Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαρωτικό το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου: Υποψήφιο για 10 Όσκαρ

Ο Γιώρ­γος Λάν­θι­μος βάζει πλώ­ρη για νέες δια­κρί­σεις, καθώς η ται­νία του «The Favourite» είναι υπο­ψή­φια για 10 Όσκαρ — μάλι­στα ο Έλλη­νας σκη­νο­θέ­της είναι υπο­ψή­φιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

Η Αμε­ρι­κα­νι­κή Ακα­δη­μία Κινη­μα­το­γρά­φου, Τεχνών κι Επι­στη­μών ανα­κοί­νω­σε νωρί­τε­ρα τις πολυα­να­με­νό­με­νες οσκα­ρι­κές υπο­ψη­φιό­τη­τες για φέτος. Ανά­με­σα σε αυτές βρί­σκε­ται και το φιλμ «The Favourite, το οποίο είναι υπο­ψή­φιο για δέκα Όσκαρ στις κατη­γο­ρί­ες: καλύ­τε­ρης ται­νί­ας, καλύ­τε­ρης σκη­νο­θε­σί­ας, πρω­τό­τυ­που σενα­ρί­ου, καλ­λι­τε­χνι­κής διεύ­θυν­σης, φωτο­γρα­φί­ας, καλύ­τε­ρου μοντάζ για τον Γιώρ­γο Μαυ­ρο­ψα­ρί­δη, κοστου­μιών, α’ γυναι­κεί­ου ρόλου για την Ολί­βια Κόλ­μαν και διπλή υπο­ψη­φιό­τη­τα β’ γυναι­κεί­ου ρόλου για τις Έμα Στό­ουν και Ρέι­τσελ Βάις.

Η πρώ­τη ται­νία επο­χής του σκη­νο­θέ­τη Γιώρ­γου Λάν­θι­μου βασί­ζε­ται στην αλη­θι­νή ιστο­ρία της Βασί­λισ­σας Άννα (Ολί­βια Κόλ­μαν), την τελευ­ταία της δυνα­στεί­ας των Στιού­αρτ που, αν και ασθε­νής, ντρο­πα­λή και υπο­τι­μη­μέ­νη, στέ­φθη­κε βασί­λισ­σα τον και­ρό που η Μεγά­λη Βρε­τα­νία έγι­νε μια παγκό­σμια δύνα­μη. Μέσα από τη σχέ­ση της Άννα με δύο άλλες γυναί­κες ‑τη σύμ­βου­λο και επι­στή­θια φίλη της λαί­δη Σάρα (Ρέι­τσελ Βάις) και την απέ­ντα­ρη ξαδέρ­φη της Σάρα που μετα­τρέ­πε­ται σε κοι­νω­νι­κά ανερ­χό­με­νη καμα­ριέ­ρα Άμπι­γκεϊλ (Έμα Στό­ουν)- ο Γιώρ­γος Λάν­θι­μος θίγει δια­χρο­νι­κά θέμα­τα όπως η αγά­πη, ο αντα­γω­νι­σμός, η εξου­σία και τα συναι­σθή­μα­τα και δημιουρ­γεί ένα ξεχω­ρι­στό σύμπαν για την ιστο­ρία του. «Με ενδιέ­φε­ραν κυρί­ως οι τρεις κεντρι­κοί χαρα­κτή­ρες, η εξου­σία τους, οι εύθραυ­στες σχέ­σεις τους και το πώς οι συμπε­ρι­φο­ρές τόσο λίγων ανθρώ­πων μπο­ρούν να αλλά­ξουν τον ρου ενός πολέ­μου και τη μοί­ρα μιας χώρας. Για εμέ­να είναι επί­σης μια ερω­τι­κή ιστο­ρία με κωμι­κά, δρα­μα­τι­κά και σκο­τει­νά σημεία», ανα­φέ­ρει ο Γιώρ­γος Λάνθιμος.

Η 91η τελε­τή απο­νο­μής των βρα­βεί­ων Όσκαρ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Κυρια­κή 24 Φεβρουα­ρί­ου 2019 στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο