Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαρώνει η ΠΑΝΔΗΜΙΑ — Συνεχίζεται το ΕΓΚΛΗΜΑ, ένας στους έξι διασωληνωμένους νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ

Με την ίδια του τη ζωή «πληρώνει» ο λαός τα λουκέτα στα νοσοκομεία και την προκλητική «ασυλία» στους επιχειρηματίες της Υγείας

Μαύ­ρο ρεκόρ κατα­γρά­φη­κε χτες στο έγκλη­μα διαρ­κεί­ας της τρα­γι­κής υπο­στε­λέ­χω­σης και υπο­βάθ­μι­σης των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων, με τους δια­σω­λη­νω­μέ­νους που νοση­λεύ­ο­νται εκτός ΜΕΘ να «σκαρ­φα­λώ­νουν» στους 175.
Ένα απο­κα­λυ­πτι­κό στοι­χείο, που δεί­χνει ότι ένας στους έξι δια­σω­λη­νω­μέ­νους δεν έχει την απαι­τού­με­νη εντα­τι­κή φρο­ντί­δα, με την κυβέρ­νη­ση να ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεν υπάρ­χουν ακό­μα και τώρα «ενδεί­ξεις» ότι μια τέτοια νοση­λεία επη­ρε­ά­ζει την πορεία της υγεί­ας τους. Ετσι, σε μια επο­χή που η τεχνο­λο­γι­κή και επι­στη­μο­νι­κή πρό­ο­δος επι­τρέ­πουν μεγά­λες δυνα­τό­τη­τες υγειο­νο­μι­κής φρο­ντί­δας, την ίδια στιγ­μή, στο όνο­μα της «εξοι­κο­νό­μη­σης» πόρων, του «περιο­ρι­σμού του κόστους» και της υπό­κλι­σης στα κέρ­δη των ιδιω­τών κλι­νι­καρ­χών, δεκά­δες άνθρω­ποι στε­ρού­νται εντα­τι­κής φρο­ντί­δας και αυξη­μέ­νων πιθα­νο­τή­των επι­βί­ω­σης, με τις λιγό­τε­ρες δυνα­τές επι­πτώ­σεις στον οργα­νι­σμό τους. Σημειώ­νε­ται ότι κάποιοι απ’ αυτούς τους ασθε­νείς είναι σχε­δόν έναν μήνα εκτός εντα­τι­κής, περι­μέ­νο­ντας να βρε­θεί κρε­βά­τι ακό­μα και από τις 12 Νοέμ­βρη! Κι αυτό, όταν κάθε ώρα που περ­νά­ει εκτός ΜΕΘ δυσχε­ραί­νει την επι­τυ­χή έκβα­ση της πορεί­ας για κάθε ασθενή.

Την ίδια στιγ­μή, η κυβέρ­νη­ση, συνε­χί­ζο­ντας την πολι­τι­κή των προ­κα­τό­χων της, κρα­τά­ει κλει­στά 6 νοσο­κο­μεία μόνο στην Αττι­κή και άλλα δύο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που θα μπο­ρού­σαν να παρά­σχουν υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας σε εκα­το­ντά­δες ασθε­νείς. Είναι τα νοσο­κο­μεία που έκλει­σαν από τη συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ — ΠΑΣΟΚ πριν από σχε­δόν 10 χρό­νια και έμει­ναν κλει­στά από όλες τις μετέ­πει­τα κυβερ­νή­σεις, συμ­βάλ­λο­ντας κι αυτά στα «πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα», αλλά και στην πελα­τεία προς τον ιδιω­τι­κό τομέα, που σήμε­ρα απο­λαμ­βά­νει την «ασυ­λία» του από την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Άλλω­στε, μεγά­λες κλι­νι­κές εξα­κο­λου­θούν να θησαυ­ρί­ζουν από την «πελα­τεία» που τους στέλ­νει το ρημαγ­μέ­νο δημό­σιο σύστη­μα, την ίδια στιγ­μή που τα ράν­τζα στα κρα­τι­κά νοσο­κο­μεία φτά­νουν μέχρι και στις …τουα­λέ­τες.

Και οι κλι­νι­κάρ­χες παζα­ρεύ­ουν τις «αμοι­βές» τους με το κρά­τος για να «νοι­κιά­σουν» μερι­κά κρε­βά­τια ΜΕΘ, συνε­χί­ζο­ντας την υψη­λή κερ­δο­φο­ρία τους. Ταυ­τό­χρο­να, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, σε εξέ­λι­ξη είναι παζά­ρια ανά­με­σα σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους που «δεί­χνουν» συγ­χω­νεύ­σεις και εξα­γο­ρές, προς τη γιγά­ντω­ση των κολοσ­σών που εμπο­ρεύ­ο­νται τον ανθρώ­πι­νο πόνο και «επεν­δύ­ουν» είτε στην κατάρ­ρευ­ση των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων είτε στη «συνερ­γα­σία» μαζί τους, πάντα με το αζη­μί­ω­το, από τους «ασθε­νείς — πελάτες».

Η κυβέρ­νη­ση απορ­ρί­πτει το δίκαιο αίτη­μα της επί­τα­ξης και κρύ­βε­ται πίσω από το αφή­γη­μα του «ευρω­παϊ­κού μέσου όρου» και των «1.200 ΜΕΘ που άνοι­ξαν», χωρίς βέβαια προ­σλή­ψεις ειδι­κευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού ώστε να λει­τουρ­γή­σουν με τους καλύ­τε­ρους δυνα­τούς όρους, κι αυτό, όταν στη χώρα πριν την παν­δη­μία έπρε­πε να λει­τουρ­γούν 3.500 δημό­σια κρε­βά­τια ΜΕΘ.

Τα κρούσματα καλπάζουν, χιλιάδες οι ανήμποροι που παραμένουν ανεμβολίαστοι

Με τα κρού­σμα­τα να καλ­πά­ζουν καθη­με­ρι­νά, η κυβέρ­νη­ση οχυ­ρώ­νε­ται πίσω από την «ατο­μι­κή ευθύ­νη», όχι μόνο για τον περιο­ρι­σμό της μετά­δο­σης του ιού, αλλά και για τους εμβο­λια­σμούς. Σε ό,τι αφο­ρά μάλι­στα τη μετά­δο­ση του ιού, αυτή «ενθαρ­ρύ­νε­ται» από τα ανύ­παρ­κτα μέτρα στους χώρους δου­λειάς, από την προ­κλη­τι­κή προ­στα­σία που απο­λαμ­βά­νει η μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία, αλλά και από την κατά­στα­ση στα ΜΜΜ, στα σχο­λεία κ.α., όπου τα πρω­τό­κολ­λα «λάστι­χο» υπο­τάσ­σο­νται στον περιο­ρι­σμό του κόστους για την εργο­δο­σία και το κράτος.

Την ίδια ώρα, οι ειδι­κοί προει­δο­ποιούν ότι με αυτούς τους ρυθ­μούς ο λαός θα θρη­νή­σει ακό­μη 1.500 νεκρούς μέχρι τα Χρι­στού­γεν­να. Οπως λένε, μάλι­στα, οι θάνα­τοι προ­έρ­χο­νται λόγω των πολ­λών κρου­σμά­των (πάνω από 4.000 νεκροί τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες, καθώς δεν πάρ­θη­κε ούτε ένα μέτρο ανα­χαί­τι­σης της πανδημίας).

Και βέβαια από τη χαμη­λή εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη σε ηλι­κί­ες άνω των 60 ετών, για τις οποί­ες η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε να καθιε­ρώ­σει ένα ακό­μα χαρά­τσι, αντί να πάρει μέτρα ουσια­στι­κής και προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νης ενη­μέ­ρω­σης, δωρε­άν προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις, φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­ση κ.λπ., που θα συνέ­βαλ­λαν στην ενί­σχυ­ση των εμβολιασμών.
Μάλι­στα, την ίδια στιγ­μή που ανα­κοι­νώ­νο­νται πρό­στι­μα για αυτές τις ηλι­κί­ες που δεν έχουν εμβο­λια­στεί, παρα­μέ­νουν πάνω από 1.000 οι ηλι­κιω­μέ­νοι ή άλλες ευπα­θείς ομά­δες που έχουν ζητή­σει εμβο­λια­σμό κατ’ οίκον και μετά από έναν χρό­νο δεν έχουν κατα­φέ­ρει να εμβο­λια­στούν. Παρό­μοια είναι και η κατά­στα­ση στους προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς, όπου το εμβό­λιο παρα­μέ­νει «άγνω­στη λέξη», κάτι που καταγ­γέλ­λουν και οι εργα­ζό­με­νοι του ΕΟΔΥ μέσα από τον Σύλ­λο­γό τους.

Σταθερά σχεδόν 100 νεκροί κάθε μέρα

Συνεχίζεται με την ίδια ένταση η πανδημία καθώς χτες ακόμα 99 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξή της έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι.

Ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται δια­σω­λη­νω­μέ­νοι είναι 697, οι 560 είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι ή μερι­κώς εμβο­λια­σμέ­νοι και οι 137 είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι. Η πλη­ρό­τη­τα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid-19 ανέρ­χε­ται στο 97,7% και στις απλές κλί­νες Covid-19 στο 66,8%.

Χτες, οι εισα­γω­γές νέων ασθε­νών Covid-19 στα δημό­σια νοσο­κο­μεία της επι­κρά­τειας έφτα­σαν τις 405 (ημε­ρή­σια μετα­βο­λή +6,58%).

Επι­βε­βαιώ­θη­καν 7.009 νέα κρού­σμα­τα, εκ των οποί­ων 2.156 εντο­πί­στη­καν στην Αττι­κή, 1.048 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, 215 στο Ηρά­κλειο, ενώ πάνω από 100 είναι τα κρού­σμα­τα σε 10 ΠΕ. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των ανέρ­χε­ται σε 978.402.

Νέα αύξη­ση στους θανά­τους και στις δια­σω­λη­νώ­σεις κατα­γρά­φει η 78η έκθε­ση προ­ό­δου του Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου (αφο­ρά το διά­στη­μα 25 Νοέμ­βρη — 1 Δεκέμ­βρη). Συγκε­κρι­μέ­να, ο μέσος όρος του ημε­ρή­σιου αριθ­μού των θανά­των εμφά­νι­σε αύξη­ση 3,6% και το πλή­θος των δια­σω­λη­νω­μέ­νων ασθε­νών στις ΜΕΘ κατέ­γρα­ψε αύξη­ση 12,7%.

 Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από το Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο