Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 8 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 8 Ιου­λί­ου Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1497 ο Πορ­το­γά­λος Βάσκο ντα Γκά­μα απο­πλέ­ει από τη Λισα­βό­να με προ­ο­ρι­σμό την Ινδία. Θα γίνει ο πρώ­τος εξε­ρευ­νη­τής, που θα τα κατα­φέ­ρει δια θαλάσσης.

1693 για πρώ­τη φορά επι­βάλ­λε­ται στο­λή στους αστυ­νο­μι­κούς της Νέας Υόρκης.

1695 πέθα­νε ο Κρί­στιαν Ιγκένς, φυσι­κός και μαθη­μα­τι­κός, που πήρε το δίπλω­μα ευρε­σι­τε­χνί­ας για το ρολόι τσέ­πης (το 1675)

1709 στη μάχη της Ποτλά­βα, στην Ουκρα­νία, ο τσά­ρος της Ρωσί­ας Πέτρος Α’ νικά τον βασι­λιά της Σου­η­δί­ας, Κάρο­λο Ζ’, τερ­μα­τί­ζο­ντας έτσι τον ρόλο της Σου­η­δί­ας ως μία από τις Μεγά­λες Δυνά­μεις της Ευρώπης.

1796 το αμε­ρι­κα­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εκδί­δει το πρώ­το διαβατήριο.

1815 Μετά τη σύλ­λη­ψη του Ναπο­λέ­ο­ντα Βονα­πάρ­τη, ο βασι­λιάς Λου­δο­βί­κος ο 18ος επι­στρέ­φει ασφα­λής στο Παρίσι.

1822 οι Ινδιά­νοι Chippewas εκχω­ρούν μεγά­λες εκτά­σεις γης του Οντά­ριο των ΗΠΑ στη Βρετανία.

1822 χάνει τη ζωή του κατά τη διάρ­κεια ενός ναυα­γί­ου στον Κόλ­πο της Σπέ­τσα της Ιτα­λί­ας, ο Αγγλος ποι­η­τής Πέρ­σι Μπυς Σέλεϊ

foto

1838 γεν­νιέ­ται ο στρα­τη­γός κόμης Φέρ­ντι­ναντ φον Ζέπε­λιν, κατα­σκευα­στής των περί­φη­μων πηδα­λιο­χού­με­νων αερό­στα­των που φέρουν το όνο­μά του.

1839 γεν­νή­θη­κε ο ιδρυ­τής της πετρε­λαϊ­κής εται­ρί­ας Standard, Τζον Ροκφέλερ

1851 γεν­νή­θη­κε ο αρχαιο­λό­γος, Άρθουρ Έβανς, που έφε­ρε στο φως τα μινω­ι­κά ανά­κτο­ρα της Κνωσού

1889 κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το φύλ­λο της αμε­ρι­κα­νι­κής εφη­με­ρί­δας Wall Steet Journal.

1906 γεν­νή­θη­κε ο αρχι­τέ­κτο­νας Φίλιπ Τζόν­σον έργου του οποί­ου είναι και ο γυά­λι­νος ουρα­νο­ξύ­στης Seagram Building στη Νέα Υόρκη

1909 το Βατι­κα­νό απο­κη­ρύσ­σει τη γυναι­κεία μόδα, ως άσεμνη.

1910 δολο­φο­νι­κή από­πει­ρα σημειώ­νε­ται ενα­ντί­ον του διευ­θυ­ντή της εφη­με­ρί­δας “Ακρό­πο­λις”, Βλά­ση Γαβρι­η­λί­δη, ο οποί­ος διε­ξή­γα­γε συστη­μα­τι­κό και έντο­νο αγώ­να για την εκκα­θά­ρι­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου από ανί­κα­νους καθηγητές.

1921 Ο ελλη­νι­κός στρα­τός νικά στο Εσκί Σεχίρ και προ­ε­λαύ­νει κατά της Άγκυ­ρας (Μικρα­σια­τι­κή Εκστρα­τεία). Σε έναν όμως χρό­νο από τότε, οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επι­διώ­ξεις της ελλη­νι­κής άρχου­σας τάξης θα συνα­ντή­σουν άδο­ξο τέλος, με τρα­γι­κές συνέ­πειες για τους ελλη­νι­κούς πλη­θυ­σμούς της Μικράς Ασί­ας. Στις 13/8/1922 θα ξεκι­νή­σει η τουρ­κι­κή αντε­πί­θε­ση. Το μέτω­πο κατέρ­ρευ­σε σχε­δόν αμέ­σως και μόλις 2 εβδο­μά­δες μετά, ο τουρ­κι­κός στρα­τός μπή­κε στη Σμύρ­νη. Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός της Μικρα­σια­τι­κής Εκστρα­τεί­ας θα απο­τυ­πω­θεί στα νού­με­ρα ως εξής: 91.000 περί­που ήταν οι απώ­λειες του ελλη­νι­κού στρα­τού, ενώ 1.500.000 άνθρω­ποι ανα­γκά­στη­καν να ξερι­ζω­θούν από τις εστί­ες τους αφή­νο­ντας πίσω χιλιά­δες νεκρούς.

1935 γεν­νή­θη­κε ο Σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της Βιτά­λι Σεβα­στιά­νοφ, που συμ­με­τεί­χε στις δια­στη­μι­κές απο­στο­λές Soyuz 9 και 18

1941 Ο πρώ­ην μητρο­πο­λί­της Κοριν­θί­ας Δαμα­σκη­νός ενθρο­νί­ζε­ται στον αρχιε­πι­σκο­πι­κό θρό­νο των Αθη­νών. Ο αρχιε­πί­σκο­πος Χρύ­σαν­θος, πρώ­ην μητρο­πο­λί­της Τρα­πε­ζού­ντας, απο­μα­κρύν­θη­κε λίγες μέρες νωρί­τε­ρα από τα καθή­κο­ντά του, έπει­τα από απαί­τη­ση των γερ­μα­νι­κών αρχών Κατο­χής, διό­τι αρνή­θη­κε να ορκί­σει τη δωσι­λο­γι­κή κυβέρ­νη­ση Τσολάκογλου.

Δαμα­σκη­νός, κατο­χι­κός Αρχιε­πί­σκο­πος που πρω­τα­γω­νί­στη­σε στη σφα­γή ΕΛΑ­Σι­τών και ΕΑΜιτών

1951 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Αντζέ­λι­κα Χιούστον,

1951 Στο Παρί­σι, γιορ­τά­ζο­νται με λαμπρές εκδη­λώ­σεις τα 2.000 χρό­νια από την ίδρυ­ση της πόλης.

1958 Ο πρώ­τος χρυ­σός δίσκος για άλμπουμ στις ΗΠΑ απο­νέ­με­ται στο σάου­ντρακ του μιού­ζι­καλ “Οκλα­χό­μα”, επει­δή ξεπέ­ρα­σε σε πωλή­σεις το 1 εκα­τομ­μύ­ριο δολάρια.

1961 Πεθαί­νει ο για­τρός Κων­στα­ντί­νος Λογο­θε­τό­που­λος, κατο­χι­κός Πρω­θυ­πουρ­γός την περί­ο­δο Δεκέμ­βρης 1942 – Απρί­λης 1943.

1963 Οι ΗΠΑ επι­βάλ­λουν εμπάρ­γκο στην Κού­βα του Φιντέλ Kάστρο.

1965 Ξεκι­νά η ρήξη του πρω­θυ­πουρ­γού Γεώρ­γιου Παπαν­δρέ­ου με τα ανά­κτο­ρα και απο­τε­λεί την αρχή της ανώ­μα­λης κοι­νο­βου­λευ­τι­κής περιό­δου, που ονο­μά­στη­κε Απο­στα­σία και οδή­γη­σε στο πρα­ξι­κό­πη­μα των συνταγ­μα­ταρ­χών της 21ης Απρι­λί­ου του 1967.

1967  Πέθα­νε η Βίβιαν Λι, Βρε­τα­νί­δα ηθο­ποιός του κινηματογράφου

1969 Θεμε­λιώ­θη­κε το Ωδείο Αθη­νών στη συμ­βο­λή των οδών Β. Κων­στα­ντί­νου και Γεωργίου.

1970 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής της ροκ Μπεκ

1979 Η Κίνα γίνε­ται η δεύ­τε­ρη σοσια­λι­στι­κή χώρα, μετά τη Γιου­γκο­σλα­βία, που επι­τρέ­πει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

1981 Γεν­νή­θη­κε η Ρωσί­δα τενί­στρια Ανα­στά­ζια Μισκίνα.

1982 Αερο­σκά­φος της Pan Am συντρί­βε­ται στη Νέα Ορλε­ά­νη, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 149 άτομα.

1990 Υπο­γρά­φε­ται στο ελλη­νι­κό Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών η νέα συμ­φω­νία για τις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις, σύμ­φω­να με την οποία καταρ­γού­νται οι βάσεις του Ελλη­νι­κού, της Νέας Μάκρης και των κομ­βι­κών σταθμών.

1993 Σε Δημο­κρα­τία ανα­κη­ρύσ­σε­ται η ναυ­τι­κή περιο­χή του Βλα­δι­βο­στόκ, στην ανα­το­λι­κή Ρωσία. Η από­φα­ση λαμ­βά­νε­ται από το τοπι­κό Κοι­νο­βού­λιο και έχει ως στό­χο τη μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή ανε­ξαρ­τη­σία από τη Μόσχα.

1994 Πεθαί­νει ο Κιμ Ιλ Σουγκ, Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος της Βόρειας Κορέ­ας (1949–1994), Πρω­θυ­πουρ­γός (1948–1972) και κατό­πιν Πρό­ε­δρος της χώρας του (1972–1994).

1995 Η Στέ­φι Γκραφ κερ­δί­ζει τον 6ο τίτλο της στο Γουί­μπλε­ντον. Μέσα στο ίδιο καλο­καί­ρι κερ­δί­ζει και τον τέταρ­το τίτλο της στο US Open.

1995 Στο βόρειο Ιράκ, 3.000 Κούρ­δοι ανα­γκά­ζο­νται να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους, μετά τη συν­δυα­σμέ­νη επί­θε­ση των τουρ­κι­κών δυνάμεων.

1997 Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας Κ. Σημί­της και ο Πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Σου­λεϊ­μάν Ντε­μι­ρέλ υπο­γρά­φουν στη Μαδρί­τη συμ­φω­νία έξι σημεί­ων, όπου η ελλη­νι­κή πλευ­ρά ανα­γνω­ρί­ζει «νόμι­μα» και «ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα» της Τουρ­κί­ας στο Αιγαίο.

1999 Ο 20 φορές διε­θνής Βρα­ζι­λιά­νος Τζιο­βά­νι μετα­γρά­φε­ται στον Ολυ­μπια­κό ένα­ντι του ποσού, που αγγί­ζει τα 4 δισ. δρχ.

2002 Χωρίς να του ανα­γνω­ρι­στεί κανέ­να ελα­φρυ­ντι­κό ο Πανα­γιώ­της Κρά­μπης κατα­δι­κά­ζε­ται σε δις ισό­βια και 25 χρό­νια κάθειρ­ξη από το Μικτό Ορκω­τό Δικα­στή­ριο για ηθι­κή αυτουρ­γία στην ανθρω­πο­κτο­νία του επι­χει­ρη­μα­τία Γιώρ­γου Νικο­λα­ΐ­δη και της Σού­λας Καλαθάκη.

2004 Ανα­κοι­νώ­νε­ται ότι 181 δασι­κές πυρ­κα­γιές ξέσπα­σαν στην Ελλά­δα το διή­με­ρο 7 και 8 Ιου­λί­ου. Η πυρ­κα­γιά στην περιο­χή των Θρα­κο­μα­κε­δό­νων αφή­νει πίσω της δύο νεκρούς, σπί­τια με σημα­ντι­κές υλι­κές ζημιές, απαν­θρα­κω­μέ­να ζώα και περισ­σό­τε­ρα από 150 στρέμ­μα­τα δασι­κής έκτα­σης και 50 οικο­πε­δι­κής, απο­τε­φρω­μέ­να. Πυρ­κα­γιές, επί­σης, εκδη­λώ­θη­καν στον Κάλα­μο, στην Ανά­βυσ­σο, στις Αφί­δνες, στην Ικα­ρία, στη Σάμο, στην Αίγι­να, στη Ναύ­πα­κτο, στην Κεφα­λο­νιά και στην Κάρυστο.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο