Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός στην Αθήνα: Ο σεισμός των 5,1 ρίχτερ είχε «συγγένεια» με το φονικό σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα

Σει­σμός στην Αθή­να:  Μεγέ­θους 5,1 βαθ­μών της Κλί­μα­κας Ρίχτερ ήταν η σει­σμι­κή δόνη­ση που σημειώ­θη­κε στις 14:13 με επί­κε­ντρο τον ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας πάνω από τη Μάν­δρα και τη Μαγού­λα όπως δήλω­σε ο καθη­γη­τής σει­σμο­λο­γί­ας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

seismos1

Ο σει­σμός ήταν μικρού εστια­κού βάθους 12χλμ σύμ­φω­να με το Ευρω­με­σο­γεια­κό Ινστι­τού­το για αυτό συνο­δεύ­τη­κε από μεγά­λη έντα­ση και βοή και έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός στην Αθή­να, όπως εξή­γη­σε ο κ. Παπα­ζά­χος. Ο καθη­γη­τής σημεί­ω­σε επί­σης πως ο σει­σμός προ­έρ­χε­ται από τον ίδιο εστια­κό χώρο του σει­σμού του 1999. Συνέ­στη­σε ψυχραι­μία στους πολί­τες διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι θα ακο­λου­θή­σουν πολ­λοί μετα­σει­σμοί και προ­έ­βλε­ψε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι η Αττι­κή θα έχει ένα δύσκο­λο σαββατοκύριακο.΄

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή σει­σμο­λο­γί­ας Ακη Τσε­λέ­ντη ο σει­σμός προ­ήλ­θε από το δυτι­κό ρήγ­μα του ορει­νού όγκου της Πάρ­νη­θας που δεν είχε σπά­σει με τον σει­σμό του 1999. «Δεν περι­μέ­να­με αυτό το ρήγ­μα να δώσει σει­σμό» σημεί­ω­σε και πρό­σθε­σε ότι θα ακο­λου­θή­σουν αρκε­τοί μετα­σει­σμοί το επό­με­νο διάστημα.

Ο πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ Ευθύ­μης Λέκ­κας επι­σή­μα­νε ότι ο σει­σμός στην Αττι­κή προ­ήλ­θε από την ενερ­γο­ποί­η­ση του ρήγ­μα­τος που βρί­σκε­ται στον δυτι­κό ορει­νό όγκο της Πάρ­νη­θας και πρό­σθε­σε ότι είναι θετι­κό ότι υπάρ­χουν μετα­σει­σμοί άνω των 4 Ρίχτερ.

“Η διέ­γερ­ση βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, ο μεγα­λύ­τε­ρος σει­σμός που είχα­με μετά από τον σει­σμό των 5,1 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ έγι­νε στις 15.11 με μέγε­θος 4,2 βαθ­μών. Ο χώρος ο οποί­ος έχει διε­γερ­θεί έχει ένα μήκος περί­που πέντε με έξι χιλιό­με­τρα που φαί­νε­ται ότι αυτό είναι το μήκος του σει­σμι­κού ρήγ­μα­τος που έδω­σε το συγκε­κρι­μέ­νο σει­σμό” δήλω­σε στο Αθη­ναϊ­κό ‑Μακε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, ο καθη­γη­τής Σει­σμο­λο­γί­ας του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στή­μιου Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΑΠΘ) Μανώ­λης Σκορδίλης.

Υπο­γράμ­μι­σε επί­σης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σει­σμού δεν δικαιο­λο­γεί εκδή­λω­ση σει­σμού μεγα­λύ­τε­ρου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιό­δο­ξο μήνυ­μα που έχου­με μέχρι στιγμής”.

Σύμ­φω­να με τον κ Σκορ­δί­λη, ο σει­σμός έγι­νε “κοντά στη βορειο­δυ­τι­κή από­λη­ξη του ρήγ­μα­τος που έδω­σε τον σει­σμό του 1999. Δεν έχου­με διέ­γερ­ση γει­το­νι­κής περιο­χής ή κάποιου άλλου ρήγ­μα­τος”, πρόσθεσε.

Περι­μέ­νου­με να δού­με πως θα εξε­λι­χθεί η μετα­σει­σμι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα τόνι­σε ο σει­σμο­λό­γος Γερά­σι­μος Χου­λιά­ρας, εκφρά­ζο­ντας πως το ζήτη­μα είναι πλέ­ον δού­με τις επό­με­νες ώρες αν το φαι­νό­με­νο θα έχει φθί­νου­σα πορεία.

Σύμ­φω­να με τον κ. Χου­λιά­ρα οι επι­στή­μο­νες χρειά­ζο­νται χρό­νο για να επε­ξερ­γα­στούν τα δεδο­μέ­να προ­κει­μέ­νου να προ­σφέ­ρουν σωστή πλη­ρο­φό­ρη­ση, κάτι το οποίο χρειά­ζε­ται χρόνο.

seismos2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο