Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 6 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

371 π.Χ Μάχη των Λεύ­κτρων: Οι Θηβαί­οι υπό τον Επα­μει­νών­δα συντρί­βουν τους Σπαρ­τιά­τες στα Λεύ­κτρα Βοιω­τί­ας και δια­σφα­λί­ζουν την ηγε­μο­νία τους στον ελλα­δι­κό χώρο.

1535 Εκτε­λέ­στη­κε με την κατη­γο­ρία της εσχά­της προ­δο­σί­ας ο Άγγλος συγ­γρα­φέ­ας, Τόμας Μορ

1609 Στη Βοη­μία κατο­χυ­ρώ­νε­ται η ανεξιθρησκία.

1630 Κατά τη διάρ­κεια του Τρια­κο­ντα­ε­τούς Πολέ­μου, σου­η­δι­κά στρα­τεύ­μα­τα υπό τον βασι­λιά Γου­στά­βο — Αδόλ­φο κάνουν από­βα­ση στη Γερμανία.

1785 Το δολά­ριο επι­λέ­γε­ται ομό­φω­να ως η νομι­σμα­τι­κή μονά­δα των Η.Π.Α.

1808 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός ιστο­ρι­κός Γιό­χαν Γκού­σταβ Ντρόι­ζεν, γνω­στός για τη βιο­γρα­φία του Μεγά­λου Αλε­ξάν­δρου. Στον Ντρόι­ζεν οφεί­λε­ται ο όρος «Ελλη­νι­στι­κός». (Θαν. 19/6/1884)

1827 Ρωσία, Βρε­τα­νία και Γαλ­λία υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη του Λον­δί­νου, που προ­έ­βλε­πε αυτο­νο­μία για τους επα­να­στα­τη­μέ­νους Έλλη­νες και την επί­δο­ση φόρου υπο­τέ­λειας στην οθω­μα­νι­κή αυτοκρατορία.
Ωστό­σο, ειδι­κός όρος της Συν­θή­κης προ­έ­βλε­πε επί­σης την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των εν λόγω δυνά­με­ων σε περί­πτω­ση μη-συμ­μόρ­φω­σης της μίας ή της άλλης πλευ­ράς στην προ­τει­νό­με­νη ανα­κω­χή. Στον όρο αυτό βασί­στη­κε η παρου­σία του συμ­μα­χι­κού στό­λου στο Ναβα­ρί­νο και η παρε­πό­με­νη ναυ­μα­χία (Οκτώ­βρης 1827) που έλη­ξε με τη συντρι­βή της τουρ­κο­αι­γυ­πτια­κής ναυ­τι­κής δύναμης.

1854 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός φυσι­κο­μα­θη­μα­τι­κός Γκε­όργκ Ζίμον Ομ, ο οποί­ος δια­μόρ­φω­σε τη θεω­ρία των ηλε­κτρι­κών ρευ­μά­των. Από αυτόν ονο­μα­τί­στη­κε η μονά­δα μέτρη­σης της ηλε­κτρι­κής αντίστασης.

1885 Ο Λουί Ζαν Παστέρ, δοκι­μά­ζει επι­τυ­χώς σε ένα αγό­ρι που το είχε δαγκώ­σει λυσ­σα­σμέ­νο σκυ­λί, το πρώ­το εμβό­λιο κατά της λύσ­σας. Το εμβό­λιο είχε δοκι­μα­σθεί μόνο σε 11 σκύ­λους πριν την πρώ­τη δοκι­μή του σε άνθρω­πο. Η δοκι­μή γίνε­ται πρό­ω­ρα για να σώσει τη ζωή του εννιά­χρο­νου Joseph Meister. Ο εμβο­λια­σμός έχει θεα­μα­τι­κή επι­τυ­χία και ο Παστέρ απο­κτά παγκό­σμια δόξα και φήμη.

1892 Μεγά­λη απερ­γία στο χαλυ­βουρ­γείο Κάρ­νε­γκι στο Χόμ­στιντ της Πεν­συλ­βά­νιας πνί­γε­ται στο αίμα από τους ιδιω­τι­κούς αστυ­νο­μι­κούς του γρα­φεί­ου Πίν­κερ­τον. 10 οι νεκροί.

Frida Calo Φρίντα Κάλο1907 Γεν­νιέ­ται η Μεξι­κα­νή ζωγρά­φος Φρί­ντα Κάλο.Φρίντα Κάλο1908 Ο Αμε­ρι­κα­νός Ρόμπερτ Πίρι ξεκι­νά το ταξί­δι του προς «κατά­κτη­ση» του Βόρειου Πόλου.

1918  Στις 6 και 7 Ιου­λί­ου ξεσπούν αντε­πα­να­στα­τι­κά κινή­μα­τα των αρι­στε­ρών Εσέ­ρων στη Μόσχα και σε μια σει­ρά άλλες πόλεις. Οι αντε­πα­να­στά­τες συντρί­βο­νται γρή­γο­ρα από τους επα­να­στα­τη­μέ­νους εργάτες.

Τμήματα του Κόκκινου Στρατού και του Μογγολικού Επαναστατικού Στρατού στην Ούργκα1921  Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός και ο μογ­γο­λι­κός επα­να­στα­τι­κός στρα­τός μπαί­νουν νικη­φό­ρα στην Ούρ­γκα, την πρω­τεύ­ου­σα της Μογ­γο­λί­ας. Στις 10 του μηνός σχη­μα­τί­ζε­ται επα­να­στα­τι­κή κυβέρ­νη­ση στη Μογγολία.
CCCP USSR ΕΣΣΔ1923  Ψηφί­ζε­ται το πρώ­το Σύνταγ­μα της Ένω­σης Σοβιε­τι­κών Σοσια­λι­στι­κών Δημοκρατιών.

1924 Βρα­ζι­λιά­νοι επα­να­στά­τες κατα­λαμ­βά­νουν το Σάο Πάο­λο. 250 νεκροί.

1932 Η θερι­νή ώρα εφαρ­μό­ζε­ται για πρώ­τη φορά δοκι­μα­στι­κά στην Ελλά­δα, στο διά­στη­μα από 6 Ιου­λί­ου έως 1η Σεπτεμ­βρί­ου, κατά το οποίο τα ρολό­για τίθε­νται μία ώρα μπρο­στά. Θα εγκα­τα­λει­φθεί, όμως, στη συνέχεια…

1943 Υπο­γρά­φε­ται Σύμ­φω­νο με το οποίο ο ΕΛΑΣ υπά­γε­ται στρα­τιω­τι­κά στο Βρε­τα­νι­κό Στρα­τη­γείο της Μέσης Ανα­το­λής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του ΣΜΑ, την υπέ­γρα­ψε ο αρχη­γός της Βρε­τα­νι­κής Στρα­τιω­τι­κής Απο­στο­λής στην Ελλά­δα (ΒΣΑ), ταξί­αρ­χος Εντι Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασί­λης Σαμα­ρι­νιώ­της (Ανδρέ­ας Τζή­μας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στέ­φα­νος Σαρά­φης και Αρης Βελου­χιώ­της.  Η συμ­φω­νία, εν συντο­μία, προ­έ­βλε­πε τη δημιουρ­γία Κοι­νού Γενι­κού Στρα­τη­γεί­ου για το συντο­νι­σμό της δρά­σης όλων των ελλη­νι­κών ανταρ­τι­κών δυνά­με­ων, χώρι­ζε την Ελλά­δα σε αυτο­τε­λείς στρα­τιω­τι­κές περι­φέ­ρειες, ρύθ­μι­ζε τις σχέ­σεις μετα­ξύ των ανταρ­τών των δια­φό­ρων ανταρ­τι­κών οργα­νώ­σε­ων και σ’ ό,τι αφο­ρού­σε στη στρα­τιω­τι­κή δρά­ση, ως ανώ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία καθι­στού­σε το ΣΜΑ, το οποίο ανα­λάμ­βα­νε, γενι­κά και αόρι­στα, την υπο­χρέ­ω­ση να ενι­σχύ­ει το αντάρ­τι­κο κίνη­μα. Το Σύμ­φω­νο αυτό, καθώς και οι άλλες Συμ­φω­νί­ες που ακο­λού­θη­σαν (του Λιβά­νου και της Καζέρ­τας), απο­τε­λού­σαν τμή­μα της αστι­κής πολι­τι­κής απέ­να­ντι στο λαϊ­κό κίνη­μα, με σκο­πό την ενσω­μά­τω­ση, την εξου­δε­τέ­ρω­ση και εν τέλει την ήττα του (902.gr)

1953 Το Βιετ­νάμ και το Λάος απο­δέ­χο­νται την πρό­σκλη­ση της Γαλ­λί­ας για να συζη­τή­σουν το ενδε­χό­με­νο της ανε­ξαρ­τη­σί­ας τους.

1960 Η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση στα­μα­τά τις εισα­γω­γές ζάχα­ρης από την Κού­βα κατά 95%, κατη­γο­ρώ­ντας την για “σκό­πι­μη πολι­τι­κή εχθρό­τη­τα κατά των ΗΠΑ”.

1962 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας και νομπε­λί­στας, Ουί­λιαμ Φόκνερ, («Η βουή και το Πάθος»)

1964 Το Μαλά­ουϊ απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Βρετανία.

1964 Πρε­μιέ­ρα του A Hard Day’s Night πρώ­τη ται­νία των Beatles

1965 Ένας νεκρός, εννέα τραυ­μα­τί­ες και εκτε­τα­μέ­νες υλι­κές ζημιές από ισχυ­ρό σει­σμό στην περιο­χή της Άμφισ­σας και στην Αιγιαλεία.

Στρατής Τσαμπής1971  Το Πεντα­με­λές Εφε­τείο της Αθή­νας κατα­δι­κά­ζει με τον Α.Ν.509 τους Στρα­τή Τσα­μπή (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του ΠΑΜ) και Κώστα Λίτσα (στέ­λε­χος του ΚΚΕ και του ΠΑΜ) σε κάθειρ­ξη 10 και 5 ετών αντίστοιχα.

Λούις Άρμστρονγκ louis armstrong1971 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός τρο­μπε­τί­στας, Λού­ις Άρμ­στρονγκ, από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες μορ­φές της τζαζ

1970  Αρχί­ζουν στο Έκτα­κτο Στρα­το­δι­κείο της Αθή­νας οι δίκες 35 κομ­μου­νι­στών με το Α.Ν.509 και την κατη­γο­ρία της αντι­κα­θε­στω­τι­κής δρά­σης. Δώδε­κα στε­λέ­χη του ΚΚΕ και του ΠΑΜ κατα­δι­κά­ζο­νται σε βαριές ποι­νές φυλά­κι­σης. Μετα­ξύ αυτών, οι Νίκος Καλού­δης και Γιάν­νης Γιάν­να­ρης (μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ), Ζήνω­νας Ζορ­ζο­βί­λης (ανα­πλη­ρω­μα­τι­κό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), οι οποί­οι κατα­δι­κά­στη­καν σε ισόβια.
1974  Με ανα­κοί­νω­σή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατα­δι­κά­ζει το προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νο από τη Χού­ντα πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο και καλεί τον ελλη­νι­κό λαό και τους φαντά­ρους να ματαιώ­σουν τα σχέ­δια της Χού­ντας και των ιμπεριαλιστών.

1975 Τα νησιά Κομό­ρος απο­κτούν την ανε­ξαρ­τη­σία τους από τη Γαλλία.

1976  Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση εγκαι­νιά­ζει το δια­στη­μι­κό σκά­φος Soyuz 21 με δύο αστρο­ναύ­τες στο διάστημα

1981 Στο Μπου­έ­νος Άιρες, η Ιζα­μπέ­λα Περόν απε­λευ­θε­ρώ­νε­ται μετά από πέντε χρό­νια κατ’ οίκον κράτηση.

1988 Ο Κάρ­λος Σαλί­νας εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος του Μεξι­κού. Η αντι­πο­λί­τευ­ση δια­μαρ­τύ­ρε­ται για νοθεία.

1988  Ανα­τι­νά­ζε­ται η πλατ­φόρ­μα πετρε­λαί­ου «Πάι­περ Άλφα» στο Βρε­τα­νι­κό τομέα της Βόρειας Θάλασ­σας, με απο­τέ­λε­σμα τον τρα­γι­κό θάνα­το 167 εργα­ζο­μέ­νων. Ήταν το σοβα­ρό­τε­ρο ανά­λο­γο ατύ­χη­μα στον κόσμο.

1995 Πέθα­νε ο Τούρ­κος συγ­γρα­φέ­ας, Αζίζ Νεσίν.

nesinΠάιπερ Άλφα piper alpha ablaze1988 Ανα­τι­νά­ζε­ται η πλατ­φόρ­μα πετρε­λαί­ου «Πάι­περ Άλφα» στο Βρε­τα­νι­κό τομέα της Βόρειας Θάλασ­σας, με απο­τέ­λε­σμα τον τρα­γι­κό θάνα­το 167 εργα­ζο­μέ­νων. Ήταν το σοβα­ρό­τε­ρο ανά­λο­γο ατύ­χη­μα στον κόσμο.

2003 Χει­ρουρ­γι­κή επέμ­βα­ση χωρι­σμού για τις σια­μαί­ες αδελ­φές Ladan και Laleh Bijani, οι οποί­ες θα πεθά­νουν δύο ημέ­ρες αργότερα

Huygens Cassini planet2004 Η δια­στη­μι­κή κάψου­λα Cassini|Huygens (Κασ­σί­νι-Χόι­χενς) μπαί­νει σε τρο­χιά γύρω από τον Τιτάνα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο