Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σεισμός τώρα: Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση στην Ελασσόνα (ΦΩΤΟ)

Σει­σμός τώρα: Σει­σμι­κή δόνη­ση η οποία έγι­νε αισθη­τα στην Αττι­κή σημειώ­θη­κε λίγο μετά τις 12:00.

Σύμ­φω­να με τα αυτο­μα­το­πιοη­μέ­να στοι­χεία από το Γεω­δυ­να­μι­κό Ινστι­τού­το, ο σει­σμός είχε μέγε­θος 5,9 Ρίχτερ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε 21 χλμ ΝΝΔ της Ελασ­σό­νας και είχε εστια­κό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Την ίδια στιγ­μή, το Ευρω­με­σο­γεια­κό δίνει τον σει­σμό στα 6,9 Ρίχτερ, με εστια­κό βάθος δυο χιλιο­μέ­τρων, στα 24 χιλιό­με­τρα δυτι­κά — νοτιο­δυ­τι­κά της Λάρισας.

Τρία λεπτά μετά την πρώ­τη δόνη­ση, ακο­λού­θη­σε νέα, μεγέ­θους 4,6 Ρίχτερ με επί­κε­ντρο στα 7 χιλιό­με­τρα δυτι­κά — νοτιο­δυ­τι­κά της Ελασ­σό­νας και με εστια­κό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Στην Ελασ­σό­να και στη Λάρι­σα ‑απ’ όπου οι φωτό- οι κάτοι­κοι βγή­καν στους δρόμους.

Πρώ­τες ανα­φο­ρές — πλη­ρο­φο­ρί­ες από κατοί­κους της Ελασ­σό­νας δεν ανα­φέ­ρουν ζημιές.

Όπως τόνι­σε ο κ Λέκ­κας το βάθος του επί­κε­ντρου του σει­σμού ήταν πολύ μικρό ( 7,8 χλμ σύμ­φω­να με το Γεω­δυ­να­μι­κο ) για αυτό έγι­νε αισθη­τός σε όλη τη Θεσ­σα­λία, την Αθή­να αλλά και μέχρι τα Σύνορα.

Ο κ Λέκ­κας συνέ­στη­σε να μην λει­τουρ­γή­σουν σήμε­ρα τα σχο­λεία στη Θεσ­σα­λία και να παρα­μεί­νει ο κόσμος για λίγες ώρες έξω από τα σπί­τια του.

Σύμ­φω­να με τον κ Λέκα ήταν ένας πολύ μεγά­λος σεισμός.

Για πολύ μεγά­λο σει­σμό μίλη­σε στο ΑΠΕ και ο Διευ­θυ­ντής του Γεω­δυ­να­μι­κού Ινστι­τού­του Άκης ΤΣε­λέ­ντης προ­σθέ­το­ντας ότι «σε αυτή τη φάση μελε­τά­με την εξέ­λι­ξη του φαι­νο­μέ­νου συνι­στώ­ντας την προ­σο­χή των κατοί­κων της περιοχής».

«Προ­σπα­θού­με να ελέγ­ξου­με την όλη κατά­στα­ση. Ο κόσμος όλος έχει τρο­μά­ξει και πανι­κο­βλη­θεί με απο­τέ­λε­σμα να παρα­μέ­νει εκτός σπι­τιών, οι μαθη­τές στα προ­αύ­λια. Επι­κρά­τη­σε μια ανα­στά­τω­ση ωστό­σο θεω­ρώ πως μέχρι ώρας δεν υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρη ανη­συ­χία. Ο σει­σμός όχι μόνο ήταν αισθη­τός αλλά είχε και διάρ­κεια του­λά­χι­στον 15 δευ­τε­ρό­λε­πτα. Όλα τα κλι­μά­κια του δήμου είναι έτοι­μα να κάνουν όλους τους ελέγ­χους στα κτί­ρια, προ­κει­μέ­νου να δού­με αν υπάρ­χει κάποιος κίν­δυ­νος. Μέχρις ώρας δεν έχου­με ανα­φο­ρές για ζημιές και πτώ­σεις» είπε για την κατά­στα­ση στην περιο­χή της Ελασ­σό­νας, ο δήμαρ­χος Νίκος Γάτσας.

Από την πλευ­ρά του, ο αντι­δή­μαρ­χος Τυρ­νά­βου, Χρι­στό­φο­ρος Κατσα­ρός είπε: «Ο σει­σμός ήταν μεγά­λος και δυνα­τός, κάνου­με αυτο­ψί­ες να δού­με τι ζημιές υπάρ­χουν ακό­μα δεν έχου­με πλή­ρη εικό­να της κατά­στα­σης… Ο κόσμος βγή­κε από τα σπί­τια του και μαζεύ­τη­κε στις πλα­τεί­ες ενώ αμέ­σως εκκε­νώ­θη­καν τα σχο­λεία και μετα­φέρ­θη­καν τα παι­διά σε ασφα­λές μέρος… Από πρώ­τη ματιά έχουν πέσει μάντρες σπιτιών».

lrisa3

larissa 1 larisa 2

Πηγή φωτο και βίντεο: https://www.onlarissa.gr/

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο