Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Αλβανία ‑Τραγωδία χωρίς τέλος: 45 νεκροί, 900 τραυματίες — Φουντώνει η οργή για την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού

Σει­σμός Αλβα­νία: Σε 45 ανέρ­χο­νται οι νεκροί από τον φονι­κό σει­σμό των 6,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ στην Αλβα­νία, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας της χώρας. Παράλ­λη­λα, όπως έγι­νε γνω­στό, εντο­πί­στη­καν τρία ακό­μα σοροί στο τετρα­ώ­ρο­φο που κατέρ­ρευ­σε, από τα συνο­λι­κά 5 άτο­μα που ανα­ζη­τού­νταν από χθες. Πρό­κει­ται για μέλη της οικο­γέ­νειας Λιά­λια που θρη­νεί 8 άτομα.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των τραυ­μα­τιών ξεπερ­νά­ει τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβα­ρό­τε­ρα τραύ­μα­τα. Ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών αυξά­νε­ται, διό­τι οι μετα­σει­σμι­κές δονή­σεις προ­κα­λούν και νέους τραυ­μα­τι­σμούς. Έτσι, η σημε­ρι­νή μετα­σει­σμι­κή δόνη­ση των 5,1 Ρίχτερ οδή­γη­σε στο νοσο­κο­μείο Τιρά­νων 7 άτομα.

Στο φως της δημο­σιό­τη­τας ήρθαν σήμε­ρα τα πρώ­τα στοι­χεία σε σχέ­ση με τις υλι­κές ζημιές. Τα στοι­χεία αφο­ρούν μόνον ένα μέρος των σει­σμό­πλη­κτων περιο­χών. Μαρ­τυ­ρούν όμως τις τρα­γι­κές συνέ­πειες του σει­σμού. Πρό­κει­ται για περισ­σό­τε­ρες από 260 πολυ­κα­τοι­κί­ες και περισ­σό­τε­ρα από 1.600 σπί­τια που δέχτη­καν σοβα­ρές ζημιές ή κρί­νο­νται ακατοίκητα.

Οργή για την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού

Στο μετα­ξύ, παρά τις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λει η κυβέρ­νη­ση για να κατα­πρα­ΰ­νει το βαρύ κλί­μα, οι σει­σμό­πλη­κτοι κάτοι­κοι δια­μαρ­τύ­ρο­νται τώρα και κατά των κρα­τι­κών δομών που νομι­μο­ποί­η­σαν και επέ­τρε­ψαν να κατοι­κη­θούν κτί­ρια που δεν πλη­ρούν τις απαι­τού­με­νες στα­τι­κές προ­δια­γρα­φές, ή χτί­στη­καν σε ακα­τάλ­λη­λες περιοχές.

Ταυ­τό­χρο­να, όπως προ­κύ­πτει από τις επι­τό­πιες έρευ­νες, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που δια­νυ­κτε­ρεύ­ουν στην ύπαι­θρο είναι πολύ μεγα­λύ­τε­ρος από εκεί­νους που προ­σπα­θεί να στε­γά­σει ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός. Τη δια­πί­στω­ση αυτή έκα­νε και ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποί­ος προ­σπα­θεί να καθη­συ­χά­σει τον κόσμο με υπο­σχέ­σεις γρή­γο­ρης απο­κα­τά­στα­σης των ζημιών. Μέχρι το 2020, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, θα επου­λω­θούν όλες οι ζημιές και με καλύ­τε­ρες προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Ωστό­σο, ο ίδιος επι­σή­μα­νε ότι το ανοι­κο­δο­μη­τι­κό έργο για την απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών υπερ­βαί­νει κατά πολύ τις δυνα­τό­τη­τες του αλβα­νι­κού κράτους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο