Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

  Σαν σήμερα 7 Μαΐου

558 Ο θόλος της Αγί­ας Σοφί­ας στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη καταρ­ρέ­ει από σει­σμό. Ο Ιου­στι­νια­νός δια­τάσ­σει την άμε­ση ανα­κα­τα­σκευή του.

1774 Γεν­νή­θη­κε ο Φράν­σις Μπό­φορτ, ναύ­αρ­χος βρε­τα­νι­κού ναυ­τι­κού, γαλ­λι­κής κατα­γω­γής. Δημιούρ­γη­σε την κλί­μα­κα Μπο­φόρ για τη μέτρη­ση της έντα­σης του ανέ­μου. (Θαν. 17/12/1857)

1825 Πέθα­νε ο Αντό­νιο Σαλιέ­ρι, Ιτα­λός συν­θέ­της, αντί­ζη­λος του Μότσαρτ.

1832 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Λον­δί­νου από τις τρεις Μεγά­λες Δυνά­μεις (Αγγλία, Γαλ­λία, Ρωσία) και τη Βαυα­ρία, σύμ­φω­να με την οποία η Ελλά­δα ορί­ζε­ται ως ανε­ξάρ­τη­τη κλη­ρο­νο­μι­κή μοναρ­χία με πρώ­το μονάρ­χη τον Όθω­να, γιο του Λου­δο­βί­κου Α’ της Βαυαρίας.

1833 Γεν­νή­θη­κε ο Γιο­χά­νες Μπραμς, Γερ­μα­νός μου­σουρ­γός, από τους κυριό­τε­ρους εκπρο­σώ­πους του ρομαντισμού

1840 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος μου­σι­κο­συν­θέ­της, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι

1892 Γεν­νή­θη­κε ο ηγέ­της της μετα­πο­λε­μι­κής Γιου­γκο­σλα­βί­ας, Γιό­ζιπ Μπροζ Τίτο

1895 Ο ρώσος φυσι­κός, Αλέ­ξαν­δρος Ποπόφ, παρου­σιά­ζει στην Αγία Πετρού­πο­λη τον πρώ­το ραδιο­φω­νι­κό δέκτη.

1915 1.198 Βρε­τα­νοί χάνουν τη ζωή τους, όταν γερ­μα­νι­κό υπο­βρύ­χιο τορ­πι­λί­ζει το βρε­τα­νι­κό πλοίο “Lusitania”, στις ακτές της Ιρλανδίας.

1919 Γεν­νή­θη­κε  η Εβί­τα Περόν, σύζυ­γος του προ­έ­δρου της Αργε­ντι­νής Χουάν Περόν.

1934 Δρα­πε­τεύ­ουν από τις φυλα­κές της Αίγι­νας 8 στε­λέ­χη του ΚΚΕ οι Σακα­ρέ­λος, Θωμά­ζος, Φλα­ρά­κος, Σαρί­κας, Δαρ­βί­σο­γλου, Δουλ­γέ­ρης, Κλει­δω­νά­ρης και Βαβού­δης. Όλοι οι δρα­πέ­τες ήταν κατα­δι­κα­σμέ­νοι από 5 — 20 χρόνια.

1945 Οι Γερ­μα­νοί υπο­γρά­φουν την παρά­δο­σή τους στο στρα­τη­γείο του Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ, στην πόλη Ρεμς στη Γαλ­λία. Ο στρα­τη­γός Αϊζεν­χά­ου­ερ και το συμ­μα­χι­κό επι­τε­λείο δέχο­νται την παρά­δο­ση άνευ όρων της Βέρ­μαχτ, και ουσια­στι­κά της Γερ­μα­νί­ας, που υπέ­γρα­ψε ο στρα­τη­γός Άλφρεντ Γιόντλ.

1946 Ιδρύ­ε­ται στο Τόκιο η εται­ρεία τηλε­πι­κοι­νω­νιών Sony.

1953 Στην Ελλά­δα, ιδρύ­ε­ται η Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκα­ε­τία του 1980 θα μετο­νο­μα­στεί σε Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών (ΕΥΠ).

1975 Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Τζέ­ραλντ Φορντ, ανα­κοι­νώ­νει και επι­σή­μως το τέλος του πολέ­μου στο Βιετνάμ.

1987 Διορ­γα­νώ­νε­ται σε ένα κατά­με­στο ΣΕΦ το 1ο Πανευ­ρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα Ρυθ­μι­κής Αγω­νι­στι­κής Γυμνα­στι­κής Νεα­νί­δων, το οποίο ολο­κλη­ρώ­νε­ται στις 10/5. Είναι η πρώ­τη τέτοιου επι­πέ­δου διορ­γά­νω­ση που ανα­λαμ­βά­νει η Ελλά­δα στην ρυθμική.

1995 Στη Γαλ­λία, ο  δήμαρ­χος του Παρι­σιού, Ζακ Σιράκ, με ποσο­στό 52,7%, εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος, στην τρί­τη προ­σπά­θειά του σε προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, θέτο­ντας τέλος στην 14ετή παρου­σία των Σοσια­λι­στών στο Μέγα­ρο των Ηλυσίων.

1996 Στο Διε­θνές Ποι­νι­κό Δικα­στή­ριο της Χάγης ξεκι­νά η δίκη του Σερ­βο­βόσ­νιου, Ντού­σαν Τάντιτς, για εγκλή­μα­τα πολέ­μου στη Βοσ­νία, το 1992. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη δίκη διε­θνούς δικα­στη­ρί­ου για εγκλή­μα­τα πολέ­μου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1999 Αερο­σκά­φος του ΝΑΤΟ στο­χεύ­ει κατά λάθος την πρε­σβεία της Κίνας στο Βελι­γρά­δι, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 3 υπάλ­λη­λοι και να τραυ­μα­τι­στούν 20.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο