Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός στην Εύβοια: «Είμαστε σε πορεία προς το άγνωστο» — Υπαρκτή η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού

Ψυχραι­μία στον κόσμο συνέ­στη­σε ο σει­σμο­λό­γος Γερά­σι­μος Παπα­δό­που­λος μετά και τον νέο σει­σμό μεγέ­θους 5 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε στις 10:06 το βρά­δυ από τον ίδιο εστια­κό χώρο στην Εύβοια. «Παρα­κο­λου­θού­με την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου, πρό­σθε­σε, ελπί­ζω να μην έχου­με κάτι σημα­ντι­κό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελε­τή­σου­με περισσότερο».

Ο σει­σμός έγι­νε ιδιαί­τε­ρα αισθη­τός σε ολό­κλη­ρη την Αττι­κή και είχε μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια από τις σει­σμι­κές δονή­σεις που σημειώ­θη­καν το πρωί.

«Είμα­στε σε πορεία στο άγνω­στο. Πρέ­πει να περά­σουν 2–3 μέρες για να εφη­συ­χά­σου­με. Αν και δεν μας ανη­συ­χεί κάτι, έχει περι­πλε­χθεί η κατά­στα­ση», δήλω­σε ο Ευθύ­μιος Λέκ­κας, ανα­φο­ρι­κά με το σει­σμό των 5 Ρίχτερ που σημειώ­θη­κε στη νότια Εύβοια το βρά­δυ της Τρί­της και έγι­νε ιδιαι­τέ­ρως αισθη­τός στην Αθήνα.

Μιλώ­ντας στο kathimerini.gr, ο καθη­γη­τής Δυνα­μι­κής Τεκτο­νι­κής & Εφαρ­μο­σμέ­νης Γεω­λο­γί­ας, έκα­νε λόγο για αυξη­τι­κή δια­δι­κα­σία σε μεγέ­θη Ρίχτερ.

«Μπο­ρεί να έρθει και μεγα­λύ­τε­ρος σει­σμός ακό­μα, αλλά είναι μικρή η πιθα­νό­τη­τα», είπε και πρό­σθε­σε: «Είναι επι­φα­νεια­κό το συγκε­κρι­μέ­νο ρήγ­μα και η Αττι­κή είναι στην κατεύ­θυν­ση του, που σημαί­νει ότι η ενέρ­γεια έρχε­ται προς τα εδώ». Συμπλή­ρω­σε ότι «είναι μια περιο­χή χωρίς ιστο­ρι­κό σεισμικότητας».

Ο καθη­γη­τής στο τμή­μα Γεω­λο­γί­ας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπα­ζά­χος, μιλώ­ντας στο kathimerini.gr, δήλω­σε ότι ο σει­σμός ήταν ισχυ­ρός και το φαι­νό­με­νο βρί­σκε­ται σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη. «Δεν ξέρου­με αν υπάρ­χει κύριος σει­σμός, έχου­με φαι­νό­με­νο σε πλή­ρη ακο­λου­θία, σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη. Πρέ­πει να είναι πολύ επι­φυ­λα­κτι­κοί οι κάτοι­κοι με τα παλιά κτί­ρια. Η περιο­χή μας είναι παντε­λώς άγνω­στη», είπε και πρό­σθε­σε: «Είμα­στε σε ανα­μο­νή και σκε­πτι­κοί ως προς το τι θα δώσει η περιοχή».

Ο διευ­θυ­ντής Ερευ­νών Σει­σμο­λο­γί­ας στο Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, Γερά­σι­μος Παπα­δό­που­λος, δήλω­σε στο kathimerini.gr ότι η δόνη­ση «προ­έρ­χε­ται από το ίδιο ρήγ­μα με το πρωί» κι ότι ο σει­σμός ήταν «αρκε­τά ισχυ­ρός, πιο αισθη­τός από το πρωί».

Σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook, ο κ. Παπα­δό­που­λος τόνι­σε: «To πρωί έγρα­ψα, “ακό­μη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σει­σμός. Χρεια­ζό­μα­στε περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία”. Η φύση μας τα έδω­σε τα περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία. Μετά τον απο­ψι­νό 5άρη συμπε­ραί­νω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Ο ίδιος, σε δηλώ­σεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε: «Παρα­κο­λου­θού­με την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου, ελπί­ζω να μην έχου­με κάτι σημα­ντι­κό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελε­τή­σου­με περισσότερο».

Ο Άκης Τσε­λέ­ντης, σε ανάρ­τη­σή του στο Facebook, τόνι­σε; «Μόλις είχα­με ένα λίγο μεγα­λύ­τε­ρο σει­σμό (2 δέκα­τα του Ρίχτερ μεγα­λύ­τε­ρο) μεγέ­θους 5.0, EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ στον ίδιο σει­σμο­γό­νο χώρο. Με το νέο σει­σμό αλλά­ζουν τα δεδο­μέ­να και πρέ­πει να περι­μέ­νου­με λίγο να δού­με την εξέ­λι­ξη. Όπως επα­νει­λημ­μέ­να ανέ­φε­ρα σήμε­ρα πρέ­πει οι κάτοι­κοι να απο­φεύ­γουν τα πέτρι­να σπί­τια. Ο τελευ­ταί­ος σει­σμός θα έχει τη δικιά του μετα­σει­σμι­κή ακολουθία».

Μιλώ­ντας στον evima, επι­σή­μα­νε: «Δεν ξέρω αν θα ακο­λου­θή­σει μεγα­λύ­τε­ρος σει­σμός, υπάρ­χει αυτή η πιθα­νό­τη­τα διό­τι μιλά­με για ένα άγνω­στο ρήγ­μα. Ωστό­σο αυτό που θα ήθε­λα να διευ­κρι­νί­σω είναι πως και στο ενδε­χό­με­νο μεγα­λύ­τε­ρου σει­σμού, εκτι­μώ πως θα είναι ένας σει­σμός που θα τον αντέ­ξουν τα κτή­ρια, δεν θα είναι καταστροφικός».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο