Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 5 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

  Σαν σήμε­ρα 5 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

610 Ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου Φλά­βιος Φωκάς συλ­λαμ­βά­νε­ται, εκτε­λεί­ται και το σώμα του καί­γε­ται στην αγο­ρά του Βοός. Την ίδια ημέ­ρα η σύγκλη­τος και ο λαός προ­σφέ­ρουν το στέμ­μα στον Ηρά­κλειο. Η στέ­ψη τελεί­ται από τον Πατριάρ­χη Σέρ­γιο, στο παρεκ­κλή­σιο του Αγί­ου Στε­φά­νου, στο Μέγα Παλά­τιον. Στη συνέ­χεια ακο­λου­θεί ο γάμος του με την Φαβία, η οποία μετο­νο­μά­ζε­ται σε Ευδο­κία, και κατό­πιν η στέ­ψη της ως αυτοκράτειρα.

869 Αρχί­ζει η Δ’ Σύνο­δος της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, η οποία θα απο­φα­σί­σει για την τύχη του Πατριάρ­χη Φώτιου.

1582 Η μέρα που δεν υπήρ­ξε ποτέ… Είναι η πρώ­τη μέρα του Ιου­λια­νού Ημε­ρο­λο­γί­ου, που παρα­λεί­φθη­κε, προ­κει­μέ­νου να εναρ­μο­νι­στούν οι ημε­ρο­μη­νί­ες με το Γρη­γο­ρια­νό Ημερολόγιο.

5 Οκτώ­βρη 1582: Η ημέ­ρα που ..δεν υπήρ­ξε ποτέ!

1713 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος και συγ­γρα­φέ­ας Ντε­νί Ντι­ντε­ρό, απ’ τους κυριό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους του Δια­φω­τι­σμού. (Θαν. 31/7/1784)

didero

1793 Κατά την διάρ­κεια της γαλ­λι­κής επα­νά­στα­σης, καταρ­γεί­ται από θρη­σκεία ο χρι­στια­νι­σμός στη Γαλλία.

1850 Πέθα­νε ο Λογ­γί­νος Χέυ­δεν, ολλαν­δι­κής κατα­γω­γής Ρώσος ναύ­αρ­χος. Ήταν ο διοι­κη­τής της ρωσι­κής ναυ­τι­κής μοί­ρας στη Ναυ­μα­χία του Ναβα­ρί­νου. (Γεν. 6/9/1772)

1864 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος εφευ­ρέ­της Λουί Λιμιέρ, που μαζί με τον αδερ­φό του Ογκίστ, κατα­σκεύ­α­σαν τη πρώ­τη κινη­μα­το­γρα­φι­κή μηχανή.

1864: 60 χιλιά­δες άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους στην Καλ­κού­τα της Ινδί­ας έπει­τα από το ξέσπα­σμα κυκλώνα.

1882 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός φυσι­κός Ρόμπερτ Γκό­νταρντ, που θεω­ρεί­ται ένας από τους θεμε­λιω­τές της τεχνο­λο­γί­ας των πυραύλων.

1892 Η συμ­μο­ρία των Ντάλ­τον επι­χει­ρεί την τελευ­ταία της ληστεία. Στην προ­σπά­θειά τους να ληστέ­ψουν τρά­πε­ζα στο Κόφι Βιλ του Κάν­σας γίνο­νται αντι­λη­πτοί από τους πολί­τες και στην ανταλ­λα­γή πυρο­βο­λι­σμών που ακο­λου­θεί σκο­τώ­νο­νται οι τέσ­σε­ρις, ενώ δια­σώ­ζε­ται βαρύ­τα­τα τραυ­μα­τι­σμέ­νος ο Έμετ Ντάλ­τον, ο οποί­ος κατα­δι­κά­ζε­ται σε ισόβια.

1900 Στο Παρί­σι, το Συνέ­δριο της Ειρή­νης κατα­δι­κά­ζει τη βρε­τα­νι­κή πολι­τι­κή στη Νότια Αφρι­κή και δια­κη­ρύτ­τει το δικαί­ω­μα της Δημο­κρα­τί­ας των Μπό­ερς για αυτοδιάθεση.

1908 Η Βουλ­γα­ρία κηρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη από την Οθω­μα­νι­κή Αυτοκρατορία.

1910 Η Πορ­το­γα­λία ανα­τρέ­πει το καθε­στώς της μοναρ­χί­ας και ανα­κη­ρύσ­σε­ται δημο­κρα­τία, μετά από ένα επι­τυ­χές επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα κατά του βασι­λιά Εμμα­νου­ήλ Β’.

1912 (π. ημ.) Η Ελλά­δα κηρύσ­σει τον πόλε­μο κατά της Τουρ­κί­ας στο μέτω­πο των Συμ­μά­χων και του Μαυ­ρο­βου­νί­ου, που είχε κηρύ­ξει τον πόλε­μο κατά της Πύλης από τις 25 Σεπτεμ­βρί­ου. Ο ελλη­νι­κός στρα­τός δια­βαί­νει τα σύνο­ρα και εισέρ­χε­ται στο έδα­φος της Μακε­δο­νί­ας, ενώ ο στό­λος της μπλο­κά­ρει τα μικρα­σια­τι­κά παρά­λια (Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1915 Μετά την άρνη­ση του βασι­λιά να υπο­γρά­ψει την επι­στρά­τευ­ση ώστε να μπει η Ελλά­δα στον Α’ παγκό­σμιο πόλε­μο με τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό συνα­σπι­σμό της Αντάντ, ο Ελ. Βενι­ζέ­λος παραι­τεί­ται από την πρωθυπουργία.

1919 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται το ντε­μπού­το του Έντσο Φερά­ρι σε αγώ­να αυτο­κι­νή­των. Αργό­τε­ρα θα ιδρύ­σει την αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία που φέρει το όνο­μά του.

1922 Σύμ­φω­να με από­φα­ση της Ελλη­νι­κής Επα­να­στα­τι­κής Επι­τρο­πής, οι υπεύ­θυ­νοι της εθνι­κής τρα­γω­δί­ας (Μικρα­σια­τι­κή Κατα­στρο­φή) θα τιμω­ρη­θούν παρα­δειγ­μα­τι­κά. Πρό­ε­δρος της ανα­κρι­τι­κής επι­τρο­πής ορί­ζε­ται ο στρα­τη­γός Θεό­δω­ρος Πάγκαλος.

1930 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος κηρύσ­σει την έναρ­ξη των Α’ Βαλ­κα­νι­κών Αγώ­νων Στί­βου στο Πανα­θη­ναϊ­κό Στά­διο, παρου­σία του τούρ­κου πρω­θυ­πουρ­γού. Ο επι­κο­ντι­στής του Πανα­θη­ναϊ­κού, Αργύ­ρης Καρα­γιάν­νης, γίνε­ται ο πρώ­τος έλλη­νας βαλκανιονίκης.

1930 Την ίδια μέρα, τίθε­ται σε ισχύ η σύμ­βα­ση για την εγκα­τά­στα­ση αυτό­μα­των τηλε­φω­νι­κών κέντρων στην Αθή­να και τον Πειραιά.

1933 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Πέτρος Φυσσούν

fussoun

1947 Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρού­μαν, καλεί τους Αμε­ρι­κα­νούς να μειώ­σουν την κατα­νά­λω­ση κρέ­α­τος και που­λε­ρι­κών, για να υπάρ­ξει περισ­σό­τε­ρο δια­θέ­σι­μο φαγη­τό για την Ευρώ­πη, που υπο­φέ­ρει από πείνα.

1949 38 μέρες μετά τη λήξη του Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου, συνέρ­χε­ται η 6η ολο­μέ­λεια του ΚΚΕ στο Μπου­ρέ­λι της Αλβα­νί­ας και απο­φα­σί­ζει την επί­ση­μη παύ­ση του πυρός. Στα νέα καθή­κο­ντα του κόμ­μα­τος περι­λαμ­βά­νο­νται η ίδρυ­ση ενός νόμι­μου πλα­τιού αρι­στε­ρού δημο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος και η έκδο­ση μιας αρι­στε­ρής νόμι­μης αθη­ναϊ­κής εφημερίδας.

1951 Ξεκι­νούν στην Αλε­ξάν­δρεια της Αιγύ­πτου οι πρώ­τοι Μεσο­γεια­κοί Αγώνες.

1968 Σφο­δρές συγκρού­σεις στο Λοντο­ντέ­ρυ μετα­ξύ αστυ­νο­μί­ας και δια­δη­λω­τών εγκαι­νιά­ζουν νέα περί­ο­δο ανα­τα­ρα­χής στη Βόρεια Ιρλανδία.

1969 Παρα­δί­δε­ται στην κυκλο­φο­ρία η νέα οδι­κή αρτη­ρία Κορίνθου-Πατρών.

1984 Εκτο­ξεύ­ε­ται από τη Φλό­ρι­ντα το δια­στη­μό­πλοιο Τσά­λεν­τζερ με επτα­με­λές πλή­ρω­μα. Είναι το μεγα­λύ­τε­ρο πλή­ρω­μα στην ιστο­ρία των δια­στη­μι­κών ταξιδιών.

1988 Στη Χιλή, σε δημο­ψή­φι­σμα το 54,8% κατα­ψη­φί­ζει την πρό­τα­ση να παρα­μεί­νει ο δικτά­το­ρας Αου­γκού­στο Πινο­σέτ για άλλα 8 χρό­νια στο ύπα­το αξί­ω­μα του κράτους.

1999 Στο Λον­δί­νο, έπει­τα από σύγκρου­ση δύο τραί­νων υψη­λής ταχύ­τη­τας στο σταθ­μό του Πάντινγ­κτον, βρί­σκουν το θάνα­το 31 και τραυ­μα­τί­ζο­νται 400 άτομα.

2000 Λαϊ­κή εξέ­γερ­ση στο Βελι­γρά­δι, με στό­χο την ανα­τρο­πή του ηγέ­τη της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, Σλό­μπο­νταν Μιλό­σε­βιτς. Χιλιά­δες πολί­τες συγκε­ντρώ­νο­νται στο Βελι­γρά­δι για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για  απά­τη στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές. Οι δια­δη­λω­τές απαι­τούν την παραί­τη­ση του Μιλό­σε­βιτς και εισβάλ­λουν στο κοι­νο­βού­λιο. Οι δια­δη­λώ­σεις θα ανα­γκά­σουν το Μιλό­σε­βιτς να παρα­δε­χθεί την ήττα του και να παραιτηθεί.

2009 Ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου λαμ­βά­νει εντο­λή σχη­μα­τι­σμού κυβέρ­νη­σης από τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας, Κάρο­λο Παπούλια

***

ekpaideutikoi

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο