Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου

475 Ο Βασι­λί­σκος στέ­φε­ται αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, όταν ο αυτο­κρά­το­ρας Ζήνω­νας ανα­τρέ­πε­ται και ανα­γκά­ζε­ται να εγκα­τα­λεί­ψει την Κωνσταντινούπολη.

1324 Πέθα­νε ο Βενε­τός έμπο­ρος και εξε­ρευ­νη­τής, Μάρ­κο Πόλο

1349 Επτα­κό­σιοι Εβραί­οι καί­γο­νται ζωντα­νοί στη Βασι­λεία της Ελβε­τί­ας, επει­δή θεω­ρού­νται υπεύ­θυ­νοι για τη βου­βω­νι­κή πανώ­λη που πλήτ­τει την πόλη.

1438 Αρχί­ζει στη Φερά­ρα της Ιτα­λί­ας η ομώ­νυ­μη σύνο­δος των Εκκλη­σιών της Ρώμης και της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, με στό­χο την άρση του Σχί­σμα­τος του 1054. Στη σύνο­δο, η οποία αργό­τε­ρα θα μετα­φερ­θεί στη Φλω­ρε­ντία, συμ­με­τέ­χει και ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου Ιωάν­νης Η’. Αν και απο­φα­σί­ζε­ται η ένω­ση των δύο Εκκλη­σιών, η ανθε­νω­τι­κή μερί­δα της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης υπε­ρι­σχύ­ει και τελι­κά ανα­τρέ­πει την αρχι­κή απόφαση.

1570 Ο τσά­ρος της Ρωσί­ας Ιβάν ο Τρο­με­ρός σκο­τώ­νει τους κατοί­κους της ανυ­πό­τα­κτης πόλης του Νόβγκο­ροντ, θεω­ρώ­ντας ότι θα τον πρό­δι­δε. Ετσι σφά­ζει, ακρω­τη­ριά­ζει, καί­ει και βασα­νί­ζει άντρες, γυναί­κες και παιδιά.

1768 Aνοί­γει στο Λον­δί­νο το πρώ­το σύγ­χρο­νο τσίρ­κο, από τον Φίλιπ Άστλεϊ.

1788 Το Κονέ­κτι­κατ γίνε­ται η 5η Πολι­τεία των ΗΠΑ.

1792 Ρωσία και Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη του Ιασί­ου, κηρύσ­σο­ντας την λήξη του έκτου μετα­ξύ τους πολέ­μου. Η Τουρ­κία παρα­χω­ρεί στη Ρωσία τα επί της Δυτι­κής Ουκρα­νί­ας παρά­λια του Ευξεί­νου Πόντου.

1799 Εισά­γε­ται στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία ο φόρος εισο­δή­μα­τος από τον πρω­θυ­πουρ­γό Ουί­λιαμ Πιτ, για να χρη­μα­το­δο­τή­σει τον πόλε­μο κατά του Ναπολέοντα.

1799 Πέθα­νε η Μαρία Γκα­ε­τά­να Ανιέ­ζι, ιτα­λί­δα μαθη­μα­τι­κός και φιλό­σο­φος, που δια­κρί­θη­κε για τις εργα­σί­ες της στον δια­φο­ρι­κό λογι­σμό. Υπήρ­ξε η πρώ­τη γυναί­κα που κατέ­λα­βε έδρα μαθη­μα­τι­κών σε πανε­πι­στή­μιο (Γεν. 16/5/1718)

1823 Η ρωσι­κή κυβέρ­νη­ση, με υπό­μνη­μά της προς τις άλλες Μεγά­λες Δυνά­μεις, προ­τεί­νει ως λύση του ελλη­νι­κού ζητή­μα­τος τη σύστα­ση τριών ηγε­μο­νιών κατά το πρό­τυ­πο της Βλα­χί­ας και της Μολ­δα­βί­ας. Οι προ­τει­νό­με­νες ηγε­μο­νί­ες είναι: α) Θεσ­σα­λία και Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά Ελλάς, β) Δυτι­κή Στε­ρεά Ελλάς και Ήπει­ρος, γ) Πελο­πόν­νη­σος και Κρή­τη. Για τα νησιά του Αιγαί­ου προ­τεί­νει δημο­τι­κούς θεσμούς και τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση. Οι τρεις ηγε­μό­νες θα πλη­ρώ­νουν ετή­σιο φόρο στην Τουρ­κία και θα εκπρο­σω­πού­νται από τον Πατριάρ­χη Κωνσταντινουπόλεως.

1861 Η πολι­τεία του Μισι­σι­πή είναι η δεύ­τε­ρη πολι­τεία που απο­σπά­ται από την αμε­ρι­κα­νι­κή ομοσπονδία.

1873 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας Ναπο­λέ­ων Γ’ της Γαλλίας.

1876 Σάμιου­ελ Χάου, φιλέλ­λη­νας αμε­ρι­κα­νός για­τρός, που έλα­βε ενερ­γό μέρος στην Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση. (Γεν. 10/11/1801)

1888 Ιδρύ­ε­ται η οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα Financial Times. Το πρώ­το φύλ­λο της κυκλο­φο­ρεί με το όνο­μα “London Financial Guide”. Θα μετο­νο­μα­στεί στις 13 Φεβρουα­ρί­ου σε Financial Times.

1890 Γεν­νιέ­ται ο Τσέ­χος συγ­γρα­φέ­ας επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας Κάρελ Τσά­πεκ, ο πρώ­τος που χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη λέξη «ρομπότ» (εργά­της).

1900 Ιδρύ­ε­ται στη Ρώμη η Λάτσιο ως αθλη­τι­κός σύλ­λο­γος δρο­μέ­ων. Επι­λέ­γουν τα γαλα­νό­λευ­κα χρώ­μα­τα, εμπνευ­σμέ­νοι από τα χρώ­μα­τα της σημαί­ας της Ελλά­δας, πατρί­δας των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων και του αθλη­τι­σμού γενι­κό­τε­ρα. Έμβλη­μα της ομά­δας ο αετός, σύμ­βο­λο της Ρωμαϊ­κής Αυτοκρατορίας.

1905 (με το παλιό ημε­ρο­λό­γιο) “Ματω­μέ­νη Κυρια­κή”: Η ρωσι­κή αυτο­κρα­το­ρι­κή φρου­ρά, σκο­τώ­νει πάνω από 500 εργά­τες, οι οποί­οι δια­δη­λώ­νουν ειρη­νι­κά, έξω από το χει­με­ρι­νό παλά­τι στην Αγία Πετρού­πο­λη. Η “Ματω­μέ­νη Κυρια­κή” απο­τε­λεί την απαρ­χή της πρώ­της ρωσι­κής επανάστασης.

9 Ιανουα­ρί­ου 1905: Η Ματω­μέ­νη Κυριακή

1908 Γεν­νή­θη­κε η Γαλ­λί­δα συγ­γρα­φέ­ας, φιλό­σο­φος και φεμι­νί­στρια, Σιμόν ντε Μπο­βουάρ, σύντρο­φος του φιλό­σο­φου Ζαν Πολ Σαρτρ

1912 Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες εισβάλ­λουν στην Ονδού­ρα, για να προ­στα­τεύ­σουν τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στη διάρ­κεια της εξέγερσης.

1913  Γεν­νή­θη­κε  ο 37ος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον

1916 Η μάχη της Καλ­λί­πο­λης λήγει με τη συντρι­πτι­κή και ταπει­νω­τι­κή ήττα των Βρε­τα­νο­γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των από τους Οθω­μα­νούς (Α’ παγκό­σμιος ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος). Στη μάχη, που διήρ­κε­σε 8,5 μήνες, έχα­σαν τη ζωή τους κοντά μισό εκα­τομ­μύ­ριο στρα­τιώ­τες και των δύο πλευρών.

1925  Γεν­νή­θη­κε  ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός. Λι Βαν Κλιφ

1928  Γεν­νή­θη­κε  ο Ιτα­λός τρα­γου­δι­στής, Ντο­μέ­νι­κο Μοντού­νιο (“Βολά­ρε”)

1928 Γεν­νή­θη­κε η αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας μπεστ σέλερ, Τζού­ντιθ Κραντζ

1929 Οι αγρό­τες του χωριού Καπου­τζή­δες αντι­στέ­κο­νται στην αστυ­νο­μία που επι­χει­ρεί να τους διώ­ξει από τα κτή­μα­τά τους για να τα επι­στρέ­ψει στο Πατριαρχείο.

1938 Ο πρί­γκι­πας των Ελλή­νων Παύ­λος νυμ­φεύ­ε­ται στην Αθή­να τη Φρει­δε­ρί­κη του Ανόβερου.

1941  Γεν­νή­θη­κε  η αμε­ρι­κα­νί­δα τρα­γου­δί­στρια και αγω­νί­στρια υπε­ρά­σπι­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, Τζό­αν Μπαέζ

1944  Γεν­νή­θη­κε  ο κύπριος τρα­γου­δι­στής, Μιχά­λης Βιολάρης,

1945 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες εισβάλ­λουν στη νήσο Λου­ζόν των Φιλιππίνων.

1951 Ανοί­γουν επί­ση­μα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

1954 Καθιε­ρώ­νε­ται στην Ελλά­δα το προ­γα­μιαίο πιστο­ποι­η­τι­κό υγείας.

1957 Παραι­τεί­ται ο βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Άντο­νι Ίντεν, για λόγους υγείας.

1960 Στην Αίγυ­πτο, γίνε­ται η επί­ση­μη θεμε­λί­ω­ση και έναρ­ξη εργα­σιών της κατα­σκευ­ής του Φράγ­μα­τος του Ασουάν. Οι πρό­ε­δροι της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης Νικί­τα Χρου­στσώφ και της Αιγύ­πτου, Γκα­μάλ Άμπ­ντελ Νάσερ, επι­βαί­νο­ντες σε πλοιά­ριο, ρίχνουν στο σημείο θεμε­λί­ω­σης συμ­βο­λι­κές πέτρες.

1979 Η ελλη­νι­κή τηλε­ό­ρα­ση απο­κτά χρώ­μα, χάρη στο γαλ­λι­κό σύστη­μα SECAM, που αργό­τε­ρα θα αντι­κα­τα­στα­θεί από το γερ­μα­νι­κό PAL.

1983 Ο υπουρ­γός Εθνι­κής Οικο­νο­μί­ας Γερά­σι­μος Αρσέ­νης ανα­κοι­νώ­νει την υπο­τί­μη­ση της δραχ­μής κατά 15%. Ως απο­τέ­λε­σμα της υπο­τί­μη­σης εμφα­νί­ζε­ται κύμα κερ­δο­σκο­πί­ας, καθώς εμπο­ρεύ­μα­τα εξα­φα­νί­ζο­νται από τα κατα­στή­μα­τα για να επα­νεμ­φα­νι­στούν ανα­λό­γως ανατιμημένα.

1992 Η Συνέ­λευ­ση των Σερ­βο­βοσ­νί­ων ανα­κη­ρύσ­σει τη Σερ­βι­κή Δημο­κρα­τία της Βοσ­νί­ας-Ερζε­γο­βί­νης, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νη για την από­φα­ση Κρο­α­τών και Μου­σουλ­μά­νων να ζητή­σουν ανα­γνώ­ρι­ση από την ΕΟΚ.

1992 Η ται­νία «Το μετέ­ω­ρο βήμα του πελαρ­γού» κάνει επί­ση­μη πρε­μιέ­ρα στην Αθή­να, παρου­σία του σκη­νο­θέ­τη Θόδω­ρου Αγγε­λό­που­λου και του πρω­τα­γω­νι­στή Μαρ­τσέ­λο Μαστρογιάνι.

1996 Κρί­ση των Ιμί­ων: Το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών απα­ντά με καθυ­στέ­ρη­ση, απορ­ρί­πτο­ντας τη ρημα­τι­κή δια­κοί­νω­ση της Τουρ­κί­ας στις 29 Δεκεμ­βρί­ου, στην οποία ανα­φέ­ρε­ται ότι οι βρα­χο­νη­σί­δες Ίμια έχουν κατα­χω­ρη­θεί στο κτη­μα­το­λό­γιο Μου­γκλά του νομού Μπου­ντρούμ (Αλι­καρ­νασ­σού) και ανή­κουν στην Τουρκία.

1998 Ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης στην Ελλά­δα, Νίκο­λας Μπερνς, σε συνέ­ντευ­ξή του σε ελλη­νι­κές εφη­με­ρί­δες δηλώ­νει ότι οι ΗΠΑ ανα­γνω­ρί­ζουν μόνο 6 ν.μ. ως εθνι­κό ενα­έ­ριο χώρο της Ελλά­δας, ενώ και το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ ξεκα­θα­ρί­ζει ότι για τις ΗΠΑ οι τουρ­κι­κές πτή­σεις στη ζώνη μετα­ξύ 6 και 10 ν.μ. δεν απο­τε­λούν παραβιάσεις.

2004 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός φιλό­σο­φος Νορ­μπέρ­το Μπόμπιο

2005 Ο Μαχ­μούντ Αμπάς εκλέ­γε­ται νέος πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής, δια­δε­χό­με­νος των απο­θα­νό­ντα Γιά­σερ Αραφάτ.

2010 Εκρη­κτι­κός μηχα­νι­σμός, τοπο­θε­τη­μέ­νος σε κάδο απορ­ριμ­μά­των, εκρή­γνυ­ται στις οκτώ το βρά­δυ κοντά στο μνη­μείο του Αγνώ­στου Στρα­τιώ­τη, μπρο­στά από τη Βου­λή. Την ευθύ­νη της επί­θε­σης θα ανα­λά­βει η τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση “Συνω­μο­σία των Πυρή­νων της Φωτιάς”.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο