Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 1999 στην πλ. Συντάγματος έλαβε χώρα το «Δικαστήριο των Λαών»

Ήταν ενα βρο­χε­ρό βρά­δυ της 8ης Νοέμ­βρη του 1999 όταν στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος έλα­βε χώρα το «Δικα­στή­ριο των Λαών» για να δικά­σει τους υπεύ­θυ­νους του πολέ­μου στη Γιου­γκο­σλα­βία. Χιλιά­δες κόσμου συγκε­ντρώ­θη­καν για να παρα­κο­λου­θή­σουν την ακρο­α­μα­τι­κή διαδικασία.

Πρό­ε­δρος του «Δικα­στη­ρί­ου των Λαών» ο Κώστας Καζά­κος, εισαγ­γε­λέ­ας ο Βασί­λης Κολο­βός, συνή­γο­ρος των κατη­γο­ρου­μέ­νων ο Γιάν­νης Καλαντζόπουλος.

Κατη­γο­ρού­με­νοι ήταν ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, Μπιλ Κλί­ντον, ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολά­να και οι 18 ηγέ­τες των κρα­τών που πήραν μέρος στην επέμ­βα­ση στη Γιου­γκο­σλα­βία. Ανά­με­σά τους και ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός Κώστας Σημίτης.

Στο κατη­γο­ρη­τή­ριο που είχαν συντά­ξει οι «Δικη­γό­ροι της Ειρή­νης» και διά­βα­σε ο Βασί­λης Κολο­βός, ανα­φε­ρό­ταν μετα­ξύ άλλων: «Όλοι αυτοί κατη­γο­ρού­νται για απρό­κλη­το επι­θε­τι­κό πόλε­μο, για βαρύ­τα­το έγκλη­μα κατά της ανθρω­πό­τη­τας, για τη γενο­κτο­νία του γιου­γκο­σλα­βι­κού λαού και για την τερά­στια οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή που προ­κά­λε­σαν στην ευρύ­τε­ρη περιοχή».

Μετά τη δίω­ρη ακρο­α­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία, το δικα­στή­ριο εξέ­δω­σε την από­φα­σή του, που ήταν κατα­δι­κα­στι­κή για τους κατη­γο­ρου­μέ­νους. Σύμ­φω­να με την από­φα­ση, όλοι οι κατη­γο­ρού­με­νοι κρί­θη­καν ένο­χοι για τις κατη­γο­ρί­ες που τους απαγ­γέλ­θη­καν και απο­φα­σί­στη­κε η παρά­δο­σή τους «στην ανα­τρε­πτι­κή οργή και στην αγω­νι­στι­κή απο­δο­κι­μα­σία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας».

Ακο­λού­θη­σε πορεία όλων των συμ­με­τα­σχό­ντων στο χάπε­νινγκ προς την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία, όπου οι επι­κε­φα­λής παρέ­δω­σαν την ετυμηγορία.

Το «Λαϊ­κό Δικα­στή­ριο», παρα­μο­νές της επί­σκε­ψης του Μπιλ Κλί­ντον στην Αθή­να, ενό­χλη­σε πολ­λούς. Τους πόνε­σε πολύ. «Θάψα­νε» το γεγο­νός και επι­δώ­θη­καν σε μια λυσ­σα­λέα επί­θε­ση στο σύνο­λο των ηθο­ποιών με επί­κε­ντρο τον Κώστα Καζά­κο. Δεν ξέφυ­γαν ούτε οι άλλοι που συμ­με­τεί­χαν στο «λαϊ­κό δικα­στή­ριο» (Γ. Καλα­τζό­που­λος, Ντε­νίζ Μπαλ­τσα­βιά, Μ. Δεστού­νη), ακό­μη και όσοι υπέ­γρα­ψαν το κεί­με­νο δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Ο αστι­κός Τύπος έδω­σε ρεσι­τάλ με μπα­ράζ σχο­λί­ων και δημοσιευμάτων.

πιστρα­τεύ­τη­κε όλη η …αφρό­κρε­μά του. Με τον …ένδο­ξο στο πεδίο της συκο­φά­ντη­σης των λαϊ­κών αγώ­νων να γρά­φει για «δέκα Καρα­γκιό­ζη­δες και πενή­ντα σαλεμένους».
Όμως το μήνυ­μα πέρα­σε τα σύνο­ρα. Το δρώ­με­νο έκα­νε εντύ­πω­ση. Οι ειδή­σεις στον ξένο Τύπο ήταν: Στην Ελλά­δα συλ­λα­λη­τή­ρια δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την επί­σκε­ψη Κλί­ντον . Εικο­νι­κή ΔΙΚΗ για τη ΣΦΑΓΗ του γιου­γκο­σλα­βι­κού λαού από τα αερο­πλά­να και τα σύγ­χρο­να ΟΠΛΑ των ΗΠΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ). ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Για την ιστο­ρία να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι το δρώ­με­νο ήταν στο πλαί­σιο των κινη­το­ποι­ή­σε­ων δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την επί­σκε­ψη Κλί­ντον και διορ­γά­νω­σε η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο