Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου

1580 Πεθαί­νει ο Ιερό­νι­μους Βολφ, γερ­μα­νός φιλό­λο­γος, ο πρώ­τος που χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη λέξη Βυζά­ντιο για να χαρα­κτη­ρί­σει το Ανα­το­λι­κό Ρωμαϊ­κό Κρά­τος. Θεω­ρεί­ται ο θεμε­λιω­τής των Βυζα­ντι­νών Σπου­δών. (Γεν. 13/8/1516)

1754 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος και θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Χέν­ρι Φίλντινγκ.

1827: Ο τριε­θνής στό­λος υπό τους ναυάρ­χους Ερρί­κο Δερι­γνί, Εδουάρ­δο Κόδριγ­κτον και Λογ­γί­νο Χέι­δεν κατα­τρο­πώ­νει τον τουρ­κο­αι­γυ­πτια­κό του Ιμπρα­ήμ έξω από το Ναβα­ρί­νο και ανοί­γει το δρό­μο για την ελλη­νι­κή ανε­ξαρ­τη­σία. (Η Ναυ­μα­χία του Ναυαρίνου)

1838: Ο Θεό­δω­ρος Κολο­κο­τρώ­νης εκφω­νεί στην Πνύ­κα την περί­φη­μη ομι­λία του «Παραι­νέ­σεις προς τη νέα γενιά».

1871 Ξεκι­νά η μεγά­λη πυρ­κα­γιά που κατέ­κα­ψε Σικά­γο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκί­νη­σε στις 9 το βρά­δυ όταν μια αγε­λά­δα κλώ­τση­σε μία λάμπα πετρε­λαί­ου μέσα σ έναν αχυ­ρώ­να. Την ίδια μέρα ξεσπά πυρ­κα­γιά και στο Γουι­σκόν­σιν. Η φωτιά εξα­πλώ­νε­ται σε έξι κομη­τεί­ες και πεθαί­νουν συνο­λι­κά 1.100 άτομα.

1895 Γεν­νιέ­ται ο Αργε­ντι­νός στρα­τη­γός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρό­ε­δρος της χώρας του.

1912 Ελλη­νι­κές ναυ­τι­κές δυνά­μεις κάνουν από­βα­ση στο Μού­δρο της Λήμνου, κατά τη διάρ­κεια του Α’ Βαλ­κα­νι­κού Πολέ­μου. Θα απε­λευ­θε­ρώ­σουν το νησί την επό­με­νη μέρα.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Κώστας Ταχτσής, Έλλη­νας ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας. («Το Τρί­το Στε­φά­νι») (Θαν. 25/8/1988)

1930 Γεν­νιέ­ται ο Ιάπω­νας συν­θέ­της Τόρου Τοκεμίτσου.

1973 Ο δικτά­το­ρας Γ. Παπα­δό­που­λος διο­ρί­ζει πρω­θυ­πουρ­γό τον Σπύ­ρο Μαρ­κε­ζί­νη, ξεκι­νώ­ντας τη «φιλε­λευ­θε­ρο­ποί­η­ση» της Χού­ντας, που, σαρά­ντα μέρες αργό­τε­ρα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.

1973: Μία τεθω­ρα­κι­σμέ­νη μεραρ­χία των Ισραη­λι­νών επι­τί­θε­ται στις αιγυ­πτια­κές δυνά­μεις που προ­ε­λαύ­νουν στο Σου­έζ, κατά τη διάρ­κεια του Πολέ­μου στο Γιομ Κιπούρ. Η επί­θε­ση απο­τυγ­χά­νει και 150 ισραη­λι­νά τανκς καταστρέφονται.

1980 Ο Μπομπ Μάρ­λεϊ καταρ­ρέ­ει στη σκη­νή και μετα­φέ­ρε­ται σε νοσο­κο­μείο, όπου δια­πι­στώ­νε­ται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέ­φα­λο. Ο άνθρω­πος που έκα­νε γνω­στή τη ρέγ­γε μου­σι­κή σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθά­νει επτά μήνες αργότερα.

1998 Το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας απο­νέ­με­ται για πρώ­τη φορά σε Πορ­το­γά­λο, τον Ζοζέ Σαρα­μά­γκου. Είναι η πρώ­τη φορά, από το 1901 που πρω­το­ξε­κί­νη­σε ο θεσμός των Νόμπελ, που δίνε­ται σε συγ­γρα­φέα από την Πορ­το­γα­λία, ενώ είναι ο τέταρ­τος κατά σει­ρά Ευρω­παί­ος που βρα­βεύ­ε­ται με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας. Το όνο­μα, πάντως, του Ζοζέ Σαρα­μά­γκο ήταν επί πολ­λά χρό­νια μετα­ξύ των υπο­ψη­φί­ων για το βρα­βείο. Σύμ­φω­να με τη Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία: “Το βρα­βείο απο­νέ­με­ται στον Ζοζέ Σαρα­μά­γκο, ο οποί­ος με φαντα­στι­κές αλλη­γο­ρί­ες, με συναί­σθη­μα και ειρω­νεία, κάνει πάντα κατα­νοη­τό το μέρος της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας που μας διαφεύγει”.

Ζοζέ Σαρα­μά­γκου, σε όλη τη ζωή του πάλε­ψε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση

2015:  Η FIFA απα­γο­ρεύ­ει κάθε ποδο­σφαι­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για 90 ημέ­ρες στους Σεπ Μπλά­τερ, Μισέλ Πλα­τι­νί και Ζερόμ Βάλ­κε εν μέσω καταγ­γε­λιών για διαφθορά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο