Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 4 Αυγού­στου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1693 ο καλό­γε­ρος Ντομ Περι­νιόν παρα­σκευά­ζει την πρώ­τη σαμπά­νια σε μονα­στή­ρι Βενε­δι­κτί­νων στο Οτβι­γιέ της Καμπανίας.

1789 Λίγες μέρες μετά την έκρη­ξη της Γαλ­λι­κής αστι­κής Επα­νά­στα­σης, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση εκδί­δει διά­ταγ­μα σύμ­φω­να με το οποίο «καταρ­γεί­ται το φεου­δαρ­χι­κό σύστη­μα».

1865 ο “Ύμνος εις την Ελευ­θε­ρί­αν” του Διο­νυ­σί­ου Σολω­μού καθιε­ρώ­νε­ται ως Εθνι­κός Ύμνος της Ελλάδας.

1875 πέθα­νε ο Δανός παρα­μυ­θάς Χανς Κρί­στιαν Άντερσεν

andersen

1900 γεν­νή­θη­κε ο κορυ­φαί­ος τρο­μπε­τί­στας και τρα­γου­δι­στής της τζαζ Λού­ις Άρμστρονγκ

1902 παρα­δί­δε­ται στο κοι­νό του Λον­δί­νου το τού­νελ του Γκρί­νουιτς, που δια­σχί­ζει υπο­γεί­ως τον Τάμεση.

1910 γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός συν­θέ­της Γουί­λιαμ Σούμαν

1914 η Γερ­μα­νία εισβάλ­λει στο Βέλ­γιο. Η Βρε­τα­νία κηρύσ­σει τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της Γερμανίας.

1918 Ο βρε­τα­νι­κός ιμπε­ρια­λι­σμός απο­βι­βά­ζει στρα­τεύ­μα­τα στο Μπα­κού, στα πλαί­σια της διε­θνούς ιμπε­ρια­λι­στι­κής στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης 16 κρα­τών κατά της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης στη Ρωσία.

1920 πολι­τευό­με­νοι, δημο­σιο­γρά­φοι και από­τα­κτοι συλ­λαμ­βά­νο­νται μετά την από­πει­ρα κατά του Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου. Οι δύο επί­δο­ξοι δολο­φό­νοι αρνού­νται να ανα­κα­λύ­ψουν συνενόχους.

1929 γεν­νή­θη­κε ο Παλαι­στί­νιος Πρό­ε­δρος Γιά­σερ Αραφάτ

arafat

1932 γεν­νή­θη­κε στο Μπου­έ­νος Άιρες ο Γκι­γέρ­μο Μορ­ντί­γιο, κομί­στας και γελοιο­γρά­φος που έγι­νε γνω­στός σε όλο τον κόσμο χάρη στα χαρα­κτη­ρι­στι­κό­τα­τα χιου­μο­ρι­στι­κά σκί­τσα του με τα ανθρω­πά­κια και τα ζώα με τις μεγά­λες μύτες, όπου τα πάντα τεί­νουν να είναι στρογγυλά

1936 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής του “Νέου Κύμα­τος” και ηθο­ποιός Γιώρ­γος Ζωγρά­φος.

zografos

1936 κηρύσ­σε­ται ο στρα­τιω­τι­κός νόμος εγκαι­νιά­ζο­ντας την περί­ο­δο της μετα­ξι­κής δικτα­το­ρί­ας. Όπως τόνι­σε ο ίδιος ο Ι. Μετα­ξάς, σκο­πός της δικτα­το­ρί­ας δεν ήταν άλλος παρά η «αδιά­κο­πος φρο­ντίς δια την στε­ρέ­ω­σιν του αστι­κού καθε­στώ­τος με όλας τας ανα­γκαί­ας θυσί­ας δια το σύνο­λον της κοι­νω­νί­ας και ιδί­ως δια τας ενδε­είς τάξεις.»

metaxas

1941 οι ΗΠΑ ανα­λαμ­βά­νουν επί­ση­μα την υπο­χρέ­ω­ση να προ­μη­θεύ­σουν όπλα στους Σοβιετικούς.

1944 η Γκε­στά­πο εντο­πί­ζει στο Άμστερ­νταμ, όπου κρύ­βο­νταν τα τελευ­ταία δυο χρό­νια, την Άννα Φρανκ, την οικο­γέ­νειά της και τέσ­σε­ρις ακό­μα Εβραί­ους. Το ημε­ρο­λό­γιό της, που θα βρε­θεί μετά τον πόλε­μο, θα δημο­σιευ­τεί σε περισ­σό­τε­ρες από 30 γλώσ­σες, ενώ θα ακο­λου­θή­σουν θεα­τρι­κό έργο και κινη­μα­το­γρα­φι­κή ταινία.

Ana

1944 Οι δυνά­μεις κατο­χής πραγ­μα­το­ποιούν την τελευ­ταία τους μεγά­λη εκστρα­τεία κατά των περιο­χών της Ελεύ­θε­ρης Ελλά­δας. Στις επι­χει­ρή­σεις αυτές που κρά­τη­σαν 20 μέρες διε­ξή­χθη­σαν δεκά­δες μάχες. Οι απώ­λειες του εχθρού ήταν 700 άντρες, ενώ του ΕΛΑΣ περί­που 300.

1952 απο­φα­σί­ζε­ται ότι ο Ζαχα­ριά­δης και άλλα 46 στε­λέ­χη του ΚΚΕ θα δικά­ζο­νταν ερήμην.

1960 έπει­τα από παρέμ­βα­ση της ελλη­νι­κής πρε­σβεί­ας στο Παρί­σι, απα­λεί­φο­νται από γνω­στό γαλ­λι­κό λεξι­κό οι ερμη­νεί­ες του λήμ­μα­τος grec (Έλλη­νας) ως απα­τε­ώ­νας, λωπο­δύ­της, παλιάνθρωπος.

1961 το βρε­τα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο εγκρί­νει την αίτη­ση της κυβέρ­νη­σης για έντα­ξη στην ΕΟΚ.

1964 Οι ΗΠΑ εξα­πο­λύ­ουν τον πρώ­το αερο­πο­ρι­κό βομ­βαρ­δι­σμό ενα­ντί­ον του Βορεί­ου Βιετνάμ.

1972 στην Κίνα, βρέ­θη­κε τάφος της Δυνα­στεί­ας των Χαν.

1983 ο Μπε­τί­νο Κρά­ξι ορκί­ζε­ται πρώ­τος σοσια­λι­στής πρω­θυ­πουρ­γός στην Ιταλία.

1984 ο παλαι­στής Δημή­τρης Θανό­που­λος κατα­κτά το αργυ­ρό μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 82 κιλών στην ελλη­νο­ρω­μαϊ­κή πάλη στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζε­λες. Ο Μπά­μπης Χολί­δης κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 57 κιλών.

1990 πέθα­νε ο Ettore Maserati γνω­στός Ιτα­λός σχε­δια­στής αυτο­κι­νή­των που μαζί με τους αδερ­φούς του ίδρυ­σαν την εται­ρεία αυτο­κι­νή­των που έφε­ρε το όνο­μά τους

1991 πέθα­νε ο ρεμπέ­της Γιώρ­γος Μουφλουζέλης

1991 πέθα­νε ο ποι­η­τής και ακα­δη­μαϊ­κός Νικη­φό­ρος Βρεττάκος

vretakos

1991 το ελλη­νι­κό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο “Ωκε­α­νός” βυθί­ζε­ται ανοι­χτά των ακτών της Νοτί­ου Αφρικής.

1992 η Μόρ­φω Δρο­σί­δου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στο Tae Kwon Do στην Ολυ­μπιά­δα της Βαρκελώνης.

1993 μισό αιώ­να μετά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, η Ιαπω­νία παρα­δέ­χε­ται επι­σή­μως ότι η στρα­τιω­τι­κή κυβέρ­νη­ση του Τόκιο ευθύ­νε­ται για τον εξα­να­γκα­σμό γυναι­κών από την Κορέα κι άλλες χώρες να καλύ­πτουν τις σεξουα­λι­κές ανά­γκες των Ιαπώ­νων στρατιωτών.

Η Ν. Κορέα επι­βε­βαί­ω­σε την υπάρ­ξη μυστι­κής συμ­φω­νί­ας με την Ιαπω­νία για τις «γυναί­κες ανα­κού­φι­σης» (BINTEO)

1994 καταρ­γεί­ται ο μετα­ξι­κός νόμος περί Τύπου με νόμο, που κατέ­θε­σαν στη Βου­λή οι υπουρ­γοί Δικαιο­σύ­νης και Τύπου.

1995 Η Κρο­α­τία ξεκι­νά επί­θε­ση με σκο­πό να επα­να­κτή­σει την Κράι­να, η οποία ήταν στα χέρια της μειο­νό­τη­τας των Σέρ­βων για τέσ­σε­ρα χρό­νια. Η επι­χεί­ρη­ση έλη­ξε στις 7 Αυγού­στου με νίκη του Κρο­α­τι­κού στρα­τού. Περί­που 150.000–200.000 Σέρ­βοι ανα­γκά­στη­καν να γίνουν πρόσφυγες.

1997 πέθα­νε στη Γαλ­λία πέθα­νε σε ηλι­κία 122 ετών η Ζαν Καλ­μάν, η γηραιό­τε­ρη, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στα­τι­στι­κά στοι­χεία γυναί­κα στον κόσμο.

2002 η Σοφία Μπε­κα­τώ­ρου και η Αιμι­λία Τσουλ­φά κατα­κτούν την πρώ­τη θέση στα σκά­φη 470 στο Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο