Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Αλβανία: Στους 50 οι νεκροί — Τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης — Ξεχειλίζει η οργή

Σει­σμός Αλβα­νία: Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Αλβα­νί­ας Έντι Ράμα, ανα­κοί­νω­σε, στην σημε­ρι­νή σύσκε­ψη της κυβέρ­νη­σης, ότι ο αριθ­μός των θυμά­των από τον φονι­κό σει­σμό της 26ης Νοεμ­βρί­ου ανήλ­θε στους 50. Ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι τερ­μα­τί­στη­καν οι επι­χει­ρή­σεις διά­σω­σης, 41 άτο­μα συνε­χί­ζουν να παρα­μέ­νουν στο νοσο­κο­μείο με διά­φο­ρα τραύ­μα­τα. Τρεις τραυ­μα­τί­ες μετα­φέρ­θη­καν στο εξω­τε­ρι­κό για εξει­δι­κευ­μέ­νη νοσηλεία.

Ο αριθ­μός των αστέ­γων υπο­λο­γί­ζε­ται σε πάνω από 10.000 η πλειο­ψη­φία των οποί­ων εγκα­τα­λεί­πει τις πλη­γέ­ντες περιο­χές ενώ ενώ παρα­τη­ρεί­ται έντο­νο το φαι­νό­με­νο της μαζι­κής φυγής στο εξωτερικό.

Επί­σης, όσο περ­νούν οι ώρες αυξά­νο­νται οι αντι­δρά­σεις των σει­σμό­πλη­χτων για έλλει­ψη ενδια­φέ­ρο­ντος από το κρά­τος, για το ότι οι βοή­θειες δε φτά­νουν στον προ­ο­ρι­σμό τους, αλλά και για το γεγο­νός ότι το κρά­τος ευθύ­νε­ται άμε­σα για το μέγε­θος των ζημιών, επει­δή, όπως σημειώ­νουν οι σει­σμό­πλη­κτοι, οι αρμό­διες δομές του παρά­βλε­ψαν την εφαρ­μο­γή της νομο­θε­σί­ας δόμη­σης και τις συν­θή­κες οικο­δό­μη­σης των κτι­ρί­ων. Είναι χαρα­κτη­ρι­στό αυτό που μετέ­δι­δε τις προη­γού­μνες ημέ­ρες ο αντα­πο­κρι­τής της ΕΡΤ από την Αλβα­νία: «Όσα κτί­ρια είχαν κτι­σθεί την επο­χή του κομ­μου­νι­στι­κού καθε­στώ­τος ΔΕΝ ΕΠΑΘΑΝ ΤΙΠΟΤΑ!!! Τα νεό­τε­ρα κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν για­τί χτί­στη­καν με προ­δια­γρα­φές που στό­χευαν στο εύκο­λο ΚΕΡΔΟΣ!!» και ως γνω­στόν το κέρ­δος δεν υπο­λο­γί­ζει τη ζωή των ανθρώ­πων και τις ανά­γκες τους.

Καθη­με­ρι­νά επί­σης μεγα­λώ­νει ο γεω­γρα­φι­κός κύκλος των σει­σμό­πλη­χτων περιο­χών και συνε­πώς το πραγ­μα­τι­κό μέγε­θος των ζημιών που προ­κά­λε­σε ο σει­σμός. Υπό τις συν­θή­κες αυτές ο Ράμα ανα­γκά­στη­κε να διευ­ρύ­νει τις περι­φέ­ρειες σε έκτα­κτη ανά­γκη  και ανα­κοί­νω­σε ότι οι οικο­γέ­νειες των θυμά­των θα στε­γα­στούν άμε­σα σε και­νούρ­για σπί­τια σε μια προ­σπά­θεια να κατα­πρα­ΰ­νει το βαρύ κλίμα.

Επί­σης, άρχι­σαν σήμε­ρα οι επι­θε­ω­ρή­σεις των ξένων κλι­μα­κί­ων για την αξιο­λό­γη­ση των κτι­ρί­ων που δέχτη­καν ζημιές στις πλη­γεί­σες περιο­χές. Πρώ­τα κλι­μά­κια είναι η 16 μελής ομά­δα της Ελλά­δας, καθώς και της Ιτα­λί­ας και της Γαλ­λί­ας. Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία της κυβέρ­νη­σης, μόνο στα Τίρα­να επλή­γη­σαν 1192 κατοι­κί­ες και 265 πολυ­κα­τοι­κί­ες. Σε 8 σχο­λεία δεν μπο­ρεί να συνε­χι­στεί το μάθημα.

Στο Δυρ­ρά­χιο 19 μεγά­λα κτι­ρια­κά συγκρο­τή­μα­τα όπου στε­γά­ζο­νται από 100 μέχρι 250 οικο­γέ­νειες είναι ακατοίκητα.

Τα στοι­χεία αυτά είναι ενδει­κτι­κά του μεγέ­θους των ζημιών που άφη­σε πίσω ο σει­σμός. Ο πρω­θυ­πουρ­γός Έντι Ράμα τόνι­σε, ότι οι ζημιές ήταν μεγα­λύ­τε­ρες στα νεό­χτι­στα χτί­ρια και απο­δί­δει τα αίτια στην παρα­βί­α­ση κάθε οικο­δο­μι­κής αρχής και νομο­θε­σί­ας στο όνο­μα της κερ­δο­σκο­πι­κής απληστίας.

Εντού­τοις, παρά τα μεγέ­θη των κατα­στρο­φών ο Ράμα εμφα­νί­στη­κε αισιό­δο­ξος ότι οι ζημιές θα απο­κα­τα­στα­θούν στο ακέ­ραιο και το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό. Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα της αμε­σό­τη­τας στην αντί­δρα­ση του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού την στέ­γα­ση 2 500 αστέ­γων σε διά­φο­ρα ξενο­δο­χεία σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος όμως τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες παρα­δέ­χτη­κε ότι το ανοι­κο­δο­μη­τι­κό έργο για την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών υπερ­βαί­νει κατά πολύ τις δυνα­τό­τη­τες του αλβα­νι­κού κράτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο