Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Επτά νεκροί στην Τουρκία, 25 τραυματίες στο Ιράν από τη σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών

Επτά άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων τρία παι­διά, έχα­σαν τη ζωή τους στην επαρ­χία Βαν (ανα­το­λι­κή Τουρ­κία) από τον μεγέ­θους 5,7 βαθ­μών σει­σμό που σημειώ­θη­κε στο βορειο­δυ­τι­κό Ιράν, κοντά στα σύνο­ρα με την Τουρ­κία, ανα­κοί­νω­σε ο τούρ­κος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, τον οποίο επι­κα­λεί­ται το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Anadolu.

Άλλοι πέντε άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­σθη­καν και νοση­λεύ­ο­νται και άλλοι είναι παγι­δευ­μέ­νοι κάτω από συντρίμ­μια, πρό­σθε­σε ο Σοϊ­λού διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως «συνε­χί­ζο­νται οι προ­σπά­θειες έρευ­νας και διάσωσης».

Σύμ­φω­να με το Γεω­λο­γι­κό Ινστι­τού­το των ΗΠΑ (USGS), το επί­κε­ντρο του σει­σμού, ο οποί­ος σημειώ­θη­κε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλά­δας), βρι­σκό­ταν κοντά στο ιρα­νι­κό χωριό Χαμπάς‑ε Όλια, σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 10 χλμ. από τα σύνο­ρα με την Τουρκία.

Σύμ­φω­να με το Anadolu, ο σει­σμός έχει προ­κα­λέ­σει ζημιές σε χωριά της επαρ­χί­ας Βαν, η οποία βρί­σκε­ται κοντά στα σύνο­ρα με το Ιράν.

Είκοσι πέντε τραυματίες στο Ιράν

Σει­σμός μετρί­ου μεγέ­θους έπλη­ξε σήμε­ρα το βορειο­δυ­τι­κό Ιράν προ­κα­λώ­ντας τον τραυ­μα­τι­σμό 25 ανθρώ­πων και περιο­ρι­σμέ­νες υλι­κές ζημιές, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες εκτι­μή­σεις της ιρα­νι­κής Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Δια­σώ­σε­ων.  Σύμ­φω­να με το κέντρο μελέ­της των σει­σμών του Γεω­φυ­σι­κού Ινστι­τού­του του Πανε­πι­στη­μί­ου της Τεχε­ρά­νης, το επί­κε­ντρο της δόνη­σης βρι­σκό­ταν στην ιρα­νι­κή επαρ­χία του Δυτι­κού Αζερ­μπαϊ­τζάν, σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 10 χιλιο­μέ­τρων από τα σύνο­ρα με την Τουρ­κία, και το βάθος της ήταν 6 χιλιόμετρα.

Είκο­σι πέντε άνθρω­ποι τραυ­μα­τί­σθη­καν, δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Μοζ­τα­μπά Χαλε­ντί, εκπρό­σω­πος της Εθνι­κής Υπη­ρε­σί­ας Δια­σώ­σε­ων. Επτά νοση­λεύ­ο­νται. Ο σει­σμός προ­κά­λε­σε επί­σης ζημιές σε ακό­μη άγνω­στο αριθ­μό κατοι­κιών σε τέσ­σε­ρα χωριά κοντά στο επί­κε­ντρο, πρό­σθε­σε ο Χαλεντί.

 Ευθ. Λέκκας: Απόρροια του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου ο σημερινός σεισμός στην Τουρκία

Ως απόρ­ροια του πρό­σφα­του μεγά­λου φονι­κού σει­σμού των 6,8 ρίχτερ θεω­ρεί τον σημε­ρι­νό σει­σμό των 5.7 ρίχτερ στην Τουρ­κία ο πρό­ε­δρος του ΟΑΣΠ καθη­γη­τής Ευθύ­μιος Λέκ­κας σε δηλώ­σεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Το ρήγ­μα του μεγά­λου σει­σμού του Ιανουα­ρί­ου κινή­θη­κε τελι­κά ανα­το­λι­κά και βόρεια και όχι δυτι­κά όπως φοβό­μα­σταν τόνι­σε ο κ. Λέκκας.

Όπως εξή­γη­σε, η περιο­χή που έγι­νε ο σημε­ρι­νός σει­σμός κοντά στα σύνο­ρα της Τουρ­κί­ας με το Ιράν και το Αζερ­μπαι­τζάν είναι μια περιο­χή πολύ υπο­βαθ­μι­σμέ­νη με κακά κτή­ρια και γι’ αυτό είχα­με σοβα­ρές συνέπειες.

Ο κ. Λέκ­κας ανέ­φε­ρε επί­σης ότι η εκτί­μη­ση των σει­σμο­λό­γων για επι­κεί­με­νο μεγά­λο σει­σμό στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη παρα­μέ­νει πάντα σε ισχύ και όσο ο σει­σμός αυτός αργεί να εκδη­λω­θεί τόσο αυξά­νο­νται οι φόβοι για το μέγε­θος του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο