Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου

1517 Προ­τε­στα­ντι­κή Μεταρ­ρύθ­μι­ση: Ο Μαρ­τί­νος Λού­θη­ρος θυρο­κολ­λεί τις “95 Θέσεις” του στον Καθε­δρι­κό ναό της Βιτεμ­βέρ­γης. Απο­κη­ρύσ­σει τα συγ­χω­ρο­χάρ­τια, που χορη­γού­σε η παπι­κή Εκκλη­σία με απο­τέ­λε­σμα το σχί­σμα στην καθο­λι­κή εκκλησία.

1887 Γεν­νή­θη­κε ο εθνι­κι­στής ηγέ­της της Κίνας και μεγά­λος αντί­πα­λος του Μάο Τσε Τουνγκ, Τσανγκ Κάι Σενγκ

1888 Γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας και ποι­η­τής, Ναπο­λέ­ων Λαπαθιώτης

Τρα­γού­δι για το ξύπνη­μα του προ­λε­τα­ριά­του (Ναπο­λέ­ων Λαπαθιώτη)

1892 Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημο­σιεύ­ει τις «Περι­πέ­τειες του Σέρ­λοκ Χολμς».

1912 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει το Μέτσο­βο (Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1918 Η Αυστρία κηρύσ­σε­ται Δημο­κρα­τία, καθώς με επα­νά­στα­ση του λαού εγκα­τα­λεί­πει το θρό­νο ο Αυτο­κρά­το­ρας Κάρο­λος των Αψβούργων.

1918 Μετά την υπο­γρα­φή της συν­θή­κης του Μού­δρου, ναυ­τι­κή συμ­μα­χι­κή Μοί­ρα, στην οποία συμ­με­τέ­χουν και τα ελλη­νι­κά θωρη­κτά “Αβέ­ρωφ” και “Κιλ­κίς”, περ­νά τα Στε­νά και αγκυ­ρο­βο­λεί μπρο­στά στα ανά­κτο­ρα του Ντολ­μά Μπα­χτσέ. Ταυ­τό­χρο­να τμή­μα Κρη­τών χωρο­φυ­λά­κων εγκα­θί­στα­ται στο Φανά­ρι ως φρου­ρά του Πατριαρ­χεί­ου. Ενθου­σια­σμός στους Έλλη­νες της Πόλης, που πιστεύ­ουν ότι έφθα­σε η μεγά­λη ώρα της λύτρω­σης.

1922 Στην Ιτα­λία, σχη­μα­τί­ζε­ται φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση με πρω­θυ­πουρ­γό τον 39χρονο Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι, ο οποί­ος γίνε­ται ο νεό­τε­ρος πρω­θυ­πουρ­γός στην ιτα­λι­κή ιστο­ρία. Ο ίδιος ανα­λαμ­βά­νει και τα υπουρ­γεία Εσω­τε­ρι­κών και Εξωτερικών.

1922 Αρχί­ζει η «Δίκη των Εξ», με την οποία η «φιλε­λεύ­θε­ρη» παρά­τα­ξη έστει­λε στο εκτε­λε­στι­κό από­σπα­σμα 6 επι­φα­νή στε­λέ­χη της «δεξιάς» (τους Δ. Γού­να­ρη, Γ. Χατζηα­νέ­στη, Π. Πρω­το­πα­πα­δά­κη, Ν. Θεο­τό­κη, Γ. Μπαλ­τα­τζή και Ν. Στρά­το), φορ­τώ­νο­ντας σ’ αυτούς την ευθύ­νη της εκστρα­τεί­ας στη Μικρά Ασία, αν και για την τρα­γω­δία του λαού η βενι­ζε­λι­κή παρά­τα­ξη ήταν εξί­σου υπεύ­θυ­νη με τη μοναρ­χι­κή. Οι «έξι» κατα­δι­κά­στη­καν σε θάνα­το στις 15 Νοέμ­βρη 1922 και εκτε­λέ­στη­καν στο Γουδί.

1922  Απο­φα­σί­ζε­ται ότι οι ΗΠΑ θα συμ­με­τέ­χουν στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο, που σύστη­σε η Κοι­νω­νία των Εθνών.

1926 Πέθα­νε ο διά­ση­μος Ούγ­γρος μάγος, Χάρι Χουντίν

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο φυλα­κι­σμέ­νος ηγέ­της του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχα­ριά­δης, με επι­στο­λή του που δημο­σιεύ­ε­ται στον παρά­νο­μο «Ριζο­σπά­στη», καλεί τον ελλη­νι­κό λαό να δώσει όλες του τις δυνά­μεις στον πόλε­μο κατά των Ιτα­λών φασιστών.

Το ΚΚΕ στον ιτα­λο­ελ­λη­νι­κό πόλε­μο 1940–41

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Τα αντι­τορ­πι­λι­κά “Σπέ­τσες” και “Ψαρά” κατα­φτά­νουν στα αλβα­νι­κά παρά­λια, απέ­να­ντι από την Κέρ­κυ­ρα, όπου απο­βι­βά­ζο­νται ιτα­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Αφού σηκώ­σουν την ελλη­νι­κή σημαία αρχί­ζουν να βομ­βαρ­δί­ζουν τους Ιτα­λούς επί μιά­μι­ση ώρα. Την ίδια μέρα αγγλι­κά πολε­μι­κά ποντί­ζουν νάρ­κες στα ελλη­νι­κά ύδα­τα, ενώ αγγλι­κά στρα­τεύ­μα­τα απο­βι­βά­ζο­νται στην Κρή­τη, όπου και θα παρα­μεί­νουν έως τις 28 Μαΐου.

1948 Γίνε­ται η τελευ­ταία εγγρα­φή στο ημε­ρο­λό­γιο του πλοί­ου — θρύ­λος «Αβέ­ρωφ»: «Συνή­θης εν όρμω υπη­ρε­σία. Κινή­σεις συμ­φώ­νως τω πίνα­κι. Έκτα­κτον ουδέν» γρά­φει και περ­νά στην ιστορία.

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Ιρλαν­δός ηθο­ποιός, Στί­βεν Ρία

1954 Έναρ­ξη της Επα­νά­στα­σης των Αλγε­ρι­νών κατά των Γάλλων.

1958 Ο πρώ­τος βημα­το­δό­της καρ­διάς εμφυ­τεύ­ε­ται στον Σου­η­δό Άρνε Λάρ­σον από τον πρω­το­πό­ρο σου­η­δό καρ­διο­χει­ρουρ­γό Άκε Σένινγκ στο ιατρι­κό ινστι­τού­το «Καρο­λίν­σκα» της Στοκχόλμης.

1960 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο υδροη­λε­κτρι­κός σταθ­μός του Ταυ­ρω­πού, ισχύ­ος 80.000 κιλοβάτ.

1961 Με από­φα­ση του 22ου Συνε­δρί­ου του ΚΚΣΕ η σωρός του Ι. Β. Στά­λιν απο­μα­κρύ­νε­ται από το Μαυ­σω­λείο στην Κόκ­κι­νη Πλα­τεία, ενώ το Στά­λιν­γκραντ μετο­νο­μά­ζε­ται σε Βόλγκογκραντ.

1969 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη υπε­ρα­τλα­ντι­κή αερο­πει­ρα­τεία σε πτή­ση από το Σαν Φραν­σί­σκο στη Ρώμη.

1972 Καταρ­γεί­ται στην Ελλά­δα ο θεσμός της προί­κας για τους γάμους των αξιωματικών

1978 Τρία χρό­νια μετά το θάνα­το του δικτά­το­ρα Φ. Φράν­κο επι­κυ­ρώ­νε­ται από το ισπα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο το νέο Σύνταγ­μα της χώρας. Επί­ση­μο πολί­τευ­μα γίνε­ται η συνταγ­μα­τι­κή μοναρχία.

1984 Δολο­φο­νή­θη­κε η πρω­θυ­πουρ­γός της Ινδί­ας, Ιντί­ρα Γκά­ντι, από τους σωμα­το­φύ­λα­κές της, μέλη της αίρε­σης των Σιχ, ενώ περ­πα­τού­σε στους κήπους του σπι­τιού της στο Νέο Δελχί

1985 Έκρη­ξη βόμ­βας, με 39 τραυ­μα­τί­ες, σημειώ­νε­ται σε αστι­κό λεω­φο­ρείο, που εκτε­λεί το δρο­μο­λό­γιο Αθή­να — Αργυ­ρού­πο­λη και κινεί­ται επί της Λεω­φό­ρου Βου­λιαγ­μέ­νης στο ύψος της Δάφνης.

1985 Πέθα­νε ο ζωγρά­φος και ποι­η­τής, Νίκος Εγγο­νό­που­λος, ο κυριό­τε­ρος εκφρα­στής του σου­ρε­α­λι­σμού στη χώρα μας

Σαν σήμε­ρα 31 Οκτω­βρί­ου 1985 πέθα­νε ο Νίκος Εγγονόπουλος

1992 Ο πάπας Ιωάν­νης Παύ­λος ΙΙ απο­κα­θι­στά τη μνή­μη του Γαλι­λαί­ου, έπει­τα από 359 χρό­νια, ζητώ­ντας δημό­σια συγνώ­μη για τις διώ­ξεις που υπέ­στη ο μεγά­λος σοφός: «Η Ιερά Εξέ­τα­ση», είπε, «ερμή­νευ­σε τη Βίβλο λαθεμένα».

1993 Πέθα­νε ο ιτα­λός σκη­νο­θέ­της του κινη­μα­το­γρά­φου, Φεντε­ρί­κο Φελίνι.

2002 Σει­σμός 5,4 Ρίχτερ πλήτ­τει την επαρ­χία Καμπο­μπά­σο της Νότιας Ιτα­λί­ας, με 29 νεκρούς εκ των οποί­ων τα 26 παι­διά, όταν καταρ­ρέ­ει στέ­γη νηπια­γω­γεί­ου στην Απου­λία και το Δημο­τι­κό Σχο­λείο στο χωριό Σαν Τζου­λιά­νο. Η χώρα κηρύσ­σε­ται σε κατά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης, ενώ περί­που 3.000 άνθρω­ποι μένουν άστεγοι.

2002 Πεθαί­νει ο δικα­στι­κός και πρώ­τος Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας μετά την πτώ­ση της Χού­ντας Μιχα­ήλ Στασινόπουλος.

2011 Οι εργά­τες της «Χαλυ­βουρ­γί­ας Ελλά­δος» στον Ασπρό­πυρ­γο απα­ντούν στους εκβια­σμούς και τις απει­λές της εργο­δο­σί­ας για μειώ­σεις μισθών και απο­λύ­σεις με την κήρυ­ξη απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας. Ενα­ντί­ον τους επι­στρα­τεύ­τη­κε κάθε μέσο που είχε στη διά­θε­σή της η εργο­δο­σία, η απει­λή της πεί­νας και της ανερ­γί­ας, τα αστι­κά ΜΜΕ που χυδαία συκο­φα­ντού­σαν τον αγώ­να τους και βεβαί­ως η κρα­τι­κή κατα­στο­λή, τα ΜΑΤ.

Παρό­λα αυτά, η ηρω­ι­κή απερ­γία των χαλυ­βουρ­γών θα διαρ­κέ­σει 9 ολό­κλη­ρους μήνες, με τη συν­δρο­μή και ενός πρω­το­φα­νούς κύμα­τος ταξι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης που ανα­πτύ­χθη­κε στις γραμ­μές της εργα­τι­κής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο