Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Εύβοια: Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές — Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Την σύγκλη­ση της Επι­τρο­πής Εκτί­μη­σης Σει­σμι­κού Κιν­δύ­νου ζήτη­σε το υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας από τον Οργα­νι­σμό Αντι­σει­σμι­κού Σχε­δια­σμού και Προ­στα­σί­ας (ΟΑΣΠ) κατό­πιν εντο­λής του υπουρ­γού, Χρή­στου Στυ­λια­νί­δη, ώστε να συνε­δριά­σει άμε­σα, έπει­τα από τη σημε­ρι­νή σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 4.9 ρίχτερ ‚με επί­κε­ντρο πέντε χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά των Ψαχνών Ευβοί­ας. Η Επι­τρο­πή Εκτί­μη­σης Σει­σμι­κού Κιν­δύ­νου πρό­κει­ται να συνε­δριά­σει υπό τον πρό­ε­δρο του ΟΑΣΠ.

Επί­σης το υπουρ­γείο Κλι­μα­τι­κής Κρί­σης και Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας έχει έρθει σε επα­φή με την δήμαρ­χο της Χαλ­κί­δας, ώστε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί συντο­νι­στι­κό εκεί, στο οποίο θα συμ­με­τά­σχει ο υπουρ­γός, Χρή­στος Στυ­λια­νί­δης και ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Βασί­λειος Παπα­γε­ωρ­γί­ου μέσω τηλε­διά­σκε­ψης καθώς και στε­λέ­χη του ΟΑΣΠ, ώστε να εξε­τα­στούν τα μέχρι τώρα δεδο­μέ­να και η κατά­στα­ση στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή έπει­τα από την σει­σμι­κή δόνη­ση. Όλες οι δυνά­μεις της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, της ΕΜΑΚ και της Πυρο­σβε­στι­κής είναι ήδη σε επι­φυ­λα­κή ενώ μέχρι στιγ­μής δεν έχουν υπάρ­ξει ανα­φο­ρές για τραυ­μα­τί­ες και σοβα­ρές υλι­κές ζημιές.

Σημειώ­νε­ται ότι έως τώρα υπάρ­χουν μόνο ανα­φο­ρές για φθο­ρές (σπά­σι­μο) σε λίγες τζα­μα­ρί­ες, ενώ ανα­μέ­νε­ται σε λίγη ώρα να εκδο­θεί ανα­κοί­νω­ση από την Πυροσβεστική.

Κώστας Παπα­ζά­χος

Χρειά­ζε­ται προ­σο­χή αλλά όχι ιδιαί­τε­ρος πανι­κός δήλω­σε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθη­γη­τής Σει­σμο­λο­γί­ας του ΑΠΘ, Κώστας Παπα­ζά­χος, ανα­φο­ρι­κά με τον σει­σμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώ­θη­κε στις 2:24 το μεση­μέ­ρι, με επί­κε­ντρο την περιο­χή των Ψαχνών, στην Εύβοια. Ο κ. Παπα­ζά­χος τόνι­σε ότι ” είναι μια περιο­χή γνω­στή και εκεί υπάρ­χει το γνω­στό ρήγ­μα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγ­μα αυτό έχει μια δυνα­τό­τη­τα να δώσει σει­σμό ακό­μη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγ­μής δεν το έχει κάνει.Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγ­μα αυτό έχει κινη­θεί δια­φο­ρε­τι­κά όπως για παρά­δειγ­μα το 2008 όπου σημειώ­νο­νταν μικρο­σει­σμοί για περί­που για ένα χρόνο”.

Ο κ. Παπα­ζά­χος συνέ­στη­σε στους κατοί­κους “να είναι προ­σε­κτι­κοί, να τηρούν τις οδη­γί­ες και δεν χρειά­ζε­ται κάποιος ιδιαί­τε­ρος πανικός”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο