Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 9 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

959 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Κων­στα­ντί­νος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος

1799 Ο Ναπο­λέ­ων Βονα­πάρ­της κατα­κτά την εξου­σία στη Γαλ­λία. Είναι η 18η Μπρυ­μαίρ, σύμ­φω­να με το ημε­ρο­λό­γιο των Γάλ­λων επαναστατών.

1818 γεν­νιέ­ται ο Ιβάν Τουρ­γκέ­νιεφ. Ενας από τους μεγα­λύ­τε­ρους Ρώσους συγγραφείς

ivan tourgkenief

1858 Κάνει την πρώ­τη της εμφά­νι­ση η Συμ­φω­νι­κή Ορχή­στρα της Νέας Υόρκης.

1866 Το ολο­καύ­τω­μα της Μονής Αρκα­δί­ου στην Κρή­τη. Καθώς οι Τούρ­κοι εισβάλ­λουν στο μονα­στή­ρι, ο ηγού­με­νος Γαβρι­ήλ Μάνε­σης δίνει το σύν­θη­μα και ο Κων­στα­ντί­νος Για­μπου­δά­κης πυρο­βο­λεί τα βαρέ­λια με το μπα­ρού­τι. Τρια­κό­σιοι μαχη­τές και 643 γυναι­κό­παι­δα τινά­χτη­καν στον αέρα μαζί με τους Τούρκους.

1880 Πέθα­νε ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρω­πος που δημιούρ­γη­σε την πετρε­λαϊ­κή βιο­μη­χα­νία των ΗΠΑ και δημιούρ­γη­σε την εται­ρία «Seneca Oil»

1888 Ο Άγγλος κατά συρ­ροή δολο­φό­νος, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος Τζακ ο Αντε­ρο­βγάλ­της, σκο­τώ­νει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευ­ταίο γνω­στό θύμα του.

anterobgaltis

1900 Η Ρωσία κατα­κτά τη Μαν­τζου­ρία με 100.000 άνδρες.

1906 Ο Θεό­δω­ρος Ρού­σβελτ γίνε­ται ο πρώ­τος πρό­ε­δρος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, που βγαί­νει έξω από τα σύνο­ρα της χώρας του και επι­σκέ­πτε­ται το Που­έρ­το Ρίκο και τον Παναμά.

1912. Δημο­σιεύ­ε­ται το βασι­λι­κό διά­ταγ­μα, με το οποίο προ­βι­βά­ζε­ται ο Αρχι­στρά­τη­γος των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων, διά­δο­χος Κων­στα­ντί­νος, σε στρατηγό.

1913 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Χέντι Λαμάρ

1917 Εκδη­λώ­νε­ται η αντε­πα­να­στα­τι­κή κίνη­ση των Κερέν­σκι και Κρασ­νόφ κατά των επα­να­στα­τη­μέ­νων Ρώσων εργα­τών και της νεα­ρής σοβιε­τι­κής εξου­σί­ας που κερ­δί­ζει συνε­χώς νέες θέσεις.

1918 Γεν­νή­θη­κε ο  Σπί­ρο Άγκνιου, (Σπυ­ρί­δων Θεό­δω­ρος Ανα­γνω­στό­που­λος), ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νός πολι­τι­κός που διε­τέ­λε­σε αντι­πρό­ε­δρος των ΗΠΑ επί προ­ε­δρί­ας Νίξον

1918 Επα­νά­στα­ση στη Γερ­μα­νία. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες εξε­γερ­μέ­νοι εργά­τες και στρα­τιώ­τες κατα­κλύ­ζουν το κέντρο του Βερο­λί­νου (Γερ­μα­νι­κή Επα­νά­στα­ση). Η μοναρ­χία της Γερ­μα­νί­ας ανα­τρέ­πε­ται και ο αυτο­κρά­το­ρας Γου­λιέλ­μος ο Β’ εγκα­τα­λεί­πει τη χώρα. Ο πρί­γκι­πας Μαξ ανα­θέ­τει την πολι­τι­κή δια­χεί­ρι­ση της αστι­κής εξου­σί­ας στους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, διο­ρί­ζο­ντας στην καγκε­λα­ρία τον ίδιο τον επι­κε­φα­λής του Γερ­μα­νι­κού Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος, Φρί­ντριχ Έμπερτ

astikodimokratiki epanastasi

1919 Φορο­λο­γι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση από την κυβέρ­νη­ση του Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου. Εισά­γε­ται η φορο­λο­γία του προ­σω­πι­κού εισοδήματος.

1923 Γεν­νή­θη­κε η ηθο­ποιός Ελέ­νη Χατζηαργύρη

eleni xatziarguri

1925 Στη Γερ­μα­νία, ιδρύ­ο­νται τα τάγ­μα­τα ασφα­λεί­ας (SS) του Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος (Ναζί).

1931 Σύμ­φω­να με την Εκκλησία,Έλληνας μονα­χός ανα­κα­λύ­πτει στην Τρα­πε­ζού­ντα την περί­φη­μη εικό­να της Πανα­γί­ας του Σου­με­λά, του Ευαγ­γε­λι­στή Λουκά.

1935 Ιαπω­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εισβάλ­λουν στη Σαγκάη της Κίνας.

1935 Γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια Μαί­ρη Λίντα, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Μαρί­ας Δημητροπούλου

1938 Μαζι­κό πανε­θνι­κό πογκρόμ κατά των Εβραί­ων στη Γερ­μα­νία γνω­στό ως Kristallnacht (Νύχτα των Κρυ­στάλ­λων). Οι Ναζί πυρ­πο­λούν συνα­γω­γές, κατα­στρέ­φουν εβραϊ­κά μαγα­ζιά και συλ­λαμ­βά­νουν και δολο­φο­νούν χιλιά­δες Εβραίους.

nuxya ton krustallon

1939 Στην Ελλά­δα, τίθε­νται σοβα­ροί περιο­ρι­σμοί στην ανοι­κο­δό­μη­ση για την εξοι­κο­νό­μη­ση σιδή­ρου, του οποί­ου είναι αισθη­τή η έλλειψη.

1940 Πέθα­νε ο Βρε­τα­νός πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας, Νέβιλ Τσάμπερλεν

1944 Για πρώ­τη φορά μετά το 1939, οι Επι­τρο­πές Νόμπελ Σου­η­δί­ας και Νορ­βη­γί­ας απο­νέ­μουν τα Βρα­βεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στο Διε­θνή Ερυ­θρό Σταυρό.

1953 Η Καμπό­τζη κερ­δί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία της από τη Γαλ­λία και ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­το κράτο.

1960 Ο Τζον Κένε­ντι εκλέ­γε­ται Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ

1966 Ο Τζον Λένον συνα­ντά για πρώ­τη φορά σε μία έκθε­ση μοντέρ­νας ζωγρα­φι­κής στο Λον­δί­νο τη Γιό­κο Όνο.

1970 Πέθα­νε ο στρα­τη­γός και πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας επί 11 χρό­νια, Σαρλ Ντε Γκολ

1979 Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής εγκαι­νιά­ζει τα έργα του Μόρ­νου, που λύνουν το πρό­βλη­μα της ύδρευ­σης της Αθήνας.

1985 Ο Γκά­ρι Κασπά­ροφ σε ηλι­κία 22 ετών γίνε­ται ο νεό­τε­ρος παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής στο σκά­κι, βάζο­ντας τέλος στην 22χρονη κυριαρ­χία του Ανα­τό­λι Καρ­πόφ σε αγώ­να στη Μόσχα.

1989 Πέφτει το Τεί­χος του Βερολίνου

to teixos tou berolinou

1991 Πέθα­νε ο διά­ση­μος Γάλ­λος ηθο­ποιός και τρα­γου­δι­στής, Ιβ Μοντάν

1993 Στην Αίγυ­πτο, ανα­κα­λύ­πτο­νται μηχα­νή­μα­τα παρα­σκευ­ής μπύ­ρας, ηλι­κί­ας 3.500 ετών.

1993 Καταρ­ρέ­ει η θρυ­λι­κή γέφυ­ρα του ποτα­μού Νερέτ­βα στο Μοστάρ, ως απο­τέ­λε­σμα του βομ­βαρ­δι­σμού της στον πόλε­μο της Βοσ­νί­ας. Η στρα­τη­γι­κή αυτή γέφυ­ρα είχε αντέ­ξει 400 χρό­νων πολέ­μους και μάχες για τον έλεγ­χό της.

1994 Ο Γιώρ­γος Κοσκω­τάς κατα­δι­κά­ζε­ται σε κάθειρ­ξη 25 ετών για το σκάν­δα­λο της Τρά­πε­ζας Κρή­της. Το Τρι­με­λές Εφε­τείο Κακουρ­γη­μά­των της Αθή­νας, μετά από πολύ­μη­νη δια­δι­κα­σία, τον κρί­νει ένο­χο για τέσ­σε­ρις κακουρ­γη­μα­τι­κές πράξεις.

2005 Εκτό­ξευ­ση της απο­στο­λής Venus Express του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Δια­στή­μα­τος (ESA) από το Μπαϊ­κο­νούρ του Καζακ­στάν με προ­ο­ρι­σμό την Αφροδίτη.

2010 Πέθα­νε ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους ποι­η­τές της νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας, ο Εκτωρ Κακναβάτος

ektor kaknavatos

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο