Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Αλβανία: Στους 24 οι νεκροί, 15 οι αγνοούμενοι, 600 τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι (ΦΩΤΟ)

Σει­σμός Αλβα­νία: Δύσκο­λη η νύχτα για τους κατοί­κους του Δυρ­ρα­χί­ου, αλλά και άλλων μικρό­τε­ρων πόλε­ων και οικι­σμών στην περιο­χή μετά το φονι­κό σει­σμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε χτες τα ξημε­ρώ­μα­τα. Τα γεω­δυ­να­μι­κά ινστι­τού­τα έχουν κατα­γρά­ψει πάνω από 250 μετα­σει­σμούς και τρεις να είναι αρκε­τά ισχυ­ροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθ­μούς της κλί­μα­κας Ρίχτερ.

Ημέ­ρα εθνι­κού πέν­θους κηρύ­χθη­κε η σημε­ρι­νή στην Αλβα­νία, ενώ τα σωστι­κά συνερ­γεία διπλα­σιά­ζουν τις προ­σπά­θειές τους για να ανα­σύ­ρουν επι­ζώ­ντες από τα συντρίμ­μια κτι­ρί­ων που κατέρρευσαν.

albania seismos6 2

 

Χιλιά­δες άνθρω­ποι έχουν μεί­νει άστε­γοι και το σύνο­λο των κατοί­κων δεν τόλ­μη­σε να επι­στρέ­ψει στα σπί­τια του. Ολό­κλη­ρες οικο­γέ­νειες πέρα­σαν τη νύχτα σε αντί­σκη­να που τους παρα­χω­ρή­θη­καν, ενώ για τις άμε­σες ανά­γκες τους, τους παρα­χω­ρή­θη­καν κου­βέρ­τες, φαγη­τό και νερό.

Σύμ­φω­να με την υπουρ­γό Άμυ­νας της Αλβα­νί­ας, ο αριθ­μός των νεκρών λόγω του σει­σμού ανήλ­θε στους 24. Μετα­ξύ αυτών υπάρ­χουν και δύο παι­διά. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι άλλοι 15 αγνο­ού­νται κάτω από τα ερεί­πια. Ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός θυμά­των είναι στο Δυρ­ρά­χιο και στην κωμό­πο­λη Θουμάνα .

Τα στοι­χεία ανα­φέ­ρουν επί­σης ότι 45 άτο­μα δια­σώ­θη­καν από τα σωστι­κά συνερ­γεία, ενώ ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών, που μετα­φέρ­θη­καν στα νοσο­κο­μεία, έχει ξεπε­ρά­σει τους 600.

Τρεις εξ αυτών ανα­φέ­ρουν οι πλη­ρο­φο­ρί­ες του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας είναι σε κρί­σι­μη κατάσταση.

albania seismos7 2

Τα σωστι­κά συνερ­γεία — συνε­πι­κου­ρού­με­να και από διε­θνείς δυνά­μεις, μετα­ξύ των οποί­ων και κλι­μά­κια της ΕΜΑΚ από την Ελλά­δα — εξα­κο­λου­θούν να ανα­ζη­τούν επι­ζώ­ντες κάτω από τα συντρίμ­μια που άφη­σε πίσω του ο ισχυ­ρός σει­σμός. Κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν σαν τρα­που­λό­χαρ­τα από την ισχυ­ρή δόνη­ση, παγι­δεύ­ο­ντας τα θύμα­τα στα συντρίμ­μια. Υπό τα αγω­νιώ­δη βλέμ­μα­τα των κατοί­κων, οι δια­σώ­στες ψάχνουν εξο­νυ­χι­στι­κά στα ερεί­πια, από όπου κατά δια­στή­μα­τα ακού­γο­νται ακό­μη οι κραυ­γές των εγκλω­βι­σμέ­νων. Μόλις κατα­φέρ­νουν να βγά­λουν κάποιον έξω, ο θρή­νος μετα­τρέ­πε­ται σε χαρά.

Οι ιστο­ρι­κοί στη γει­το­νι­κή χώρα κάνουν λόγο για το μεγα­λύ­τε­ρο κτύ­πη­μα του Εγκέ­λα­δου τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις δεκα­ε­τί­ες στην Αλβα­νία. Ο αριθ­μός των νεκρών, σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές και μαρ­τυ­ρί­ες, παρέ­μει­νε σε σχε­τι­κά μικρό νού­με­ρο, μόνο και μόνο επει­δή σχε­δόν μία ώρα πριν την εκδή­λω­ση του σει­σμού των 6,4 Ρίχτερ, είχε σημειω­θεί μικρό­τε­ρος σει­σμός, της τάξης των 4,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, βγά­ζο­ντας ωστό­σο πολύ κόσμο στον δρό­μο, καθώς το επί­κε­ντρο ‑όπως και του κυρί­ως φαι­νο­μέ­νου- ήταν αρκε­τά κοντά στην επι­φά­νεια της Γης. Ως εκ τού­του, μεγά­λος αριθ­μός πολι­τών, των οποί­ων οι κατοι­κί­ες κατέρ­ρευ­σαν, γλί­τω­σαν από τα χαλά­σμα­τα, ακρι­βώς για­τί είχαν βγει ήδη στους δρόμους.

 

albania seismos8 2

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ

Στις πόλεις Δυρ­ρά­χιο και Θου­μά­νε επι­χει­ρεί από χθες το από­γευ­μα η ελλη­νι­κή απο­στο­λή έρευ­νας και διά­σω­σης στην Αλβα­νία, που μετέ­βη στη γει­το­νι­κή χώρα με εντο­λή του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη, έπει­τα από τον ισχυ­ρό σει­σμό 6,4 βαθ­μών που έπλη­ξε τη γει­το­νι­κή χώρα.

Η ομά­δα της 1ης ΕΜΑΚ επι­χει­ρεί στην πόλη Θου­μά­νε, περί­που 15 χιλιό­με­τρα βορειο­δυ­τι­κά των Τιρά­νων. Κατά­φε­ρε να απε­γκλω­βί­σει ζωντα­νή μια γυναί­κα 45 ετών, καθώς και μια γυναί­κα χωρίς τις αισθή­σεις της. Η ομά­δα της 5ης ΕΜΑΚ επι­χει­ρεί στο Δυρ­ρά­χιο και έχει απε­γκλω­βί­σει ζωντα­νό έναν άνδρα 24 ετών.

Οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης συνεχίζονται.

albania seismos9 2 albania seismos10

albania seismos11

albania seismos12

albania seismos13 albania seismos14

albania seismos15 1 albania seismos16 albania seismos17 albania seismos18

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο