Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός σήμερα — Ρωσία: Σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών στις Κουρίλες

Σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 7,5 βαθ­μών σημειώ­θη­κε σήμε­ρα στα ανοι­κτά των νησιών που είναι γνω­στά με την ονο­μα­σία Κου­ρί­λες στη Ρωσία, σε εστια­κό βάθος 59 χιλιο­μέ­τρων, ανα­κοί­νω­σε το αμε­ρι­κα­νι­κό ινστι­τού­το γεω­φυ­σι­κής (USGS).

Αρχι­κά, το αμε­ρι­κα­νι­κό ινστι­τού­το εκτί­μη­σε ότι ο σει­σμός είχε μέγε­θος 7,8 βαθμών.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση σημειώ­θη­κε σε από­στα­ση περί­που 1.400 χιλιο­μέ­τρων βορειο­α­να­το­λι­κά από την πόλη Σαπό­ρο της Ιαπω­νί­ας, διευ­κρί­νι­σε το ινστιτούτο.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό κέντρο έγκαι­ρης προει­δο­ποί­η­σης για τσου­νά­μι στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά του ότι ακό­μη «ανα­λύ­ει» τα δεδο­μέ­να του σει­σμού για να «προσ­διο­ρί­σει το επί­πε­δο του κινδύνου».

«Αυτή η σει­σμι­κή δόνη­ση υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα να προ­κα­λέ­σει κατα­στρο­φι­κό τσου­νά­μι στην περιο­χή όπου έγι­νε», προει­δο­ποί­η­σε πάντως.

Τα νησιά Κου­ρί­λες σχη­μα­τί­ζουν αρχι­πέ­λα­γος βόρεια του ιαπω­νι­κού νησιού Χοκάιντο.

Τα τέσ­σε­ρα από τα νησιά του αρχι­πε­λά­γους, τα νοτιό­τε­ρα (Χαμπαμάι/Χαμπομάι, Σικα­τάν, Γιετορόπ/Ετορόφου, Κουνάσιρ/Κουνασίρι) είναι το αντι­κεί­με­νο διέ­νε­ξης μετα­ξύ της Ρωσί­ας και της Ιαπω­νί­ας από το τέλος του Β΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου. Οι Κου­ρί­λες απο­κα­λού­νται Βόρειες Περιο­χές στην Ιαπωνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο