Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός σήμερα: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο

Σει­σμός σήμε­ρα:  Στο σει­σμι­κό ρήγ­μα που έδω­σε στις 12 Ιου­νί­ου του 2017 τον μεγά­λο κατα­στρο­φι­κό σει­σμό της Βρί­σας μεγέ­θους 6,3 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ δεί­χνουν ότι οφεί­λε­ται η σει­σμι­κή ακο­λου­θία που ξεκί­νη­σε στις 9:30 περί­που χθες το βρά­δυ και συνεχίζεται.

Με μεγα­λύ­τε­ρες δονή­σεις αυτές των 4,9 βαθ­μών στις 07:45, των 4,8 στις 07:55, των 4,5 στις 08:00 και των 4,8 στις 10:35.

Οι ειδι­κοί επι­στή­μο­νες δεί­χνουν να μην ανη­συ­χούν σοβα­ρά από τη στιγ­μή που τα στοι­χεία της γένε­σης της διερ­γα­σί­ας των σει­σμών έδει­ξαν το ρήγ­μα και ανά­λο­γο μηχα­νι­σμό γένε­σης με αυτόν του σει­σμού του 2017. Συνι­στούν πάντως προ­σο­χή τις επό­με­νες ώρες.

«Ο σει­σμός», λέει ο καθη­γη­τής Γεω­δυ­να­μι­κής και πρό­ε­δρος του Οργα­νι­σμού Αντι­σει­σμι­κού Σχε­δια­σμού και Προ­στα­σί­ας, Εύθυ­μης Λέκ­κας, όλα δεί­χνουν ότι έχει σχέ­ση με τη γενε­σιουρ­γό αιτία που προ­κά­λε­σε το σει­σμό της Βρί­σας και την τότε, προ 3,5 ετών, σει­σμι­κή διερ­γα­σία. Προ­κα­λεί ανη­συ­χία βέβαια αφού λόγω του μικρού του σει­σμι­κού βάθους του επι­κέ­ντρου, 10 έως 14 χιλιό­με­τρα γίνε­ται έντο­να αντι­λη­πτός. Αλλά πέραν τού­του ουδέν. Συνε­χί­ζου­με απλά να προ­σέ­χου­με» κατέ­λη­ξε ο κ. Λέκκας.

Ανά­λο­γη είναι η άπο­ψη του καθη­γη­τή Γεω­λο­γί­ας του τμή­μα­τος Γεω­γρα­φί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου Αιγαί­ου Νίκου Ζού­ρου. «Η μελέ­τη της σημε­ρι­νής σει­σμι­κής διερ­γα­σί­ας μας δεί­χνει ένα ρήγ­μα ανά­λο­γο γεω­με­τρι­κά με αυτό του σει­σμού της Βρί­σας. Με διεύ­θυν­ση βόρεια – βορειο­δυ­τι­κή προς νότια – νοτιο­α­να­το­λι­κή και βύθι­ση προς νότο. Αυτή είναι και η αιτία που δεν υπήρ­ξαν κατα­στρο­φές στο νησί. Συνε­χί­ζου­με βέβαια να προ­σέ­χου­με λόγω της ακο­λου­θί­ας των τεσ­σά­ρων μεγά­λων πρω­ι­νών σει­σμών» σημεί­ω­σε ο κ. Ζούρος.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο