Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου — Τα σημαντικότερα γεγονότα

1297 Στο Μονα­κό, ο Ιτα­λός πει­ρα­τής Φραν­σουά Γκρι­μάλ­ντι μεταμ­φιε­σμέ­νος σε μονα­χό κατα­λαμ­βά­νει το κάστρο, που ελεγ­χό­ταν από τους Γενο­βέ­ζους και ιδρύ­ει τη δυνα­στεία των Γκρι­μάλ­ντι, που κυβερ­νά ως σήμε­ρα το Πρι­γκι­πά­το. Ετσι το Μονα­κό απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία του.

1324 Πεθαί­νει ο Βενε­τός έμπο­ρος και εξε­ρευ­νη­τής Μάρ­κο Πόλο.

1337 Πέθα­νε ο Ιτα­λός καλ­λι­τέ­χνης της Ανα­γέν­νη­σης, ζωγρά­φος και αρχι­τέ­κτο­νας, Τζιότο

1642 Πέθα­νε ο Ιτα­λός αστρο­νό­μος, φιλό­σο­φος και φυσι­κός, Γκα­λι­λέο Γκα­λι­λέι, γνω­στός στην Ελλά­δα ως Γαλι­λαί­ος, που υπο­στή­ρι­ξε την ηλιο­κε­ντρι­κή θεωρία

galilaios

1831 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός φαρ­μα­κο­ποιός, που ανα­κά­λυ­ψε την Coca-Cola, Τζον Στιθ Πέμπερτον

1835 Το εθνι­κό χρέ­ος των ΗΠΑ βρί­σκε­ται για πρώ­τη και τελευ­ταία φορά στο 0. Ολα τα μεγά­λα πολι­τι­κά ονό­μα­τα στην Ουά­σινγ­κτον συγκε­ντρώ­νο­νται για να γιορ­τά­σουν αυτό που ο πρό­ε­δρος Αντριου Τζάκ­σον είχε μόλις κατα­φέ­ρει. Ένας γερου­σια­στής κάνει τη μεγά­λη ανα­κοί­νω­ση: “Κύριοι … το εθνι­κό χρέ­ος έχει πληρωθεί.”

1867 Το Κογκρέ­σο δίνει δικαί­ω­μα ψήφου σε όλους τους ενή­λι­κες, άρρε­νες αμε­ρι­κα­νούς, στην πολι­τεία της Ουά­σινγ­κτον. Είναι η πρώ­τη φορά που μπο­ρούν να ψηφί­σουν οι Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί. Εξαι­ρού­νται όσοι έχουν δια­πρά­ξει εγκλή­μα­τα, οι κατά­σκο­ποι, οι λιπο­τά­κτες κ.ά.

1895 Συλ­λα­λη­τή­ριο διορ­γα­νώ­νε­ται στο Πεδίο του Άρε­ως κατά της βαριάς φορο­λο­γί­ας των ακι­νή­των, που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση Τρικούπη.

1902  Γεν­νιέ­ται το ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης Γκε­όρ­γκι Μαξι­μι­λιά­νο­βιτς Μαλεν­κόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 — 1957) και πρω­θυ­πουρ­γός της ΕΣΣΔ (1953 — 1955).

1904 Ο Πάπας Πίος Ι’ απα­γο­ρεύ­ει στις καθο­λι­κές να φορούν φορέ­μα­τα με βαθύ ντεκολτέ.

1910 Γεν­νή­θη­κε η Ρωσί­δα πρί­μα μπα­λα­ρί­να, Γκα­λί­να Σερέ­γεβ­να Ουλάνοβα

1912 Ιδρύ­ε­ται στη Νότιο Αφρι­κή το Αφρι­κα­νι­κό Εθνι­κό Κογκρέ­σο, που έπαι­ξε τον καθο­ρι­στι­κό­τε­ρο ρόλο στην ανα­τρο­πή του απαρτχάιντ.

1913 Οι Τούρ­κοι αρχί­ζουν να υπο­χω­ρούν ατά­κτως προς το Μπιζάνι.

1916 Α’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις εγκα­τα­λεί­πουν τη χερ­σό­νη­σο της Καλ­λί­πο­λης στα Δαρ­δα­νέ­λια, τερ­μα­τί­ζο­ντας την εισβο­λή τους στην Οθω­μα­νι­κή Αυτοκρατορία.

1918 Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Γού­ντρο­ου Ουίλ­σον παρου­σιά­ζει σχέ­διο 14 σημεί­ων για τον τερ­μα­τι­σμό του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και τη μετα­πο­λε­μι­κή ρύθ­μι­ση της διε­θνούς πολι­τι­κής σκηνής.

1919 Τα ελλη­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατα­λαμ­βά­νουν τη βουλ­γα­ρι­κή και τουρ­κι­κή Θράκη.

1926 Ο σουλ­τά­νος του Νατζντ, Αμπ­ντούλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ, φορά­ει το στέμ­μα του βασι­λιά του Χετζάζ και ιδρύ­ει το Βασί­λειο της Χετζάζ και Νατζντ, που απο­τε­λεί τον πυρή­να της μετέ­πει­τα Σαου­δι­κής Αραβίας.

1926 Γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της, Γιάν­νης Χρήστου

1929 Ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Ανρί Μπαρ­μπύς, πρό­ε­δρος της «Επι­τρο­πής προ­στα­σί­ας των θυμά­των του φασι­σμού και της λευ­κής τρο­μο­κρα­τί­ας», καταγ­γέλ­λει σε γράμ­μα του προς την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση την τρο­μο­κρα­τία που ασκεί­ται κατά του εργα­τι­κού κινή­μα­τος στην Ελλάδα.

barbys

1931 Ο πάπας Πίος ΙΑ’ καταγ­γέλ­λει δημό­σια με εγκύ­κλιό του κάθε είδος πρό­σκαι­ρης συμ­βί­ω­σης, όλες τις μεθό­δους αντι­σύλ­λη­ψης και το διαζύγιο.

1935 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής και “βασι­λιάς” του rock ’n’ roll, Έλβις Πρίσλεϊ

1937 Γεν­νή­θη­κε η βρε­τα­νί­δα τρα­γου­δί­στρια, Σίρ­λεϊ Μπάσεϊ

1937  Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ απα­γο­ρεύ­ει την εξα­γω­γή όπλων προς τη Δημο­κρα­τι­κή Ισπα­νία στη διάρ­κεια του ισπα­νι­κού εμφυ­λί­ου πολέ­μου. Ταυ­τό­χρο­να, ωστό­σο, στη­ρί­ζει τις φασι­στι­κές δυνά­μεις του Φράν­κο. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της πρε­σβεί­ας στη Μαδρί­τη, οι ΗΠΑ έδω­σαν συνο­λι­κά 1.886.000 τόνους καυ­σί­μων, ενώ τρεις εται­ρί­ες (η Φορντ, η Στου­ντε­μπέι­κερ και η Τζέ­νε­ραλ Μότορς) έδω­σαν 12.000 φορτηγά.

1941 Πέθα­νε ο Βρε­τα­νός στρα­τιω­τι­κός, συγ­γρα­φέ­ας και ιδρυ­τής του προ­σκο­πι­σμού, Ρόμπερτ Μπέι­ντεν Πάουελ

1944 Αρχί­ζει τρι­ή­με­ρη μάχη στις κορυ­φές του Μποζ-Νταγ, κατά την οποία το 3/26 Τάγ­μα του ΕΛΑΣ Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης απο­κρού­ει με επι­τυ­χία επί­θε­ση 1.500 Βουλ­γά­ρων, προ­ξε­νώ­ντας τους σημα­ντι­κές απώ­λειες (120 νεκροί, 190 τραυματίες)

1947 Γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός ρόκερ, Ντέι­βιντ Μπάουι.

1948 Η κυβέρ­νη­ση Θεμι­στο­κλή Σοφού­λη απα­ντά στο σχη­μα­τι­σμό της “Κυβέρ­νη­σης των Βου­νών”, θέτο­ντας το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνι­κή Αλλη­λεγ­γύη εκτός νόμου. Παράλ­λη­λα, ψηφί­ζει το νόμο 509 περί προ­στα­σί­ας του κοι­νω­νι­κού καθεστώτος.

1951 Συγ­χω­νεύ­ο­νται οι πολι­τι­κές ομά­δες του Στέ­φα­νου Στε­φα­νό­που­λου και του Πανα­γιώ­τη Κανελ­λό­που­λου σ’ ένα ενιαίο Λαϊ­κό Ενω­τι­κό Κόμμα.

1958 Ο Μπό­μπι Φίσερ, σε ηλι­κία 14 ετών, ανα­κη­ρύσ­σε­ται για πρώ­τη φορά πρω­τα­θλη­τής Αμε­ρι­κής στο σκάκι.

1958 Εγκαι­νιά­ζε­ται το θέα­τρο “Ολύ­μπια”, επί της οδού Ακα­δη­μί­ας, έδρα της Λυρι­κής Σκη­νής μέχρι σήμε­ρα. Πρώ­τη παρά­στα­ση, η “Αΐντα” του Βέρντι.

1959 Ο Φιντέλ Κάστρο και οι επα­να­στά­τες του μπαί­νουν θριαμ­βευ­τές στην Αβά­να. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες λαού κατα­κλύ­ζουν τους δρό­μους για να τον χαιρετίσουν.

1959 Στη Γαλ­λία, ο στρα­τη­γός Σαρλ ντε Γκολ, ο πρώ­τος πρό­ε­δρος της 5ης Δημο­κρα­τί­ας, εγκα­θί­στα­ται στα Ηλύ­σια Πεδία.

1961 Εγκαι­νιά­ζε­ται το κλει­στό γήπε­δο 1.500 θέσε­ων της Λεω­φό­ρου Αλε­ξάν­δρας, γνω­στό και ως “Τάφος του Ινδού”.

1961 Διε­ξά­γε­ται δημο­ψή­φι­σμα για τη μελ­λο­ντι­κή σχέ­ση της Αλγε­ρί­ας με τη Γαλ­λία. Το 75% των ψηφο­φό­ρων τάσ­σε­ται υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της μέχρι τότε γαλ­λι­κής αποικίας.

1962 Τo αρι­στούρ­γη­μα του Λεο­νάρ­ντο ντα Βίν­τσι Μόνα Λίζα εκτί­θε­ται για πρώ­τη φορά στην Ουά­σιγ­κτον των ΗΠΑ. Πάνω από 500.000 Αμε­ρι­κα­νοί πηγαί­νουν να δουν τον πίνα­κα. Η Μόνα Λίζα θα μετα­φερ­θεί στη συνέ­χεια στη Νέα Υόρ­κη, όπου γύρω στο 1.000.000 άνθρω­ποι θα έχουν την ευκαι­ρία να τη θαυμάσουν.

1966 Οι Αμε­ρι­κα­νοί αρχί­ζουν τις επι­θέ­σεις στο Βιετνάμ

vietnam

1970 σκο­τώ­θη­κε την ημέ­ρα των γενε­θλί­ων του σε τρο­χαίο ο συν­θέ­της Γιάν­νης Χρήστου

1973 Αρχί­ζει στις ΗΠΑ η δίκη για το σκάν­δα­λο Γουό­τερ­γκεϊτ. Επτά κατη­γο­ρού­με­νοι κάθο­νται στο εδώ­λιο για τη διάρ­ρη­ξη στα γρα­φεία του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος στο κτί­ριο Γουότεργκεϊτ.

1974 Η Νέσι, το τέρας του Λοχ Νες, συλ­λαμ­βά­νε­ται από το φωτο­γρα­φι­κό φακό.

1979 Σύμ­φω­να με απο­κα­λύ­ψεις της εφη­με­ρί­δας «Ουά­σιγ­κτον Ποστ», στις περιο­χές που βρί­σκο­νται κοντά στο κέντρο πυρη­νι­κών δοκι­μών της Νεβά­δας, το ποσο­στό λευ­χαι­μί­ας στον πλη­θυ­σμό είναι κατά 50% υψη­λό­τε­ρο του εθνι­κού μέσου όρου.

1980 Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής θεμε­λιώ­νει το Ολυ­μπια­κό Στάδιο.

1981 Στην Ελλά­δα, αρχί­ζει η εφαρ­μο­γή του πεν­θή­με­ρου για όλα τα σχο­λεία, εκτός από τα Γυμνά­σια και τα Γενι­κά Λύκεια.

1991 Ο καθη­γη­τής Νίκος Τεμπο­νέ­ρας δολο­φο­νεί­ται από ΟΝΝΕ­Δί­τες τρα­μπού­κους με επι­κε­φα­λής τον Γ. Καλα­μπό­κα στην Πάτρα. Η δολο­φο­νία έγι­νε στη διάρ­κεια μεγά­λων μαθη­τι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων κατά της εκπαι­δευ­τι­κής μεταρ­ρύθ­μι­σης που προ­ω­θού­σε τότε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με υπουρ­γό Παι­δεί­ας τον Β. Κοντογιαννόπουλο.

1992 Ο Νίκος Γκά­λης ανα­δει­κνύ­ε­ται ως ο 6ος καλύ­τε­ρος ευρω­παί­ος μπα­σκε­τμπο­λί­στας όλων των επο­χών σε δημο­ψή­φι­σμα του περιο­δι­κού “FIBA Basketball Magazine” με 251 ψήφους.

1994 Ο Ρώσος κοσμο­ναύ­της Βαλε­ρί Πολια­κόφ εκτο­ξεύ­ε­ται με το δια­στη­μό­πλοιο «Σογιούζ 18» για το δια­στη­μι­κό σταθ­μό “Mir”. Θα σπά­σει το ρεκόρ παρα­μο­νής στο διά­στη­μα, με 437 ημέρες.

1996 Ένα κάρ­γκο τζετ τύπου Αντό­νοφ 32 συντρί­βε­ται στην κεντρι­κή αγο­ρά της Κιν­σά­σα του Ζαΐρ, σκο­τώ­νο­ντας περισ­σό­τε­ρα από 350 άτομα.

1996 Πέθα­νε ο Γάλ­λος πολι­τι­κός και πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Φραν­σουά Μιτεράν

miteran

1998 Σε ισό­βια κάθειρ­ξη κατα­δι­κά­ζε­ται ο Ραμ­ζί Γιου­σέφ, κατη­γο­ρού­με­νος για το σχε­δια­σμό της βομ­βι­στι­κής επί­θε­σης ενα­ντί­ον του Παγκό­σμιου Κέντρου Εμπο­ρί­ου στη Νέα Υόρ­κη, καθώς και για το σχε­δια­σμό του Σχε­δί­ου Bonjikka, προ­άγ­γε­λου των επι­θέ­σε­ων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2002 πέθα­ναν ο βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ρώσος φυσι­κός, Αλε­ξά­ντερ Προ­κό­ροφ, που εφηύ­ρε την τεχνο­λο­γία λέιζερ,

2004 Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του ΠΑΣΟΚ απο­φα­σί­ζει τη διε­ξα­γω­γή έκτα­κτου συνε­δρί­ου του κόμ­μα­τος στις 6–8 Φεβρουα­ρί­ου, οπό­τε και θα εκλε­γεί ο νέος πρό­ε­δρος του κινή­μα­τος. Μετά τη λήξη της συνε­δρί­α­σης της ΚΕ, ο Γιώρ­γος Παπαν­δρέ­ου ανα­κοι­νώ­νει και επι­σή­μως την υπο­ψη­φιό­τη­τά του.

2007 Πέθα­νε ο ιαπω­νο­α­με­ρι­κα­νός σχε­δια­στής πολ­λών χαρα­κτή­ρων κινου­μέ­νων σχε­δί­ων, όπως ο Σκού­μπι Ντου, Ιουάο Τακαμότο.

2010 90 χρό­νια μετά τη δημιουρ­γία του, ο πήλι­νος “Κερ­δώ­ος Ερμής” του Γιαν­νού­λη Χαλε­πά, τα ίχνη του οποί­ου είχαν χαθεί επί δεκα­ε­τί­ες, εκτί­θε­ται και πάλι μαζί με άλλα έργα του καλ­λι­τέ­χνη στη Γκα­λε­ρί Καλ­φα­γιάν, στην Αθή­να. Το γλυ­πτό, ύψους μόλις 29 εκα­το­στών, βρέ­θη­κε σε ιδιω­τι­κή συλ­λο­γή στη Θεσσαλονίκη.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο