Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός Κρήτη — Ευθ. Λέκκας: Αναπάντεχος ο σεισμός — Σημαντικές ζημιές στο Ηράκλειο

 Ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση σημειώ­θη­κε περί­που στις 9:15 στην ανα­το­λι­κή Κρή­τη. Το μέγε­θος της σει­σμι­κής δόνη­σης, σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών ήταν 5,8 Ρίχτερ με επί­κε­ντρο 23 χιλιό­με­τρα βορειο­δυ­τι­κά της Άρβης. Το εστια­κό βάθος εντο­πί­ζε­ται στα 10 χιλιό­με­τρα, ενώ ο σει­σμός έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός στο Ηράκλειο. 

Ανα­στά­τω­ση επι­κρά­τη­σε στην ανα­το­λι­κή Κρή­τη, μετά τη σει­σμι­κή δόνη­ση. Σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Μινώα Πεδιά­δος, Μανώ­λη Φρα­γκά­κη, οι κατα­στρο­φές στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Αρκα­λο­χω­ρί­ου είναι σημα­ντι­κές και αφο­ρούν κτί­σμα­τα, ναούς αλλά και στύ­λους της ΔΕΗ που έχουν υπο­χω­ρή­σει. Της σει­σμι­κής δόνη­σης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακο­λου­θή­σει και άλλες σει­σμι­κές δονή­σεις, έντα­σης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες.

Σημα­ντι­κές ζημιές σε δίκτυα ύδρευ­σης αλλά και κτί­σμα­τα κατα­γρά­φο­νται, σύμ­φω­να με τον δήμαρ­χο Αρχα­νών Αστε­ρου­σί­ων, Μανώ­λη Κοκο­σά­λη, στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της διοι­κη­τι­κής περι­φέ­ρειάς του. Τα σχο­λεία έχουν εκκε­νω­θεί, ενώ ήδη έχει ξεκι­νή­σει έλεχ­γος για την κατά­στα­ση των κτι­ρί­ων των σχο­λι­κών μονά­δων. Επί ποδός βρί­σκο­νται όλες οι Αρχές, εστιά­ζο­ντας στην περιο­χή του Αρκα­λο­χω­ρί­ου όπου κατα­γρά­φο­νται σημα­ντι­κές ζημιές και καταρ­ρεύ­σεις ναών.

sismos arkaloxori

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ

Νέα σει­σμι­κή δόνη­ση 4,5 Ρίχτερ σημειώ­θη­κε στις 09:37 ώρα Ελλά­δος, μετά τον σει­σμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρή­τη και συγκε­κρι­μέ­να στην περιο­χή της Αρβης Ηρα­κλεί­ου. Σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το, ο σει­σμός 4,5 Ρίχτερ έγι­νε σε από­στα­ση 349 χλμ. ν/να των Αθη­νών και το επί­κε­ντρο εντο­πί­ζε­ται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης

Αισθητός στα Χανιά ο σεισμός

Αισθη­τή και στα Χανιά, έγι­νε η σει­σμι­κή δόνη­ση 5,8 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε το πρωί με επί­κε­ντρο την περιο­χή του Ηρα­κλεί­ου. Ο σει­σμός προ­κά­λε­σε την ανη­συ­χία πολ­λών πολι­τών που βγή­καν στον δρό­μο, χωρίς ωστό­σο να ανα­φερ­θούν ζημιές.

Ευθ. Λέκκας: Αναπάντεχος ο σεισμός‑Ο κόσμος να αποφεύγει τα παλαιά κτίρια

“Κεραυ­νό εν αιθρία” και “ανα­πά­ντε­χο” χαρα­κτή­ρι­σε τον σημε­ρι­νό σει­σμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκα­λο­χώ­ρι Ηρα­κλεί­ου ο πρό­ε­δρος ΟΑΣΠ, καθη­γη­τής Ευθύ­μιος Λέκ­κας, μιλώ­ντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Ήταν ένας σει­σμός που δεν περι­μέ­να­με” ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκ­κας σε ερώ­τη­ση, αν θα ακο­λου­θή­σει κάποια μεγα­λύ­τε­ρη δόνη­ση, απά­ντη­σε “τι να πει κανείς μετά από αυτό” , για να συμπλη­ρώ­σει: “Για την ώρα έχου­με μια σημα­ντι­κή μετα­σει­σμι­κή ακο­κου­θία η μεγα­λύ­τε­ρη δόνη­ση από τις οποιες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέ­πει να είναι προ­σκε­κτι­κος απο­φεύ­γο­ντας τα παλιά κτί­ρια” Κατά την άπο­ψή του, οι ζημιές θα περιο­ρι­στούν στη στε­νή περιο­χή γύρω από το επίκεντρο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο