Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 5 Μαΐου

553 Αρχί­ζει τις εργα­σί­ες της στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη η 5η Οικου­με­νι­κή Σύνο­δος, με θέμα την αίρε­ση του μονοφυσιτισμού.

1789 Συνέρ­χε­ται στις Βερ­σαλ­λί­ες το Συμ­βού­λιο των Γενι­κών Τάξε­ων, που θα οδη­γή­σει στη Γαλ­λι­κή Επανάσταση.

1818 Γεν­νή­θη­κε ο Καρλ Μαρξ, Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος, ειση­γη­τής της κομ­μου­νι­στι­κής θεωρίας

Καρλ Μαρξ: Επί­και­ρος όσο ποτέ άλλοτε

1921 Κυκλο­φο­ρεί το διά­ση­μο άρω­μα της Κοκό Σανέλ, “Νο 5”.

1936 Ιτα­λι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατα­λαμ­βά­νουν την Αντίς Αμπέ­μπα στην Αιθιοπία.

1941  Ο Χαϊ­λέ Σελα­σιέ επι­στρέ­φει στο θρό­νο της Αιθιο­πί­ας, πέντε χρό­νια μετά την ανα­τρο­πή και την εξο­ρία του από τους Ιταλούς.

1949 Ιδρύ­ε­ται το Συμ­βού­λιο της Ευρώπης.

1980 Ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής εκλέ­γε­ται για πρώ­τη φορά πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημοκρατίας.

1999 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός, Βασί­λης Δια­μα­ντό­που­λος. Όπως ο ίδιος είχε δηλώ­σει στο παρελ­θόν στον Ριζο­σπά­στη, τα χρό­νια της ΕΑΜι­κή Εθνι­κής Αντί­στα­σης ήταν που «έβα­λαν τα θεμέ­λια της στα­θε­ρό­τη­τάς μου στο ΚΚΕ. Κι επι­πλέ­ον πιστεύω ότι ο κομ­μου­νι­σμός είναι στέ­ρε­ος. Κυκλο­φο­ρεί μέσα στο ανθρώ­πι­νο αίμα. Ο Μαρξ δεν εφηύ­ρε έτσι μια φιλο­σο­φία, αλλά την άντλη­σε από την ανθρώ­πι­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Είναι όνει­ρο ανθρώ­πι­νο, όνει­ρο δικό μας, το να υπάρ­ξει μια κοι­νω­νία ελεύ­θε­ρη και οι άνθρω­ποι να ζουν με ισό­τη­τα και δικαιο­σύ­νη».

2002 O Πανα­θη­ναϊ­κός ανα­δει­κνύ­ε­ται πρω­τα­θλη­τής Ευρώ­πης στο μπά­σκετ για τρί­τη φορά στην ιστο­ρία του. Στον τελι­κό του φάι­ναλ-φορ που έγι­νε στην Μπο­λό­νια της Ιτα­λί­ας επι­κρά­τη­σε της Κίντερ Μπο­λό­νια με 89–83.

2004 Ο πίνα­κας «Αγό­ρι με πίπα» του Πάμπλο Πικά­σο πωλεί­ται από τον οίκο Σόθ­μπις της Νέας Υόρ­κης προς 104.168.000 δολά­ρια σε ανώ­νυ­μο αγο­ρα­στή και γίνε­ται το πιο ακρι­βό έργο τέχνης στον κόσμο, εκθρο­νί­ζο­ντας τον πίνα­κα του Βίν­σεντ Βαν Γκογκ «Πορ­τρέ­το του δρ. Γκα­σέ», που είχε πωλη­θεί το 1990 στους Κρί­στις προς 82,5 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

2005 Στις εθνι­κές εκλο­γές του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου, ο Τόνι Μπλερ εκλέ­γε­ται για τρί­τη συνε­χό­με­νη φορά πρωθυπουργός.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο