Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 8 Οκτω­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

451 Ξεκι­νά στη Χαλ­κη­δό­να, μία πόλη της Βιθυ­νί­ας, στη Μικρά Ασία, η 4η Οικου­με­νι­κή Σύνο­δος, η οποία ανα­γνω­ρί­ζε­ται τόσο από την Ορθό­δο­ξη όσο και από την Καθο­λι­κή Εκκλη­σία. Η Σύνο­δος θα κατα­τά­ξει στις αιρέ­σεις το Μονο­φυ­σι­τι­σμό και με το Διά­ταγ­μα της Χαλ­κη­δό­νας θα ανα­γνω­ρι­στεί πλή­ρως η διτ­τή φύση του Θεαν­θρώ­που Ιησού Χριστού.

1580 Πεθαί­νει ο Ιερό­νι­μους Βολφ, γερ­μα­νός φιλό­λο­γος, ο πρώ­τος που χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη λέξη Βυζά­ντιο για να χαρα­κτη­ρί­σει το Ανα­το­λι­κό Ρωμαϊ­κό Κρά­τος. Θεω­ρεί­ται ο θεμε­λιω­τής των Βυζα­ντι­νών Σπου­δών. (Γεν. 13/8/1516)

1754 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος και θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Χέν­ρι Φίλντινγκ.

1827: Ναυ­μα­χία του Ναυα­ρί­νου (π. ημ., στις 20 Οκτω­βρί­ου με το ν. ημ.) Εξω από το Ναυα­ρί­νο οι στό­λοι των Μεγά­λων Δυνά­με­ων (Αγγλί­ας, Γαλ­λί­ας, Ρωσί­ας), με ναυάρ­χους τους Κόδριγ­κτον, Δερι­γνί και Χέι­δεν, κατα­ναυ­μα­χούν τον τουρ­κο­αι­γυ­πτια­κό στό­λο του Ιμπρα­ήμ. Οι απώ­λειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμ­μά­χων 650 νεκροί, χωρίς να βυθι­στεί σκά­φος. Είναι η τελευ­ταία ναυ­μα­χία που διε­ξά­γε­ται απο­κλει­στι­κά με ιστιοφόρα.

1838: Ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης εκφω­νεί στην Πνύ­κα την περί­φη­μη ομι­λία του «Παραι­νέ­σεις προς τη νέα γενιά».

kolokotronis

1871 Ξεκι­νά η μεγά­λη πυρ­κα­γιά που κατέ­κα­ψε Σικά­γο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκί­νη­σε στις 9 το βρά­δυ όταν μια αγε­λά­δα κλώ­τση­σε μία λάμπα πετρε­λαί­ου μέσα σ έναν αχυ­ρώ­να. Την ίδια μέρα ξεσπά πυρ­κα­γιά και στο Γουι­σκόν­σιν. Η φωτιά εξα­πλώ­νε­ται σε έξι κομη­τεί­ες και πεθαί­νουν συνο­λι­κά 1.100 άτο­μα. Όταν, τρεις μέρες αργό­τε­ρα, οι φλό­γες κατα­λα­γιά­ζουν, το ένα τρί­το της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρί­το των κατοί­κων ‑κοντά 100.000 άνθρω­ποι — μένουν άστε­γοι, ενώ οι ζημιές ξεπερ­νούν τα 200 εκα­τομ­μύ­ρια δολάρια.

1895 Γεν­νιέ­ται ο Αργε­ντι­νός στρα­τη­γός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρό­ε­δρος της χώρας του.

1906 Ο γερ­μα­νός Καρλ Νέσλερ λαν­σά­ρει την πρώ­τη λακ για στε­ρέ­ω­ση μαλ­λιών περ­μα­νάντ στο Λονδίνο.

1912 Ελλη­νι­κές ναυ­τι­κές δυνά­μεις κάνουν από­βα­ση στο Μού­δρο της Λήμνου, κατά τη διάρ­κεια του Α’ Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου. Θα απε­λευ­θε­ρώ­σουν το νησί την επό­με­νη μέρα.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Κώστας Ταχτσής, Έλλη­νας ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας. («Το Τρί­το Στε­φά­νι») (Θαν. 25/8/1988)

taxtsis

1930 Γεν­νιέ­ται ο Ιάπω­νας συν­θέ­της Τόρου Τοκεμίτσου.

1940 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός Σάσα Καστούρα

kastoura

1951 Ο Εθνάρ­χης της Κύπρου Μακά­ριος προ­σφεύ­γει στον ΟΗΕ, ζητώ­ντας να ανα­γνω­ρι­στεί το δικαί­ω­μα στους Κυπρί­ους να ενω­θούν με την Ελλάδα.

1955 Καθελ­κύ­ε­ται στις ΗΠΑ το ισχυ­ρό­τε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο στον κόσμο, το “Σαρα­τό­γκα”.

1958 Ο σου­η­δός δρ. Εικ Σένινγκ εμφυ­τεύ­ει στον ασθε­νή Άρνε Λάρ­σον τον πρώ­το εσω­τε­ρι­κό βημα­το­δό­τη, ο οποί­ος είχε εφευ­ρε­θεί στις αρχές του ίδιου χρό­νου από τον επί­σης σου­η­δό, Ρού­νε Έλμκβιστ.

1965 Η ΔΟΕ ανα­κοι­νώ­νει ότι η Γερ­μα­νία θα αγω­νι­στεί στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μεξι­κού με δύο ομά­δες, τη Δυτι­κή και την Ανατολική.

1973 Ο δικτά­το­ρας Γ. Παπα­δό­που­λος διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον Σπύ­ρο Μαρ­κε­ζί­νη, ξεκι­νώ­ντας τη «φιλε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση» της Χού­ντας, που, σαρά­ντα μέρες αργό­τε­ρα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

1973: Μία τεθω­ρα­κι­σμέ­νη μεραρ­χία των Ισραη­λι­νών επι­τί­θε­ται στις αιγυ­πτια­κές δυνά­μεις που προ­ε­λαύ­νουν στο Σου­έζ, κατά τη διάρ­κεια του Πολέ­μου στο Γιομ Κιπούρ. Η επί­θε­ση απο­τυγ­χά­νει και 150 ισραη­λι­νά τανκς καταστρέφονται.

1979 Αερο­σκά­φος της ελβε­τι­κής εται­ρεί­ας Swissair συντρί­βε­ται στο Ελλη­νι­κό, με 14 νεκρούς επί συνό­λου 142 επι­βα­τών. Σώζε­ται το δωδε­κα­με­λές πλήρωμα.

1980 Ο Μπομπ Μάρ­λεϊ καταρ­ρέ­ει στη σκη­νή και μετα­φέ­ρε­ται σε νοσο­κο­μείο, όπου δια­πι­στώ­νε­ται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέ­φα­λο. Ο άνθρω­πος που έκα­νε γνω­στή τη ρέγ­γε μου­σι­κή σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθά­νει επτά μήνες αργότερα.

1987 Θεμε­λιώ­νε­ται επί­ση­μα το “Ωνά­σειο Καρ­διο­χει­ρουρ­γι­κό Κέντρο”. Θα παρα­δο­θεί σε 34 μήνες.

1987 Πέθα­νε ο Πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Δημο­κρα­τί­ας, νομι­κός και ακα­δη­μαϊ­κός, Κων­στα­ντί­νος Τσάτσος,

1996 Ο Πρό­ε­δρος της Παλαι­στί­νης, Γιά­σερ Αρα­φάτ, κάνει την πρώ­τη δημό­σια επί­σκε­ψη στο Ισρα­ήλ, με σκο­πό να έρθει σε δια­βου­λεύ­σεις με τον Πρό­ε­δρο της χώρας, Έζερ Βάισμαν

1998 Το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας απο­νέ­με­ται για πρώ­τη φορά σε Πορ­το­γά­λο, τον Ζοζέ Σαρα­μά­γκου. Είναι η πρώ­τη φορά, από το 1901 που πρω­το­ξε­κί­νη­σε ο θεσμός των Νόμπελ, που δίνε­ται σε συγ­γρα­φέα από την Πορ­το­γα­λία, ενώ είναι ο τέταρ­τος κατά σει­ρά Ευρω­παί­ος που βρα­βεύ­ε­ται με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας. Το όνο­μα, πάντως, του Ζοζέ Σαρα­μά­γκο ήταν επί πολ­λά χρό­νια μετα­ξύ των υπο­ψη­φί­ων για το βρα­βείο. Σύμ­φω­να με τη Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία: “Το βρα­βείο απο­νέ­με­ται στον Ζοζέ Σαρα­μά­γκο, ο οποί­ος με φαντα­στι­κές αλλη­γο­ρί­ες, με συναί­σθη­μα και ειρω­νεία, κάνει πάντα κατα­νοη­τό το μέρος της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας που μας διαφεύγει”.

saramagou

2001 Αερο­πο­ρι­κή τρα­γω­δία με 118 νεκρούς συγκλο­νί­ζει την Ιτα­λία, μετά τη σύγκρου­ση αερο­σκά­φους ΜD-87 των αερο­γραμ­μών της SAS με μικρό Τσέσ­να και την πτώ­ση του πρώ­του πάνω στην απο­θή­κη απο­σκευών, στο αερο­δρό­μιο Λινά­τε, στο Μιλάνο.

2004 Η Βιρ­μα­νία γίνε­ται ξανά μέλος του ASEAN (Ένω­ση των Χωρών της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ασί­ας) με το όνο­μα Μιανμάρ.

2005 Ισχυ­ρό­τα­τος σει­σμός 7,6 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ συγκλο­νί­ζει το βόρειο Πακι­στάν, με 70.000 περί­που νεκρούς.

2008 Πέθα­νε ο τελευ­ταί­ος γάλ­λος δήμιος, Μαρ­σέλ Σεβαλιέ

2015:  Η FIFA απα­γο­ρεύ­ει κάθε ποδο­σφαι­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για 90 ημέ­ρες στους Σεπ Μπλά­τερ, Μισέλ Πλα­τι­νί και Ζερόμ Βάλ­κε εν μέσω καταγ­γε­λιών για διαφθορά

2017 έφυ­γε από τη ζωή η Λού­λα Αναγνωστάκη

anagnostaki

gif Banner Γυάρος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο