Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου

1157 γεν­νή­θη­κε ο Ριχάρ­δος Α’ ο Λεοντόκαρδος

1570 Οθω­μα­νι­κές Δυνά­μεις του Μου­στα­φά Πασά κυριεύ­ουν και λεη­λα­τούν τη Λευ­κω­σία, την οποία υπε­ρά­σπι­ζαν ο ενε­τός τοπο­τη­ρη­τής Ντά­ντε­λο και ο Έλλη­νας Ευγέ­νιος Συγκλη­τι­κός. Η άλω­ση της Λευ­κω­σί­ας σήμα­νε την επι­κρά­τη­ση των Τούρ­κων σχε­δόν σε ολό­κλη­ρη την Κύπρο.

1636 Ιδρύ­ε­ται το πανε­πι­στή­μιο του Χάρ­βαρντ, το πρώ­το κολέ­γιο στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο.

1821 Ο Φιλι­κός αρμα­το­λός επα­να­στά­της Γεωρ­γά­κης Ολύ­μπιος βάζει φωτιά στη μπα­ρου­τα­πο­θή­κη της Μονής του Σέκου στη Μολ­δα­βία και ανα­τι­νάσ­σε­ται στον αέρα μαζί με τους συντρό­φους του για να μην πέσει στα χέρια του Οθω­μα­νι­κού στρατού.

1822 Ναυ­μα­χία των Σπε­τσών: Ο ελλη­νι­κός στό­λος κατα­ναυ­μα­χεί τον οθω­μα­νι­κό και εμπο­δί­ζε­ται έτσι ο ανε­φο­δια­σμός του Ναυ­πλί­ου που πολιορ­κού­σαν οι έλλη­νες επαναστάτες.

1841 Γεν­νιέ­ται ο Τσέ­χος συν­θέ­της Αντο­νίν Ντβόρζακ.

1843 Γεν­νιέ­ται ο Δημή­τριος Παπαρ­ρη­γό­που­λος, Έλλη­νας δικη­γό­ρος και ποι­η­τής. (Θαν. 21/3/1873)

1888 Διε­ξά­γο­νται οι πρώ­τοι αγώ­νες της νεο­σύ­στα­της football league στην Αγγλία.

1895 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός κατα­σκευα­στής αυτο­κι­νή­των, Ανταμ Οπελ

1900 Περί­που 6.000 άνθρω­ποι στο Τέξας χάνουν τη ζωή τους από το φονι­κό “πέρα­σμα” του τυφώ­να Γκάλβεστον.

1901 Ανά­στα­τη η Αθή­να μετά τη μετά­φρα­ση του Ευαγ­γε­λί­ου στη δημο­τι­κή γλώσ­σα από τον Αλέ­ξαν­δρο Πάλ­λη, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του δημοτικισμού.

Τα Ευαγ­γε­λι­κά

1903 Ο Σπυ­ρί­δων Μερ­κού­ρης κερ­δί­ζει τις δημο­τι­κές εκλο­γές στην Αθήνα.

1905 Εκλει­ψη ηλί­ου γίνε­ται ορα­τή σε όλη τη γη.

1905 Στην Ιτα­λία, περί­που 5.000 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται από σει­σμό που πλήτ­τει την περιο­χή της Καλα­βρί­ας. Εξα­φα­νί­ζο­νται από το χάρ­τη 25 χωριά.

1907 Αρχί­ζουν οι εργα­σί­ες ασφαλ­τό­στρω­σης της οδού Πανεπιστημίου.

1919 Οι Αμε­ρι­κα­νοί επεμ­βαί­νουν στρα­τιω­τι­κά στην Ονδού­ρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής για την προ­στα­σία των αμε­ρι­κα­νι­κών οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων στη νησιω­τι­κή χώρα. Συνο­λι­κά οι ΗΠΑ επε­νέ­βη­σαν στην Ονδού­ρα 7 φορές μόνο στο πρώ­το τέταρ­το του 20ου αιώνα.

1920 Η επι­τρο­πή του Εθνι­κού Ινδι­κού Κογκρέ­σου υιο­θε­τεί το πρό­γραμ­μα του Μαχά­τμα Γκά­ντι, το οποίο υπο­στη­ρί­ζει το χωρίς βία αγώ­να υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας και την πολι­τι­κή της ανυπακοής.

1925 γεν­νή­θη­κε ο Βρε­τα­νός ηθο­ποιός, Πίτερ Σέλ­λερς, γνω­στός από το ρόλο του Επι­θε­ω­ρη­τή Κλου­ζώ στο “Ροζ Πάνθηρα”

1935 Ο Φρανκ Σινά­τρα, σε ηλι­κία 19 ετών, απο­κα­λύ­πτει το ταλέ­ντο του, τρα­γου­δώ­ντας με το συγκρό­τη­μα “The Hoboken Four ” σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή ταλέντων.

1937 γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα ηθο­ποιός, Βίρ­να Λίζι

1939 Απα­γο­ρεύ­ε­ται η ανα­χώ­ρη­ση από την Ελλά­δα για το εξω­τε­ρι­κό των στρα­τευ­σί­μων από 20 μέχρι 50 ετών.

1941 Αρχί­ζει από τις δυνά­μεις του Άξο­να (Γερ­μα­νία, Ιτα­λία και Φιν­λαν­δία) η πολιορ­κία του Λένιν­γκραντ, που διήρ­κε­σε 872 μέρες και κρά­τη­σε έως τις 27 Γενά­ρη 1944. Ο ηρω­ι­κός λαός του Λένιν­γκραντ αντι­στά­θη­κε και άντε­ξε στους εισβο­λείς, παρά τους 1.000.000 και πλέ­ον νεκρούς, από τις μάχες, τους ανε­λέ­η­τους βομ­βαρ­δι­σμούς και τις ελλεί­ψεις σε τρό­φι­μα και φάρμακα.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ανα­κοι­νώ­νε­ται από τους Συμ­μά­χους η συν­θη­κο­λό­γη­ση της Ιτα­λί­ας (η συν­θη­κο­λό­γη­ση είχε γίνει 5 μέρες νωρί­τε­ρα). Ο ΕΛΑΣ αφο­πλί­ζει την ιτα­λι­κή μεραρ­χία «Πινε­ρό­λο» και άλλες ιτα­λι­κές μονά­δες. Πολ­λοί Ιτα­λοί προ­σχω­ρούν στον ΕΛΑΣ.

1944 Εκτε­λεί­ται από τις δυνά­μεις κατο­χής η Λέλα Καρα­γιάν­νη, επι­κε­φα­λής της αντι­στα­σια­κής οργά­νω­σης «Μπου­μπου­λί­να».

1946 γεν­νή­θη­κε ο συγ­γρα­φέ­ας και στι­χουρ­γός, Ευγέ­νιος Τριβιζάς

1949 Πέθα­νε ο Γερ­μα­νός συν­θέ­της, Ρίχαρντ Στράους.

1952 Κυκλο­φο­ρεί το μυθι­στό­ρη­μα του Έρνεστ Χέμιν­γου­εϊ “Ο γέρος και η θάλασσα”.

1961 Η ΑΕΚ σημειώ­νει τη, μέχρι τώρα, μεγα­λύ­τε­ρη εντός έδρας νίκη της στο ελλη­νι­κό πρω­τά­θλη­μα επί του Αιγά­λεω με 8–0

1962 Ένας νεκρός και 30 τραυ­μα­τί­ες είναι το απο­τέ­λε­σμα των σφο­δρών συγκρού­σε­ων μετα­ξύ καπνο­πα­ρα­γω­γών και χωρο­φυ­λα­κής στο Ξηρό­με­ρο της Αιτωλοακαρνανίας

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  ΤΟΥ 1962 ΚΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΒΛΑΧΟΥ

1964 Ιδρύ­ε­ται η Δημο­κρα­τι­κή Νεο­λαία Λαμπρά­κη από τη συγ­χώ­νευ­ση της Νεο­λαί­ας ΕΔΑ και της νεο­σύ­στα­της Δημο­κρα­τι­κής Κίνη­σης Νέων-Γρη­γό­ρης Λαμπράκης.

1972 Ο Ηλί­ας Χατζη­παυ­λής κατα­κτά το αργυ­ρό μετάλ­λιο στην ιστιο­πλο­ΐα στην κλά­ση FINN με 71 βαθ­μούς ποι­νή ένα­ντι 58 του πρώ­του νικη­τή Γάλ­λου Σερζ Μορί και 74.7 του τρί­του Ρώσου Βίκτωρ Ποτα­πόβ στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μονάχου.

1982 Η Μαρία Κοχ και η Ούλ­ρικ Μέι­φαρθ καταρ­ρί­πτουν αντί­στοι­χα τα παγκό­σμια ρεκόρ στα 400μ (48.16) και στο ύψος (2.02) κατά τη διάρ­κεια του 13ου Πανευ­ρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος Στί­βου στο ΟΑΚΑ.

1991 Η Πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βι­κή Δημο­κρα­τία της Μακε­δο­νί­ας ψηφί­ζει με συντρι­πτι­κό ποσο­στό την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Γιου­γκο­σλα­βι­κή Ομοσπονδία.

1994 Ενα Μπόινγκ 747 της USAir συντρί­βε­ται κοντά στο αερο­δρό­μιο του Πίτσ­μπουργκ, παρα­σύ­ρο­ντας στο θάνα­το και τους 131 επιβαίνοντες.

1995 Ξεκι­νά­ει στον Πει­ραιά και την Πάτρα το Eurovolley. Η Ελλά­δα θα τερ­μα­τί­σει στην έβδο­μη θέση.

2000 Πέθα­νε ο Βασί­λης Ραφαη­λί­δης, έλλη­νας κρι­τι­κός κινη­μα­το­γρά­φου. (Γεν. 1/1/1934)

2002 Η Γιου­γκο­σλα­βία κατα­κτά την πρώ­τη θέση στο Μου­ντο­μπά­σκετ της Ιντια­νά­πο­λης νικώ­ντας την Αργε­ντι­νή 84–77 σε έναν συγκλο­νι­στι­κό τελι­κό που κρί­θη­κε στην παρά­τα­ση. Είναι ο πέμ­πτος τίτλος και δεύ­τε­ρος συνε­χό­με­νος για τους πλάβι.

2002 Στον Κορυ­δαλ­λό μετα­φέ­ρε­ται ο “Λου­κάς” της 17Ν κάτω από δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας, μετά την από­φα­ση προ­φυ­λά­κι­σής του. Ο Δημή­τρης Κου­φο­ντί­νας βαρύ­νε­ται με 73 κακουρ­γη­μα­τι­κές πρά­ξεις, τις οποί­ες αρνεί­ται, ωστό­σο απο­δέ­χε­ται τη συμ­με­το­χή του στην Οργά­νω­ση. O Κου­φο­ντί­νας στο απο­λο­γη­τι­κό του υπό­μνη­μα ανα­λαμ­βά­νει την πολι­τι­κή ευθύ­νη της δρά­σης της “17Ν”, ενώ χαρα­κτη­ρί­ζει τις πρά­ξεις του ανι­διο­τε­λείς, πράγ­μα που “απο­δει­κνύ­ει και η εκού­σια παρά­δο­σή του”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο