Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου

1609 O εξε­ρευ­νη­τής Χέν­ρι Χάν­τσον ανα­κα­λύ­πτει το νησί του Μανχάταν.

1682 Ο βρε­τα­νός αστρο­νό­μος Έντμουντ Χάλεϊ παρα­τη­ρεί για πρώ­τη φορά τον κομή­τη, o οποί­ος θα λάβει αργό­τε­ρα το όνο­μά του (Κομή­της του Χάλεϊ).

1768 Γεν­νή­θη­κε Φραν­σουά Ρενέ Ντε Σατο­μπριάν, γνω­στός στην Ελλά­δα ως Σατω­βριάν­δος, γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας, πολι­τι­κός, διπλω­μά­της και φιλέλ­λη­νας. Προς τιμήν του, στην Αθή­να υπάρ­χει η οδός Σατωβριάνδου.

1781 44 Ισπα­νοί άποι­κοι ιδρύ­ουν τον «πρό­γο­νο» του σημε­ρι­νού Λος Άντζε­λες στο οποίο δίνουν το όνο­μα El Pueblo de Nuestra Senora La Reina de Los Angeles de Porciuncula δηλα­δή «Το χωριό της Κυρί­ας μας, της Βασί­λισ­σας των Αγγέ­λων της Πορθιουνούνκουλα».

1824 γεν­νή­θη­κε ο Άντον Μπρού­κνερ, αυστρια­κός συνθέτης.

1833 Προ­σλαμ­βά­νε­ται ο πρώ­τος εφη­με­ρι­δο­πώ­λης, ένα δεκά­χρο­νο αγό­ρι, για τη δια­κί­νη­ση της πρώ­της εφη­με­ρί­δας της Νέας Υόρ­κης «New York Sun».

1839 Ξεκι­νά η πολε­μι­κή σύγκρου­ση μετα­ξύ Μεγά­λης Βρε­τα­νί­ας και Κίνας, που θα μεί­νει στην ιστο­ρία ως ο Πρώ­τος Πόλε­μος του Οπί­ου. Θα λήξει στις 29 Αυγού­στου 1842, με την παρα­χώ­ρη­ση του Χονγκ-Κονγκ από την Κίνα στη Μεγά­λη Βρετανία

1867 πέθα­νε στο Παρί­σι σε ηλι­κία 46 ετών, χτυ­πη­μέ­νος από παρα­λυ­σία, ο Γάλ­λος ποι­η­τής και ιδρυ­τής της σχο­λής του Συμ­βο­λι­σμού Σαρλ Μποντλέρ

1870 γεν­νή­θη­κε στην Ιτα­λία η παι­δα­γω­γός Μαρία Μοντε­σό­ρι, η οποία ανέ­πτυ­ξε την ομώ­νυ­μη μέθο­δος με σκο­πό να ελευ­θε­ρώ­σει το παι­δί από τον κατα­να­γκα­σμό της εκπαι­δευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας, για να ανα­πτύ­ξει καλύ­τε­ρα τις ικα­νό­τη­τές του

1882 Με το πάτη­μα ενός κου­μπιού, ο Τόμας Έντι­σον ηλε­κτρο­φω­τί­ζει μια ολό­κλη­ρη συνοι­κία της Νέας Υόρκης.

1886: Mετά από μάχες τριά­ντα χρό­νων, ο ηγέ­της των ινδιά­νων Απά­τσι, Τζε­ρό­νι­μο, παρα­δί­δε­ται με τους τελευ­ταί­ους πολε­μι­στές της φυλής του στον Αμε­ρι­κα­νό στρα­τη­γό Νέλ­σον Μάιλς, στο Σκέ­λε­τον Κάνιον της Αριζόνα.

1888 ο Τζόρτζ Ιστμαν πατε­ντά­ρει το πρώ­το φωτο­γρα­φι­κό φιλμ και το κατο­χυ­ρώ­νει με το όνο­μα “Kodak”.

1895: Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να η «Εθνι­κή Εστία».

1896 Αντο­νίν Αρτό, γάλ­λος ηθο­ποιός, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, δοκι­μιο­γρά­φος και σκη­νο­θέ­της-από τα πρώ­τα μέλη του σου­ρε­α­λι­στι­κού κινή­μα­τος στο Παρίσι.

1897 O Αμε­ρι­κα­νός εφευ­ρέ­της Τόμας Έντι­σον λαμ­βά­νει το πιστο­ποι­η­τι­κό ευρε­σι­τε­χνί­ας για το «κινη­το­σκό­πιο» την πρώ­τη κινη­μα­το­γρα­φι­κή κάμε­ρα, εν μέσω αντιρ­ρή­σε­ων και ενστά­σε­ων από άλλους εφευ­ρέ­τες που υπο­στή­ρι­ζαν ότι είχαν δημιουρ­γή­σει παρό­μοιες μηχανές.

1905 Γεν­νιέ­ται η Βρε­τα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας Μαί­ρη Ρενό

1905 Γεν­νιέ­ται ο  Μαχ Ντέλ­μπρουκ, γερ­μα­νός βιο­λό­γος, βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ιατρικής.

1907 Πέθα­νε ο Έντ­βαρντ Γκρί­εγκ, νορ­βη­γός συνθέτης.

1923 οι Ιτα­λοί κατα­λαμ­βά­νουν, μετά την Κέρ­κυ­ρα, τους Παξούς και τους Αντίπαξους

1928 Πρε­μιέ­ρα στο Theater am Schiffbauerdamm του Βερο­λί­νου για το έργο του δρα­μα­τουρ­γού Μπέρ­τολντ Μπρεχτ η «Όπε­ρα της Πεντάρας».

1940 κι ενώ η Αμε­ρι­κή δια­τη­ρεί την ουδε­τε­ρό­τη­τα της, γερ­μα­νι­κό υπο­βρύ­χιο βάλ­λει κατά λάθος ενα­ντί­ον του αμε­ρι­κα­νι­κού πολε­μι­κού πλοί­ου USS Greer, που βρι­σκό­ταν στα νερά του βόρειου Ατλα­ντι­κού, πυρο­δο­τώ­ντας μεγά­λη έντα­ση στις σχέ­σεις των δύο χωρών.

1943 στη Γερ­μα­νία, κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, η βρε­τα­νι­κή πολε­μι­κή αερο­πο­ρία ΡΑΦ τινά­ζει στον αέρα το Βερο­λί­νο, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας 50 τόνους εκρη­κτι­κά το λεπτό.

1949 ο Πάν­τσο Γκον­ζά­λες και ο Τεντ Σρέ­ντερ παί­ζουν 67 παι­χνί­δια σε 5 σετ στον μεγα­λύ­τε­ρο σε διάρ­κεια επαγ­γελ­μα­τι­κό αγώ­να τένις.

1958 Στην Ελλά­δα, η αστυ­νο­μία ανα­κοι­νώ­νει ότι οι «τέντι μπόις» θα κου­ρεύ­ο­νται με την «ψιλή»

1967 απο­νέ­με­ται στη Δώρα Στρά­του το βρα­βείο του Παγκό­σμιου Θεάτρου.

1970 Στη Χιλή, ο Σαλ­βα­ντόρ Αλιέ­ντε ανα­δει­κνύ­ε­ται πρό­ε­δρος της χώρας. Ο Αλιέ­ντε θα ανα­τρα­πεί από στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στις 11/9/1973 και θα δολο­φο­νη­θεί την ίδια μέρα. Το πρα­ξι­κό­πη­μα οργα­νώ­θη­κε με συνερ­γα­σία της CIA και Χιλια­νών αστι­κών δυνάμεων.

1970 Γυά­λι­νη οπτι­κή ίνα, λεπτή σαν τρί­χα και ικα­νή να επι­τρέ­πει τη διέ­λευ­ση 1.000 διαύ­λων τηλε­ό­ρα­σης με τη χρή­ση ακτί­νων λέι­ζερ, ανα­κοι­νώ­νουν ότι κατα­σκεύ­α­σαν Ιάπω­νες επιστήμονες.

1984 πέθα­νε ο Γιώρ­γος Σικε­λιώ­της, ζωγράφος.

1986 Βίαιες φυλε­τι­κές συγκρού­σεις ξεσπούν για μια ακό­μη φορά στο Σοβέ­το, τη μεγα­λύ­τε­ρη τενε­κε­δού­πο­λη των μαύ­ρων έξω από το Γιο­χά­νε­σμπουργκ, με αφορ­μή την απα­γό­ρευ­ση από το ρατσι­στι­κό καθε­στώς της κηδεί­ας 20 μαύ­ρων που σκο­τώ­θη­καν πριν από μια βδο­μά­δα από την αστυνομία.

1989 Πέθα­νε Ζορζ Σιμε­νόν, Γάλ­λος συγγραφέας.

1992 στην Κύπρο, αρχαιο­λό­γοι ανα­κα­λύ­πτουν ότι μεγά­λο μέρος της Λεμε­σού βρί­σκε­ται πάνω σε αρχαίο συνοι­κι­σμό της περιό­δου 2500–1700 π.Χ.

1998 Ιδρύ­ε­ται η Google από τους φοι­τη­τές του πανε­πι­στη­μί­ου Στάν­φορντ, Λάρι Πέιτζ και Σερ­γκέι Μπριν.

2005 Πέθα­νε ο Νίκων Αρκου­δέ­ας, αρχη­γός της ΕΛ.ΑΣ (1986–1988), ο πιο ανα­γνω­ρί­σι­μος αστυ­νο­μι­κός της Μεταπολίτευσης.

2006 Πέθα­νε ο Τζια­κί­ντο Φάτι, θρύ­λος του ιτα­λι­κού ποδοσφαίρου.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο