Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου

1646 Γεν­νιέ­ται η Ιτα­λί­δα (Βενε­τή) φιλό­σο­φος Έλε­να Κορ­νά­ρο Πισκό­πια, η πρώ­τη γυναί­κα διδά­κτωρ της φιλοσοφίας.

1723 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός οικο­νο­μο­λό­γος και ειση­γη­τής του φιλε­λευ­θε­ρι­σμού, Άνταμ Σμιθ

1752 Ο Βενια­μίν Φρα­γκλί­νος, με το πεί­ρα­μά του με το χαρ­τα­ε­τό και το κλει­δί, απο­δει­κνύ­ει, ότι η αστρα­πή είναι ηλεκτρισμός.

1825 Δολο­φο­νή­θη­κε μέσα στην Ακρό­πο­λη των Αθη­νών από το άλλο­τε πρω­το­πα­λί­κα­ρό του Γκού­ρα, ο αγω­νι­στής της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης, Οδυσ­σέ­ας Ανδρούτσος

Απο­λο­γία και διδα­χή Οδυσ­σέα Ανδρού­τσου – Δολο­φο­νή­θη­κε σαν σήμε­ρα 5 Ιου­νί­ου 1825

1826 Δια­λύ­ε­ται το στρα­τιω­τι­κό σώμα των γενί­τσα­ρων στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, έπει­τα από δια­τα­γή του σουλ­τά­νου Μαχμούτ.

1828 Ο βασι­λιάς της Γαλ­λί­ας, Κάρο­λος ο 10ος, απο­στέλ­λει στον Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια 500.000 φρά­γκα για τη στή­ρι­ξη του νεο­σύ­στα­του ελλη­νι­κού κράτους.

1849 Με την υπο­γρα­φή ενός νέου Συντάγ­μα­τος, θεσπί­ζε­ται στη Δανία η Συνταγ­μα­τι­κή Μοναρχία.

1878 Γεν­νιέ­ται ο Μεξι­κα­νός στρα­τη­γός Φραν­σί­σκο Πάν­τσο Βίγια, ηγε­τι­κή μορ­φή της Μεξι­κα­νι­κής επα­νά­στα­σης (1910 — 1920), που βασί­ζο­νταν κυρί­ως στους αγρό­τες και στρέ­φο­νταν κατά της δικτα­το­ρι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης του Πορ­φύ­ριο Ντιάζ, των μεγα­λο­γαιο­κτη­μό­νων, της Εκκλη­σί­ας και των Αμε­ρι­κα­νι­κών μονοπωλίων.

1898 Γεν­νιέ­ται ο Ισπα­νός ποι­η­τής και θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα, μια από τις σπου­δαιό­τε­ρες φυσιο­γνω­μί­ες της παγκό­σμιας λογο­τε­χνί­ας, που το 1936 δολο­φο­νή­θη­κε από τους φασί­στες του Φράνκο.

Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα, δολο­φο­νή­θη­κε από φασί­στες στις 19 Αυγού­στου 1936

1913 Στη Δανία οι γυναί­κες απο­κτούν το δικαί­ω­μα ψήφου.

1925 Ψηφί­ζε­ται στη Βου­λή των Ελλή­νων ο ιδρυ­τι­κός νόμος του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης.

1929 Σε κοι­νή συνε­δρί­α­ση της Βου­λής και της Γερου­σί­ας, προ­σω­ρι­νός Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας γίνε­ται ο ναύ­αρ­χος, Παύ­λος Κουντουριώτης.

1963 Παραι­τεί­ται εξαι­τί­ας ενός ροζ σκαν­δά­λου, ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός Εξο­πλι­σμών, Τζον Προ­φιού­μο. Ο πρώ­ην υπουρ­γός, ενώ ήταν παντρε­μέ­νος δια­τη­ρού­σε κρυ­φές ερω­τι­κές σχέ­σεις με τη στάρ­λετ, Κρι­στίν Κέλερ, η οποία είχε ταυ­τό­χρο­να δεσμό και με έναν ακό­λου­θο της ρωσι­κής πρεσβείας.

1967 Αρχί­ζει ο περι­βό­η­τος Πόλε­μος των Έξι Ημε­ρών ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ από τη μία πλευ­ρά, την Αίγυ­πτο, τη Συρία και την Ιορ­δα­νία από την άλλη.

1968 Ο παλαι­στί­νιος μετα­νά­στης, Σιρ­χάν Μπι­σά­ρα Σιρ­χάν, πυρο­βο­λεί τον αμε­ρι­κα­νό γερου­σια­στή, Ρόμπερτ Κένε­ντι, κατά τη διάρ­κεια του προ­ε­κλο­γι­κού του αγώ­να για το χρί­σμα των Δημο­κρα­τι­κών. Ο Ρόμπερτ Κένε­ντι θα πεθά­νει μία μέρα αργότερα.

1990 Στην ΕΣΣΔ, το Ανώ­τα­το Σοβιέτ ψηφί­ζει νόμο με τον οποίο ανοί­γει ο δρό­μος για τις ιδιω­τι­κές επιχειρήσεις.

1991 Στη Νότια Αφρι­κή, το Κοι­νο­βού­λιο ψηφί­ζει την κατάρ­γη­ση των νόμων του Απαρτ­χάιντ, σύμ­φω­να με τους οποί­ους το 87% της γης ανή­κει στους λευκούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο