Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός σήμερα: Μεγάλες καταστροφές και 4 νεκροί στην Σμύρνη — Τραυματίες στη Σάμο

Ισχυ­ρός σει­σμός 6,7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ σημειώ­θη­κε στις 13:51 με επί­κε­ντρο τη θαλάσ­σια περιο­χή 16 χλμ βόρεια βοε­ριο­δυ­τι­κά της Σάμου σύμ­φω­να με την αυτό­μα­τη κατα­γρα­φή του Γεω­δυ­να­μι­κού Ινστι­τού­του της Αθή­νας. Ο σει­σμός έγι­νε αισθη­τός κατά μήκος των τουρ­κι­κών ακτών και στη βορειο­δυ­τι­κή περιο­χή του Μαρ­μα­ρά, σύμ­φω­να με ΜΜΕ της γει­το­νι­κής χώρας. Η πόλη της Σμύρ­νης έχει υπο­στεί πολύ μεγά­λες κατα­στρο­φές με καταρ­ρεύ­σεις πολυό­ρο­φων κτι­ρί­ων και μεγά­λες ζημιές στις υπο­δο­μές. Εικό­νες που μετα­δί­δει η τουρ­κι­κή τηλε­ό­ρα­ση δεί­χνουν πολυ­κα­τοι­κί­ες να έχουν ισο­πε­δω­θεί. Συμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες πλη­ρο­φο­ρί­ες απο την Τουρ­κία τέσ­σε­ρις άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στην Τουρ­κία από τον ισχυ­ρό σει­σμό που σημειώ­θη­κε νωρί­τε­ρα σήμε­ρα στο Αιγαίο και 120 τραυ­μα­τί­στη­καν. Την είδη­ση μετέ­δω­σε το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο TRT, επι­κα­λού­με­νο την τουρ­κι­κή αρχή δια­χεί­ρι­σης καταστροφών.

seismos5

Σμύρ­νη, Τουρκία

Κόσμος πλημ­μύ­ρι­σε τους δρό­μους της του­ρι­στι­κής πόλης της Σμύρ­νης. Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού ανέ­φε­ρε στο Twitter πως έξι κτί­ρια κατέρ­ρευ­σαν σε δύο τομείς της επαρ­χί­ας της Σμύρ­νης. Είπε πως δεν υπάρ­χουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για απώ­λειες από έξι άλλες επαρ­χί­ες όπου έγι­νε αισθη­τός ο σει­σμός, αλλά ότι υπάρ­χουν μικρές ρωγ­μές σε ορι­σμέ­να κτίρια.

seismos4

Σμύρ­νη, Τουρκία

Η Προ­ε­δρία Δια­χεί­ρι­σης Κατα­στρο­φών και Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων (AFAD) της Τουρ­κί­ας ανέ­φε­ρε πως ο σει­σμός ήταν μεγέ­θους 6,6 βαθ­μών, ενώ το Αμε­ρι­κα­νι­κό Γεω­φυ­σι­κό Ινστι­τού­το (USGS) ανέ­φε­ρε ότι ο σει­σμός ήταν μεγέ­θους 7 βαθ­μών. Το επί­κε­ντρο ήταν περί­που 17 χλμ. ανοι­κτά των ακτών της επαρ­χί­ας της Σμύρ­νης και είχε εστια­κό βάθος 16 χλμ., σύμ­φω­να με την AFAD. Το Γεω­φυ­σι­κό Ινστι­τού­το των ΗΠΑ ανέ­φε­ρε πως ο σει­σμός είχε εστια­κό βάθος 10 χλμ. και πως το επί­κε­ντρό του ήταν 33 χλμ. ανοι­κτά των τουρ­κι­κών ακτών.

Ο Αλί Γερ­λί­κα­για, κυβερ­νή­της της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης, όπου έγι­νε επί­σης αισθη­τός ο σει­σμός, δήλω­σε ότι προ­σώ­ρας δεν έχει κατα­γρα­φεί καμία ζημιά στην οικο­νο­μι­κή πρω­τεύ­ου­σα της χώρας.

seismos6

Σμύρ­νη, Τουρκία

«Όλες οι υπη­ρε­σί­ες μας άρχι­σαν να μετα­βαί­νουν στο σημείο προ­κει­μέ­νου να ξεκι­νή­σουν τις απα­ραί­τη­τες προ­σπά­θειες», ανέ­φε­ρε στο Twitter ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν. Τρεις άνθρω­ποι που είχαν εγκλω­βι­στεί μετά τον ισχυ­ρό σει­σμό στο Αιγαίο στα ερεί­πια κτι­ρί­ου στον τομέα Μπαϊ­ρα­κλί της επαρ­χί­ας της Σμύρ­νης δια­σώ­θη­καν, μετέ­δω­σε το τουρ­κι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Anadolu.

seismos7

Σμύρ­νη, Τουρκία

Η Τουρ­κία βρί­σκε­ται σε μία από τις ενερ­γές σει­σμι­κές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σει­σμός μεγέ­θους 7,4 βαθ­μών σημειώ­θη­κε στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας, προ­κα­λώ­ντας τον θάνα­το του­λά­χι­στον 17.000 ανθρώ­πων, εκ των οποί­ων 1.000 στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Τον περα­σμέ­νο Ιανουά­ριο, σει­σμός μεγέ­θους 6,7 βαθ­μών προ­κά­λε­σε περί­που 40 θανά­τους στην επαρ­χία Έλα­ζιγ (ανα­το­λι­κά). Το 2011, σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 7,1 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ σημειώ­θη­κε στην επαρ­χία Βαν (ανα­το­λι­κά), προ­κα­λώ­ντας του­λά­χι­στον 600 θανάτους.

seismos3 1

Σμύρ­νη, Τουρκία

Ελαφρά τραυματίες στη Σάμο από τον ισχυρό σεισμό

Τέσ­σε­ρις τραυ­μα­τί­ες μετα­φέρ­θη­καν μέχρι στιγ­μής (ώρα 15:30) στο Νοσο­κο­μείο της Σάμου σύμ­φω­να με τη διοί­κη­ση του Νοση­λευ­τι­κού Ιδρύ­μα­τος. Και οι τέσ­σε­ρις τραυ­μα­τί­ες δεν κιν­δυ­νεύ­ουν. Επί­σης μετα­φο­ρές τραυ­μα­τιών γίνο­νται από το Καρ­λό­βα­σι στο ανα­το­λι­κό τμή­μα του νησιού, χωρίς σύμ­φω­να με τις ως τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες να κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή τους. «Πρό­κει­ται κυρί­ως για ορθο­παι­δι­κά τραύ­μα­τα» ειπώ­θη­κε χαρακτηριστικά.

Ζημιές σε κτίρια στη Σάμο κα στα νοτιόχωρα της Χίου από τον ισχυρό σεισμό

Ζημιές σε κτί­ρια στη Σάμο προ­κά­λε­σε ο ισχυ­ρός σημε­ρι­νός σει­σμός. Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα έχουν δημιουρ­γη­θεί στην επι­κοι­νω­νία με το νησί.

Από τη δόνη­ση προ­κλή­θη­καν ζημιές στα νοτιό­χω­ρα της Χίου ενώ η Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία ερευ­νά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιο­χές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν ανα­φερ­θεί στη Λέσβο.

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επι­φα­νεια­κός σει­σμός και έγι­νε αισθη­τός σε ολό­κλη­ρη την Ελλά­δα δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ, καθη­γη­τής Ευθύ­μιος Λέκ­κας, προ­σθέ­το­ντας πως υπήρ­ξε και προει­δο­ποί­η­ση για ένα μικρό τσου­νά­μι. Είπε πως δεν πρέ­πει να υπάρ­χει πανι­κός, σημειώ­νο­ντας παράλ­λη­λα πως «ο σει­σμός ως γεγο­νός πάντα μας ανησυχεί».

Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα- Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δήλωσε ο σεισμολόγος Μ.Σκορδίλης

«Είναι πολύ νωρίς ακό­μη για να πού­με το οτι­δή­πο­τε. Περι­μέ­νου­με να κατα­γρα­φούν οι μετα­σει­σμοί για να συλ­λέ­ξου­με τις απα­ραί­τη­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες», δήλω­σε στο ΑΠΕ ‑ΜΠΕ ο καθη­γη­τής Σει­σμο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ), Μανώ­λης Σκορ­δί­λης, ανα­φο­ρι­κά με την ισχυ­ρή σει­σμι­κή δόνη­ση, μεγέ­θους 6,7 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, που σημειώ­θη­κε στη 1:51 το μεση­μέ­ρι ανοι­χτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερω­τη­θείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σει­σμός, απά­ντη­σε πως «δεν μπο­ρεί κάποιος να το πει με σιγου­ριά. Χρειά­ζε­ται να παρα­τη­ρη­θεί η σει­σμι­κή ακο­λου­θία. Το πιθα­νό­τε­ρο είναι πως πρό­κει­ται για τον κύριο σει­σμό». Επί­σης, σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή είναι νωρίς χρο­νι­κά ώστε να ειπω­θεί εάν η συγκε­κρι­μέ­νη ισχυ­ρή δόνη­ση ενερ­γο­ποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώ­θη­κε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊ­στο­ρία του χώρου έχει δώσει ισχυ­ρά γεγο­νό­τα κατά το παρελ­θόν. Το 1904 είχε σημειω­θεί σει­σμός αντί­στοι­χου μεγέ­θους, 6,8 Ρίχτερ περί­που 30χλμ νοτιό­τε­ρα από το επί­κε­ντρο της σημε­ρι­νής δόνη­σης. Επί­σης, το 1941 είχε κατα­γρα­φεί σει­σμός λίγο μικρό­τε­ρος, 6 Ρίχτερ».

“Ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα

Ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός έγι­νε σε όλα τα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου ο ισχυ­ρός σει­σμός που σημειώ­θη­κε στην θαλάσ­σια περιο­χή βορειο­δυ­τι­κά της Σάμου.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση έγι­νε περισ­σό­τε­ρο αισθη­τή στα νησιά του βορεί­ου του συγκρο­τή­μα­τος όπου προ­κλή­θη­κε και μεγα­λύ­τε­ρη ανη­συ­χία. Αρκε­τοί από τους κατοί­κους της Πάτμου, της Κω της Καλύ­μνου του Αγα­θο­νη­σί­ου και των άλλων νησιών εγκα­τέ­λει­ψαν τα σπί­τια τους αφού η σει­σμι­κή δόνη­ση ήταν ιδιαί­τε­ρα έντονη.

Σύμ­φω­να με όσα έγι­ναν γνω­στά από την περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου, δεν υπήρ­ξαν ζημιές σε κανέ­να νησί της Δωδε­κα­νή­σου και των Κυκλά­δων αλλά προ­κλή­θη­κε μεγά­λη ανη­συ­χία από την έντα­ση και την διάρ­κεια της σει­σμι­κής δόνησης.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθη­τός και στην Κρή­τη έγι­νε ο ισχυ­ρός σει­σμός που σημειώ­θη­κε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεση­μέ­ρι. Παρά το γεγο­νός ότι σε περιο­χές του Ηρα­κλεί­ου έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός, δεν έχει ανα­φερ­θεί οποια­δή­πο­τε κλή­ση για κατα­στρο­φές. Υπήρ­ξαν μάλι­στα σχο­λεία που οι διευ­θυ­ντές τους ζήτη­σαν από τα παι­διά να σχο­λά­σουν λίγο νωρί­τε­ρα, λόγω του φόβου επα­νά­λη­ψης μιας σει­σμι­κής δόνησης.

Ήταν ο κύριος σεισμός, λέει ο Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί

Οδη­γί­ες μέσω του 112 από τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας μετά τον ισχυ­ρό σεισμό

Έκκλη­ση στους κατοί­κους των νησιών του βορειο­α­να­τα­λι­κού Αιγαί­ου απευ­θύ­νει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας με δύο μηνύ­μα­τα μέσω 112 που έστει­λε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώ­το μήνυ­μα απευ­θύ­νε­ται στους κατοί­κους όλων τω νησιών που ορί­ζο­νται από το τρί­γω­νο Ικα­ρία- Κω — Χίο, με τη σύστα­ση να απο­μα­κρυν­θούν από τις ακτές για να μην κιν­δυ­νέ­ψουν σε περί­πτω­ση τσου­νά­μι αλλά και από τα κτί­ρια για τον κίδυ­νο μεγά­λων μετασεισμών.

Το δεύ­τε­ρο μήνυ­μα απευ­θύ­νε­ται απο­κλει­στι­κά στους κατοί­κους της Σάμου τους οποί­ους επί­σης καλεί να απο­μα­κρυν­θούν από τα κτή­ρια και να μετα­βούν σε ασφα­λή σημεία εξωτερικά.

Β. Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία

Σε κατά­στα­ση μεγί­στης ετοι­μό­τη­τας έχουν ήδη τεθεί τα νοσο­κο­μεία, Κέντρα Υγεί­ας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικα­ρία, ανα­φέ­ρει σε tweet του ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικί­λιας και προ­σθέ­τει: Μετα­βαί­νουν άμε­σα στη Σάμο δια­σώ­στες του Ειδι­κού Τμή­μα­τος Ιατρι­κής Κατα­στρο­φών του ΕΚΑΒ και ο διοι­κη­τής της 2ης ΥΠΕ Χρή­στος Ροϊλός.

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρ­δα­λιάς ανα­χω­ρεί εσπευ­σμέ­να για τη Σάμο προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θεί από κοντά για τις συνέ­πειες του μεγά­λου σει­σμού και να συντο­νί­σει τις ενέρ­γειες του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού που έχει τεθεί σε πλή­ρη επι­φυ­λα­κή για την αντι­με­τώ­πι­ση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδε­χό­με­νο μεγά­λων μετα­σει­σμών. Ο υφυ­πουρ­γός θα μετα­βεί στη Σάμο με ελι­κό­πτε­ρο και θα συνο­δεύ­ε­ται από κλι­μά­κιο της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία υπεν­θυ­μί­ζει στους κατοί­κους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα ανα­φέ­ρει και στα μηνύ­μα­τα μέσω 112 που έστει­λε, και συγκε­κρι­μέ­να να απο­φεύ­γουν επι­κίν­δυ­να κτί­ρια, να κατα­φεύ­γουν σε ανοι­χτό ασφα­λή χώρο, να μην τηλε­φω­νούν άσκο­πα και να ακο­λου­θούν τις οδη­γί­ες των αρχών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι μέσω 112 εστά­λη­σαν δύο μηνύ­μα­τα με τη μορ­φή συνα­γερ­μού, sms και φωνητικά.

Ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες

Ειδι­κά κλι­μά­κια του υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών θα μετα­βούν στη Σάμο τις επό­με­νες ώρες. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών τα ειδι­κά κλι­μά­κια του υπουρ­γεί­ου είναι σε ετοι­μό­τη­τα προ­κει­μέ­νου να μετα­βούν στη Σάμο για την κατα­γρα­φή των ζημιών και τον έλεγ­χο των κτι­ρί­ων μέσα στις επό­με­νες ώρες.

Άνοιξε το αεροδρόμιο στη Σάμο — Στο νησί μεταβαίνει ο γεν. γραμματέας υπ. Υποδομών με μηχανικούς

‘Ανοι­ξε το αερο­δρό­μιο στη Σάμο ενώ στο νησί μετα­βαί­νει και ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Υπουρ­γεί­ου Υπο­δο­μών και Μετα­φο­ρών Γιώρ­γος Καρα­γιάν­νης με κλι­μά­κιο μηχανικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο