Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 7 Οκτωβρίου

1571 Ο χρι­στια­νι­κός στό­λος υπό τον Δον Χουάν ντε Αού­στρια κατα­στρέ­φει στη Ναύ­πα­κτο τον τουρ­κι­κό του σουλ­τά­νου Σελίμ Β’, στα­μα­τώ­ντας ορι­στι­κά την Οθω­μα­νι­κή επέ­κτα­ση προς τη Δύση. Κατά τη διάρ­κεια της ναυ­μα­χί­ας, σκο­τώ­νε­ται ο ναύ­αρ­χος των τουρ­κι­κών δυνά­με­ων Αλί Πασά. (Η Ναυ­μα­χία της Ναυπάκτου)

1820 Ο αρχη­γός της Φιλι­κής Εται­ρεί­ας, Αλέ­ξαν­δρος Υψη­λά­ντης εγκρί­νει το «Σχέ­διον Γενι­κόν» για την Ελλη­νι­κή Επανάσταση.

1825 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της Γενι­κής Εφη­με­ρί­δος της Ελλά­δος, προ­δρό­μου της Εφη­με­ρί­δας της Κυβερνήσεως.

1831 Ο δολο­φό­νος του Ιωάν­νη Καπο­δί­στρια, Γεώρ­γιος Μαυ­ρο­μι­χά­λης, κατα­δι­κά­ζε­ται σε θάνα­το στο Ναύ­πλιο. Πρό­ε­δρος του δικα­στη­ρί­ου είναι ο στρα­τη­γός Τσόκρης.

1849 Πέθα­νε ο  Έντ­γκαρ Άλαν Πόε, Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας και ποιητής.

Σαν σήμε­ρα 7 Οκτω­βρί­ου 1849 πεθαί­νει ο Εντ­γκαρ Αλαν Πόε

1885 Γεν­νή­θη­κε ο  Νιλς Μπορ, Δανός φυσι­κός, που βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ το 1922 για τη μελέ­τη του στην κβα­ντι­κή θεωρία.

1886 Καταρ­γεί­ται η δου­λεία στην Κούβα.

1901 Τραυ­μα­τί­ζε­ται σοβα­ρά από ανα­τρο­πή της άμα­ξάς του, ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός, Θεό­δω­ρος Δηλιγιάννης.

1910 Εξε­γεί­ρο­νται οι Έλλη­νες φοι­τη­τές κατά της γενό­με­νης εκκα­θά­ρι­σης στο Εθνι­κό Πανε­πι­στή­μιο, ενώ τα μαθή­μα­τα δια­κό­πτο­νται προσωρινά.

1919: Ιδρύ­ε­ται η KLM, ο εθνι­κός αερο­με­τα­φο­ρέ­ας της Ολλαν­δί­ας, η πιο παλιά αερο­πο­ρι­κή εται­ρία του κόσμου.

1935  Η Κοι­νω­νία των Εθνών κρί­νει ότι η Ιτα­λία είναι υπεύ­θυ­νη για τον πόλε­μο με την Αιθιο­πία και απο­φα­σί­ζει να της επι­βά­λει κυρώσεις.

1940 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος:  Οι Γερ­μα­νοί εισβάλ­λουν στη Ρου­μα­νία «για να τη  σώσουν από τους Άγγλους ιμπε­ρια­λι­στές», όπως ανα­φέ­ρει το επί­ση­μο ανακοινωθέν.

1944 Ο ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νει την Κόρινθο

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο στρα­τάρ­χης Ρόμελ, ο οποί­ος διοι­κού­σε τις γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις στην Αφρι­κή, δια­τάσ­σε­ται από τον Χίτλερ να επι­στρέ­ψει στο Βερολίνο.

1944 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Την ίδια μέρα, 300 έλλη­νες εβραί­οι κρα­τού­με­νοι στο στρα­τό­πε­δο εξό­ντω­σης Άου­σβιτς Μπίρ­κε­να­ου επα­να­στα­τούν. Αφού ανα­τι­νά­ζουν ένα μέρος του Κρε­μα­το­ρί­ου 4 επι­χει­ρούν μαζι­κή δια­φυ­γή. Οι δρα­πέ­τες πιά­νο­νται και εκτελούνται.

1949 Μετά τη δημιουρ­γία το Σεπτέμ­βρη του ίδιου έτους χωρι­στού δυτι­κο­γερ­μα­νι­κού κρά­τους υπό την επο­πτεία του ιμπε­ρια­λι­σμού, οι εργα­ζό­με­νοι του ανα­το­λι­κού τμή­μα­τος της Γερ­μα­νί­ας ανα­κή­ρυ­ξαν το σχη­μα­τι­σμό της Λαο­κρα­τι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας (ΛΔΓ). Το Γερ­μα­νι­κό Συμ­βού­λιο του Λαού, που είχε ιδρυ­θεί το Μάρ­τη του 1948, μετα­σχη­μα­τί­στη­κε σε προ­σω­ρι­νή Βου­λή του Λαού και έθε­σε σε εφαρ­μο­γή το Σύνταγ­μα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώ­βρη του 1949, το προ­σω­ρι­νό κοι­νο­βού­λιο εξέ­λε­ξε τον παλαί­μα­χο κομ­μου­νι­στή ηγέ­τη Β. Πικ πρώ­το Πρό­ε­δρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώ­βρη σχη­μα­τί­στη­κε η προ­σω­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΛΔΓ, με επι­κε­φα­λής τον Ο. Γκρό­τε­βολχ (902.gr).

1950 Πέθα­νε ο Γουί­λις Χάβι­λαντ Κάριερ, Αμε­ρι­κα­νός μηχα­νι­κός, εφευ­ρέ­της του κλι­μα­τι­σμού (Air Condition). (Γεν. 26/11/1876)

1971 Το Ισρα­ήλ απα­γο­ρεύ­ει την είσο­δο στο Τελ Αβίβ σε 21 αμε­ρι­κα­νούς μαύ­ρους Εβραίους.

1973 Απο­τυγ­χά­νει και νέα από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας (η δεύ­τε­ρη μέσα στην ίδια χρο­νιά) κατά του Προ­έ­δρου της Κύπρου, Μακα­ρί­ου, οργα­νω­μέ­νη και αυτή από τη Χού­ντα της Ελλάδας.

1981 Πέθα­νε ο Ελβε­τός μυθι­στο­ριο­γρά­φος ελλη­νι­κής κατα­γω­γής, Άλμπερτ Κοέν.

1981 Μετά τη δολο­φο­νία του Ανουάρ Σαντάτ την προη­γού­με­νη μέρα, ο Χόσ­νι Μου­μπά­ρακ γίνε­ται Πρό­ε­δρος της Αιγύπτου.

1985 Εκδη­λώ­νε­ται πει­ρα­τεία στο ιτα­λι­κό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο “Ακί­λε Λάου­ρο”, στην Αλε­ξάν­δρεια της Αιγύ­πτου, από βαριά οπλι­σμέ­νους άρα­βες τρο­μο­κρά­τες του Λαϊ­κού Μετώ­που για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης. Οι τρο­μο­κρά­τες απει­λούν να ανα­τι­νά­ξουν το πλοίο και να σκο­τώ­σουν τους αμε­ρι­κα­νούς επι­βά­τες εάν δεν απε­λευ­θε­ρω­θούν 50 Παλαι­στί­νιοι, που κρα­τού­νται στις φυλα­κές του Ισραήλ.

1994 Η Κίνα πραγ­μα­το­ποιεί τη δεύ­τε­ρη μέσα σε τέσ­σε­ρις μήνες πυρη­νι­κή της δοκι­μή, προ­κα­λώ­ντας τις έντο­νες αντι­δρά­σεις, των άλλων μεγά­λων πυρη­νι­κών δυνά­με­ων, ΗΠΑ, Ρωσί­ας, Βρε­τα­νί­ας και Γαλλίας.

1995 Στην Ιτα­λία, συλ­λαμ­βά­νε­ται ο Σαλ­βα­τό­ρε Κρι­στάλ­ντι, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της Μαφίας.

1999 Πέθα­νε ο Δημή­τρης Τσα­φέ­ντας, ελλη­νι­κής κατα­γω­γής νοτιο­α­φρι­κα­νός, που το 1966 δολο­φό­νη­σε τον πρω­θυ­πουρ­γό του απαρτ­χάιντ Χέντρικ Φέρ­βερντ, επει­δή οι αρχές του απα­γό­ρευ­σαν να παντρευ­τεί μία μαύρη.

2001 Αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη ξεκι­νούν να βομ­βαρ­δί­ζουν στό­χους στο Αφγα­νι­στάν μετά την άρνη­ση των Ταλι­μπάν να στρα­φούν ενα­ντί­ον του Οσά­μα μπιν Λάντεν. Πρό­κει­ται για επι­θέ­σεις αντι­ποί­νων για τα τρο­μο­κρα­τι­κά χτυ­πή­μα­τα της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου στις ΗΠΑ.

2003 Ο καθη­γη­τής του Δημο­σί­ου Δικαί­ου στο ΑΠΘ, Βασί­λης Σκου­ρής, γίνε­ται ο πρώ­τος έλλη­νας πρό­ε­δρος στο Ευρω­παϊ­κό Δικαστήριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο