Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 9 Σεπτεμβρίου

1585 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος καρ­δι­νά­λιος και πρω­θυ­πουρ­γός Ρισελιέ

1828 Γεν­νή­θη­κε ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας, Λέον Τολστόι

Σαν σήμε­ρα 9 Σεπτέμ­βρη 1828 γεν­νιέ­ται ο Λέον Τολστόι

1850 Η Αμα­λία, που εκτε­λεί χρέη αντι­βα­σι­λέα, αφού ο Όθων βρί­σκε­ται στο εξω­τε­ρι­κό, δια­λύ­ει τη Βου­λή και προ­κη­ρύσ­σει εκλογές.

1882 Γεν­νιέ­ται ο Μίλ­τος Μανά­κης, που μαζί με τον αδερ­φό του Γιαν­νά­κη, υπήρ­ξαν από τους πρω­το­πό­ρους του ελλη­νι­κού κινηματογράφου.

1901 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ζωγρά­φος και λιθο­γρά­φος Ανρί ντε Του­λούζ Λοτρέκ, ο “πατέ­ρας” της αφίσας

1902 Μεταλ­λω­ρύ­χοι κάνουν εξό­ρυ­ξη χρυ­σού στην Αλάσκα.

1917 Στην Ελλά­δα, ο βασι­λι­κός κήπος απο­δί­δε­ται στη χρή­ση του κοινού.

1920 Σει­σμοί στην Ιτα­λία προ­κα­λούν το θάνα­το 500 ατό­μων και αφή­νουν άστε­γα άλλα 20.000.

1921 Η Γουα­τε­μά­λα, η Ονδού­ρα και το Σαλ­βα­ντόρ υπο­γρά­φουν κατα­στα­τι­κό χάρ­τη, ιδρύ­ο­ντας την Ομο­σπον­δία των Δημο­κρα­τιών Κεντρι­κής Αμερικής.

1922 Γεν­νή­θη­κε ο πολι­τι­κός και συγ­γρα­φέ­ας, Μανώ­λης Γλέζος

1922 Μετά τη Μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή, οι Έλλη­νες παρα­δί­δουν τη Σμύρ­νη στους Τούρκους.

Μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή: Από τη «Μεγά­λη Ιδέα» στην από­λυ­τη τραγωδία

1926 Εκδη­λώ­νε­ται στην Αθή­να το κίνη­μα του Γεωρ­γί­ου Κον­δύ­λη. Αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις με περί­που 300 νεκρούς και πολ­λούς τραυματίες.

1926 ιδρύ­ε­ται το αμε­ρι­κα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο NBC.

1933 Ο πρω­θυ­πουρ­γός Πανα­γής Τσαλ­δά­ρης ανα­χω­ρεί για την Άγκυ­ρα με σκο­πό να υπο­γρά­ψει ελλη­νο­τουρ­κι­κό σύμ­φω­νο φιλίας.

1939 Στην Πολω­νία, τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα φτά­νουν στην Βαρσοβία.

1939 Στην Ελλά­δα, γίνο­νται συστά­σεις για κατα­νά­λω­ση του ψωμιού με φει­δώ, απο­φυ­γή κάθε σπα­τά­λης και εντα­τι­κό­τε­ρη καλ­λιέρ­γεια της γης.

1941 Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να ο Εθνι­κός Δημο­κρα­τι­κός Ελλη­νι­κός Σύν­δε­σμος (ΕΔΕΣ) με επι­κε­φα­λής τον συνταγ­μα­τάρ­χη Ν. Ζέρβα.

Σαν σήμε­ρα 9 Σεπτεμ­βρί­ου ιδρύ­θη­κε ο ΕΔΕΣ

1941 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός προ­γραμ­μα­τι­στής Ντέ­νις Ρίτσι, δημιουρ­γός μετα­ξύ άλλων της γλώσ­σας προ­γραμ­μα­τι­σμού C, κ.α..

1943 Με την αναγ­γε­λία της συν­θη­κο­λό­γη­σης της Ιτα­λί­ας ξεσπούν στο Βόλο λαϊ­κές δια­δη­λώ­σεις. Οι δια­δη­λω­τές ανοί­γουν τις φυλα­κές και απε­λευ­θε­ρώ­νουν τους πολι­τι­κούς κρα­τού­με­νους. Όλος σχε­δόν ο οπλι­σμός και τα εφό­δια της ιτα­λι­κής φρου­ράς της πόλης στάλ­θη­καν με τη συν­δρο­μή του λαού στους αντάρ­τες του ΕΛΑΣ στο βου­νό. Οι κατο­χι­κές αρχές, που κατα­λύ­θη­καν επί 3 μέρες, απο­κα­τα­στά­θη­καν έπει­τα από ισχυ­ρή στρα­τιω­τι­κή παρέμ­βα­ση των Γερμανών

1944 Τμή­μα­τα του 16ου Συντάγ­μα­τος του ΕΛΑΣ και της Εθνι­κής Πολι­το­φυ­λα­κής απε­λευ­θε­ρώ­νουν τη Νάουσα.

1944 Λαϊ­κή εξέ­γερ­ση στη Σόφια ανα­τρέ­πει τη φασι­στι­κή κυβέρ­νη­ση. Την εξου­σία ανα­λαμ­βά­νει το Πατριω­τι­κό Μέτω­πο, το οποίο κηρύσ­σει άμε­σα τον πόλε­μο στη Γερμανία.

1945 Τρεις ημέ­ρες αφού συγκρο­τή­θη­κε η Προ­σω­ρι­νή Κυβέρ­νη­ση της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κορέ­ας και χωρίς να υπάρ­χει στρα­τιω­τι­κή ανά­γκη, στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις των ΗΠΑ απο­βι­βά­ζο­νται στην Κορε­α­τι­κή Χερ­σό­νη­σο διο­ρί­ζο­ντας χωρι­στή στρα­τιω­τι­κή κυβέρ­νη­ση στο νότιο τμή­μα της. Ως απο­τέ­λε­σμα η Προ­σω­ρι­νή Κυβέρ­νη­ση κατα­λύ­θη­κε λίγους μήνες αργό­τε­ρα, τον Φεβρουά­ριο του 1946.

1947 Κάνει την εμφά­νι­σή του στην Αμε­ρι­κή ο πρώ­τος ιός των ηλε­κτρο­νι­κών υπο­λο­γι­στών, στον υπο­λο­γι­στή Mark II του Πανε­πι­στη­μί­ου του Χάρβαρντ.

1951 Διε­ξά­γο­νται βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Πρώ­το κόμ­μα έρχε­ται ο Ελλη­νι­κός Συνα­γερ­μός του στρα­τάρ­χη Παπά­γου με 36,53%. Η ΕΔΑ λαμ­βά­νει το 10,57% των ψήφων.

1955 Συγκρού­σεις ξεσπούν στην Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση του ΚΚΕ στην Τασκέν­δη ανά­με­σα στους φρα­ξιο­νι­στές και την πλειο­ψη­φία των πολι­τι­κών προ­σφύ­γων που υπο­στή­ρι­ζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Άμε­ση ήταν η ανά­μει­ξη κομ­μα­τι­κών και κρα­τι­κών αξιω­μα­τού­χων του Ουζ­μπε­κι­στάν υπέρ των φρα­ξιο­νι­στών. Οι συγκρού­σεις κρά­τη­σαν έως τις 11 του Σεπτέμβρη.

1965 Το Θιβέτ γίνε­ται επαρ­χία της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τία της Κίνας.

1971 Οι 1.200 περί­που ποι­νι­κοί κρα­τού­με­νοι των φυλα­κών Άττι­κα της Πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης εξε­γεί­ρο­νται. Η βάρ­βα­ρη εισβο­λή της αστυ­νο­μί­ας προ­κα­λεί σφα­γή που έχει ως τελι­κό απο­λο­γι­σμό 39 νεκρούς και δεκά­δες τραυματίες.

9 Σεπτεμ­βρί­ου 1971: Εξέ­γερ­ση και σφα­γή στις φυλα­κές Αττικα

1971 Ενα χρό­νο μετά τη διά­λυ­ση των Beatles, ο Τζον Λένον ηχο­γρα­φεί το “Imagine”.

1976 Πέθα­νε Πεθαί­νει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέ­της της Κινε­ζι­κής Επα­νά­στα­σης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943–1976) και Πρό­ε­δρος της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας (1949–1976).

1982 Η Άννα Βερού­λη κατα­κτά την πρώ­τη θέση στους Πανευ­ρω­παϊ­κούς Αγώ­νες Στί­βου της Αθή­νας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώ­το χρυ­σό μετάλ­λιο της Ελλά­δας στην ιστο­ρία του ευρω­παϊ­κού πρω­τα­θλή­μα­τος, που ξεκί­νη­σε το 1934. Στο ίδιο αγώ­νι­σμα, η Σοφία Σακο­ρά­φα κατα­τάσ­σε­ται τρίτη.

1983 Δημο­σιεύ­ε­ται στον Τύπο το πλή­ρες κεί­με­νο της συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις, που υπο­γρά­φη­κε στο Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών. Σύμ­φω­να με αυτό, οι βάσεις θα παρα­μεί­νουν στην Ελλά­δα έως το 1990, ενώ ως αντάλ­λαγ­μα θα δοθεί αμε­ρι­κα­νι­κή βοή­θεια για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των Ενό­πλων Δυνάμεων.

1984 Ενο­ποιού­νται η Χωρο­φυ­λα­κή και η Αστυ­νο­μία Πόλε­ων και δημιουρ­γεί­ται η ΕΛΑΣ.

1993 Το Ισρα­ήλ και η Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης συμ­φω­νούν στην αμοι­βαία ανα­γνώ­ρι­σή τους με τη συμ­φω­νία του Όσλο.

1993 Ο βου­λευ­τής Κιλ­κίς της ΝΔ, Γιώρ­γος Συμπι­λί­δης, κατα­θέ­τει στη Βου­λή δήλω­ση ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­σης. Μετά τις απο­χω­ρή­σεις τεσ­σά­ρων βου­λευ­τών της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, η κυβέρ­νη­ση Μητσο­τά­κη «πέφτει» και προ­κη­ρύσ­σο­νται εκλο­γές για τις 10 Οκτωβρίου.

1995 Θεμε­λιώ­νε­ται το Μέγα­ρο Μου­σι­κής στη Θεσσαλονίκη.

1995  Στην Ινδία, 50.000 άνθρω­ποι εγκα­τα­λεί­πουν τα σπί­τια τους στο Νέο Δελ­χί και δεκά­δες χάνουν τη ζωή τους, εξαι­τί­ας των χει­ρό­τε­ρων πλημ­μυ­ρών που έπλη­ξαν τη χώρα τα τελευ­ταία 17 χρόνια.

1996 Στην Κύπρο, η κυβέρ­νη­ση δίνει συγκλο­νι­στι­κά στοι­χεία στη δημο­σιό­τη­τα, που απο­δει­κνύ­ουν ότι, δολο­φό­νος του Σολω­μού Σολω­μού στη Δερύ­νεια είναι ο Κενάν Ακίν, “υπουρ­γός” Γεωρ­γί­ας του ψευδοκράτους.

1997 Στη Γερ­μα­νία, νέο ρεκόρ σημειώ­νει η ανερ­γία αγγί­ζο­ντας το ποσο­στό του 11,4%.

2003 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός επι­στή­μο­νας, Έντουαρντ Τέλερ, πατέ­ρας της βόμ­βας υδρογόνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο