Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαρωτικό νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση! Να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ

Σαρωτικό νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση!

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα!

Αναρ­τή­θη­κε στο δια­δί­κτυο από το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας το σχέ­διο νόμου που αφο­ρά τις σαρω­τι­κές αλλα­γές στη λει­τουρ­γία των ιδιω­τι­κών σχο­λεί­ων και τις εργα­σια­κές σχέ­σεις των ιδιω­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών. Το νομο­σχέ­διο εμφα­νί­στη­κε αιφ­νι­δια­στι­κά, εν μέσω θερι­νών δια­κο­πών, με προ­φα­νή στό­χο του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας να ξεμπερ­δέ­ψει με την ψήφι­σή του μέχρι το τέλος Ιου­λί­ου. Πρό­κει­ται για συνέ­χεια των απα­ρά­δε­κτων αντιεκ­παι­δευ­τι­κών νομο­θε­τη­μά­των για τη δημό­σια Εκπαί­δευ­ση, τις κάμε­ρες μέσα στις αίθου­σες διδα­σκα­λί­ας και τις αλλα­γές στα ωρο­λό­για προγράμματα.

Πρό­κει­ται για ένα νομο­θέ­τη­μα που πλήτ­τει βάναυ­σα τον παι­δα­γω­γι­κό ρόλο αλλά και τα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα χιλιά­δων ιδιω­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών. Οι εργα­ζό­με­νοι μετα­τρέ­πο­νται κυριο­λε­κτι­κά σε έρμαια της εργο­δο­τι­κής αυθαιρεσίας.

Συγκε­κρι­μέ­να:

Όλες οι συμ­βά­σεις των ιδιω­τι­κών εκπαι­δευ­τι­κών θα είναι σύμ­φω­νες με το γενι­κό εργα­τι­κό Δίκαιο και θα συνά­πτο­νται εξαρ­χής ως αορί­στου χρό­νου. Πρα­κτι­κά, αυτό σημαίνει:

  • Ελεύ­θε­ρες απο­λύ­σεις χωρίς έλεγ­χο από οποιο­δή­πο­τε όργα­νο θα έκρι­νε την κατα­χρη­στι­κό­τη­τα της καταγ­γε­λί­ας σύμ­βα­σης πριν αυτή γίνει απο­δε­κτή από την οικεία Δ/νση Εκπαίδευσης.
  • Αορί­στου χρό­νου σύμ­βα­ση σημαί­νει, σε συν­δυα­σμό με το παρα­πά­νω, ότι θα μπο­ρεί ο εργο­δό­της να απο­λύ­ει τον εκπαι­δευ­τι­κό ακό­μη και στο μέσον της χρονιάς.
  • Οι εκπαι­δευ­τι­κοί, με άλλα λόγια, δεν θα έχουν την ελά­χι­στη προ­στα­σία για να απο­κρού­σουν εκβια­σμούς της εργο­δο­σί­ας, αν κρί­νει αυτή ότι συμ­φέ­ρον της επι­χεί­ρη­σης είναι όλοι οι μαθη­τές να απο­φοι­τούν με Άρι­στα ή αντι­στρό­φως, αν κρί­νει ότι πρέ­πει να δημιουρ­γή­σει ένα σχο­λείο σκλη­ρής “αρι­στεί­ας” με απο­κλει­σμό όσων παι­διών δεν μπο­ρούν να ακολουθήσουν.

Στο πλαί­σιο της ελεύ­θε­ρης και ωραί­ας σχέ­σης εργο­δό­τη-εργα­ζό­με­νου, ο εργα­ζό­με­νος δύναται:

  • Να δεχθεί υπε­ρω­ρια­κή εργα­σία σε απο­γευ­μα­τι­νές ώρες ή σε μέρες που το σχο­λείο αργεί, πάντα βέβαια με “τη νόμι­μη αμοιβή”
  • Να παραι­τη­θεί από μέρος του ωρα­ρί­ου και του μισθού του, βέβαια, πάντα οικειοθελώς.

Ρωτά­με, λοι­πόν: Ποιος εκπαι­δευ­τι­κός θα αρνη­θεί αυτήν την τόσο “ελεύ­θε­ρη” επι­λο­γή με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο, που λέγε­ται από­λυ­ση χωρίς έλεγ­χο και χωρίς χρο­νι­κό περιορισμό;

Δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα (βλ. ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή) σε κάθε σχο­λείο να ορί­ζει δικό του σύστη­μα αξιο­λό­γη­σης με δικά του κρι­τή­ρια και δια­δι­κα­σί­ες. Σε συν­δυα­σμό με το νέο πλαί­σιο απο­λύ­σε­ων δημιουρ­γεί­ται η εφιαλ­τι­κή προ­ο­πτι­κή όχι μόνο της από­λυ­σης, αλλά και της από­λυ­σης με τη ρετσι­νιά του ανε­παρ­κούς επί τη βάσει των κρι­τη­ρί­ων που θα καθο­ρι­στούν με βάση ξεκά­θα­ρα επι­χει­ρη­μα­τι­κά κριτήρια.

Τα σχο­λεία έχουν τη δυνα­τό­τη­τα (πάντα) να λει­τουρ­γούν μετά το πέρας του κανο­νι­κού ωρα­ρί­ου ως χώροι φρο­ντι­στη­ρια­κής ή οποιασ­δή­πο­τε άλλης μορ­φής άτυ­πης εκπαί­δευ­σης είτε υπό τη σκέ­πη της ίδιας επι­χεί­ρη­σης είτε με οποιο­δή­πο­τε άλλο επι­χει­ρη­μα­τι­κό σχή­μα, προ­σελ­κύ­ο­ντας μαθη­τές από δημό­σια σχο­λεία κατά τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες

Οι εργα­ζό­με­νοι στα ιδιω­τι­κά σχο­λεία ζουν εδώ και χρό­νια τώρα σε καθε­στώς έμμε­σων και άμε­σων απει­λών, καθυ­στε­ρή­σε­ων στην κατα­βο­λή των μισθών, εξω­φρε­νι­κών απαι­τή­σε­ων της εργο­δο­σί­ας για έντα­ση της εργα­σί­ας, ενί­ο­τε μαύ­ρης και απλή­ρω­της. Ακό­μη και με το ισχύ­ον θεσμι­κό πλαί­σιο όλα αυτά ήταν καθη­με­ρι­νό­τη­τα για πολ­λούς εργα­ζό­με­νους σε ιδιω­τι­κά σχο­λεία. Αυτό που γίνε­ται σήμε­ρα αίρει και τα τελευ­ταία εμπό­δια για την πλή­ρη κατάρ­γη­ση κάθε δικαιώματος. 

Για κάθε ιδιω­τι­κό εκπαι­δευ­τι­κό αυτό το ν/σ δεν είναι τίπο­τα λιγό­τε­ρο από αιτία πολέμου!
Απαι­τού­με την από­συρ­ση του αισχρού αυτού σχε­δί­ου νόμου!

Καλού­με όλο τον κόσμο της Ιδιω­τι­κής Εκπαί­δευ­σης να συσπει­ρω­θεί στα σωμα­τεία του και να δώσει μαχη­τι­κή απά­ντη­ση με τη μαζι­κή συμ­με­το­χή στις κινη­το­ποι­ή­σεις των επό­με­νων ημε­ρών όσο και στα σχο­λεία από την πρώ­τη μέρα της επα­να­λει­τουρ­γί­ας τους την 1η Σεπτέμβρη!

Αθή­να, 11 Ιου­λί­ου 2020

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο