Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΕΑΑΝ — ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Με συγκέντρωση και πορεία τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ

Με συγκέ­ντρω­ση το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής στον πεζό­δρο­μο Κοραή στο κέντρο της Αθή­νας και πορεία στη Βου­λή και στα γρα­φεία της ΕΕ, τίμη­σαν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαί­ος Σύλ­λο­γος Γονέ­ων και Κηδε­μό­νων ΑμεΑ Αττι­κής την Παγκό­σμια Μέρα Ατό­μων με Ανα­πη­ρία (3 Δεκέμ­βρη). Την κινη­το­ποί­η­ση στή­ρι­ξαν η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στην Ειδι­κή Αγω­γή (ΠΟΜΕΕΑ) και ο Πανελ­λα­δι­κός Σύλ­λο­γος Ανα­πή­ρων Πολι­τών (ΠΑΣΑΠ). Η κινη­το­ποί­η­ση επι­δί­ω­ξε να κατευ­θυν­θεί στο Μέγα­ρο Μαξί­μου για να επι­δώ­σει τη Δια­κή­ρυ­ξη, ωστό­σο οι δυνά­μεις της αστυ­νο­μί­ας τους έκλει­σαν το δρόμο.

Από την κινητοποίηση

«Φτώ­χεια, ανερ­γία, ρατσι­σμός, είναι της ΕΕ ο πολι­τι­σμός», με το σύν­θη­μα αυτό η πορεία έφτα­σε στα γρα­φεία της ΕΕ. Εκεί αντι­προ­σω­πεία θυρο­κόλ­λη­σε τη Δια­κή­ρυ­ξη της ΣΕΑΑΝ για την παγκό­σμια μέρα, στη­λι­τεύ­ο­ντας ιδιαί­τε­ρα την κατά­στα­ση στην οποία έχει φέρει η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τα δημό­σια συστή­μα­τα υγείας.

Οι συγκε­ντρω­μέ­νοι, κρα­τώ­ντας φακούς, φανα­ρά­κια και πύρ­γους, αφιέ­ρω­σαν τη «λαμπα­δη­δρο­μία» τους στη μνή­μη των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων θυμά­των, ανα­πή­ρων και χρο­νί­ως πασχό­ντων στα ιδρύ­μα­τα, της παν­δη­μί­ας και της μετα­τρο­πής του συστή­μα­τος Υγεί­ας σε μίας νόσου. «Φωτί­ζου­με τον δρό­μο του αγώ­να με κρι­τή­ριο τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας τον 21ο αιώ­να ενά­ντια στην πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ που στο όνο­μα των κερ­δών, της επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας θέλουν να μας γυρί­σουν στον Μεσαί­ω­να», τόνι­σαν. Παράλ­λη­λα, με τα συν­θή­μα­τα, τα πανό και τις πικέ­τες τους κατήγ­γει­λαν το «εθνι­κό σχέ­διο» της κυβέρ­νη­σης για την ανα­πη­ρία, που δρο­μο­λο­γεί έναν νέο κύκλο μαζι­κών περι­κο­πών στις θερα­πεί­ες, τα επι­δό­μα­τα και τις συντά­ξεις των ανθρώ­πων με ανα­πη­ρί­ες και χρό­νιες παθήσεις.

«Το κέρ­δος σκο­τώ­νει την Υγεία», φώνα­ξαν οι συγκε­ντρω­μέ­νοι και διεκ­δί­κη­σαν ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία. Κατήγ­γει­λαν πως ανά­με­σα στα θύμα­τα της παν­δη­μί­ας συγκα­τα­λέ­γο­νται χιλιά­δες άνθρω­ποι που είναι ΑμεΑ και χρό­νιοι πάσχο­ντες από τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα. «Εκεί­νοι το λένε “υπο­κεί­με­να νοσή­μα­τα”… Πρό­κει­ται για μαζι­κό έγκλη­μα στο όνο­μα του κέρ­δους!», ξεκαθάρισαν.

«Θέλου­με δημό­σια και δωρε­άν Υγεία, τέρ­μα το εμπό­ριο με την ανα­πη­ρία», απαί­τη­σαν. Στην κατεύ­θυν­ση αυτή, κάλε­σαν σε αγώ­να για απο­φα­σι­στι­κή ενί­σχυ­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας και Πρό­νοιας, Ειδι­κής Αγω­γής και Απο­κα­τά­στα­σης, για την επί­τα­ξη των μεγά­λων μονά­δων του ιδιω­τι­κού τομέα, για να μπο­ρέ­σει να αντι­με­τω­πι­στεί η πανδημία. 5

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο