Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα: Tο «κάζο» της Ιταλίας από την Βόρεια Κορέα

Πενή­ντα τρία χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμε­ρα από την ήττα (1–0) της Ιτα­λί­ας από την Βόρεια Κορέα. Μία ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, στις 19 Ιου­λί­ου 1966 στο Μίντλε­σμπρο, σημειώ­θη­κε μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες εκπλή­ξεις στην Ιστο­ρία των Παγκο­σμί­ων Κυπέλλων.

Η Βόρεια Κορέα ήταν στον 4ο όμι­λο μαζί με Ιτα­λία, Σοβιε­τι­κή Ένω­ση και Χιλή. Δεν είχαν καμία τύχη να δια­κρι­θούν και λογι­κά θα απο­κλεί­ο­νταν από τον πρώ­το γύρο.

Τα προ­γνω­στι­κά επι­βε­βαιώ­θη­καν όταν στον πρώ­το αγώ­να ηττή­θη­καν με 3–0 από την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Στον δεύ­τε­ρο αγώ­να, η ισο­πα­λία ενα­ντί­ον της Χιλής ανα­πτέ­ρω­σε τις ελπί­δες για πρό­κρι­ση ενώ το κοι­νό της Αγγλί­ας άρχι­σε να βλέ­πει με συμπά­θεια τους Βορειοκορεάτες.

Στον τρί­το και τελευ­ταίο αγώ­να τους στον όμι­λο, οι Ασιά­τες αντι­με­τώ­πι­σαν την Ιτα­λία, που της αρκού­σε μία ισο­πα­λία για να προ­κρι­θεί στα προημιτελικά.

Όμως η Βόρεια Κορέα έκα­νε την έκπλη­ξη και νίκη­σε 1–0 με γκολ στο πρώ­το ημί­χρο­νο από τον Πακ Ντου-Ικ, ενός οδο­ντιά­τρου που οι φήμες ανέ­φε­ραν ότι ποτέ δεν ασκού­σε το επάγ­γελ­μά του.

Οι Ιτα­λοί για μία ώρα αγω­νί­ζο­νταν με δέκα παί­κτες λόγω τραυ­μα­τι­σμού του Μπουλ­γκα­ρέ­λι, καθώς δεν επι­τρέ­πο­νταν οι αλλαγές.

Οι Άγγλοι απο­θέ­ω­σαν τους Βορειο­κο­ρε­ά­τες και απο­δο­κί­μα­σαν τους παί­κτες του Εντμό­ντο Φάμπρι, που είχε απο­φα­σί­σει να κάνει αλλα­γές πριν το ματς στην αρχι­κή σύν­θε­ση της Ιτα­λί­ας, δεί­χνο­ντας περι­φρό­νη­ση προς την αντί­πα­λη ομάδα.

Οι Βορειο­κο­ρε­ά­τες πέτυ­χαν μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες εκπλή­ξεις στην ιστο­ρία των Μου­ντιάλ που μέχρι τότε θα μπο­ρού­σε να συγκρι­θεί μόνο με τη νίκη των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών επί της Αγγλί­ας το 1950 στο Μου­ντιάλ της Βραζιλίας.

Στα προη­μι­τε­λι­κά απο­δεί­χτη­καν σκλη­ρό καρύ­δι για την ισχυ­ρή Πορ­το­γα­λία του Εου­σέ­μπιο. Παρό­τι προη­γή­θη­καν με 3–0 ο Εου­σέ­μπιο πέτυ­χε τέσ­σε­ρα γκολ και ένα ο Αου­γκού­στο, δίνο­ντας την πρό­κρι­ση στους Ίβη­ρες με 5–3.

Η ήττα δεν ήταν καθό­λου ντρο­πια­στι­κή για τους Κορε­ά­τες που είχαν γρά­ψει ιστο­ρία και κατά την επι­στρο­φή τους στην πατρί­δα τους υπο­δέ­χτη­καν σαν ήρωες!

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο