου­σαν από τους ηγέ­τες του σοσια­λι­στι­κού κόμ­μα­τος και της Γενι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Εργα­σί­ας το προ­δο­τι­κό σύν­θη­μα της «εθνι­κής ενό­τη­τας» και της κατά­παυ­σης του ταξι­κού αγώ­να. Οι Γάλ­λοι σοσιαλ­σω­βι­νι­στές δια­βε­βαί­ω­ναν τους εργά­τες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυ­νό­με­νη πλευ­ρά», οι «φορείς της προ­ό­δου» στον αγώ­να ενα­ντί­ον του «επι­θε­τι­κού πρωσσισμού»(902.gr)

1919 Τίθε­ται σε ισχύ το Σύνταγ­μα της Βαϊ­μά­ρης στη Γερ­μα­νία, το οποίο θα προ­κα­λέ­σει ένα αστα­θές πολι­τι­κό σκη­νι­κό που θα διευ­κο­λύ­νει μερι­κά χρό­νια αργό­τε­ρα την άνο­δο του Αδόλ­φου Χίτλερ και των ναζι­στών στην εξουσία.

Στις 6 Φεβρουα­ρί­ου 1919, στην πόλη της Βαϊ­μά­ρης, μακριά από τα εργα­τι­κά επα­να­στα­τι­κά κέντρα, συνέρ­χε­ται η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση της Γερ­μα­νί­ας. Στην πορεία της επα­νά­στα­σης του Νοέμ­βρη του 1918 στη Γερ­μα­νία δημιουρ­γή­θη­καν παντού Σοβιέτ εργα­τών και στρα­τιω­τών. Ετσι, η αστι­κή τάξη, μαζί με τους αρχη­γούς της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, από φόβο για την ανα­πτυσ­σό­με­νη επα­νά­στα­ση, ζήτη­σε να συγκλη­θεί σύντο­μα Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση. Μετά την κατα­στο­λή της εξέ­γερ­σης των εργα­τών του Βερο­λί­νου από τη σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση και τη δολο­φο­νία των επι­κε­φα­λής του γερ­μα­νι­κού προ­λε­τα­ριά­του Καρλ Λίμπ­κνεχτ και Ρόζας Λού­ξε­μπουργκ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν γενι­κές εκλο­γές (19/1/1919), όπου την πλειο­ψη­φία κέρ­δι­σαν τα αστι­κά κόμ­μα­τα (54,5%). Στις 11/2 η Συντα­κτι­κή Συνέ­λευ­ση της Βαϊ­μά­ρης εξέ­λε­ξε προ­σω­ρι­νό Πρό­ε­δρο της Γερ­μα­νί­ας τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Φ. Εμπερτ, πρό­σω­πο εμπι­στο­σύ­νης της αστι­κής τάξης και πρω­τα­γω­νι­στή στην κατα­στο­λή της επα­να­στα­τη­μέ­νης γερ­μα­νι­κής εργα­τι­κής τάξης. Στις 13/2 συγκρο­τή­θη­κε κυβέρ­νη­ση συνα­σπι­σμού (με το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα, τα κόμ­μα­τα του Κέντρου και το Γερ­μα­νι­κό Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα), με επι­κε­φα­λής τον σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Φ. Σάι­ντε­μαν. Η Συνέ­λευ­ση ψήφι­σε επί­σης νόμους, που απέ­βλε­παν στην εδραί­ω­ση της αστι­κής εξου­σί­ας. Λίγους μήνες αργό­τε­ρα, στις 31/7/1919 ψηφί­στη­κε και το Σύνταγ­μα της Βαϊ­μά­ρης , με το οποίο «γεν­νή­θη­κε» η λεγό­με­νη «Δημο­κρα­τία της Βαϊ­μά­ρης» (Ριζο­σπά­στης).

1920 Ιου­λια­νά: Μαζι­κή βία εκ μέρους των βενι­ζε­λι­κών στην Αθή­να, καθώς η είδη­ση της από­πει­ρας δολο­φο­νί­ας του Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου στο Παρί­σι την προη­γού­με­νη φτά­νει αρχι­κά παρα­ποι­η­μέ­νη ως δολο­φο­νία. Ο Ίων Δρα­γού­μης δολο­φο­νεί­ται από βενι­ζε­λι­κούς αξιω­μα­τι­κούς στη δια­σταύ­ρω­ση των οδών Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας (τότε Κηφι­σί­ας) και Παπαδιαμαντοπούλου.

Ιων Δρα­γού­μης, εμπνευ­σμέ­νο πρω­το­πα­λί­κα­ρο της τάξης του

1922 Ο 18χρονος Ραλφ Σάμου­ελ­σον γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος στον κόσμο που χρη­σι­μο­ποιεί σκι θαλάσ­σης στο Λέικ Σίτυ της Μινεσότα.

1925 Τα τελευ­ταία γαλ­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα εγκα­τα­λεί­πουν τη γερ­μα­νι­κή περιο­χή Ρουρ, μετά από 30 χρό­νια κατοχής.

1932 Στις Γερ­μα­νι­κές εκλο­γές του 1932 το Εθνο­σο­σια­λι­στι­κό Κόμ­μα του Α. Χίτλερ έρχε­ται για πρώ­τη φορά πρώ­το συγκε­ντρώ­νο­ντας 37,23% (από 18,25% στις προη­γού­με­νες εκλο­γές) και me 230 έδρες γίνε­ται η ισχυ­ρό­τε­ρη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δύνα­μη της Γερ­μα­νί­ας. Οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες έρχο­νται δεύ­τε­ροι με 21,58% (-2,55%) και οι Κομ­μου­νι­στές τρί­τοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκε­ψη των ηγε­τι­κών πολι­τι­κών και στρα­τιω­τι­κών παρα­γό­ντων της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας απο­φα­σί­ζε­ται η προ­ε­τοι­μα­σία του πολέ­μου κατά της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1940 Στη Γαλ­λία, η φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Βισί ψηφί­ζει τη θανα­τι­κή ποι­νή για κάθε Γάλ­λο που εντάσ­σε­ται σε ξένο στρατό.

1943 ΕΑΜί­τες της Καλα­μά­τας ανοί­γουν τις απο­θή­κες των μαυ­ρα­γο­ρι­τών και μοι­ρά­ζουν τρό­φι­μα στο λαό.

1944 Εξα­φα­νί­ζε­ται με το αερο­σκά­φος που οδη­γού­σε ο διά­ση­μος συγ­γρα­φέ­ας του “Μικρού Πρί­γκι­πα” και πιλό­τος, Αντουάν ντε Σεντ Εξι­πε­ρί, σε ηλι­κία 44 ετών.

Αντουάν Μαρί Ροζέ ντε Σεντ Εξιπερί

1944 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, κόρη του Τσάρ­λι Τσά­πλιν, Τζε­ραλ­ντίν Τσάπλιν

1956 Υπο­γρά­φε­ται η σύμ­βα­ση ανά­με­σα στο ελλη­νι­κό δημό­σιο και τον Ωνά­ση, με την οποία του εκχω­ρού­σε τις ελλη­νι­κές αερο­πο­ρι­κές γραμ­μές εσω­τε­ρι­κού και εξωτερικού.

1960 Πραγ­μα­το­ποιού­νται εκλο­γές για την ανά­δει­ξη της πρώ­της Βου­λής των αντι­προ­σώ­πων της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας. Στις ελλη­νι­κές κοι­νό­τη­τες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊ­ω­άν­νου) έλα­βε 35%. Πρώ­το ήρθε το «Πατριω­τι­κό Μέτω­πο» του Γλ. Κλη­ρί­δη με 56,1%.

1960 Ο Πανα­θη­ναϊ­κός κατα­κτά το πρώ­το πρω­τά­θλη­μα της Α’ Εθνι­κής Κατη­γο­ρί­ας στο ποδό­σφαι­ρο νικώ­ντας την ΑΕΚ με 2–1 σε αγώ­να μπα­ράζ. Οι δύο ομά­δες είχαν ισο­βαθ­μή­σει στην πρώ­τη θέση με 79 βαθμούς.

1964 Το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μι­κό όχη­μα “Ρέιν­τζερ 7” τρα­βά­ει τις πρώ­τες κοντι­νές φωτο­γρα­φί­ες της σελή­νης, 4.308 τον αριθ­μό, προ­τού προ­σκρού­σει στην επι­φά­νεια της.

1965 Γεν­νή­θη­κε η βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας, Τζό­αν Ρόου­λινγκ, δημιουρ­γός του «Χάρι Πότερ»

1971 Οι αστρο­ναύ­τες του Απόλ­λο 15, Ντέι­βιντ Σκοτ και Τζέιμς Ίρβιν, πραγ­μα­το­ποιούν την πρώ­τη στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας βόλ­τα στη σελή­νη, οδη­γώ­ντας ειδι­κό τετρά­τρο­χο τζιπ στην επι­φά­νειά της.

1976 Ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής, με επι­στο­λή του στον πρό­ε­δρο της ΔΟΕ, λόρ­δο Κιλά­νιν, προ­τεί­νει τη μόνι­μη τέλε­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στην Ελλά­δα, αλλά δε θα βρει αντα­πό­κρι­ση από τους ”αθα­νά­τους”.

1992 Ο Πύρ­ρος Δήμας κερ­δί­ζει το πρώ­το του χρυ­σό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στα 82,5 κιλά στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Βαρ­κε­λώ­νης, σηκώ­νο­ντας 370 κιλά στο σύνο­λο (167.5 στο αρα­σέ και 202.5 στο ζετέ).

2001 Πέθα­νε ο Γιάν­νης Σπάρ­τα­κος, Έλλη­νας πια­νί­στας και συν­θέ­της ελα­φράς μου­σι­κής, από τους πρω­το­πό­ρους της τζαζ­στη χώρα μας. Μεγά­λη επι­τυ­χία του το τρα­γού­δι «Θα σε πάρω να φύγου­με», που ως «Greek Bolero» έγι­νε παγκό­σμιο σου­ξέ από την ορχή­στρα του Ξαβιέ Κού­γκατ. (Γεν. 7/1/1914)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο