Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

📇 Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου  📌 //

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου ||
🗓️ Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 📋 και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

355 Ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Κων­στά­ντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καί­σα­ρα στον ανι­ψιό του Ιου­λια­νό, τον μετέ­πει­τα Παραβάτη.

447 Ισχυ­ρός σει­σμός κατα­στρέ­φει μεγά­λα τμή­μα­τα των Τει­χών της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 57 πύργων.

1479 Γεν­νή­θη­κε η βασί­λισ­σα της Ισπα­νί­ας, Ιωάν­να Α’ της Καστίλης

1494 Γεν­νή­θη­κε ο Οθω­μα­νός σουλ­τά­νος, Σου­λεϊ­μάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής

1814 Γεν­νή­θη­κε ο Βέλ­γος εφευ­ρέ­της μου­σι­κών οργά­νων, Αδόλ­φος Σαξ, ο οποί­ος εφηύ­ρε και το σαξόφωνο

1835 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ευγε­νής, ναύ­αρ­χος του γαλ­λι­κού στό­λου στην περί­φη­μη Ναυ­μα­χία του Ναυα­ρί­νου στη διάρ­κεια της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης του 1821, ο Ανρί Ντε Ρινί (Δερι­γνύ)

1835 Γεν­νιέ­ται ο Ιτα­λός ιατρός Τσέ­ζα­ρε Λομπρό­ζο, ένας από τους θεμε­λιω­τές της εγκληματολογίας

1860 Ο Αβρα­άμ Λίν­κολν εκλέ­γε­ται 16ος πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών Αμερικής.

1893 Πέθα­νε ο Ρώσος συν­θέ­της, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

tsaikofski

1901 Έλλη­νες φοι­τη­τές δια­μαρ­τύ­ρο­νται για τη μετά­φρα­ση του Ευαγ­γε­λί­ου. Πυρ­πο­λού­νται εφη­με­ρί­δες. Θα προ­κλη­θεί μεγά­λη κρίση.

euaggelika

1903 Οι ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζουν επί­ση­μα την ανε­ξαρ­τη­σία του Παναμά.

1913 Στην Ινδία, βρε­τα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα συλ­λαμ­βά­νουν το Μαχά­τμα Γκά­ντι, ηγέ­τη του Κινή­μα­τος Παθη­τι­κής Αντί­στα­σης, καθώς οδη­γεί μια δια­δή­λω­ση Ινδών ανθρα­κω­ρύ­χων στην Νότια Αφρική.

1917
Παρα­μο­νές της Μεγά­λης Οκτω­βρια­νής Σοσια­λι­στι­κής Επα­νά­στα­σης, ο Β. Ι. Λένιν απευ­θύ­νει «Γράμ­μα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονί­ζει μετα­ξύ άλλων:
«Σύντρο­φοι!
Γρά­φω αυτές τις γραμ­μές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτω­βρί­ου με το παλιό ημε­ρο­λό­γιο – 6 Νοεμ­βρί­ου με το νέο] το βρά­δυ. Η κατά­στα­ση είναι εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μη. Είναι ολο­κά­θα­ρο ότι πραγ­μα­τι­κά τώρα πια κάθε καθυ­στέ­ρη­ση της εξέ­γερ­σης ισο­δυ­να­μεί με θάνατο.
Με όλες μου τις δυνά­μεις θέλω να πεί­σω τους συντρό­φους ότι τώρα όλα κρέ­μο­νται από μια τρί­χα, ότι στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη μπαί­νουν ζητή­μα­τα που δε λύνο­νται με συσκέ­ψεις, ούτε με συνέ­δρια (έστω και με συνέ­δρια των Σοβιέτ), αλλά απο­κλει­στι­κά από τους λαούς, από την πάλη των οπλι­σμέ­νων μαζών.
Η πίε­ση των κορ­νι­λο­φι­κών προς το συμ­φέ­ρον των αστών, η απο­μά­κρυν­ση του Βερ­χόβ­σκι δεί­χνει πως δεν επι­τρέ­πε­ται να περι­μέ­νου­με. Πρέ­πει με κάθε θυσία, σήμε­ρα το βρά­δυ, από­ψε τη νύχτα, να συλ­λά­βου­με την κυβέρ­νη­ση, αφού οπλί­σου­με (αφού νική­σου­με, αν προ­βάλ­λουν αντί­στα­ση) τους ευέλ­πι­δες κ.τ.λ.
Δεν πρέ­πει να περι­μέ­νου­με!! Μπο­ρεί να τα χάσου­με όλα!!
Το κέρ­δος από την άμε­ση κατά­λη­ψη της εξου­σί­ας είναι ότι υπε­ρα­σπί­ζου­με το λαό (όχι το συνέ­δριο, μα το λαό, πρώτ’ απ’ όλα το στρα­τό και τους αγρό­τες) από την κορ­νι­λο­φι­κή κυβέρ­νη­ση που έδιω­ξε τον Βερ­χόβ­σκι και οργά­νω­σε δεύ­τε­ρη κορ­νι­λο­φι­κή συνωμοσία.
Ποιος πρέ­πει να πάρει την εξουσία;
Αυτό δεν έχει τώρα σημα­σία: ας την πάρει η Στρα­τιω­τι­κή Επα­να­στα­τι­κή Επι­τρο­πή “ή ένα άλλο όργα­νο” που θα δηλώ­σει ότι θα παρα­δώ­σει την εξου­σία μονά­χα στους πραγ­μα­τι­κούς εκπρο­σώ­πους των συμ­φε­ρό­ντων του λαού, των συμ­φε­ρό­ντων του στρα­τού (άμε­ση πρό­τα­ση ειρή­νης), των συμ­φε­ρό­ντων των αγρο­τών (η γη πρέ­πει να παρ­θεί αμέ­σως, να καταρ­γη­θεί η ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία), των συμ­φε­ρό­ντων των πεινασμένων.
Πρέ­πει να κινη­το­ποι­η­θούν τώρα αμέ­σως όλες οι συνοι­κί­ες, όλα τα συντάγ­μα­τα, όλες οι δυνά­μεις και να στεί­λουν αμέ­σως αντι­προ­σω­πεί­ες στη Στρα­τιω­τι­κή Επα­να­στα­τι­κή Επι­τρο­πή, στην ΚΕ των μπολ­σε­βί­κων, ζητώ­ντας επι­τα­κτι­κά: σε καμιά περί­πτω­ση, οπωσ­δή­πο­τε να μην αφή­σου­με ως τις 25 του μήνα την εξου­σία στα χέρια του Κέρεν­σκι και συντρο­φιάς. Η υπό­θε­ση πρέ­πει να κρι­θεί το δίχως άλλο σήμε­ρα το βρά­δυ ή τη νύχτα.
Η ιστο­ρία δεν θα συγ­χω­ρή­σει την καθυ­στέ­ρη­ση στους επα­να­στά­τες που θα μπο­ρού­σαν να νική­σουν σήμε­ρα (και σίγου­ρα θα νική­σουν σήμε­ρα), αλλά που θα κιν­δύ­νευαν να χάσουν πολ­λά αύριο, θα κιν­δύ­νευαν να τα χάσουν όλα.
Παίρ­νο­ντας την εξου­σία σήμε­ρα, την παίρ­νου­με όχι ενά­ντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ.
Η κατά­λη­ψη της εξου­σί­ας είναι έργο της εξέ­γερ­σης. Ο πολι­τι­κός σκο­πός της θα διευ­κρι­νι­στεί ύστε­ρα από την κατά­λη­ψη της εξουσίας.
Θα ήταν κατα­στρο­φή ή προ­σκόλ­λη­ση στους τύπους να περι­μέ­νου­με την επι­σφα­λή ψηφο­φο­ρία της 25 του Οκτώ­βρη, ο λαός έχει το δικαί­ω­μα και την υπο­χρέ­ω­ση να λύνει παρό­μοια ζητή­μα­τα όχι με ψηφο­φο­ρί­ες, αλλά με τη βία, ο λαός έχει το δικαί­ω­μα και την υπο­χρέ­ω­ση στις κρί­σι­μες στιγ­μές της επα­νά­στα­σης να κατευ­θύ­νει τους εκπρο­σώ­πους του, ακό­μη και τους καλύ­τε­ρους εκπρο­σώ­πους του, κι όχι να τους περιμένει.
Αυτό το από­δει­ξε η ιστο­ρία όλων των επα­να­στά­σε­ων, και οι επα­να­στά­τες θα έκα­ναν το μεγα­λύ­τε­ρο έγκλη­μα αν άφη­ναν να τους ξεφύ­γει η στιγ­μή, ενώ ξέρουν πως απ’ αυτούς εξαρ­τά­ται η σωτη­ρία της επα­νά­στα­σης, η πρό­τα­ση ειρή­νης, η σωτη­ρία της Πετρού­πο­λης, η σωτη­ρία από την πεί­να, η μετα­βί­βα­ση της γης στους αγρότες.
Η κυβέρ­νη­ση κλο­νί­ζε­ται. Πρέ­πει να την απο­τε­λειώ­σου­με με κάθε θυσία!
Η καθυ­στέ­ρη­ση της δρά­σης ισο­δυ­να­μεί με θάνα­το» (902.gr)
🔺 Δεί­τε  & 💯 Από τον Απρί­λη στον Οκτώ­βρη

1917 Α’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Λήγει η τρί­τη μάχη του Υπρ, όταν οι Κανα­δοί και οι Αυστρα­λοί κυριεύ­ουν το Πασε­ντά­λε. Κατα­φέρ­νουν να προ­χω­ρή­σουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθ­μός των νεκρών φτά­νει τις 240.000.

1926 Στη φασι­στι­κή Ιτα­λία ξεκι­νά η θέσπι­ση μιας σει­ράς νόμων για την απα­γό­ρευ­ση της λει­τουρ­γί­ας των μη φασι­στι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των και οργα­νώ­σε­ων της χώρας.μην ξεχάσω Εκδόσεις Ατέχνως

1928 Εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ο Χέρ­μπερτ Χούβερ.

1930 Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Κύπρου στις εκλο­γές τεσ­σά­ρων δια­με­ρι­σμά­των, συγκε­ντρώ­νει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαί­τε­ρα ταξι­κό εκλο­γι­κό σύστημα.

1931 Γεν­νή­θη­κε ο βρα­βευ­μέ­νος Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της Mike Nichols (Μάικ Νίκολς ‑πέθα­νε 19-Νοε-2014)

1932 Εκλο­γές στη Γερ­μα­νία. Οι Εθνι­κο­σο­σια­λι­στές του Χίτλερ παρα­μέ­νουν πρώ­το κόμ­μα στο Ράιχ­σταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρό­τι υφί­στα­νται απώλειες.

1935 Ο αμε­ρι­κα­νός ηλε­κτρο­μη­χα­νι­κός Έντουιν Άρμ­στρονγκ ανα­κα­λύ­πτει τη ραδιο­φω­νι­κή μπά­ντα των FM.

1937 Η Ιτα­λία προ­σχω­ρεί στο «Αντι­κο­μι­ντέρν σύμφωνο»

antikomintern

1939 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός Μάρ­θα Καραγιάννη.

1940 Οι κρα­τού­με­νοι κομ­μου­νι­στές της Ακρο­ναυ­πλί­ας υπο­βά­λουν και δεύ­τε­ρο υπό­μνη­μα στην κυβέρ­νη­ση Μετα­ξά, εκδη­λώ­νο­ντας την υπο­στή­ρι­ξή τους προς το Ανοι­χτό Γράμ­μα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχα­ριά­δη και ζητώ­ντας για μια ακό­μη φορά να στα­λούν στο μέτω­πο για να πολε­μή­σουν τους φασί­στες εισβο­λείς. Και πάλι, η απά­ντη­ση που θα πάρουν θα είναι αρνη­τι­κή. Οι κομ­μου­νι­στές κρα­τού­με­νοι της Ακρο­ναυ­πλί­ας θα στεί­λουν ξανά σχε­τι­κό υπό­μνη­μα στις 13 Νοεμ­βρί­ου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι Σοβιε­τι­κοί επα­να­κτούν το Κίε­βο, σχε­δόν μετά από δυο χρό­νια γερ­μα­νι­κής κατοχής.

1944 Στο Χάν­φορντ των Η.Π.Α. παρά­γε­ται για πρώ­τη φορά πλου­τώ­νιο, το οποίο θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στη συνέ­χεια στην ατο­μι­κή βόμ­βα που έπε­σε στο Ναγκασάκι.

1946 Γεν­νή­θη­κε η βρα­βευ­μέ­νη με Όσκαρ Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Sally [Margaret] Field (Σάλι Φιλντ)

1956 Κρί­ση του Σου­έζ: Βρε­τα­νοί και Γάλ­λοι, μετά την από­φα­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών τερ­μα­τί­ζουν την εκστρα­τεία στην Αίγυπτο.

1956 Ο Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ επα­νε­κλέ­γε­ται πρό­ε­δρος των ΗΠΑ.

1958. Εγκαι­νιά­ζε­ται το Διυ­λι­στή­ριο πετρε­λαί­ου στον Ασπρόπυργο.

1960 Ο Πανα­θη­ναϊ­κός δίνει τον πρώ­το επί­ση­μο αγώ­να του στην Ευρώ­πη. Αντι­με­τω­πί­ζει για το Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών την τσε­χο­σλο­βα­κι­κή Σπάρ­τακ Χρά­ντετς και χάνει με 1–0.

1961 Μεγά­λες πλημ­μύ­ρες σημειώ­νο­νται στην Αθή­να με 43 νεκρούς.

1962 Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ περ­νά­ει ψήφι­σμα που κατα­δι­κά­ζει τις πολι­τι­κές του απαρτ­χάιντ στη Νότια Αφρι­κή και καλεί όλα τα κρά­τη μέλη του Ο.Η.Ε. να δια­κό­ψουν τις στρα­τιω­τι­κές και οικο­νο­μι­κές σχέ­σεις με τη χώρα.

1964 Με από­φα­ση της Βου­λής, στην οποία πλειο­ψη­φεί η Ένω­ση Κέντρου, τερ­μα­τί­ζε­ται το μετεμ­φυ­λια­κό καθε­στώς. Καταρ­γού­νται το Γ’ Ψήφι­σμα, οι εξο­ρί­ες και τα πιστο­ποι­η­τι­κά κοι­νω­νι­κών φρονημάτων.

1965 Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών εκδί­δει ψήφι­σμα, με το οποίο η Βρε­τα­νία καλεί­ται να απο­σύ­ρει τα στρα­τεύ­μα­τά της από το Άντεν (στη σημε­ρι­νή Υεμένη).

1970 – Γεν­νή­θη­κε ο Ethan [Green] Hawke (Ήθαν Χοκ), δια­κε­κρι­μέ­νος Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός, σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος και παραγωγός.

1978 Με εντο­λή του Σάχη του Ιράν, συγκρο­τεί­ται στρα­τιω­τι­κή κυβέρ­νη­ση, για να αντι­με­τω­πι­στούν οι τερά­στιες λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κατά του καθε­στώ­τος. Τελι­κά ο Σάχης θα ανα­τρα­πεί μόλις το επό­με­νο έτος («ιρα­νι­κή ισλα­μι­κή επανάσταση»).

1983 Ο Τουρ­γκούτ Οζάλ κερ­δί­ζει τις εκλο­γές στην Τουρ­κία με το κόμ­μα της “Μητέ­ρας Πατρί­δας” και γίνε­ται πρωθυπουργός.

1985 Επα­νε­κλέ­γε­ται ηγέ­της της Πολω­νί­ας ο στρα­τη­γός Βόι­τσεκ Γιαρουζέλσκι.

1985 Ο αμε­ρι­κα­νι­κός τύπος απο­κα­λύ­πτει το σκάν­δα­λο Irangate. Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέι­γκαν επέ­τρε­ψε την απο­στο­λή όπλων στο Ιράν, παρά την απα­γό­ρευ­ση. Είχε ξεκι­νή­σει με την απο­κά­λυ­ψη παρα­σκη­νια­κών συναλ­λα­γών με την κυβέρ­νη­ση του Ιράν, την οποία ωστό­σο ο Ρέι­γκαν είχε — επι­σή­μως — κατα­δι­κά­σει ως «υπο­στη­ρι­κτή της διε­θνούς τρομοκρατίας».
Στη διάρ­κεια της δίκης απο­κα­λύ­φθη­κε επί­σης η οικο­νο­μι­κή υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντε­πα­να­στα­τι­κή οργά­νω­ση που μαχό­ταν τους «Σαντι­νί­στας» στη Νικαράγουα.Ο συνταγ­μα­τάρ­χης Όλι­βερ Νορθ επι­χεί­ρη­σε να πάρει πάνω του όλη την ευθύ­νη για το σκάν­δα­λο. Προ­σπα­θώ­ντας δε να δικαιο­λο­γή­σει την όλη υπό­θε­ση, υπο­στή­ρι­ξε πως «παρα­μο­νεύ­ει μια τρο­με­ρή απει­λή. Όλοι μας κιν­δυ­νεύ­ου­με από μια ξένη και άθρη­σκη φιλο­σο­φία, τον κομμουνισμό».

1987 Το κλαμπ «Ρόδον», πρώ­ην κινη­μα­το­γρά­φος επί της οδού Μάρ­νη, ανοί­γει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλεί­σει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.

1989 Πέθα­νε η συγ­γρα­φέ­ας, Μαρία Ιορδανίδου

iordanidou

1991 Πέθα­νε η Gene [Eliza] Tierney (Τζιν Τίρ­νεϊ ‑γεν­νή­θη­κε 19-Νοε-1920). Έγι­νε παγκό­σμια γνω­στή μετά την ερμη­νεία της στο Φιλμ Νουάρ, Λάου­ρα (Laura) το 1944, ήταν υπο­ψή­φια για Όσκαρ Α’ Γυναι­κεί­ου Ρόλου για την ται­νία Ας την κρί­νει ο Θεός (Leave Her to Heaven, 1945) και καθιε­ρώ­θη­κε στη 10ετία του ’40 με τους πρω­τα­γω­νι­στι­κούς ρόλους στις ται­νί­ες Ο ουρα­νός ας περι­μέ­νει (Heaven Can Wait, 1943), Στην κόψη του ξυρα­φιού (The Razor’s Edge, 1946), Ψυχές στην ομί­χλη (The Ghost & Mrs. Muir, 1947) και Ο Γκρε­μός (Whirlpool, 1949) και η επι­τυ­χία συνε­χί­στη­κε και μέχρι και τα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ’50 με την εμφά­νι­σή της πλάι στον Χάμ­φρεϊ Μπό­γκαρτ στην ται­νία Το αρι­στε­ρό χέρι του θεού (The Left Hand of God, 1955) κά.

1992 Η Ελλά­δα υπο­γρά­φει στη Μαδρί­τη τη Συν­θή­κη του Σένγκεν.

1999 Διε­νερ­γεί­ται δημο­ψή­φι­σμα στην Αυστρα­λία με το ερώ­τη­μα να γίνει ή όχι η χώρα Προ­ε­δρευο­μέ­νη Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Δημο­κρα­τία. Οι Αυστρα­λοί αρνού­νται την εισα­γω­γή ενός νέου μοντέ­λου δια­κυ­βέρ­νη­σης και με ποσο­στό 55% περί­που απο­φα­σί­ζουν τη συνέ­χεια του ισχύ­ο­ντος πολι­τεια­κού καθε­στώ­τος, επι­λέ­γο­ντας να δια­τη­ρή­σουν την βρε­τα­νί­δα μονάρ­χη ως αρχη­γό του κράτους.

2003 Πέθα­νε ο παλαί­μα­χος διε­θνής τερ­μα­το­φύ­λα­κας ‑δεμέ­νος με την ιστο­ρία της ΑΕΚ, Μιχά­λης Δελα­βί­νιας (γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1921) γνω­στός με το παρα­τσού­κλι «μαύ­ρος γάτος».
Στα 13 του εντά­χθη­κε στα «τσι­κό» του δικέ­φα­λου και το 1938 στην πρώ­τη ομά­δα, όπου παρέ­μει­νε για 17 χρό­νια μέχρι την περί­ο­δο 1953–54, όταν κρέ­μα­σε τα παπού­τσια του. Κατέ­κτη­σε το νταμπλ του 1939, πρω­τα­θλη­τής και την επό­με­νη χρο­νιά και δύο φορές κυπελ­λού­χος (1948–49 | 1949–50).
Είχε αγω­νι­στεί στη Μικτή Αθη­νών, πριν την Εθνι­κή Ομά­δα των Ανδρών και κάθι­σε κάτω από τα δοκά­ρια της εθνι­κής Ελλά­δας τέσ­σε­ρις φορές, μετα­ξύ 1948–1951. Πρω­τα­θλή­μα­τα 1939 & 1940, Κύπελ­λα 1939, 1949 & 1950, πρω­τα­θλή­μα­τα Αθή­νας 1940, 1946 & 1947

2006 Πέθα­νε ο Τούρ­κος πολι­τι­κός που δια­τέ­λε­σε πλει­στά­κις πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας του, Μπου­λέντ Ετσεβίτ.

ΛΑΡΚΟ

2019 Ένας ακό­μα εργα­ζό­με­νος στο εργο­στά­σιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυ­μνα έχα­σε, τη ζωή του στο μερο­κά­μα­το, σε εργα­τι­κό δυστύ­χη­μα να φέρ­νει με τρα­γι­κό τρό­πο ξανά και ξανά στο προ­σκή­νιο τις καταγ­γε­λί­ες για την απα­ξί­ω­ση της εται­ρεί­ας και τους σοβα­ρούς κιν­δύ­νους που προ­κα­λεί για τους εργαζόμενους.
Ο 55χρονος Γιώρ­γος Ψαρ­ράς, μόνι­μος εργα­ζό­με­νος στην επι­χεί­ρη­ση από το 2014 και πατέ­ρας τριών παι­διών, σκο­τώ­θη­κε από την έκρη­ξη. Οι εργα­ζό­με­νοι απα­ντούν με απερ­γία, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η κατά­στα­ση έχει φτά­σει στο απροχώρητο.

Lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική για να βγει ο λαός νικητής2020

Lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική για να βγει ο λαός νικητής και από αυτήν τη δοκιμασία

Με το ΚΚΕ στην πάλη για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας

  • 1. Επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας και Πρό­νοιας, με έντα­ξή του στον κρα­τι­κό σχε­δια­σμό και όχι αγο­ρά υπηρεσιών.
  • 2. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών, για­τρών, νοσηλευτών.
  • 3. Ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς και στα σχο­λεία, με 15 παι­διά ανά τάξη, προ­σλή­ψεις εκπαι­δευ­τι­κών και εξα­σφά­λι­ση του εξο­πλι­σμού για την εξ απο­στά­σε­ως εκπαίδευση.
  • 4. Απο­συμ­φό­ρη­ση των Μέσων Μετα­φο­ράς, με προ­σλή­ψεις προ­σω­πι­κού και με επί­τα­ξη ιδιω­τι­κών λεωφορείων.
  • 5. Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, άνερ­γος, επαγ­γελ­μα­τί­ας δεν πρέ­πει να μεί­νει χωρίς αξιο­πρε­πές εισόδημα.
  • 6. Εκτα­κτο επί­δο­μα για όλους τους ανέρ­γους, χωρίς προϋποθέσεις.
  • 7. Εδώ και τώρα να απο­συρ­θεί το νέο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα η κυβέρνηση.

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο