Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου

1547 Γεν­νιέ­ται ο Ισπα­νός συγ­γρα­φέ­ας του “Δον Κιχώ­τη” Μιγκέλ ντε Θερ­βά­ντες.

1701 Ιδρύ­ε­ται στο Νιου Χέι­βεν του Κονέ­κτι­κατ το Πανε­πι­στή­μιο Γέιλ.

1776 Ομά­δα ισπα­νών ιερα­πο­στό­λων ιδρύ­ει μία πόλη στα δυτι­κά των ΗΠΑ, που σήμε­ρα ονο­μά­ζε­ται Σαν Φραντσίσκο.

1813 Γεν­νιέ­ται ο Ιτα­λός συν­θέ­της της Όπε­ρας Τζου­ζέ­πε Βέρντι.

1829 Οι Τζορτζ και Ρόμπερτ Στέ­φεν­σον επι­δει­κνύ­ουν την ατμο­μη­χα­νή τους που, σέρ­νο­ντας γεμά­τα βαγό­νια, ανα­πτύσ­σει την ιλιγ­γιώ­δη, για την επο­χή, ταχύ­τη­τα των 46 χιλιο­μέ­τρων την ώρα.

1831 Πέθα­νε ο Ιωάν­νης Καπο­δί­στριας, Έλλη­νας πολιτικός.

1855 Ο αμε­ρι­κα­νός εφευ­ρέ­της Ισα­άκ Σίν­γκερ πατε­ντά­ρει το μοτέρ για ραπτομηχανή.

1859 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος λοχα­γός, εβραϊ­κής κατα­γω­γής, Αλφρεντ Ντρέ­υ­φους. Κατη­γο­ρή­θη­κε και κατα­δι­κά­στη­κε όντας αθώ­ος ως προ­δό­της. Τον υπε­ρα­σπί­στη­κε ο Γάλ­λος συγ­γρα­φέ­ας Εμίλ Ζολά, με το περί­φη­μο κεί­με­νο του “Κατη­γο­ρώ”. Η υπό­θε­ση του έχει μεί­νει στην ιστο­ρία ως η μεγα­λύ­τε­ρη δικα­στι­κή πλάνη.

1874 Ιδρύ­ε­ται στη Βέρ­νη η Παγκό­σμια Ταχυ­δρο­μι­κή Ένωση.

1892 Γεν­νιέ­ται ο  Ίβο Άντριτς, Γιου­γκο­σλά­βος συγ­γρα­φέ­ας (Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, 1961).

1901 Σύμ­φω­να με τηλε­γρά­φη­μα από την Πετρού­πο­λη, η Ρωσία δίνει εντο­λή στον πρί­γκι­πα της Ελλά­δας, Γεώρ­γιο, ύπα­το αρμο­στή της Κρή­της, να επα­νέλ­θει στο νησί, να συγκα­λέ­σει αμέ­σως Εθνο­συ­νέ­λευ­ση και να κηρύ­ξει επί­ση­μα την ένω­ση της Κρή­της με την Ελλάδα.

1902 Εγκαι­νιά­ζε­ται επι­σή­μως η αθλη­τι­κή δημο­σιο­γρα­φία στην Ελλά­δα. Η εφη­με­ρί­δα “Αθή­ναι” του Γ. Πωπ ανα­κοι­νώ­νει ότι θα δημο­σιεύ­ει δωρε­άν ανα­κοι­νώ­σεις των αθλη­τι­κών σωμα­τεί­ων, αν φυσι­κά έχει σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση από αυτά.

1907 Γεν­νιέ­ται ο Ζακ Τατί, Γάλ­λος σκη­νο­θέ­της και παραγωγός.

1908 Γεν­νή­θη­κε ο γάλ­λος σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, Ζακ Τατί,

1912 Ο ελλη­νι­κός στό­λος απε­λευ­θε­ρώ­νει την Λήμνο (Α’ Βαλ­κα­νι­κός Πόλεμος).

1915 Α’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Οι αυστρια­κές και γερ­μα­νι­κές δυνά­μεις κατα­λαμ­βά­νουν το Βελι­γρά­δι, με τη βοή­θεια των Βούλγαρων.

1915 Την ίδια μέρα, οι άγγλοι προ­σφέ­ρουν την Κύπρο στην Ελλά­δα, εφό­σον ταχθεί υπέρ των Συμ­μά­χων. Η Ελλά­δα ζητά την παρου­σία 400.000 του­λά­χι­στον συμ­μα­χι­κού στρα­τού και εξα­σφα­λι­σμέ­να ανταλλάγματα.

1920 Απο­κα­λύ­πτε­ται ότι οι κατη­γο­ρού­με­νοι οπλί­τες για το φόνο του Ιωνα Δρα­γού­μη είναι οι Χαλ­κια­δά­κης, Δασκα­λο­γρη­γο­ρά­κης, Καρα­βα­νά­κης, Γιαν­νε­δά­κης, Κολι­τσά­κης, Χρι­στο­δου­λά­κης και Μαυρογένης.

1923 Με την αιτιο­λο­γία της απα­γό­ρευ­σης των οινο­πνευ­μα­τω­δών ποτών κλεί­νο­νται στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη 5.000 κατα­στή­μα­τα, στην πλειο­ψη­φία τους ελληνικά.

1932 Εγκαι­νιά­ζε­ται το μεγα­λύ­τε­ρο υδροη­λε­κτρι­κό εργο­στά­σιο στον κόσμο, στον ποτα­μό Δνείπερο.

1940 Γεν­νιέ­ται ο Τζον Λένον, Βρε­τα­νός τρα­γου­δι­στής, μου­σι­κός και παρα­γω­γός (The Beatles).

1944 Βομ­βαρ­δί­ζε­ται ανη­λε­ώς από τους Ναζί η Αθή­να τρεις μέρες πριν εγκα­τα­λεί­ψουν την πόλη. Έξι νεκροί και 22 τραυ­μα­τί­ες είναι ο τρα­γι­κός απολογισμός.

1946 Κατα­σκευά­ζε­ται η πρώ­τη ηλε­κτρι­κή κου­βέρ­τα, η οποία θα που­λη­θεί για 39,50 δολά­ρια στη Νέα Υόρκη.

1962 Η Ουγκά­ντα ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της μέσα στην Κοι­νο­πο­λι­τεία, μετά από 70 χρό­νια βρε­τα­νι­κής κυριαρχίας.

1963 Στην Ιτα­λία από κατάρ­ρευ­ση φράγ­μα­τος στις Δολο­μι­τι­κές Αλπεις χάνουν τη ζωή τους 2.000 και πλέ­ον άτο­μα, όταν σπά­ει το Βάιοντ, πλημ­μυ­ρί­ζο­ντας το Λόγκα­ρον και τρία ακό­μα χωριά στη βορειο­α­να­το­λι­κή χώρα.

1964 Δρι­μύ «κατη­γο­ρώ» του Μακά­ριου, στη Διά­σκε­ψη των Αδε­σμεύ­των, κατά των «ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων», για το Κυπρια­κό. Ο Μακά­ριος ζητά­ει την άμε­ση απο­μά­κρυν­ση των βρε­τα­νι­κών βάσε­ων και δια­κη­ρύσ­σει αδέ­σμευ­τη πολιτική.

1967 Δολο­φο­νεί­ται από τη CIA ο ο κομ­μου­νι­στής επα­να­στά­της Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα.

50 χρό­νια από τη δολο­φο­νία του Τσε Γκε­βά­ρα: Πιο ζωντα­νός και επί­και­ρος από ποτέ!

1973 Ισραη­λι­νά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη πλήτ­τουν τη Δαμα­σκό, με 100 και πλέ­ον νεκρούς.

1974 Ορκί­ζε­ται η νέα ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση, υπό τον Κων­στα­ντί­νο Καραμανλή.

1974 Πέθα­νε ο γερ­μα­νός επι­χει­ρη­μα­τί­ας Όσκαρ Σίντλερ, που έσω­σε από το Ολο­καύ­τω­μα 1.200 Εβραίους

1981 Καταρ­γεί­ται η θανα­τι­κή ποι­νή στη Γαλ­λία. Σε αχρη­στία η λαι­μη­τό­μος, το όργα­νο εκτέ­λε­σης της θανα­τι­κής ποι­νής, το επο­νο­μα­ζό­με­νο και «χήρα».

1986 Η Νικα­ρά­γουα καταρ­ρί­πτει αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλά­νο σκο­τώ­νο­ντας 2 και αιχ­μα­λω­τί­ζο­ντας έναν πρά­κτο­ρα της CIA, ο οποί­ος ομο­λο­γεί ότι οργά­νω­νε πτή­σεις ανε­φο­δια­σμού των ανταρ­τών Κόντρας.

1995 Με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο απο­χές η Βου­λή της ΠΓΔΜ επι­κυ­ρώ­νει την ενδιά­με­ση συμ­φω­νία, που είχαν υπο­γρά­ψει Ελλά­δα και ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

1996 Σει­σμός 6,5 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ με επί­κε­ντρο την Πάφο γίνε­ται αισθη­τός σε Κύπρο, Κρή­τη και Δωδε­κά­νη­σα, με απο­λο­γι­σμό 2 νεκρούς και 50 τραυματίες.

2001 Πεθαί­νει η Ελέ­νη Βακα­λό, ποι­ή­τρια, τεχνο­κρι­τι­κός και ιδρυ­τι­κό μέλος της ομώ­νυ­μης καλ­λι­τε­χνι­κής σχολής

Πώς έγι­νε ένας κακός άνθρωπος

2002 Η αρμό­δια επι­τρο­πή ανα­κοι­νώ­νει ότι η Κύπρος, η Πολω­νία, η Λιθουα­νία, η Λετο­νία, η Εσθο­νία, η Τσε­χία, η Σλο­βα­κία, η Σλο­βε­νία, η Μάλ­τα και η Ουγ­γα­ρία πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια της Κοπεγ­χά­γης για την έντα­ξη τους στην Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση. Βουλ­γα­ρία και Ρου­μα­νία παρα­πέ­μπο­νται για το 2007. Δεν ορί­ζε­ται ημε­ρο­μη­νία για την έναρ­ξη των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την Τουρκία.

2005 Σε επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση της Χαρ­το­γρα­φι­κής Υπη­ρε­σί­ας της Κίνας, ανα­φέ­ρε­ται ότι το Έβε­ρεστ είναι 3,7 μέτρα χαμη­λό­τε­ρα από ό,τι γνω­ρί­ζου­με. Το ψηλό­τε­ρο σημείο της ορο­σει­ράς είναι 8.844,43 μ.

2005 Πεθαί­νει η ηθο­ποιός Στέλ­λα Στρατηγού.

2006 H Βόρεια Κορέα πραγ­μα­το­ποιεί την πρώ­τη της πυρη­νι­κή δοκι­μή, προ­κα­λώ­ντας την παγκό­σμια κατακραυγή.

2006 Την ίδια μέρα, το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ επι­λέ­γει τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών της Νοτί­ου Κορέ­ας, Μπαν Κι-Μουν, ως μονα­δι­κό υπο­ψή­φιο για τη θέση του ΓΓ του Οργα­νι­σμού για το διά­στη­μα 2007–2011.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο